"Ülke neden kaybeder?" Kaybeder. Çünkü bu arkadaşların yaşlarına bakacak olursanız, 40 lı yaşlarda olduklarını, 15-16 yıl ülkelerine hizmet ettiklerini , tüm deneyim ve tecrübelerini alarak en verimli olacakları dönemlerinde ülkelerini terk ettiklerini görürsünüz. Sadece bu iki arkadaş değil, son 10 yılda müthiş bir beyin göçü başladı. Sormak gerekmiyor mu bu insanlar "Neden gidiyor?" diye. Hepsini "Kadir kıymet bilmezler!" diye yaftalamak doğru mudur? Üstelik son 20 yılda fiziksel anlamda oldukça kalkındığımızın söylendiği bir zamandan sonra. |
Ülke 2 mühendis daha kaybetti... (7. sayfa)
-
-
En iyisini yapmışsınız,güzel de bilgilendirmişsiniz süreçle ilgili.Bakmayın milletin caga sattığına,insanlar en çok olmasını istediği ve cesaret edip konfor alanlarından çıkamadığı şeyleri başaranları çekemediğinden eleştirir.Küçük bir ilde yaşıyorum.Her sabah erken saatte dışarı çıkıp yürümeyi seven biriyim ve sokakta ki çöp yoğunluğunu,maske atıklarını,çocuk bezini bile çöpe değil abuk sabuk yerlere atan insanların varlığını hissettikçe bile sabah sabah sinirim bozuluyor.Hergün döviz kuru artıyor herşeye zam gelecek korkusu,sosyal adaletin yokluğu,insanların medeniyetsizliği,hakkaniyetsizlikle her alanda hak yenip durması ve daha bir sürü sorundan kurtulmuş oldunuz.Yaşadığım şehirde 10 yıl evvelinde yazları tek tük gurbetçi görürdüm,bu yaz iyice dikkat ettim, kırmızı ışıkta duran arabaların 100 tanesinden en az 40 felan gurbetçi plakasındaydı.Youtubeda yurt dışında yaşayanların videolarını çok izliyorum.Daha lise öğrencisi çocuklar abi oraya nasıl geliriz diye soruyor.Yorumlar bu sorularla dolu...
-
Yurtdışı konularında ülke insanımız maalesef biraz tutarsız. Bir "Alamancı Amca" modu var bazılarında kendisi yurtdışında yaşıyor ama ne hikmetse yurtdışından yaşıyor olmaktan şikayetçi ve her gelmek isteyene yaşadığın yerin karanlık taraflarını göstermeye çalışıyor yahu bu kadar şikayetçi olduğun yerde neden yaşamaya devam edip kendini üzüyorsun gel ülkene 3.000 lira maaşla hayatta kalma mücadelesi ver ne kadar yaşayabileceksin bir dene kendini!
Buradakilere baksan bunlarında diğerlerinden farkı yok, gideceğim yasal çalışma izniyle iş buldum diyorsun sen oralarda yapamazsın diyor, bilmem dayım orada, teyzemin kızı orada onlarda şikayetçi bizim ülke cennetmiş oraların yanında diye gitme diye seni iknaya çalışıyor, vesselam bize düşman falan lazım değil bu anlayışla. İnsanımızın bu konularda genel tavrı sorunlu; sen gittin paçayı kurtardın başkası kurtarmasın, sen gidemedin o da gidemesin senden daha iyi yaşamasın!
Kişi başı geliri 40.000 dolar üzeri memlekette yaşıyor açlık sınırında yaşayan insanlara öğüt veriyor, sabahları portakal suyuyla kahvaltı yapıyor, columbia'dan giyiniyor, ortalama üzeri arabaya biniyor, marketten canı ne isterse alıyor ama mutlu değil. İyi yaşamayı seviyorsan, birazcık da zahmetlerine sana zor gelen şeylere de katlanacaksın bi zahmet!... Yurtdışına yerleşecek arkadaşlar bence oralarda da bu zihniyetten uzak dursun...
-
Mühendisle mi maaş alıyorsunuz?
-
Güle güle
Ülkede sizden başka mühendis yok sanki. Darısı diğer gitmek isteyenlerin başına.
-
Türkiyede çevresi olmasa diyorsunuz ne güzel söylemişsiniz çok doğru isterse 10.000 kişi tanıdığın olsun artık bir işe yaramıyor neden ülke almış başını gidiyor nereye belli değil herkes kendi derdine düşmüş
Örnek vermek gerekirse abim bir fabrikada arıza bakımcı yanında çalışan yardımcısı ister kalfa de de ister usta çırağı de cocuğun hiçbir mezuniyetti yok senelerdir bu hayatan bıktım diyormuş cocuk ama üste sizinde dediğiniz gibi çevre yoksa hiç şansın yok çevre değil bu ülkede partili ahbabın olacak gerisi fasa fiso o yardımcı eleman işi bırakmış abimde işi bıraktı geçen aramış elemani ne vat ne yok diye eleman demiş abi gel bir çayımı iç demiş nerdesin adressi vermiş gitmiş abimde adam bir devlet okulunda müdür olmuş
İsmi bende kalsın söylemem ee nasıl oldu bu iş çevre çevre abim geldi olum bizim yardımcı eleman bir devlet okulunda müdürlük yapıyor yuh dedim abime nasıl oluyor bu iş bu arada abimde işi bıraktı evde otura otura hergün ets2 oynamaktan adamın içine işledi dedi ben tır işine giryom avrupa yilarında direksiyon salayacak oda artık bu ülkede çalış nereye kadar sıkıldım diyor
ee nede bizim partili çevremiz yok napsın adam çareyi bu meslekte buldu sizde kalkmış çevreden bahsediyorsunuz çevrem olacağına 1 tane tanıdık partili olsun çevren kendiliğinden oluşuyor zaten
hani diyorlar ya kıyamet günü anne babanı tanımyacaksın herkes kendi derdine düşecek bize senelerdir kıyameti yaşatıyorlar başımızdakiler kıyamete gerek yok yani
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Çevreden kastimi çok yanlış anlamışsın hocam. Siyasi cevreden bahsetmedim kesinlikle. Bir iş kurmak veya bir ticaret yapmak için gerekli çevreden bahsettim. Torpille ve siyasi tanidiklarla biryerlere gelmek zaten hiç tasvip etmeyeceğim işler
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"Biz yetiştirdik, eğittik, milyarlarca lira harcadık. Üstüne tecrübe sahibi de yaptık. Alın sizin olsun." demekle aynı şey.
-
5 yıl sonra dönüp bakarsın şu mesajına.Artık o zaman ne dersin bilmem.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bakacağımı zannetmiyorum hocam. Çünkü ben ne olursa olsun ülkemi terk etmem. Ben de mühendisim. Bana da yurt dışından teklif geldi ama gitmedim. Ben de çok zorluklar çektim ve hala çekiyorum. Ben de insanlarını sevmiyorum. Yurdun insanlarının beş para etmediğinin ben de farkındayım. Ben de ülkenin gidişatından memnun değilim ama sen gidersen, o giderse bu memlekette kim kalacak, kim sahip çıkacak? Atatürk'ün tüm ümidim gençliktedir dediği gençlik bu mu? Burada kalıp ülkesini kalkındırması gerekirken kolayı bulup kaçmasını herkes bilir. Amma da acıtasyon yaptın ha diyenler illa ki olacaktır ama gerçek bu.
Şimdi sevinçle gidiyorlar ama benim gibi ülkesine sahip çıkanlar olmazsa geri dönebilecekleri bir ülke bulamayacaklar. Ben b.kumda boğulmaya razıyım. Giden gitsin tutan yok. Herkesin kendi yaşamı.
-
Yazdıklarınızı üzülerek okudum. Üzüldüm. Çünkü haklı olduğunuz ve aynı düşünceye sahip olduğumuz yer çok. Ve bunlar üzücü şeyler. Savunmuyorum. Fakat insanlarında yer yer haklı olduklarını düşünüyorum. Bir başka ülkenin vatandaşının benden kıymetli olduğunu bilmek bile bana acı veriyor. Irkçı bir insan değilim. Fakat bir Ortadoğulu benden daha kıymetli. Benim çocuğum gece gündüz sınava hazırlanırken elin oğlu elini kolunu sallayarak okula giriyor. Ben anayasal hakkım olan sağlığa ve eğitim hakkına bile para verirken, elin oğlu beleş faydalanıyor. 40 lı yaşlara kadar bekleyip de bu yaştan sonra ülkesini terk etmek takdir edersiniz ki kolay değildir. Bu yaştan sonra dost yada arkadaş edinmek kolay mıdır? Değildir. Bunu herkes bilir. Çocuklarının daha iyi bir geleceğe sahip olacağını bilen çoğu kişi imkanı olsa aynı şeyi yapar.
Ayrıca bu ülkeden gidenler sahip çıkmıyor, çıkmayacak anlamına gelmez. Gittiğiniz yerde takdir edilen bir kişi olabiliyorsanız, ülkenize en iyi hizmeti yapıyorsunuz demektir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ülkemizi ve insanımızı anlatmak adına, eğitim almaları da hedeflenerek yurt dışına gönderilenleri hatırlayın.
-
Haklısın ama senin devletin sana bu imkanı veriyorsa yani seni gitmeye zorluyorsa senin refahını sağlayamıyorsa ne olacak ? 40 sene yaşacağız şurada neden çile çekelim ? Kişiye imkan verildi kişi kabul etmedi kaçtı gibi durum yok .Önce görevini yapması gerekenler yapacak.
5 yıl sonrayı neden örnek verdim ? Son kalan kaliteli mühendis avukat doktor onlar gittikten sonra gelenlerin kalitesi ne olacak ? Ben yazayım.Hepsi yerlerde...5 yıl sonra ne gittiğimiz doktor doktor olacak ne tuttuğumuz avukat avukat olacak.Ne çağırdığımız usta usta olacak.Türk bile olmayacak belki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyoruk -- 23 Ekim 2021; 13:36:41 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Giden gitsin benim sözüm yok zaten hocam ama son günlerde ülke mühendisini kaybetti gibi başlıklar çoğalınca insana biraz dokunuyor ve üzülüyorsun. Benim tepkim onaydı aslında. @eyoruk
Evet siz de haklısınız hocam. İnanın bu verdiğim tepki sırf üzüldüğümden. Bizim ülkemiz neden böyle değil diye üzülüyorum. Geleceğe dair ümitlerin tükenmesinden bende sıkıldım ama içimizdeki ümidi kaybetmemek gerekiyor. Bu durumu değiştirmek aslında bizim elimizde. Bu söz bana pek gerçekçi gelmiyor ama bir umut işte.
Ortalığı birilerine bırakıp gitmemek gerekiyor. Bu ülke elden giderse gidecek başka bir yerimiz yok maalesef. Gelecek nesillerin kendi ülkesinde, kendi dilinde ve kültürüyle yetişmesini istiyorum. Niye kendi ülkesi varken elin memleketinde onlara katma değer kazandırsın? Kültürümüzü beğenen olur veya olmaz saygı duyarım ama bizim için şehit düşenlere bir minnet veya bir karşılık vermeliyiz. Benim tek derdim bu aslında.
Hükümetler gelip geçidir. Önemli olan vatana, millete sahip çıkmak. Ha bu sözümden giden gelmiyor, herkes keyfinden kaçıyor diye düşünülmesin. Bu söylediklerim polyannacılık olarak görülebilir ama umrumda değil. İnsanın umudu olmazsa yaşayamaz. @teteni
-
Ne ümit kaldı ne umut.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
ağzına sağlık.vatanımız milletimiz için yurt dışına gidemediğimiz sürece işimiz zorlaşacak.yani maddi anlamda elbet git.maddi yeterliliği ulaşınca da gel ülkenin eksikleri için uğraşalım tecrübe bilgilerinle.yoksa geleceğimizi tehlikeye atıp gavurlaşıp kaybolacağız
-
Konuyu açan arkadaş sadece kişisel deneyimini, neden bu karara vardığını yazmış zaten, yazının %80'ininde kendin çalıp kendin oynamışsın. Ama senin dediğin gibi toplumsal olarak bakacak olursak şu an ülkemizin en iyi okul mezunlarının büyük çoğunluğu gidiyor ya da gitme planları yapıyor. Benim arkadaşlarımın çoğunluğu gitti, ve daha dün gece bir arkadaşa veda yemeği yaparken fark ettik ki masada oturan tek bir kişi bile Türkiye'de kalmayacak 2 sene içinde, bazılarının gideceği gün belli, bazıları da mülakatlara giriyor.
Evet, 2 kişi ülkeyi değiştirmeyecek, ama onbinlerce kişinin gitmesi değiştirecek. Şimdiden çalıştığım şirkette işler aksıyor, 4 yazılımcı gitti yurt dışına, yeni eleman bulamıyoruz deneyimli. Akademisyeni, mühendisi, herkes gidiyor abicim. Bu yazan kişi gibi on binlercesi var, anlayabiliyor musun?
Bir bal arısı tüm ömrü boyunca bir çay kaşığının 3 te 1 i kadar bal çıkartıyor yalnızca, ama kovanlar bal dolu, neden?
Bahsedilen sorunların tamamı toplumsal, tamamı tüm ülkeyi etkiliyor, tamamı tüm ülkenin psikolojisini bozuyor, dolayısıyla da bu giden 2 mühendis toplumsal bir düşüncenin yansıması.
-
Gayrımenkul enflasyonu son 5 için %100, kur ise 4 katına çıktı. Yazdıklarınızın hiçbir anlamı ve önemi yok. Kendi örneğiniz ile genelleme yapmayın.
Ayrıca 5 yıl sonra cebinde 45-50k euro ile dönebilen varsa ne ala ona... 5 yılda TR'de o paranın yarısını bile cebine koyamazsın, 3. Dünya ülkesinde geçirdiğin 5 yıl hediyesi olur.
-
Yine aynı kafa. Ben çok değerliyim, ben çok mükemmelim, ben ve benim çevrem olmazsa ülkeler batar, ben ve benim gibiler gittiği ülkeye çağ atlatır.
Gitmek isteyen gitmeli. Bunu özellikle en başta belirtiyorum. Kimse istemediği, sevmediği, aidiyet hissetmediği yerde yaşamak zorunda olmamalı. Mahalle, şehir, ülke, kıta fark etmez.
Hedefin yurt dışıysa gidersin. Kimse sana "vatan hayını, nasıl gidersin" diyemez. İma bile edemez. Kimin ne haddine?
Elon Musk ABD'den Almanya'ya iltica ederse bu bir kayıptır. Zaten kaybetmemek için en iyi şartları sunar ABD. Ama kendin gibi on binlerce, potansiyeli de yüz binlerce olan bir yer için, komik oluyor.
Ha ben de 38 bin patentim ile gidiyorum derseniz, o zaman iş değişir.
20 yıl tecrübeli kaynak operatörü sizden daha değerli. Aynı anda Kanada'ya iş için başvursanız size " sen dur bi, sanırsın bulunmaz hint kumaşı" der önceliği "değersiz" gördüğünüz işçi alır.
Önem budur işte. Bir şey ancak talebi karşılamıyorsa değerlidir. Siz talebi karşılamıyor musunuz? Dünyanın mühendis üretim merkezi Hindistan. ABD, İngiltere mühendislerinin yarısı Hintli. Aman tanrım Hindistan öldü bitti.
Elbette hayır. Bu bir ihraç. İnsan ihraç ediyor Hindistan. Eğitiyor ve dünyaya ihraç ediyor. Bunlar dolaylı yoldan ülkeye hem lobi hem de döviz girdisi demektir.
Kendinizi bu statüye koyun. Siz bir Musk ya da Jobs değilseniz öyle çok da önemli değilsiniz demektir. Yeriniz dolar, her yerde dolar. Çin'de de dolar, Rusya'da da dolar, Hindistan'da da dolar, Türkiye'de de dolar. Çünkü devamı çok fazla.
Gidin, güzel hayatlar yaşayın, hayallerinizi yaşayın, istediğiniz kültürü, hayat tarzını yaşayın, mutlu olun, musmutlu olun. Orada Türk insanını iyi temsil edin, yol ortasında halay çeken krolardan, 2 kelime dil öğrenmemiş işsizlik maaşı kovalayan Almancılardan itibarımız yerlere düşmüş, siz adımızı temize çıkarın, deveye binmediğimizi anlasınlar. Hem ülkenizi hem kendinizi daha ileri taşımış olun. Buradan nefret ederek giden bile eğer kendine biçtiği değerin % 1'i kadar bile olsa gittiği ülkede Türk imajına bir artı katar, siz de katın. Türkiye'nin eğitim sisteminde nasıl insanlar yetişebildiğini gösterin, kalifiye elemanları olduğunu, hatta o kadar fazla ki ihraç bile edebildiğini idrak etsinler.
Anlıyorum, herkes gibi "ooooo öldük bittik biz, ne yapacağız siz gidince, deveye bineriz yine" gibi ya da "böyle ülke olmaz olsun, nefret ediyorum, gidin kendinizi kurtarın" gibi cevaplar istiyorsunuz, ama bu da benim düşüncem.
Ne nefret ediyorum, hain olarak bahsediyorum gidenlerden ne de biz bittik kafası yaşıyorum. Güle güle diyorum sadece. Hayallerinizi yaşayın, siz gidiyorsunuz diye biz burada ölmeyeceğiz. Sizden önce gidenler yüzünden nasıl siz ölmediyseniz.
-
Herşeyi maddiyat olan insanlar için , kaba tabirle ''dini imanı para olan'' deriz biz evet dedikleriniz doğru. Gerçekten para hırsı ve bunun yanında lüks yaşam eşyalarına düşkünlük var ise yurtdışına gitmek mantıklı. Yani derdiniz v8 arabaya binmek, her yıl iphone yenilemek, son model macbook almak, cartier gözlük takıp signor sassi de 1 tabak makarnaya 40 euro yu rahatlıkla verebilip kendinizi mutlu hissetmek ise evet gidin. Ben şuanki kur ile dövizle maaş aldığım halde mutlu değil isem demekki herkes için para = huzur değil. ''Gurbetçilik'' kavramının neden ve nasıl çıktığını araştırmanızı tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FinalVerdict93 -- 27 Ekim 2021; 7:11:17 > -
Son 2 yılda en büyük savunma sanayii şirketinden sadece benim tanıdığım 20 senior mühendis (Ar-ge başı dahil) Avrupa'ya gitti. Bölüm kapandı mesela. O iş "38 bin patent" örneği verilecek kadar basit değil, Sağlık Bakanlığı'nın bile götü tutuşmuş durumda.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X