Şimdi Ara

Turkcell’de anlaşmazlık devam ediyor: Rus milyarder Fridman hisseleri almadı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: yeumyang01

Haklısın aslında her kurumu ozellestiriyorlar Turkcell ide Türk şirket zannediyorduk işin gerçeği farkliymis

Şöyle bir düşününce yakında bize ait hiçbir şey kalmayacağını görmek oldukça üzücü oluyor.
  • comsat C kullanıcısına yanıt
    Telia Turkcell'in yurtdışındaki AzerCell gibi işlerini kendi bünyesine aldı aslında yönetimi tamamen Telia devir alsa Turkcell'de büyük gelişmeler olabilir. Benim merak ettiğim kısım Superonline tarafı ne kadar etkileniyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: plusnettr

Telia Turkcell'in yurtdışındaki AzerCell gibi işlerini kendi bünyesine aldı aslında yönetimi tamamen Telia devir alsa Turkcell'de büyük gelişmeler olabilir. Benim merak ettiğim kısım Superonline tarafı ne kadar etkileniyor.

Yabancılaşması hoşuma gitmiyor önümüzde iki örnek var biri Vodafone diğeri Turk Telekom. Üstüme olan hatları yılbaşına kadar Vodafone'a taşıdım ve Vodafone'un küresel gücünden bir eser görmedim. Hatlarda birçok sıkıntı oluyor üstelik İstanbul'da sıkıntı oluyor. Türk Telekom kısmen daha iyi ama özelleştikten sonra devlete vaat ettikleri yatırımların çoğunu gerçekleştirmediler ve şu an Arap olan büyük ortağında durumu kötüymüş.

Yönetimi Telia Sonera grubu devir aldıktan sonra daha iyi olacak diye beklerken daha da kötü olabilir. Eninde sonunda mecburen bu olay gerçekleşecek çünkü bu firma çoğunluk hisseye sahip ama devirden sonra Turkcell ne durumda olur kestiremiyorum.

Logosu bile göze hoş gelmiyor.

Turkcell’de anlaşmazlık devam ediyor: Rus milyarder Fridman hisseleri almadı

• http://www.turkcell.com.tr/tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/ortaklik-yapisi

sitesindeki ortaklık yapısı güncel değil mi?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fusem

http://www.turkcell.com.tr/tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/ortaklik-yapisi

sitesindeki ortaklık yapısı güncel değil mi?

Hocam orada kandırmaca söz konusu. Zaten birçok kaynakta yazıyor ama ben tekrar yazayım.

Şirketin %51'i Turkcell Holding A.Ş.'ye ait. Bu Turkcell Holding A.Ş.'nin de %49'u Telia Sonera grubuna, %51'i Çukurova grubuna ait.

Çukurova grubunun bu şirket sayesinde %51 / 2 = % 25.5 + 0,05 (genel hisse) toplamda % 25.55 hissesi var.

Telia Sonera grubunun bu şirket sayesinde %49 / 2 = % 24.5 + 14.02 (genel hisse) toplamda % 38.52 hissesi var.

Şirketi Telia Sonera yönetemesin diye böyle saçma sapan bir yola gitmişler.

Birde şirketin halka açık %34,93 hissesi var. Halka açık gibi görünen hisselerin %8.57'si Telia Sonera grubuna ait. Halka açık gibi görünen hisselerin %1.43'ü Çukurova grubuna ait. Halka açık hissenin %25.93'ü de Alfa grubunda. Birde sanırım şirketi ellerinde tutmak için kullandıkları ve nereden halka açıldığı belli olmayan %0.95 oranında çok ufak bir hisse var.

Çukurova grubunun Turkcell Holding A.Ş. sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 25.5
    Çukurova grubunun Turkcell A.Ş. sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 0.05
    Çukurova grubunun halka açık hisseler sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 1.43
    Toplam Çukurova grubu hissesi : % 26.98

Telia Sonera grubunun Turkcell Holding A.Ş. sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 24.5
    Telia Sonera grubunun Turkcell A.Ş. sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 14.02
    Telia Sonera grubunun halka açık hisseler sayesinde elinde tuttuğu hisse oranı : % 8.57
    Toplam Telia Sonera grubu hissesi : % 47.09

Devletin şirketi yönetebilmesi de şu sayede oluyor. Turkcell A.Ş.'yi %51 pay ile Turkcell Holding A.Ş. yönetiyor. Bu Turkcell Holding A.Ş.'yi de yine elindeki %51'lik payla Çukurova grubu dolayısıyla devlet yönetiyor.

quote:

(Turkcell hisse yapısı son yapılan hisse devirleri ile şu şekilde belirlenmiştir. (Büyükten küçüğe) TeliaSonera : % 47.09 - Çukurova Grubu : 26.98 - Alfa Telecom Turkey Ltd : % 25.93

Wikipedia ve diğer kaynaklarda belirtilen hisse oranları doğru. Ancak şirketi Telia Sonera yönetemesin diye bu şekilde dolaylı bir yola gidilmiş. Aslında tam bir dava konusu ama ne olur bilinmez Telia Sonera zaten yıllardır dava ediyormuş.

Şirketi şirket içinde parçalara ayırmışlar ve şirketi yönetmesi için ayrı bir şirket içinde şirket kurmuşlar. Telia Sonera bu sayede çoğunluk hisseyi elinde bulundurmasına rağmen şirketi yönetemiyor. Hatta bunun daha da ötesi var Telia Sonera grubu Alfa grubunun elindeki %25.93'lük hisseyi de alıp elindeki toplam hisse oranını %73.02 yapsa ve şirketin 4 parçasından 3 parçası Telia Sonera grubuna ait olsa bile yine şirketi Turkcell Holding A.Ş.'deki %51'lik payı sayesinde Çukurova grubu yani devlet yönetecektir.

Tabi şirkette bir genel kurul yapılsa ve ortaklar tüm şirketlerin Turkcell A.Ş. altında birleşmesini istese mecburen Turkcell Holding A.Ş. fesih edilecek ve Telia Sonera elindeki pay ile Turkcell A.Ş.'nin yönetimini doğal olarak ele geçirecek. Ancak devlet Turkcell'in genel kurulu toplamasına izin vermiyor, bunun için temsilci göndermesi gerekiyor ama göndermiyor bu sayede şirketi elinde tutmaya çalışıyor.

• Yukarıdaki uzun açıklamayı okumakta zorlanan veya okuyup aklı karışan varsa işin özetini bir örnekle anlatmaya çalışayım.

Benim ismi Ahmet Bakkal olan bakkal dükkanım var ve bu bakkal dükanının %97 hissesini yani neredeyse bakkal dükkanının neredeyse tamamını satacağım ve bana sadece %3'lük ufak hisse kalacak.

Ancak ben bir uyanıklık yapıyorum ve ismi Ahmet Bakkal olan bakkalımı yönetmesi için Ahmet Öz Bakkal diye bir firma kuruyorum ve Ahmmet Bakkalı Ahmet Öz Bakkal adındaki firma yönetir diyorum.

Sonra bakkalımın %5 hissesini Ahmet Öz Bakkal isimli şirketi yönetmek için kurduğum firmaya aktarıyorum. Gidip bakkalımın %95 hissesini + Ahmet Öz Bakkal isimli Ahmet Bakkal'ı yönetmek için kurduğum şirketinde %2'sini başka birine satıyorum. Ben ne yaptım bakkalımın %97 hissesini sattım doğal olarak artık bakkal benim sayılmaz ama ben satmadan önce ne yapmıştım? Ahmmet Bakkal'ı Ahmet Öz Bakkal isimli firma yönetir demiştim. Ahmet Öz Bakkal'ın %3 hissesi bende %2 hissesi bakkalı sattığım kişide. O zaman Ahmet Öz Bakkal bana ait ve Ahmet Bakkal'ı hala ben yönetiyorum.

Turkcell'de de durum aynen budur. Ancak bu durum bir genel kurul toplantısı ile çözülür. Turkcell A.Ş. halka açık ve SPK'ya bağlı olduğu için genel kurul çağrısına devletinde gözetmen göndermesi gerekir. Turkcell A.Ş. bir kez sadece bir kez Genel kurulu toplayabilse o zaman Turkcell Holding A.Ş.'nin "şirketi yönetir ifadesini" iptal edecektir ve bu sayede Turkcell A.Ş.'de yönetimi devir alacaktır. Ancak devlet genel kurul çağrısını dikkate almayıp gözetmen göndermediği için Telia Sonera'da Turkcell Holding A.Ş.'nin şirketi yönetir ifadesini iptal edemiyor.

Umarım kısa kısmı da açıklayıcı olmuştur.

Bunu düşünen, bu kadar kurnaz olan yöneticileri gerçekten taktir ediyorum. Şeytanın bile aklına gelmeyecek bir yöntem sayesinde şirketin çoğunluk hissesi yabancıların elinde olmasına rağmen hala şirket yönetimini ellerinde tutmayı başarıyorlar.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.