Şimdi Ara

Türkiye’nin Azerbaycan için modernize ettiği Su-25 uçağından SOM-B1 seyir füzesi atışı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye’nin Azerbaycan için modernize ettiği Su-25 uçağından SOM-B1 seyir füzesi atışı
    Türkiye’nin Azerbaycan Hava Kuvvetleri için modernize ettiği Rus menşeili Su-25 savaş uçağından ilk kez SOM-B1 seyir füzesini başarıyla ateşledi. TÜBİTAK’ın 2024 yılı faaliyet raporuna yansıyan bu test, Türkiye ve Azerbaycan savunma işbirliğinde önemli bir eşiği temsil ediyor. Fırlatma, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen UBAS (Uçaktan Bağımsız Atış Sistemi) sayesinde gerçekleştirildi.

UBAS sayesinde entegre edildi

Atış faaliyeti TUSAŞ tarafından modernize edilen Su-25 LAÇIN uçağı ile gerçekleştirilirken UBAS sistemi sayesinde, Sovyet yapımı platforma SOM-B1 (Azerbaycan konfigürasyonu, SOM ŞAHİN olarak da bilinir) füzesi entegre edildi. UBAS, Türk mühimmatlarının herhangi bir platforma derin yapısal veya yazılımsal müdahaleye gerek kalmadan entegre edilebilmesini sağlıyor. Normal şartlarda F-16 veya Su-25 gibi yabancı menşeili bir uçağa mühimmat eklemek için uçağın görev bilgisayarına erişim sağlanması ve bunun için gerekli izinlerin alınması gerekiyor. UBAS, bu süreci ortadan kaldırarak platformdan bağımsız bir çözüm sunuyor. Bu da Türkiye’nin mühimmat satışlarında elini oldukça güçlendiriyor. Kısaca UBAS, "tak-çalıştır" mantığıyla çalışıyor.

Türkiye’nin Azerbaycan için modernize ettiği Su-25 uçağından SOM-B1 seyir füzesi atışı
    Azerbaycan Hava Kuvvetleri özelinde ise Su-25’ler, Türkiye’nin modernizasyonu sayesinde uzak menzilli hassas taarruz kabiliyeti kazanmış oldu. Bu entegrasyon, Su-25 modernizasyon programının ilk aşaması olan Merhale-1 kapsamında gerçekleştirildi.

Ayrıca Bkz.TUSAŞ, Brezilyalı uçak şirketi Embraer’in ile ortak üretim yapacak

Kale KTJ-3200 itkili SOM-B1, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM seyir füzesi ailesinin bir parçası. 230 kilogramlık yüksek patlayıcılı parça tesirli harp başlığına sahip bu füze, 250 kilometreyi aşan menzilde çeşitli kara hedeflerine karşı kullanılabiliyor. SOM-B1, IIR arayıcı başlığı ve otomatik hedef tanıma yetenekleriyle ön plana çıkıyor. Motor tarafında yerli üreticiye geçilmesi SAM ailesinin önündeki ihracat engellerini de kaldırmış oldu.

LAÇIN modernizasyonu

TUSAŞ tarafından yürütülen LAÇIN modernizasyonu, Su-25 uçaklarını çağın gerekliliklerine uygun hale getiriyor. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE gibi Türk savunma firmalarının mühimmatlarının entegrasyonunu içeren bu paket, Merhale-1 ve Merhale-2 olmak üzere iki aşamadan oluşuyor.

Merhale-1 adımında donanımsal değişikliğe gerek duymadan SOM-B1, KGK-82/83, QFAB-250-LG ve TEBER-82 gibi akıllı mühimmatların UBAS ile entegrasyonunu sağlanıyor.  Merhale-2 ise uçağın iç sistemlerine odaklanıyor. Yeni kokpit, seyrüsefer sistemleri, haberleşme altyapısı ve daha fazla mühimmat seçeneği bu aşamada devreye alınacak. Modernizasyondan geçen Su-25’ler Azerbaycan’a teslim edilmeye başlanırken tüm süreç tamamlandığında 1981 yılında kullanıma alınan Su-25’ler çağ atlamış olacak.

Kaynak:https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2025-03/TUBITAK_2024_Yili_Faaliyet_Raporu.pdf
    Kaynak:https://www.savunmasanayist.com/azerbaycan-su-25i-som-sahin-seyir-fuzesi-atti/
    Kaynak:https://www.youtube.com/watch?v=28gCbTI0yPM

• Eğer vergi doğru yere gidiyorsa benim açımdan da helal olsun! Ancak bizim ülkenin eksiği çok çok fazla ve bunu kapatacak yeterli seri üretim hacmine sahip değiliz.

* Hava kuvvetlerinde halen hurda F4'ler kullanılıyor. F16 B70'ten ses seda yok, F35 işi zaten patladı, EuroFighter da olacak mı kesin değil (İşletme maliyeti çok yüksek, harbe hazırlık oranı çok düşük, bi' süredir İngiltere'den fiyat teklifi geldi ama ses seda yok hala...).

* Kara kuvvetleri de keza modernize edilmeye çalışılan M60'lar ile idare etmeye çalışıyor, Altay halen teslim edilmedi ve açıklanan teslim takvimi ve sayısı da çok düşük. Üstüne üstlük TSK bu açığı FNSS Kaplan gibi hafif bir tankla da kapatmaya çalışmıyor.

* Askeri nakliye uçağı açığı da mevcut ve halen bir adım atılmıyor. Önümüzde İngiltere'den ikinci el ve eski C130J almak veya Brezilya'dan sıfır C390 almak seçenekleri var. Umarım İngilizlerin hurda ve hizmetten çıkmış C130J'lerine talip olmayız, bu aralar C390'a çok fazla talep var.

* Hava savunma sistemi açığı... Siper ve Hisar O yalnızca birer defa teslim edildi, dediğim gibi seri üretim hacmi çok düşük.

* Balistik füze ilerlememiz şu anlık idare eder, eğer Cumhurbaşkanı'nın geçenlerde söylediği "800 KM'lik füze stoğu" doğruysa ve "2000 KM'lik füze" gerçekten geliştiriliyorsa şu anlık 800 KM denilen Tayfun'lar bizi idare edebilir.

Çoook eksik var çoook, umarım en kısa sürede giderilir bu eksikler...

• Silahın kadar gücün olduğunu son yıllarda daha çok idrak edip görmüş geçirmiş oluyoruz.

Vermiş ve verecek olduğum vergilerin son kuruşuna kadar helali hoş olsun.

• Ne kadar çok silahın varsa ve ne kadarını üretiyorsan bu dünya hukukunda o kadar haklısın ve o kadar güçlüsün demektir.

Bu silahların üretimi hiç durmamalı. Hatta ülkemiz bu coğrafyanın silah fabrikası olabilecek konumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fıraktı -- 7 Nisan 2025; 18:08:25 >
  • joven kullanıcısına yanıt

Eğer vergi doğru yere gidiyorsa benim açımdan da helal olsun! Ancak bizim ülkenin eksiği çok çok fazla ve bunu kapatacak yeterli seri üretim hacmine sahip değiliz.

* Hava kuvvetlerinde halen hurda F4'ler kullanılıyor. F16 B70'ten ses seda yok, F35 işi zaten patladı, EuroFighter da olacak mı kesin değil (İşletme maliyeti çok yüksek, harbe hazırlık oranı çok düşük, bi' süredir İngiltere'den fiyat teklifi geldi ama ses seda yok hala...).

* Kara kuvvetleri de keza modernize edilmeye çalışılan M60'lar ile idare etmeye çalışıyor, Altay halen teslim edilmedi ve açıklanan teslim takvimi ve sayısı da çok düşük. Üstüne üstlük TSK bu açığı FNSS Kaplan gibi hafif bir tankla da kapatmaya çalışmıyor.

* Askeri nakliye uçağı açığı da mevcut ve halen bir adım atılmıyor. Önümüzde İngiltere'den ikinci el ve eski C130J almak veya Brezilya'dan sıfır C390 almak seçenekleri var. Umarım İngilizlerin hurda ve hizmetten çıkmış C130J'lerine talip olmayız, bu aralar C390'a çok fazla talep var.

* Hava savunma sistemi açığı... Siper ve Hisar O yalnızca birer defa teslim edildi, dediğim gibi seri üretim hacmi çok düşük.

* Balistik füze ilerlememiz şu anlık idare eder, eğer Cumhurbaşkanı'nın geçenlerde söylediği "800 KM'lik füze stoğu" doğruysa ve "2000 KM'lik füze" gerçekten geliştiriliyorsa şu anlık 800 KM denilen Tayfun'lar bizi idare edebilir.

Çoook eksik var çoook, umarım en kısa sürede giderilir bu eksikler...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Uçaktan bağımsız kullanılabılmesı buyuk artı,envai çeşit ülkenin bırcok model ucagına izne tabi olmadan satılma imkanı güzel ihracat yaratabilir.Sadece Azerbaycanın fılosunu komple modernıze etsek bıle onemli,arapcıların öve öve bıtıremedıgı katarın,rum kesımı ıle ortak tatbıkat yaptıgı şu günlerde ; Her zorlukta yardıma koşan bizim tek kardeşimiz Azerbaycan ordusu ne kadar güçlense o kadar iyi biz Türk halkı için.

• Surface Area S kullanıcısına yanıt
    Elbette vergi konusunda haklısınız.Lakin ben bir vatandaş olarak şöyle görüyorum.Toplumda dürüstlük hak hukuk vs..Herkes şikayetçi

Vatandaş olarak nederece şikayet ettiği şeylerden samimi üzerine düşeni bence yeterince yapmıyor.Sürekli söyleniyor,meselenin kendisine düşen tarafıyla yeterince samimi değildir.

Herkes dürüstlük edebiyatı sergiliyor.Peki bu memleket neden bir türlü düzelmiyor.

Bence samimi değil şikayet edip sürekli söylenenler.

• Surface Area S kullanıcısına yanıt

dunya savasi ciksa, desen TR de WW2 deki FR nin Almanlara atli birliklerle saldirmasi gibi olacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu 200,300,400 km menzil vadeden füze ve roketlerde asıl önemli olan elektronik karıştırma altında verdikleri performans. Çünkü bu füzeyi envanterinde barındıran bir ülkeye savaş açmaya cesaret edebilecek ülke elektronik karıştırma yapabilen bir ülke olur. Bu tip füzelere karşı kara ve deniz mevkilerini de elektronik karıştırma uçakları ve yer, deniz sistemleriyle koruma altında olur.

• ya vallaha helal olsun size gençler, çok büyük başarı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.