Şimdi Ara

ÜLKENİN PARA BASIMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ülkemizde Türk lirasını biz basmıyor muyuz?

Biz basıyorsak bizi kısıtlayan şey nedir? (Yani neden sınırsız basılamıyor)

Kim veya kimler tarafından denetleniyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• herkesin sonsuz parası olursa paranın değeri kalmaz ki güzel kardeşim. para verip ne alabilirsin ki o zaman? zaten herkeste bolca varsa?

ya da fiyatlar çok arttılır ve sen yine aynı soruyu sorarsın :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Old Mac New Clip -- 2 Eylül 2017; 17:32:1 >
  • Peki ama bunu denetleyen kişi kim

• quote:

Orijinalden alıntı: Semert

Peki ama bunu denetleyen kişi kim

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası.

İstiyorsa sonsuz para basar sana 1 milyon lira verir bana 1 milyon lira verir. Sonra bir ekmeği 100 bin liraya alırız biz de.

Bir şeyin değerli olmasının sebebi az olmasıdır.

Şimdi yolda bi tane lamborghini görsek "OOUVV" deriz ama herkeste lamborghini olsa bir değeri kalmaz.

Anladın mı?
  • Kardeşlerim bunları bende düşünebiliyorum benim sorum şu para basmak bizim elimizde ise neden hala bu kadar borcu var bu ülkenin bassın ödesin borcunu yani buna engel olan nedir?

Ben yanlış düşünüyorum herhalde ama amacım öğrenmek zaten

• merkez bankasında 1000 gr altın olduğunu varsayalım. Eğer devlet sadece 1 lira basarsa o bir lira 1000 gr altın değerinde olur. Eğer 1000 lira basarsa her bir lira 1 gr altın değerinde olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Semert

Kardeşlerim bunları bende düşünebiliyorum benim sorum şu para basmak bizim elimizde ise neden hala bu kadar borcu var bu ülkenin bassın ödesin borcunu yani buna engel olan nedir?

Ben yanlış düşünüyorum herhalde ama amacım öğrenmek zaten

Borç lira cinsinden değil çünkü.

Lira basarsan liranın değeri düşer, kur dönüştürürken yine aynı hesaba gelir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler arkadaşlarım

Peki mesela yüksek mevki sahibi bir insan kendisi için para basabilir mi kimse bilmeden yani

• Okuduğuma ve araştırdığıma göre devlette para basılması için hazine de her basılan paranın altın olarak karşılığı var eğer fazla basılırsa ve hazinede o paranın karşılığı olmazsa para değersizleşir.
    Yani şu an dolar 3.5 iken fazla basılırsa 7 lira olur gibi.
  • Gizlice basarsan hem tl değer kaybetmez hemde paran olur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Funky Boy with Hurricane

herkesin sonsuz parası olursa paranın değeri kalmaz ki güzel kardeşim. para verip ne alabilirsin ki o zaman? zaten herkeste bolca varsa?

Peki gizlice basılsa? Yani basılan para halka verilmeyecek. Gizlice yapılacak. Örneğin Tayyip'in böyle bir gücü var, bir darphaneyi gizlice fazladan bastırtsa ve o fazla parayı devlet hazinesine katsa ya da kendine harcasa ne tür bir zararı olur bunun?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rock N Roll Seven Sinek

quote:

Orijinalden alıntı: Funky Boy with Hurricane

herkesin sonsuz parası olursa paranın değeri kalmaz ki güzel kardeşim. para verip ne alabilirsin ki o zaman? zaten herkeste bolca varsa?

Peki gizlice basılsa? Yani basılan para halka verilmeyecek. Gizlice yapılacak. Örneğin Tayyip'in böyle bir gücü var, bir darphaneyi gizlice fazladan bastırtsa ve o fazla parayı devlet hazinesine katsa ya da kendine harcasa ne tür bir zararı olur bunun?

Gizli yada açıktan basılmasının bir önemi yok, mesele ne kadar para basıldığı.
    Mesela şimdikinin tam 10 katı para basılsa herşeyin fiyatıda 10 katı artar. Bunun bir mantığı yok, sen altını çoğaltmadıktan sonra.
    İhracatı arttırıp ithalatı azaltırsak para değerlenebilir.

• Zeka fışkırıyor.

ÜLKENİN PARA BASIMI
  • cevabı yazdığım bir konu başlığıda ben açtımhttps://forum.donanimhaber.com/merkez-bankasi-bizimse-neden-para-basip-borcumuzu-odemiyoruz--128716556#128716556 ilerde gine bu sorunun cevabını öğrenmek isteyen biri çıkarsa google dan aratıp cevabı görsün diye

ilk önce para basma yetkisi TCMB (TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI) aittir ama TCMB tamamı Türkiye ye ait değildir yani şu "Darphane bize ait değil mi basalım paramızı ödeyelim borcumuzu" tarzında saçma sapan sorulara verilecek yanıt hayır tamamı Türkiye ye ait değil TCMB özelleştirilmiştir buradan TCMB sermaye yapısını inceleyebilirsinhttp://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TCMB+TR/TCMB+TR/Bottom+Menu/Banka-Hakkinda/Sermaye+ve+Hissedarlik+Yapisi

ikinci olarak TCMB şu şekilde parayı basar
    3 Çeşit para vardır bunlar Mal para-İtibari para-Temsili para
    İtibari para :
    örnek olarak devlet 100 TL para basmak istedi bunun için devlet 100 TL'lik hazine bonosu veya devlet tahvili denen kağıtlar üretir sonra bu kağıtları Merkez Bankası diğer bankalara veya dış ülkeler belli bir faiz geliri elde etme karşılığında satar SONRA Devlet bu faizli borcu karşılığında yani 100 TL Karşılığında Merkez Bankasına para bastırır bu kadar basit
    şu anda % 10 luk bir faiz verse Devlet o bastırdığı 100 TL'yi 110 TL olarak ödeyecek aynı bankadan faizli kredi çekmek gibi bir şey
    Tabi bunu yaparken de devalüasyon oluşmaması gerekir örnek verim kafasına göre devlet 10 milyar TL basarsa devalüasyon
    TL değer kaybeder bastığın paranın bir anlamı kalmaz

Temsili Para:

Altın yada kıymetli maden karşılığında basılan paradır örnek olarak devlet 100 gram altın verir TCMB bunun karşılığında da TCMB 100 grama denk banknot basar ve piyasaya sürer

Mal Para:

Paranın değeri basıldığı maden ile eşit olan paralardır Paranın icadından sonra en uzun süre kullanılan paralardır Örnek Roma ve Erken Dönem Osmanlı paraları gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zenmate -- 2 Eylül 2017; 21:15:31 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.