Şimdi Ara

Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: asi_genc6134 Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
1
Favori
2.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

ULAK ile çok dar alanda ulusal roaming başladı. O da 2017'de anca başladı. Şu anda vodafone'un işine tabii ki geliyor. Ancak ULAK baz istasyonunun ciddi kalite problemlerinden bahsediliyor sektörde.

Umarım kısa sürede çözerler.

Ancak şu da var ki, sırf ULAK 5G baz istasyonunu ticari hale getirsin diye dünyada 5G konusunda en sonlara kaldık. 6G'yi test etmeye hazırlanıyor dünya biz daha 5G getireceğiz ülkeye. Ona da 5.5G deriz her zamanki gibi. Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumu 

• astegon kullanıcısına yanıt

Nüfusu 3-5 bin olan yerlerde ancak kullanılıyor, çok verimli olduğu söylenemez, geçenlerde kalabalık bir köy düğününe gittim, millet elinde telefon canlı yayın paylaşım vb. Yapıyor, bir süre sonra kullanılamaz hale geldi baz istasyonu, köy ahalisine yetecek kapasitede planlanmış sanki

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tekst79 T kullanıcısına yanıt

Doğrudur hocam. ULAK cihazları maalesef iyi değiller. 5G konusunda CB yerli ve milli diyordu ULAK ile sürünürüz eğer onları bekliyorsak.

Niyet güzel ama ilerleme çok aksak.

Hep işin ticari boyutu düşünülüyor. Huawei olsun Ericsson olsun Nokia olsun 5G de fersah fersah ilerideler. Biz hala ULAK diyoruz.

Her zamanki gibi yazık oluyor.

Ulusal roaminge Turkcell'in karşı çıkması bence gayet normal. Adamlar taa 1994'ten beri baz istasyonu kurarken seneler sonra başka bir rakip çıkıp biz sizin baz istasyonlarınızı kullanacağız diyor.

Bu arada hatırladığınız haber bu olabilir mi ?

Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumuarsiv.sabah.com.tr
    SABAH EKONOMI HABER
    http://arsiv.sabah.com.tr/1998/01/30/e02.html
  • 0537 kullanıcısına yanıt

Evet kronolojik olarak bilgi verilmiş o linkte. (Sabah'ın bir zamanlar gazetecilik yaptığı dönem)

Ulusal roaming konusunda ise TCELL o dönemde direndi doğal olarak. Ancak TIM ülkeye gelirken bu sözü aldı dönemin hükümetinden söz aldıklarını iddia etmişlerdi. Zaten o sebepten dolayı 2 milyar küsür avro lisans bedeli ödemişlerdi (Sabancı heveslense de uzak durdu, Koç çok hevesliydi ama fiyat uçunca o da geri çekti kendini)

Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumu
    Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumubigpara.hurriyet.com.tr
    Roaming gerçekleşmezse taahhütlerimiz değişebilir | Teknoloji Haberleri | Bigpara
    https://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/teknoloji-haberleri/roaming-gerceklesmezse-taahhutlerimiz-degisebilir_ID407845/

Tabii ki sektöre önce giren direnecek. Ancaaaak 96 yılındaki telsim'e verilen abone alımı durdurumu hususunda zamanında ulaştırma bakanı müsteşar yardımcısının ciddi rüşvet aldığı konusunda iddialar vardı. Dönemin TCELL sahibi karamehmet ve KVK'nın V'si Murat Vargı (sanırım) ciddi ilişkileri olduğu söyleniyordu.

Toparlarsam; ulusal roaming olmadı, olmasını istemediler. Devlet istese olurdu. Şimdi ULAK ile kör topal yapıyorlar. BTK sopası ile tarife yayımlıyorlar.

Oysa o dönemde 4 GSM operatörü vardı ve rekabet çok iyiydi. Ya şimdi?

Geçiniz...

Hocam ben konudan bağımsız şunu söyleyeceğim. Ben firmaların birbiri ile rekabet ettiğini hiç sanmıyorum. Buna gıda sektörü de, her sektör de dahil. Aralarında belirli pasta paylarının bölüşümü var. O zamanlar rekabet vardı demişsiniz ama hiç zannetmiyorum olduğunu. Olsa olsa baz istasyonu dikme yarışı vardır onda da bölgeleri bölüşmüşlerdir bugün olduğu gibi. Yarış da kim önce dikecek mevzusundan öte değildir.

Rekabet olayı seksenlerin sonuyla bitip, olay masada anlaşma usulune dönmüş tüm sektörlerde. Hatta inanmazsanız film dizi sektörü bile böyle bir hale bürünmüş.

Yani rekabet yerine, arka planda anlaş ve pastadaki payını koru olayı. Bugün pastadan yüzde 25 alırsın ama rekabet edersen belki yarın yüzde 15 e düşeceksin. Ancak anlaşırsan 25 garanti.

Yani tabi farazi konuşuyorum ancak birçok ekonomist de (Twitter da gördüklerim) dünyada rekabet diye bir şeyin olmadığını, her firmanın birbirine bir şekilde temas ederek sektörlerde barındığını beyan ediyor.

Dar alan tabirine katılmıyorum hocam. Ulak günümüzde neredeyse her ilde var ve faz 3 ile daha da büyüyecek.

Ticari Sahalar ile Hizmet Verilen Operatörler

Turkcell: Projenin ana yüklenicisi olarak toplamda 407 aktif sahada hizmet verilmektedir. 

Vodafone: Projenin ana yüklenicisi olarak toplamda 301 aktif sahada hizmet verilmektedir.

Türk Telekom: Türk Telekom ULAK LTE Baz İstasyonu projesinde saha kurulumlarına 2020 yılında başlanmıştır. Şu anda Türk Telekom networkünde 485 ULAK ile sahada servis verilmektedir.

Evrensel Hizmet Projesi-1: Aktif ULAK Saha Sayısı: 600             

(RAN Sharing – 3 Operatör)

Evrensel Hizmet Projesi -2: Aktif ULAK Saha Sayısı: 287

Evrensel Hizmet Projesi -3: Aktif ULAK Saha Sayısı: 394

TOPLAM: 1281

Ayrıca faz 3 henüz bitmedi. Bakalım toplamda kaça ulaşacak?

Güncel olmayan bir harita

Ülkemizde ki Vodafone'nun Global Durumu

https://www.ulakhaberlesme.com.tr/tr/urunlerimiz/baz-istasyonu

https://www.ulakhaberlesme.com.tr/tr/projeler/evrensel

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

Hocam ULAK'ın sitesinde yer alan bilgileri ben zaten biliyorum. Faz 3 ile büyüme konusunda ise 5G bekleniyor ticari ürün olarak. Onda da halen problemleri var ULAK'ın diye bilgi aldım.

Doğru proje ama yanlış uygulaması sebebiyle dar alanda demekteyim. Her zamanki gibi bu konuda da tuhaf politik işler yapıyoruz.

• togg neyse ulak odur. ikisi de ticari ve teknik olarak başarısız projeler. kamu kaynaklarını böyle boşa harcıyorlar.

• Hocam çözülür o dediklerin bizler de senelerdir forumda konuşuyoruz. Ulak iyidir kötüdür bunlar tartışılır ama şu da gerçek ki operatörlerin ticari olarak kayda değer bulmadığı birçok yer bu sayede kapsanmış oldu ve faz 3 le de devam ediyor. Kaç faz gider bu şekilde bilmiyorum. Operatörlerin insafına bırakmak yerine, o bölgelerdeki birçok insan yeter ki sinyal olsun varsın 2g,3g,4g olsun diyorlardı. Onlara derman oldu.

Yani faydalarını da konuşmak lazım zararlarını konuşurken. Ben demiyorum ki Ulak süper, şahane. Forumda da çokça eleştirdik. Hatta Ulak eski müdürü canlı yayına konuk olmuştu Dh liler olarak orayı da soru yağmuruna tutmuştuk. Birçok sorumuza da yanıt alamadık mesela.

Yani kökten reddetmenin veya çöpe atmanın virajı çoktan geçti. Binin üzerinde saha var ve sayısı artıyor. Bizlere de düşen bunun devamını getirmek ve sistemi daha elverişli hale getirmek. Bizler dediğim, vatandaş, şirketler, kamu vesaire.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 15 Ağustos 2023; 18:17:42 >

• Ulak sahalarında volte çalışmıyordu 4-5 sene önce. Bu durum düzeldi mi?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Desident D kullanıcısına yanıt
    Geçen sene yoktu ama bu sene gitmedigim için bilgim yok. . Ayrca bu sözüm size değil yukarda bazı arkadaşlar ulak Vodafone nun işine yaradı falan yazmışlar ama ben kendi bölgemden örnek verebilirim bu konuda tam tersi ulak TT nin işine çok yaradı. Bizim memlekette TT ilçe merkezleri dışında ( tokat Reşadiye ile Sivas Koyulhisar arasını kasdediyorum). Yaklaşık 60 km yol güzergahi boyunca sadece bir tane baz istasyonu vardi. O da aycell zamanından kalma sadece 2g yayını yapıyordu ve arazinin dağlık engebeli olamasi sebebiyle kısıtlı dar bir alanda hizmet veriyordu. Turkcell 2 tane ve beğenmedikleri sürekli yerden yere vurdukları Vodafone ise 3 adet istasyon ile kesintisiz hiç kopma olmadan bütün yol boyunca köylerde falan sorunsuz hizmet veriyordu. 4g başladığında da ilk olarak Vodafone bütün istasyonları 4g li yapıp diğerinden önce 4g servisi verdi. TT ise ulak sayesinde bölgede hem 4g servisi vermeye başladı hemde bölge genelinde kapsama alanını biraz daha genişletti. Ulak olmasaydı hala tek istasyon ile 3g devam ediyor olacaktı. Çünkü mevcut kendine ait istasyona 4g yerine gidip 3g ekipmanı takmış şu an istasyonu 2g ve 3g olarak yayın yapıyor. Turkcell de ulak sayesinde sorunlu sinyalin ulaşamadığı yerleri kapsama alanına aldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kardia -- 15 Ağustos 2023; 20:43:12 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Vodafone'nun kapsaması aslında iyi fakat 4G ihalesinde düşük bantları aldıklarından hızı düşük. Yoksa bence arama konusunda Telekom'a göre daha sorunsuz.

• 0537 kullanıcısına yanıt
    Bende bir hata yaptım ve TT mobile geçtim. Vodafone göre bir artısını görmedim. Fiyatlar desem hiç ucuz değil kalite desem yerlerde. Özellikle ses kalitesi çok kötü. Volte ile 4.5 de kurtarıyor ama 3g 2g olunca şebeke ses resmen soba borusu gibi geliyor. Kapsama alanı Vodafone nun yanına yaklasamaz. Kapalı alana girince şebeke inanılmaz zayıflıyor birçok yerde. Bu durum Vodafone da daha az gördüğüm bir şeydi. Şehirler arası yollarda 4.5 kapsamasi düşük hattı bazı yerlerde şebeke hiç çekmiyor. Tekrar vodaya dönüş için başvuru yaptım. Ve ilginç bir şey yaşıyorum. Internet çekiyor görünmesine rağmen internete bağlanmıyor. İnternet bağlantısı yok diye hata veriyor Chrome tarayıcı. Uçak moduna alıp tekrar açıyorum ve o şekilde giriyor internete. Bir tek bende mi var acaba sorun diye başka kullanan bir arkadaş daha var iş yerinde oda aynı sorunu yaşıyor ve o da hat tasima için başvuru yaptı. trcell e geri dönüyor.

• Desident D kullanıcısına yanıt

O düzeleli çok oldu hocam forumda da ulak dan hizmet alan üyeler yazmışlardı volte yok , volte geldi şeklinde.

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 16 Ağustos 2023; 2:7:5 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Şehir dışına çıkarsam katkı sunmayı isterim. Ama şu anki planlarda şehir dışı yok

• kardia K kullanıcısına yanıt

Şehir içerisinde de sunun hocam :)

• #Telsimgerigelsin.

Vodafone olduğundan beri bana hep itici geldi.
    Kapsama alanı dersen köyümüzde yıllardır yok.
    İnternet bağlanma hızı desen çok yavaş.
    Rekabet, yenilikçilik gibi Telsimde ki girişimler yok.
    Bu yüzden ben Türk Telekom'a devam ediyorum.En azından beni cezbedebilecek birşeyler olsa neden kullanmayayım.?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GENERALCELL -- 16 Ağustos 2023; 11:33:9 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardia K kullanıcısına yanıt

Telekom'da birde full çekmesine rağmen bazen nasıl oluyorsa sizi arayan taraf sanki telefonunuz kapalıymış gibi "aradığınız abone ulaşılamıyor" anonsu duyuyor. Onuda senelerdir çözemediler.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.