Şimdi Ara

Türk Telekom Ümraniye Fiber Dönüşüm Çalışması (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
2.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dildo Baggins -- 3 Nisan 2020; 15:38:10 >
  • Dildo Baggins kullanıcısına yanıt
    Ben mail gönderdim, benim amacım mevcut altyapıyla (VDSL2) daha yüksek hızlara ulaşmak. Saha dolabına 60 metre yakınım, kablo mesafesi 250 metreyi buluyor. Millenicom sorgulamasında 61 Mbps çıkıyor, pratikte maksimum alabileceğim hız 40 Mbps. Gönderdiğim mailde "Daha yüksek hızları alabilmem için gerekli altyapı çalışması hangi tarihte yapılacak?" diye bahsettim ve ikamet adresini yazdım. Dönüş yapmalarını bekliyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • fiber dönüşüm varsa önce toplu konut siteler gibi yerleri çevirirler mahalle arasına girmezler diye düşünüyorum
  • Fiber dönüşüm kapsamında mahalledeki binaların yüksek hız alabilmeleri için VDSL2 altyapısı getirebilirler. Ama altyapısı olmayan çok katlı apartmanlara ve sitelere fiber internet getirdikleri kesin.

• LittleEinstein L kullanıcısına yanıt
    maliyeti anca karşılıyor
    Ben işten ayrıldığım için tam olarak çalışmalardan bilgim yok. Lakin Ümraniye ilçesi için sanıyorum ki belediye ile bir anlaşma yapmışlar çünkü Ümraniye Belediyesi Metro Ethernet hizmetini Turkcell'den alıyordu Turkcell kendi fiber kablosunu çıkarırken TT belediyeye 3 farklı fiber getirdi. Ayrıca ilçe içerisindeki mahallelere de VDSL ve fiber getiriyorlar. Inkilap POP noktasında da büyük çalışmalar yapıldı, geçen Şubat ayının başında tırlarla cihaz indirdiler. 2013 yılında kabin koydukları bölgelere dahil T23 kabin koymaya başlamışlar.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Benim altyapı sorunum var da, yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saha dolabına 60 metre yakınım, kablo mesafesi 250 metreyi buluyor. Saha dolabına yakın olduğum halde Millenicom sorgulamasında 61 Mbps çıkıyor, pratikte maksimum alabileceğim hız 40 Mbps. Kablo mesafesini baz alacak olursak altyapının 80 Mbps üstü desteklemesi gerekir. Bununla ilgili bir çalışma yaparlar mı? (Ümraniye - Altınşehir Mahallesi'nde ikamet ediyorum)

Yapılabilecek şey dolaptan yeni kablo çekmek onun içinde yoğun talep olması gerekir.
    Bu sorunun saha dolabıyla bir ilgisi olabilir mi? Saha dolabını yakından incelediğimde 2011 model Tip-5 kabin olduğu yazıyor (fotoğrafı daha önce çekmiştim) :
    https://i.hizliresim.com/jjZK1Z.jpg

Saha dolabının yenilenmesi durumunda bu sorun çözülür mü? Ben saha dolabında kapasite sorunu olduğunu düşünüyorum ama bunlar VDSL2 altyapısı var deyip hiç çalışma yapmayabilirler.

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dildo Baggins -- 3 Nisan 2020; 15:38:6 >
    Kablo 250 metre dolaşıyor diyorsunuz. Ortalama bir bakır kablonun ömrü zaten 20 yıldır. Yani bölgenizdeki bakır kablo 2000 yılında çekilmiş olsa bugün o kablo ortalama %50 kayıp yaşar. Kabinde çok eski doğru bakım, destek süresi dahil bitmiş ama kabinde en fazla aşırı tozlanmadan dolayı bir miktar verimlilik sıkıntısı oluşur ama bu kayıp yüzde 1-2 aralığında. Yani 100 Mbps'de 1 Mbps kayıp olur. Ama kabloda 50 Mbps civarı kayıp oluşmuştur. Kaldı ki Ümraniye'de en yeni bakır şebeke Esenevler civarı onlarda 1991'de kuruldu.
    Anladım. Teşekkür ederim konuyu açıkladığınız için.

pdap kablo yarılmadığı sürece ömür boyu kullanılır

içi yağlı olan zırhlı bakır kablo zırhı delinmediği sürece ömür boyu kullanılır

su yürümeyen kablo kullanılır bi kablonunn içine su yürürse o kablo 1 sene sonrada patlar

mesele şu SFP (gbic) iki pop noktası arasındaki mesafe atıyorum 3 sokak üstünüzde fiber var ama 24 core 24 core unda 24 ü dolu başka bi yere atlama yapamıyor

diyelimki yapıcak o zamanda 24 core fiberi sonlandırmadan önceki noktaya gidip ne kadar boş varsa o kadar core u 24 u sonlandırdığı sonrada sizin mahallenize getirmesi lazım

bunun içinde ilk noktadan son noktaya kadar olan yere belediyeden bölgedi elektrik su doğalgaz firmasından izin alması ve kazı çalışması yapması lazım peki diyelim ki yerleşke planı dağınık olan mahalleye kadar fiberi getirdik 3 katlı bir dairenin önünde sonlandırdık ve bu mahallede 100 kişi var ama sadece 5 i fiber kullanıyor

değdi mi o kadar zahmete

yerleşik planı dağınık yada kablo güzergahının düzgün olmıycağı yere kolay kolay fiber gelmez çünkü o kabloya bi zarar gelse fiberi n eki de zahmetli bir iş maliyetli bir iş olacağından adam fiberi getirmekten ziyade oraya adam bağlamaktan çekinir.

@mustifb @OzayPc

OzayPc nin dediği gibi, kabloda bir sorun oluşmadığı sürece bakır kablolar olduğu gibi kalır. 20 yıl doldu hadi hepsini yenileyelim diye bir şey ben bugüne kadar görmedim. Arızalı veya onarılamayacak olan kablolar zaten değiştiriliyor. Bunun dışında Ümraniye Esenevler bölgesinde 1991 yılında bakır şebeke kuruldu demişsiniz. Söz konusu bölgeyi bilmiyorum ama Çekmeköy ve Sancaktepe bölgesinde (Ümraniye telekoma bağlı) 98-99 da kurulmuş bakır şebekelerin (genişbant kabinden sonraki lokaller) olduğu gibi durduğunu söyleyebilirim. Arıza oldukça veya onarım mümkün olmadığında yenileniyor sadece. Örnek vermek gerekirse, sokağımdan geçen hat kablosu (sokağın bağlı olduğu) arızalandı ve SNR değerlerimiz düştü, internet kopmaya başladı. Telekom ekiplerine durumu bildirdim ama bir süre hareketlilik olmadı. Ben cayma bedelini de ödeyip iptale hazırlanırken bir gün kapakları açtılar ve ilgili kabloyu yenilediler ve SNR değerlerimiz/kopma problemlerimiz düzeldi. Ancak sadece arızalı olan yeri yenilediler, geri kalanı eski hat. Sokağımdaki bakır şebekenin 80lerin sonunda döşendiği biliniyor sokakta oturanlar tarafından. Sadece arızalı olan yerinin yenilendiğini düşünürsek bu durumda ortalama 25-30 senelik bakır şebekeden hizmet alıyorum demektir.
    Not: Genişbant kabin sonrasından söz ediyorum.

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Zaten düz giden, ek olmayan ve geçtiği güzergahta su olmazsa, kazı olmazsa kabloda vs. sorun olmaz. Lakin özellikle ankastre bağlantılarında vs. ekler vardır ve bu ek bölgeleri zamanla açılıyor ve geçilen güzergahta su varsa bu kablonun ömrünü etkiliyor. Ne yazık ki İstanbul'da TT kanallarının birçoğu aynı zamanda atık sularında gittiği yerler olduğu için Türk Telekom Akademi eğitimlerinde ülkemiz ortalamasında bakır kablo 20 yıl içerisinde kapasitesinin yarısını kaybeder diye öğretildi.

Ancak tabii ki bu bakır kablolar ülkemizde 20 yılda bir değiştirilmiyor, değiştirilen bir ülke var mı bilmiyorum. TT'ye de durumu bildirdiğinizde çok ihmalkar davranılıyor. Hatta çoğu zaman umursanmıyor bile. Yarık, telleri dışarı dağılmış kablolarla dahil FTTC kabin getirilip hizmet verilmeye devam edilen yerler var. Lokal ya da prensibal genelde aynı zamanda yapılmıştır. Bazı bölgelerde çok perli prensiballer çok eski tarihte çekilmiş ama sonra bölgeye yeni binalar yapıldıkça boş perler aracılığı ile yeni lokal sahalar oluşturma örnekleri az da olsa var.

Evet bahsettiğiniz gibi, bizim saha dolabı da çok ufak bir alana hizmet veriyor. Çok küçük bir alanın dolabı mesela bu. Dediğiniz gibi çok perli kablolardan küçük sahalar oluşturmuşlar belli ki ara ara.
    Dediklerinizi anladım, cevabınız için teşekkür ediyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    şimdi şöyle pop noktalarından daireye kadar küçüle küçüle gelir

örnek veriyorum ana dagıtım merkezi A noktasında A noktasından B noktasına B noktasından C noktasına C noktasından Bina sonlandırmaya gelir çok eski yapılarda şu şekilde olur mahallede saha dolabından merkez bir dairenin duvarına bir telefon kutusu asılır o kutuda 20 lik reglet vardır örnek veriyorum o 20 lik regletten de senin dairene bir kablo çekilir

mahalleden yüksek bir kamyon geçer senin kablonu koparır ama senin kablon atıyorum 8 lik bir pdpap dır sadece gelinir o 8 lik pdpap değiştirilir

çünkü telefon kutusuna gelen kablon sağlamdır

yada o 8 liğin içinde mavi beyaz - kahverengi kırmızı vs vs den sadece mavi beyaz kopmuştur gelen ekip boncuk denen ek aparatla gelir sadece mavi beyazı ekler gider

kablo koptu hurraa bütün kabloyu yeniden çekelim diye bişey ki o logarları açmak içinde izin alınıyor diye biliyorum muhtemelen arızanın çözülmesi ondan uzun sürmüştür

Bugün dönüş yaptılar. Altyapıyla ilgili bir çalışma olmadığını ve 24 Mbit'e kadar hız verebildiklerini söylediler. Ben zaten 35 Mbit kullanıyorum, neyse artık bu hızla idare edeceğim.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.