Şimdi Ara

Ultra güvenli Linux akıllı telefon Librem 5, Ocak 2019'da geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ürettiği yüksek kalitede, gizlilik ve güvenlik odaklı Linux dizüstü bilgisayarlarıyla tanınan teknoloji şirketi Purism, Çarşamba günü yaptığı açıklamayla Linux tabanlı akıllı telefonu Librem 5'in, Ocak 2019'da satışa sunulacağını açıkladı. Günümüzdeki akıllı telefonlardan oldukça farklı özelliklere sahip olacak cihazın detaylarına geçelim.

Dünyanın ilk güvenlik ve gizlilik odaklı telefonu olma vaadi sunan Librem 5 için kitle fonlama kampanyasında yaklaşık olarak 2.5 milyon dolar toplandığı ve cihazın geliştirme ve üretim aşamasına geçeceği belirtildi. Purism'in kurucusu ve CEO'su Todd Weaver konuyla ilgili olarak: "Son yedi ay içinde oldukça hızlı bir şekilde ilerledik ve Librem 5'i kullanıcıların elinde görmek için sabırsızlanıyoruz. Akıllı telefonumuzu hayata geçirecek olan son derece nitelikli mühendis ve tasarımcı ekbine sahibiz." ifadelerini kullandı.

Librem 5 ile kullanıcılar mobil cihazları üzerinde tam kontrol sağlayacak

Kullanıcılara cep telefonunu kullanırken ihtiyaç duydukları tüm özgürlükleri vermeyi amaçlayan Librem 5, şifreli arama, uçtan uca şifrelenmiş depolama/SMS/E-posta, VPN servisleri, şifrelenmiş kart yuvası ve geniş bir Linux tabanlı işletim sistemi gibi ana akım akıllı telefonlarda görülmeyen özelliklere sahip olacak. Cihaz ayrıca GSM, UMTS, 3G, 4G, LTE mobil ağlarını ve Wi-Fi, Bluetooth kablosuz bağlantıları destekleyecek. Ayrıca Librem 5, gizlilik ihlallerini önlemek için kamera ve mikrofon kapatma düğmelerine de sahip olacak.

Bunun yanında Librem 5'in kaynak kodunun, kullanıcıların uygun gördükleri değişiklikleri yapmaları veya cep telefonları için ek uygulamalar ve hizmetler geliştirilmesine olanak sağlamak amacı ile herkese açık olacağı açıklandı. Şirket akıllı telefonun işletim sistemi olarak Purism'in Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemi PureOS veya yakın zamanda yeniden canlandırılan Ubuntu Touch arasında bir seçim yapacağı da gelen haberler arasında.

Librem 5'in kullanıcı arayüzünde ise yine açık kaynak kodlu bir grafik arayüz bileşeni olan GNOME Shell'in kullanılması bekleniyor. Purism, cihazın güvenliğini arttırmak için çeşitli donanım üreticileriyle ortaklıklar kurarak Librem 5'i dünyanın en güvenli akıllı telefonu yapmaya kararlı olduğunu bizlere gösteriyor. Ocak 2019'da satışa sunulacak cihaz için ön sipariş fiyatının 599 dolar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca akıllı telefonun fiyatında piyasaya sürüldükten sonra değişiklikler olabileceği de sızan bilgiler arasında.

• istedii kadar ii olzun en iisi aplle

• 2 yıl sonra

"Librem 5'te kernel seviyesinde çok ciddi bir açık keşfedildi,şirket cihazların kullanımının derhal durdurulmasını öneriyor"

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiyeye gelirmi acaba?Gelirse almayı düşünüyorum.

• Cok yavas ilerliyorlar, daha ortada hicbir sey yok imx developer sample boardlardan yazilim gosteriyolar. Modem ne kullanacaksiniz dendiklerinde bize ozel modem yapacak birini ariyoruz diyorlar. Plasma Mobile'a da anlasilmaz bir dusmanlik besliyorlar kendi arayuzlerini gelistirecekler onun yerine. Boyle boyle 2019a zor yetistirirler.
  • Bu güvenlik odaklı telefonların donanımını neden düşük tutuyorlar anlamış değilim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Android olmaması güvenli olması için en önemli kriter. Dolayısıyla inandırıcılığı var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • uygulamalar nasıl olacak? os donanımları % kaç destekleyecek? modem ve gpu kullanımı önemli. Sonra nokia x xl gibi olmasın 😂 meego ile de çok ugraştım emekler boşa gitti. Multirom desteği olursa mantıklı olur ubuntu touch kolay yüklenir 👍

• Ben yazılımcı değilim ama bir şeyi merak ediyorum. Kaynak kodları dediği şey neyse artık bunun herkese açık olacağı açıklanmış haberde.Bu telefon nasıl güvenli oluyor peki?Bu kodların gizli kalması filan gerekmiyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vega

Ben yazılımcı değilim ama bir şeyi merak ediyorum. Kaynak kodları dediği şey neyse artık bunun herkese açık olacağı açıklanmış haberde.Bu telefon nasıl güvenli oluyor peki?Bu kodların gizli kalması filan gerekmiyor mu?

Açık kaynak olursa kullanıcı arka planda nelerin çalıştığını öğrenebilir. Kapalı kaynak olunca bilemiyorsun.
    Örneğin windows. Kapalı bir işletim sistemi ve kullanıcıların mahremiyetine ne kadar saygılı bilemezsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • internetin olduğu yerde güvenlik olmaz.

• Kaynak açık arkaplanda gizli senden habersiz bir hareket olmaz.

• Mozilla Firefox, VLC media player, Linux çekirdeği, Linux dağıtımları ve bir sürü aklımıza gelemeyecek yazılım açık kaynak kodludur ve özgür yazılımdır. Hatalar fark edilir ve güncellemelerle düzeltilir. Güncel bir açık kaynak kodlu yazılım, kapalı kaynak yazılıma göre daha güvenlidir.
    Android'in de kaynak kodlarının büyük bir kısmı herkese açıktır ve özgür bir yazılımdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 9 Haziran 2018; 9:14:39 >
  • guvenlik felan denilince ndn tasarimi adzm gibi yapmazlar

10 sene once lg prada vardi bunu gorunce aklima geldi

bunu yapanlar keske bide çinlilere gitsede tasarim yaptirsa 599 adet satarsa iyi dunya genelinde daha onceki orneklereden yola cikarak bunu soyluyorum

• Sansa Stark kullanıcısına yanıt
    Böyle bir şeyin olma ihtimali oldukça düşük. Çekirdek (kernel) dediğin Linux. Bence Linux, oldukça güvenli bir çekirdek.
  • plasma hatırladığım kadarıyla bazı konularda sahipli yazılımlarla çalışmaya başlamış. Ayrıca inanılmaz yavaş. Grafik arayüzünü görmüşsünüzdür. Hiç akıllı telefon ekranına uygun tasarlamamışlar. Zaten bilgisayar ekranında da 1080p olmazsa pencereler sığmıyor. Berbat yani. Gerçi gnome-shell de hala küçük ekranlarda yeterince sığmıyor. Küçültemiyorlar bir türlü kontrol tuşlarını, yazı karakterlerini.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.