Şimdi Ara

Türkiye’nin güneşte kurulu gücü 18,5 GW oldu: Hedef ise 2035’te 53 GW

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye’nin güneşte kurulu gücü 18,5 GW oldu: Hedef ise 2035’te 53 GW
    Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarını hızla artırmaya devam ederken, güneş enerjisi bu alandaki en büyük umutlardan biri olarak öne çıkıyor. Hâlihazırda 18,5 gigavatlık (GW) kurulu güce sahip olan Türkiye, 2035 yılı itibarıyla bu kapasiteyi tam 53 GW’a çıkarmayı hedefliyor.

Güneşte 53 GW’lık hedefe ulaşılabilir

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye'nin güneş potansiyeli açısından çok şanslı bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, bu hedefin ulaşılabilir olduğunu vurguluyor. Erkan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumun güneşlenme süresi bakımından Avrupa'nın birçok ülkesine göre avantaj sağladığını ifade ediyor. Türkiye'nin güneş enerjisindeki potansiyelinin altını çizen Erkan, 2035 hedefinin gerçekleşebilmesi için sektörün tüm paydaşlarının uyum içinde çalıştığını belirtiyor.

Ayrıca Bkz.Dünyanın en büyük atıktan hidrojen üretim tesisi tanıtıldı

53 GW’lık hedefin gerçekleştirilmesi için her yıl ortalama 3 ila 3,5 GW’lık yeni kurulum yapılması gerektiğini belirten Erkan, bu kapasite artışının mümkün olduğunu, ancak finansal açıdan daha elverişli koşullara ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Ayrıca, güneş enerjisi santrali kurulumu için uygun arazi ve trafo kapasitelerinin de yetersiz olduğuna dikkat çeken Erkan, bu kapasite sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

2024 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla Türkiye’nin kurulu gücünün kaynaklara göre dağılımı; yüzde 28,3’ü hidrolik enerji, yüzde 21,7’si doğal gaz, yüzde 19,2’si kömür, yüzde 10,8’i rüzgar, yüzde 16,2’si güneş, yüzde 1,5’i jeotermal ve yüzde 2,4’ü ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-gunes-enerjisi-gucunun-2035te-53-gigavata-ulasmasi-hedefleniyor/3342004

• Akkuyu nükleer santrali 5 GW dersek kaba hesap 53 GW kurulum yapılırsa 10 küsür nükleer santral eder.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 24 saat üretim ve ömür/kullanım süresi olarak avantajı var muhtemelen ( rusya ile anlaşma net değil hala )

Dışa bağımlılık %90 seviyesinde olduğu için , kısa vade de çokça nükleer santral lazım ve o da imkansız.

Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Her biri 1200 megavat olmak üzere toplam 4 reaktörden oluşacak Akkuyu NGS.

• İnanılmaz hızlı güneş kapasitemizi arttırıyoruz daha bir ay önce 16,5 GW idi bir ayda 2 GW arttırmış.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • eg2077 E kullanıcısına yanıt
    GW hesabını insanların zihninde örneklemek istedim. Akkuyu 4800 megawatt (MW) kapasiteli yani 4.8 gigawatt (GW).

Detaya girersek 24 saat güneş ışığı olmadığı için üretilen elektrik çok değişken güneş santrallerinde.

53 GW kapasiteli güneş enerjisi kuracağız demek 11 akkuyu nükleer santral gücüne eşdeğer kurulu güç demek. Ama üretilecek elektrik 11 akkuyu kadar olmayacak. Gece güneş ışığı yok, bulutlu havalarda yok, yağmurlu havalarda yok çok değişken elektrik üretimi söz konusu.

• Ben de buna dikkat çekmek istedim.

Bölge hazır ve aktif alıcı Türkiye var , hindistan ve çin için durum daha da çok olsa da etramızdaki olanlara bakmaksızın alım potansiyeli yüksek , maliyeti ucuz olarak biz lider olsakta siyasi/dini sapkınlıklar bizi çok zor durumda bırakıyor

24 saat ve %99 enerji üretsek bile 1 nükleer santral yada şuanki güneş enerjisi kurulumu TR geneli için hiç niteliğin de ( Gabar petrolü gibi )

İnşallah diyelim yine de bu olumlu gelişmelere.

• Az da olsa bazen güzel haberler geliyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu güzel bir gelişme 2000'lerin başında elektrik üretiminin neredeyse %50'si doğalgazdan yapılıyordu ve bu ciddi bir cari açık sebebiydi. Şimdi %20'lere düşmüş olması çok güzel

• Daha çok lazım.

• kurulmasına kurulsun da özellikle iç Anadolu da otlaklara meralara ve tarım arazilerine kuruluyor uzun vadede yarardan çok zarara sebep olacak. Çin'in yaptığı gibi ormansız bölgelerde dağlara taşlara kurmak lazım

• isakoc kullanıcısına yanıt
    Kurulu güç o, üretilen elektrik miktarı değil. Arada ciddi fark oluyor ne yazık ki. Güneş günde sekiz saat var yok oda bulut kış vs değişiyor. Genelde %10-20 arası üretim yapıyor anca doğalgaz durmadan çalışır %80 üretim yapabilir amaç işte onu çok çalıştırmamak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 27 Eylül 2024; 14:22:20 >
  • Yap işlet devret yapsınlar. Hedef tutturulamaz ise elektrik faturalarına eklesinler. Alın size garanti sonuç.

• isakoc kullanıcısına yanıt

2022 de eletriğin yüzde 35 i doğalgazdan sağlanıyordu.

• 18,5 gigavatlık (GW) kurulu güç yaklaşık yarım akkuyu elektirk üretimine denk gelir aşağı yukarı bence.

• AlbatrosD.IIIFazılBey kullanıcısına yanıt
    Yılın başında 18,5 GW değil 14,5 GW seviyesindeydi kurulu güç. Ancak buna rağmen bu yılın başından beri güneş enerjisiyle ~21,5 TWh elektrik üretilmiş ülkemizde. Kıyas açısından aynı dönemde Akkuyu NGS, herhangi bir arıza veya üretim kaybı olmazsa ~26 TWh (yıl boyu 35 TWh) üretecekti.

Yani mevcut durumda Akkuyu'nun yarısından çok daha fazla üretim yapıyor GES'ler. Ki Akkuyu'nun tüm kapasiteye ulaşması en erken 2027-2028 yıllarında olacak. 4 reaktör sırayla devreye alınacak.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.