Şimdi Ara

utangaçlık ve çekingenlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
1.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bayan olsun erkek olsun çok utangacım çekingenim... arkadaşlarıma karşı pek değil ama yeni tanıştığım kişilere karşı... alışmak çok uzun zaman alıyor

neden böyle oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Loading -- 2 Ağustos 2008; 12:30:48 >

• İnsan sosyal bir canlıdır ve yaşamı boyunca farklı insanlar ile ilişkilerde bulunmak zorundadır. Bu etkileşim sosyal ihtiyaçların giderilmesi ve insanın iletişim beceresinin gelişmesi açısından gereklidir. Yaşamımız boyunda birçok insanla tanışır bazıları ile dost olur bazıları ise de samimiyetimizi çok fazla sürdürmez ve orada ilişkimizi bitirebiliriz. Her yeni insan başka bir dünyaya açılan bir kapıdır ve onunla konuştukça onun dünyası hakkında bilgiler edinmeye başlarsınız. İnsanların birbirlerinden ne kadar farklı olduğunu anlar ve birbirimizden farklı düşündüğümüz davranış, düşünce, ritüel örüntülerini kavrarsınız. Bu süreç içerisinde bazı bireyler farklı insanlar ile iletişim kurarken kendilerini anormal derecede rahatsız hissedebilirler. Bu rahatsızlık genel olarak farklı insanlar tarafından kabul edilmeme hissiyatı, kendine olan özgüven eksikliği, yeteri kadar iletişim kuramamaktan kaynaklanmaktadır. Öncelikli olarak cinsiyeti her ne olursa olsun karşıdaki insanın da sizin gibi bir birey olduğunu, bazen sizinle aynı düşünceleri paylaşabileceğini, ilk etapta aynı çekingenliğin onunda üzerinde olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmalısınız. Hemen her insan için yeni tanışılmış bir birey tedirginlik verici olabilir ancak bu süreç çok uzun olduğunda ve sıklıkla tekrar ettiğinde psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Bunu çözmenin yolu karşıdaki insanla görüşürken kendinize güvenmeniz ve benliğinizi iyi bir şekilde sunabilmekten geçer. Hata yapma korkusunu yenmeniz gerekmektedir. Hata yapsanız bile insanlar bu tip hatalara çok önem vermeyecektir, çünkü hemen her insan mutlaka hayatının bir döneminde az veya çok bu tür durumlarla karşılaşabilir. Olabildiğince rahat olmaya çalışmalı ve hemen her insanla sohbet etmeye çalışmalısınız. Önemli olan pratik yapmak ve kendinize olan güveninizi pekiştirmektir.

Not: Arkadaşlar rica etsem biraz daha yazım tarzımıza dikkat etsek. Msn ağzı ile değil de en azından bu bölümde güzel Türkçemizdeki kelimeleri bozmadan yazsak. Ne iyi olur değil mi!

• @Relusion açıklamayı yapmış. Başlığı okuyunca aklıma ilk gelen sorun: özgüvenin olmaması. İnsanlara nasıl bakıyorsun? Onlar gibi olma isteyin var mı? Özenti gibi bir duygu var mı içinde? Her şeyi inceleyerek mi hareket ediyorsun?
  • quote:

Orjinalden alıntı: HazalS

@Relusion açıklamayı yapmış. Başlığı okuyunca aklıma ilk gelen sorun: özgüvenin olmaması. İnsanlara nasıl bakıyorsun? Onlar gibi olma isteyin var mı? Özenti gibi bir duygu var mı içinde? Her şeyi inceleyerek mi hareket ediyorsun?

İnsanlara nasıl bakıyorsun? BİLMİYORUM

Onlar gibi olma isteyin var mı? HAYIR

Özenti gibi bir duygu var mı içinde? KESİNLİKLE HAYIR

Her şeyi inceleyerek mi hareket ediyorsun? EVET

GÖZE BATMA, GÖZDEN DÜŞME, REZİL OLMA DUYGUSU VAR ÇOK

• quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

Bu rahatsızlık genel olarak farklı insanlar tarafından kabul edilmeme hissiyatı, kendine olan özgüven eksikliği, yeteri kadar iletişim kuramamaktan kaynaklanmaktadır.

@Lo@ding,

Bu yüzden böyle düşünüyor olabilirsin.

Kendini çok sıkıyorsun. Rahat değilsin. İnsanların görüşleri senin için çok önemli. Evet bu çok güzel ama her anlamda olmaması gerekir. İnce bir insan olabilirsin, yalnız bunu sana rahatsızlık verecek kadar abartmamalısın. Akışına bırak bazı şeyleri. Herkes farklı. İyi ki de farklı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lo@ding

quote:

Orjinalden alıntı: HazalS

@Relusion açıklamayı yapmış. Başlığı okuyunca aklıma ilk gelen sorun: özgüvenin olmaması. İnsanlara nasıl bakıyorsun? Onlar gibi olma isteyin var mı? Özenti gibi bir duygu var mı içinde? Her şeyi inceleyerek mi hareket ediyorsun?

GÖZE BATMA, GÖZDEN DÜŞME, REZİL OLMA DUYGUSU VAR ÇOK

Bu olayı halledersen kız konularında da baya bi rahat edersin diye düşünüyorum... bunun için kendine güvenini arttırman lazım... bunu nasıl arttırabileceğini araştır... kendine güvenmen için neleer yapman gerekiyosa onları yap...

• SF'den başka birşey değil,doktor bana da aynı teşhisi koydu.İlaç verdi ama kullanmıyorumdaha doğrusu etrafımdakiler ve ben kullanmak istemiyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Özgüven ve Kin Duygusu
    8 yıl önce açıldı
    kızla yaşadığım ilişki de
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: kadango

SF'den başka birşey değil,doktor bana da aynı teşhisi koydu.İlaç verdi ama kullanmıyorumdaha doğrusu etrafımdakiler ve ben kullanmak istemiyorum...

Sosyal fobi olduğuna bu kadar kolay kanaat getirilmemesi gerekiyor. Size ilaç yazan doktorun bilgilerinden ciddi derecede şüphe ediyorum. Siz psikiyatra gidiyorsunuz, benim sorunlarım var diyor ve anlatıyorsunuz. Hemen teşhisi koyup ilaç yazıyor. Böyle bir uygulama oldukça sakıncalı ve bireyde ileri vadede daha büyük sorunlara yol açabilir. Öncelikli olarak size psikoloğa gitmenizi tavsiye etmeliydi. Eğer sorun terapi ile çözülemeyecek kadar ağır, hormonal ve nörofizyolojik değişimler sözkonusu ise, o zaman psikiyatr ilaç yazmalıdır.

• bi kız arkadaş edin gerisi gelir merak etme
  • quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

quote:

Orjinalden alıntı: kadango

SF'den başka birşey değil,doktor bana da aynı teşhisi koydu.İlaç verdi ama kullanmıyorumdaha doğrusu etrafımdakiler ve ben kullanmak istemiyorum...

Sosyal fobi olduğuna bu kadar kolay kanaat getirilmemesi gerekiyor. Size ilaç yazan doktorun bilgilerinden ciddi derecede şüphe ediyorum. Siz psikiyatra gidiyorsunuz, benim sorunlarım var diyor ve anlatıyorsunuz. Hemen teşhisi koyup ilaç yazıyor. Böyle bir uygulama oldukça sakıncalı ve bireyde ileri vadede daha büyük sorunlara yol açabilir. Öncelikli olarak size psikoloğa gitmenizi tavsiye etmeliydi. Eğer sorun terapi ile çözülemeyecek kadar ağır, hormonal ve nörofizyolojik değişimler sözkonusu ise, o zaman psikiyatr ilaç yazmalıdır.

Yok hocam benim öyle konuştuğuma bakmayın birçok psikoloğa gittim sorunlar çözülecek gibi değil.Gittiğim psikiyatristin de durumdan haberi vardı.Yoksa 15dk'lık bir görüşmeye asla güvenmem.Ayrıca Loading arkadaşımın yazılarını takip ediyoum da o yüzden biraz kesin konuştum...Tabi bu sorunların kökeni vardır,dallara ayrılır orasını bilemem ama genel olarak SF gibi görünüyor.Dediğim gibi aşağı yukarı aynı sorunları ben de yaşıyorum...

• Heh ben de aynıyım, özellikle tanımadığım insanlarla göz göze gelmekten kaçınırım, çekinirim. 1 yıldır da potansiyal bir hastalık hastasıydım ne yazık ki 1.5 aydır potansiyali aştım ta kendisi oldum . Psikolog git psikiyatra dedi, şu an önce bu konuda yardım alıyorum ama bundan kurtulunca sosyal fobi için ne yaparım bilmiyorum. Psikolog içimi çok rahatlatıyordu, ondan çıktıktan sonra huzur doluyordum ama psikiyatrist aynı değilmiş. Antidepresan verdi bakalım belki pozitif anlamda bir etkisi olur. Neyse umarım hepimiz kendi adımıza en yakın zamanda bu sorunlarımızı aşarız .
  • sosyal fobi var sende.sosyal-fobi.net e gir orda sorunu yaşayan ve atlatanların yazıları var oku yararlı olur
  • Bende çok utanırım ama kendimize güvenmeme buna sebeb bence

@ Sayındoktor;Yukarıda yazılan öneriler haricinde önerilerde bulununuz. Aynı sözleri defalarca yazmanın bir anlamı yoktur. Yukarıda da aynı öneriyi yazmışsınız ve o mesaj benim tarafımdan silindi. Bir öneride bulunmadan önce genel olarak konuyu ve cevaplarını okuyunuz ekleyecek bir şey varsa o zaman yazınız.

Relusion.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Bende çok utangacım...
  • geçer..bendede vardı ama artık insanları sallamıyorum bile okadar rahatım ki..şöyle düşün karşındaki kim? tanrımı evliyamı ne yani oda senin gibi etten kemikten insan.senin özelliklerin ondan bin kat iyi olabilir..sallama insanları çoğu insanı tanıdıkça aslında ne kadar işe yaramaz cahil ve aptal olduklarını anlayacaksın.benim burda tavsiye vermem fazla bi tesir etmez biliyorum.ama şunu iyi bil kimseyi takmaya değmez kendin ol rahat ol ben buyum de
  • neyin var çirkinimisin? laf yapmasını bilmiyormusun

çekingenligin nedeni genelde dış görünüşünle ilgili düşüncelerinin olumsuz olmasıdır.

eğer çirkinsen tarz giyinmeye bak saç stilin iyi olsun ayakkabın iyi olsun..para saç demiyorum ama az paraylada tarz olabilirsin kendine bakarsan tarz olursan kendine güvenin 10 kat artar emin ol

laf yapmasını bilmiyorsan bol bol kitap oku.uyduruk romanlar değil felsefe oku..işe yarayacak şeyler yani
  • bende senin gibiyim yeni tanıştıgım insanlarla hiç konuşamıyorum yeni tanıştıgım kişilere karşı çekingemin ama o arkadaşa ısındıgım zaman çok konuşurum
  • Ben bu tür olaylara biraz daha farklı bakıyorum, çünkü bu tür duyguların sosyal yaşamımızı zorlaştırıp hayatı yaşanmaz hale getirmedikçe kişisel anlamda pozitif birer değer olarak görüyorum. Utangaç olmak, biraz çekinmek aslında hayata manâ ve tad katan şeyler. Atılgan ve patavatsız bir insandan daha çok utangaç ve çekingen bir insana güvenirim. Çünkü çizgileri daha belirgindir ve kişi üzerinde daha kolay tahmin yürütülebilir. Fakat tersi; hayatı zorlaştırıyorsa, mesela markete gidip adamdan bir ekmek isteme durumunda bile içini tedirgin ediyorsa, yaptığın bir gaftan sonra akşama kadar için içini yiyiyorsa o zaman bir uzmandan destek almanın zamanı gelmiştir diye düşünüyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 4 Ağustos 2008; 13:51:21 >
  • İlacınızı alın ben de çok utangacımdır ben bu ilaçlardan kullanmadım ama onun eşdeğerinde bir yöntem uyguladım ve artık gerçekten çok rahatım... Kalıcı olarak tedavi ediyor aldığınız sürece değil...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Karos N.

İlacınızı alın ben de çok utangacımdır ben bu ilaçlardan kullanmadım ama onun eşdeğerinde bir yöntem uyguladım ve artık gerçekten çok rahatım... Kalıcı olarak tedavi ediyor aldığınız sürece değil...

Nedir yöntem?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.