bugün çok oldum zannedersem 3 konu birden açtım ama forumda yazılanları okuyunca merak sardı birden içimi.
sağolsun desteklerini ve fikirlerini esirgemeyen HOOBASTANK'un bir yorumu "linux mu pardus mu sorusuna yazdığı" dikkatimi çekti "Pardus - Ana linux dağıtımıdır"
buna istinaden şu anda notebookumda kurulu olan Win XP ile Ubuntu yanına bir de Pardus kurmam mümkün mü ? Başlangıç arayüzüm değişecek mi, (soruyor bana winxp mi ubuntu mu diye) ? ayrıca kaldırmak istersem nasıl kaldırırım, makine performansını demek istediğimden VMWARE düşünmüyorum bu kez. orada kuramamıştım
Pardus'un kurulumunun zor olduğunu düşünmüyorum. Ubuntu gibi işler devam devam diyerek oluyordu diye hatırlıyorum. Kurmadan önce Ubuntu'daki Gparted ile HDD te belli bir kısmı Pardus için tahsis edersen kurulum sırasında disk yönetim kısmına geldiğinde rahat edersin.
HDD en fazla 4 tane birincil ve sayısının unuttum ama 2^k kadar da mantıksal bölüm oluşturabiliyordun. 4 birincil bölüm ya da 3 birincil bölüm ve 1 uzatılmış alan, bu alanın içinde de 2^k adet mantıksal bölüm. Bu teorik olarak 4 Windows ya da 3 Windows + 2^k kadar Linux kurulabileceini gösteriyor. Windows hatırladığım kadarıyla sadece birincil bölüme kuruluyordu. Mantıksal bölümden boot olabilen başka işletim sistemeleri de varsa, işletim sistemi sayısını arttırırken çeşitliliği bile arttırmak mümkün. Ancak ne kadar çok işletim sistemi o kadar da dert olma ihtimali de var. Sözün özü evet 3 tane işletim sistemin olabilir ama mbr'a en son yazan Pardus olacağı için onun GRUB'u seni karşılayacaktır. En son yine bir Linux dağıtımı kuracağın için cok sorun olmaz Ubuntu'yu ve Windows'u tanıyacaktır. Pardus'u kaldırırsan GRUB'ta sıkıntı olursa kurulum CD ile sadece GRUB yeniden kurarsın olur biter. Bilgisayarın güzel yani bozdukça öğreniyorsun.
Bi sorum olcak konu açmayayım simdi benim pcde win 7 kurlu ben bunun yanına mac ox kurabiliyormuyum yada ubuntu hangisi daha kolay oluyor? kurulum acısından