Şimdi Ara

Ufo ve normal elektrikli ısıtıcı arasındaki fark? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
54.781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: olabilirmi

normal elektrikli sobamız var kaç w olduğunu bilmiyorum ama büyük birşey 3 resistansı çalışmıyor 1 tanesi çalışıyor onuda yaptırmakla uğraşmak istemiyorum diyelimki ufo günde ortalama 5 saat yanıyor 2.000 w'lik ufo, aylık ne kadar öderiz?

Kaba hesapla gunde 2/3 tl'yi gecmez yani ayda 40/60 tl.
  • günde bahsettiğiniz süre için tam kapasite 10kw elektrik yakarsınız ayda her gün kullnılıyorsa 300kw elektrik tüketirsiniz.
    kw kaç para bakmak lazım ama bütün resistanslar çalışmıyorsa bunu ona göre bölerek tam sonucu bulmak mümkün.
    quote:

normal elektrikli sobamız var kaç w olduğunu bilmiyorum ama büyük birşey 3 resistansı çalışmıyor 1 tanesi çalışıyor onuda yaptırmakla uğraşmak istemiyorum diyelimki ufo günde ortalama 5 saat yanıyor 2.000 w'lik ufo, aylık ne kadar öderiz?
  • quote:

Orjinalden alıntı: vezir

günde bahsettiğiniz süre için tam kapasite 10kw elektrik yakarsınız ayda her gün kullnılıyorsa 300kw elektrik tüketirsiniz.
    kw kaç para bakmak lazım ama bütün resistanslar çalışmıyorsa bunu ona göre bölerek tam sonucu bulmak mümkün.
    quote:

Bende 2900-3200w'lık modeli var ve günde 10 saat kullanım ile 10 TL elektrik harciyor.

• Ufo - Klima - Doğalgaz karşılaştırması

İlk başta hesapları kendim yapmayı düşündüğüm için bu konuyla ilgili ayrı bir başlık açacaktım. Ama daha sonra nette tam istediğim gibi bir tablo bulunca bu başlık altında yazmayı uygun gördüm. Çünkü tabloda herşey çok güzel özetlenmiş durumda. Ben üstüne fazla birşey eklemeyeceğim.

Öncelikle bu tablonun linki: Yakıt karşılaştırma tablosu

Bu tabloda bizi ilgilendiren kısım YTL/1000 Kcal sütunu.
    İstanbul için bu değerler şu şekilde:
    Doğalgaz 0,1410
    Elektrik 0,2930

Yani doğalgaz, elektrikli ısıtıcılara kıyasla yarı yarıya daha ucuz gibi görünüyor. Ama burda atlanılmaması gereken nokta, elektriğin ısıtmadaki veriminin tabloda %99 olarak alınmış olması. Yani rezistanslı ısıtıcıların verimi (UFO, normal rezistans, hiç fark etmez) baz alınmış durumda.

Ama klima ile ısıtmada bu verim yaklaşık %300-400 arasındadır. Tablodaki formülde verim yerine %350 (yani 3.5) koyduğumuzda şu sonuca ulaşırız:
    (0,249425x 1000) / (860 x 3.5) = 0,0829

Yani klima ile ısınmanın birim enerji başına maliyeti, şu anki fiyatlarla doğalgazdan yaklaşık %40 daha ucuz çıkıyor.
    Ama bu teorik hesapta görünemeyen bazı faktörler var tabi. Mesela, doğalgaz cam altlarındaki radyatörlerle ısıtma sağladığı için camdan enerji kayıplarını da bir miktar önleyerek evin ısı yalıtımına katkıda bulunuyor. Ayrıca radyatörler yüksek sıcaklıkta olduğu için bir nevi ısı depolayıcısı durumundalar ve ısıtmayı kapatsanız bile uzunca bir süre daha evinizi ısıtmaya devam edebiliyor. Ama aynı prensiple, ilk açıldığında evi ısıtmaya başlaması da bir o kadar yavaş olduğu için bu bir avantaj mıdır, tartışılır.

Özetleyecek olursam, ev kullanımında sadece bir odayı ısıtmak amaçlandığında klima, doğalgaza göre yaklaşık %40, rezistanslı ısıtıcılara göreyse %70 daha hesaplı.

Yukarda bahsettiğim gibi, doğalgaz kullanımının radyatör prensibinden kaynaklanana bazı avantajları olsa da, rezistanslı ısıtıcılar ekonomi bakımından klima ile karşılaştırılamaz durumda. Özellikle de UFO tarzındakiler. Çünkü hep bahsedildiği üzere, bu tip ısıtıcılar radyasyon (ışınım) prensibinden ötürü hem sağlıksız bir ısıtma yaparlar, hem de kapattığınız anda üşüyeceğiniz için sürekli olarak çalıştırmak zorundasınızdır. Zaten o yüzden yurtdşında bu tip ısıtıcılar sadece açık alanlarda kullanılır. Yani sadece 'mecbur kalınan durumlarda'.

"Klima nasıl oluyor da %350 verimle çalışıyor" diyenler olabilir. Formüllere girmeden (ben de hatırlamıyorum, biraz kitap karıştırmam lazım) anlatmak gerekirse, klima sadece elektrik enerjisi kullanmaz. -273 C'nin üzerindeki bir sıcaklıktaki hava, belli bir enerji içerir. Klima, dışardaki soğuk havanın (vaya yazın sıcak havanın) bu enerjisini de kullanır. Yani 1 birim elektrik enerjisi kullanıyorsa, bunun 3 katı kadar enerjiyi de dışardaki havadan alır ve içeri toplam 4 birim enerji verir. Isıtma verimi, ancak bu sayede %100'ün üzerine çıkabilir. Zaten klimaların teknik özelliklerine baktığınızda harcadığı elektriği ve sağladığı ısıtma-soğutma miktarlarından da bunu anlayabilirsiniz. Örneğin bizim evdeki klimanın değerleri şu şekilde:
    Isıtma kapasitesi: 6011 W - Çekilen enerji: 1830 W (6011/1830 = 3.285)
    Soğutma kapasitesi: 5630 W - Çekilen enerji: 1750 W (5630/1750 = 3.217)

Bunlar da böyle bir bilgi olarak bulunsun. Faydam olduysa ne mutlu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 17 Ocak 2009; 15:29:53 >

• Hasbi81;

Açıklaman güzel olmuş, belirtelim burdaki Verimlikik Productivity değil, Utility yani Faydadır. Sonuçda doğada %100 verim diye birşey söz konusu değildir ama kullanılan enerjiye karşın(input) alınan çıktı(output) klimalarda çok daha fazla. Isı pompasının prensibine filan girmeye gerek yok, epey uzun olur ancak burdaki mevzu seninde belirttiğin gibi göreceli verimlilik yani faydadır.

Tekrar teşekkürler açıklama için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lloyd -- 17 Ocak 2009; 23:51:53 >
  • quote:

"Klima nasıl oluyor da %350 verimle çalışıyor" diyenler olabilir. Formüllere girmeden (ben de hatırlamıyorum, biraz kitap karıştırmam lazım) anlatmak gerekirse, klima sadece elektrik enerjisi kullanmaz. -273 C'nin üzerindeki bir sıcaklıktaki hava, belli bir enerji içerir. Klima, dışardaki soğuk havanın (vaya yazın sıcak havanın) bu enerjisini de kullanır. Yani 1 birim elektrik enerjisi kullanıyorsa, bunun 3 katı kadar enerjiyi de dışardaki havadan alır ve içeri toplam 4 birim enerji verir. Isıtma verimi, ancak bu sayede %100'ün üzerine çıkabilir. Zaten klimaların teknik özelliklerine baktığınızda harcadığı elektriği ve sağladığı ısıtma-soğutma miktarlarından da bunu anlayabilirsiniz. Örneğin bizim evdeki klimanın değerleri şu şekilde:
    Isıtma kapasitesi: 6011 W - Çekilen enerji: 1830 W (6011/1830 = 3.285)
    Soğutma kapasitesi: 5630 W - Çekilen enerji: 1750 W (5630/1750 = 3.217)

Bunlar da böyle bir bilgi olarak bulunsun. Faydam olduysa ne mutlu...

çok güzel bir açıklama, yani özetle bir ısı pumpalı ısıtıcıda bir kw enerji harcarken 3,5 kw içeriyi ısıtırsınız.Bütün numara hokus pokus değil ama çok akıllı bir şekilde dışardaki soğuk havadan bile alabileceğimiz ISI dır. rakkamdal değerler vermek belki kafa karıştıracak çünk üher ısıda ayrı bir ısı pompası verimliliği vardır. Ama teoride bilmeniz gerekirse dışarısı 0 C bile olsa sizin sışarıya üflediğiniz hava -10 derecede ise delta T olarak içeriyi maksimum 10 derece ısıtmanız mümkün.Bunu o sıcaklığa ait verimlilik tablolarından biraz düşürünce belki 7-8 C ısıtmak mümkün olabiliyor.

Ama mesela kışın sıcak geçen Adana gibi illerimizde dışarışı kışın 10 rece ise , sizin dışarıya üflediğiniz hava -10 derecede ise bu sefer delta T olarak 20 derece içeriye ısı transferi yapabilmeniz mümkün bundan sonrası verimlilik ve debi gibi noktalarda BTU olarak hesaplanıyor. Şunu biliniz ki bir klimayı alırken BTU olarak alırsınız ama elektrik idaresine öderken bu BTU nün karşılığı Kw değerine göre iki hatta üç kat daha az para cebinizden çıkar. Cebinizden çıkacak parayla en iyi ısınma yöntemi hesabı yapıldığın klima sistemlerinde COP değeri (coeffient of performans) baz alınmazsa hesap yanıltıcı olur.

UFo tarzı ısıtıcılarda radyan ısıtma için doğalgaz kullanan sistemler de vardır . Bunlarda ısınma değerini olarka cebinizden çıkan para daha az olmaktadır. Ancak ortamda havanın sirkülasyonu için yeterince iyi bir havalandırma sistemi mevcut olmaldır. Bu tür doğalgaz ile UFO tarzı ısınma yapacak sistemler daha çok çok büyük alanlarda çalışanları ısıtmak için kullnılır. Bir fabrikada büyük bir hangarda veya depoda veyahut tavanı 5-6 metre olan imalathanelerde yukarıya yerleştirilen radyan sistemle oldukça hesaplı bir şekilde m3 lerce alanı çok iyi bir şekilde ısıtmat mümkündür.Ancak yanıltıcı olanı ,ortamdaki insanlar tavandan güneş gibi ısınırken üstlerine bi,r cisim geldiğinde veya gölgeye gittiklerinde ortam buz gibi olacağı için sağlıklı bir ısınma biçimi değildir.

Yine de vucut gücüyle yapılan çalışmalarda vucut ısınacağı için radyan sobaların doğalgaz ile çalışanları memnun eder. Radyan soba denince aklınıza çok farklı bir şey gelmesin LPG ile çalışan sistemleri ve küçükleri evlerde halen kullanılan yerler var.LPG pahalanınca bunlar bir köşeye kaldırıldı .Havalandırma iyi ise (çünkü çok fazla oksijen tüketirler) elektrikli UFOlardan daha ucuza ısınmak mümkündür.

• bu konu hakkında bugun gazetelerimizden birisinde çıkan yazıyı iletiyorum.
    -------------------------------------------------
    Doğalgaz ve elektriğe alternatif ısınma

Giriş Saati : 19.01.2009 10:37
    Güncelleme : 19.01.2009 14:55

Özellikle doğal gaz ve elektriğe yapılan zamların ardından, alternatif, daha ucuz ve güvenli ısıtma sistemlerine ilginin arttığı, bu sistemlerin başında güneş enerjisi sistemleri ve Türkiye pazarına kısa süre önce giren ısı pompası sisteminin geldiği bildirildi.

Isı pompası sistemlerinin projelerini gerçekleştiren Omektron Mühendislik Genel Müdürü Gökhan Özcan yaptığı açıklamada, sistemin enerji kaynağı olarak, doğada yani havada, toprakta, suda bulunan ısıyı kullandığını söyledi.

Havada, sıfır derecede bile kalori bulunduğunu belirten Özcan, ''Bu ısı kullanılarak sistemimizdeki gaz ısıtılıp, kalorifer sistemindeki ya da fan coil adı verilen sistemdeki tesisat suyu ısıtılıyor. Böylece normalde harcanacak elektrik enerjisinin yüzde 75 daha azı, yani sadece yüzde 25'lik bir elektrikle yüzde 100'lük ısı enerjisi elde ediliyor'' diye konuştu.

Özcan, ısı pompasının invertör sürücü ile eksi 20 derecelik dış ortam sıcaklıklarında bile verimli çalıştığını, sistemin, konutların ısıtılmasının yanında sıcak su sağladığını, yazın evin soğutulmasında da kullanıldığını, az bir ek maliyetle havuzda ısıtma yapılabileceğini dile getirdi.

SİSTEMİN YATIRIM MALİYETİ 6-7 BİN AVRO

100 metrekarelik bir konuta bu sistemin maliyetinin yaklaşık 6-7 bin avro olduğunu, toprak ya da suya dayalı sistemlerde buna kazı maliyetinin eklendiğini anlatan Özcan, ''O yüzden Avrupa'da pazarın yüzde 80-85'ini hava kaynaklı ısı pompaları oluşturuyor'' dedi.

Doğal gazla ısınan bir evle karşılaştırıldığında bu sistemin kendini 5-6 yılda amorti ettiğini belirten Özcan, şöyle devam etti:

''Sistem kurulduktan sonra ısıtma giderleri çok ciddi oranlarda azalıyor. Örneğin bin kilo kalori üretebilmek için motorinle 38 kuruş, elektrikle 29, doğal gaz ile 13 kuruş, ısı pompaları ile 7 kuruş harcanması lazım. Yani doğal gazın yarısına yakın, elektriğin dörtte biri kadar bir bedelle ısıtma sağlanıyor. Bu sistemde artınız, yazın evinizin soğutmasını da yapabilmeniz.''

Özcan, çevre bilinci olanların, doğal gazın risklerini almak istemeyen ve uzun vadede ısınma giderlerini düşürmek isteyenlerin bu sistemi tercih ettiğini anlattı. Özcan, Türkiye'de daha çok, şehir dışında, doğal gazın olmadığı ısınma seçeneklerinin elektrikli kombi, LPG'li sistem veya kömürün olduğu villa ya da müstakil evlerde tercih edildiğini, çünkü buralarda sistemin kendini 1,5-2 yılda amorti ettiğini anlattı.

Yaşanan doğal gaz facialarının ardından sistemle ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısında belirgin bir artış yaşandığına dikkati çeken Özcan, ''İnsanlar bu sistemi öğrenmek için çok meraklı ama uygulama aşaması çok yaygın değil. Çünkü Türkiye'de bu sistem çok yeni. Avrupa'da 4-5 yıldır kullanılıyor ve bu zaman zarfında hızla yaygınlaştı'' şeklinde konuştu.
    Özcan, İzmir'de 50 adet ısı pompası sisteminin kurulu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Örneğin Fransa'da 120 bin civarında kurulu ünite var ve sadece bu ülkede 300 milyon avroluk bir market oluşmuş durumda. Orada tabii devletin enerji politikalarında vatandaşa destekleri var. Diyelim 7 bin avroluk bir harcama yaparak bu sistemi kurduğunuzda yıl sonunda bunun yarısı vergiden düşülüyor. Çünkü bunun herhangi bir gaz, duman gibi çevreye zararı yok ve devlet de çevreye zararlı olmadığı için, hem de milli enerji olduğu için destekliyor.''

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISINMA

GLR Grup Mühendislik Yetkilisi Özkan Güler ise yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ısıtma sistemlerinin üretiminin biraz maliyetli olmasından ve az sayıda üretilmesinden dolayı pahalı olduğunu belirterek ''Bunlar, kullanımı ve üretimi yaygınlaştıkça ucuzlayacak'' dedi.

Güneş enerjisiyle ısıtma sistemi kurmanın maliyetinin metrekare başına yaklaşık 35-45 avro olduğunu dile getiren Güler, ''Yatırım maliyeti yüksek. Ama sistem kurulduktan sonra hem ısınma hem de sıcak su için bedavaya yakın bir bedel ödüyorsunuz. Bir tek bakımlarını yaptırmanız gerekiyor'' diye konuştu.

Güler, son dönemde yaşanan doğal gaz facialarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

''Bunlar aslında tesisat döşeme hatalarından kaynaklanıyor. Sıkışma ya da kullanım ve bakım hataları olmadığı sürece doğal gaz faciaları yaşanmaz. Aslında evlerde kullanılan LPG tüpleri bile doğal gazdan daha tehlikeli. Çünkü daha basınçlı kaplarda bulunuyor. Evimize giren 0,021 mili barlık doğal gazın basıncı, tüpün basıncının 40'ta birinden daha küçük bir miktar.''

Gaz kaçaklarını uyarıcı aletlere ilişkin soruya Güler, ''Piyasada bu tarz aletler var ama bunların ne kadar iyi olduğu meçhul. Çünkü elektrik kesintisi olduğunda mesela, o sırada bir kaçak varsa alarm sistemi çalışmayacaktır. Pille çalışanlar için de aynı şekilde. Pil bittiği zaman alet çalışmayacaktır. Pil bitmeden değiştirme alışkanlığımız da olmadığına göre bir risk var'' karşılığını verdi.

• quote:

Orijinalden alıntı: vasago

Ufo gibi kızılötesi ısıtıcılarda farklı bir rezistans kullanılıyor. Bu rezistansların kızılötesi ışıma yapmak için tasarlanıyorlar. Eski tip elektrikli ısıtıcılarda reziastansların tek amacı ısınmak ve çevreye ısı vermek. Eski ısıtıcılarında önüne geçtiğinizde kızılötesi ışıma sayesinde ısınırsınız ama o ısıtıcıların yüzey alanı küçük olduğu için yüzeysel ısıtma için uygun değiller. Halbuki ufo ve türevlerinin yüzey alanları son derece geniş ve kızılötesi ışığı yayıcak şekilde dizayn edilmişler. Ama ben böyle ısıtmayı sevmiyorum. Karşısında otururken herşey çok güzel kedi gibi mayışıyorsunuz ama kalkıp yer değiştirdiğiniz zaman neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz. Elektrikle ısınmanın en iyi en hesaplı yöntemi klimadır bunu bilir bunu söylerim.

Bu arada ufo yerli malı ama en önemli parçası olan rezistansı malesef ithal ediyor :(

Kışın ortasında dağa çıkmıştık arkadaşlarla mangal yapmak için.Yaşadığım yerde hiç kar yağmaz ondan kara hasret bir vaziyetteyiz.Dolayısıyla acayip ıslandık kaymaktan kartopu oynamaktan.Bu kadar rezil vaziyette olup da bu kadar zevk aldığımı mutlu olduğumu hatırlamam.Mangalı birazcık aşağıda yakmıştık (tam zirvede değil, yağmurda ateş bile yaktık ustune bır seyler tutarak) neyse sonra eve geldim su kuartz ısıtıcının karsına gectım bır de sıcak corba ıctım o anda da hava kapalıydı boyle odam karanlıktı hafıften yağmur çiseliyordu bu aklıma geldi sağol:D. Diyeceksin ki bunu niye yazdın ne alaka deme lütfen. dedin ya kedi gibi mayışıyor insan oradan çağrışım yaptım

• bu sobaların tadı başka ya bana çocukluğumu hatırlatıyor
  • Elektrikli ısıtıcılar yerine paraya kıyıp inverter klima almak her zaman daha tasarruflu. Zaten 3-4 kışta kendini amorti edecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ottocu

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Isıtma prensibi olarak aynı. Enerji sarfiyatı olarak örneğin eski tip kuartz soba üç kademesi de yakıldığı zaman 2400 watt çekiyor, UFO ise 1800 Watt çekiyor. Diyeceksiniz ki 2400 watt çektiğine göre daha çok ısıtıyordur. Evet küçücük bir odada ve hiç kapı pencere açmadan kullanırsanız eski tip quartz soba daha fazla watt çektiği için daha çok ısıtır.
    Şimdi bu elektrik sobalarının ısıtma prensibi, diğer sobalardan farklı. Bunların ana özelliği odanın havasının ısınmasına gerek kalmadan direkt insanı ısıtması. Yani ısı kaybı çok olan geniş mekanlarda, salonlarda dahi bu tür sobaları kullanabilirsiniz. Işıma yolu ile sobanın önünde duran ınsanları ısıtır, tıpkı güneş gibi ama sobanın arkasına geçerseniz ısıtmaz. UFO sobadaki infrared teknolojisi quartz sobadan daha gelişmiş olduğu için ışıma yolu ile ısıtma verimliliği daha fazla, yani daha çok ısı ışını yaydığı için geniş mekanlarda insanları ısıtma verimliliği daha fazla. Bir de sanki daha dayanıklı gibi. Bir de UFO türk malı, made in turkey yani. Çin mali taklitlerine para vereceğinize bırakın onlar kazansın. Bir de KUMTEL var o da türk malı fakat kumtelin bendeki izlenimleri kötü. Kumtelin eski tip kuartz sobaları öyle dayanıksızdı ki daha bir kışı çıkarmadan darmadağın oluyordu oysa UFO hala sapasağlam, en ufak bozulma belirtisi yok.

ufo tipi ısıtıcılarda kumtel in rezistansı daha kaliteli kanthal ürünü
    konuyu hortlatayım. khantal farklı forumlarda çok kötülenmiş

• selamlar, bir merak neticesinde sayfanıza misafir oldum. sorum size basit gelebilir ancak merak etmekteyim. marka ismi yazmayayım. ancak, ısıtma sektöründe lider markalardan biri. bu markanın dikey ısıtıcıları var, iki çeşit rezistans kullanıyor, karbon ve mika...karbon tüp daha ince, daha lav gibi bir ışık veriyor görsel olarak hoşuma gidiyor. mika olanın ışığı daha parlak , akkor gibi...tek tüplü olan ürünlerin fiyatları birbirleriyle aynı, aralarında taş çatlasın 20 tl fark var. ben karbon olanı almak istiyorum, ancak emin olun sadece görselliğinden, başka farkını bilmiyorum.
    bu iki farklı rezistansın birbirine, bireysel ev kullanımında bir farklılığı üstünlüğü var mıdır?
    şunu tercih et diyebileceğiniz. saygılarımla.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.