Şimdi Ara

• ÜTÜ İLE BASKI DEVRE PCB HAZIRLAMA - RESİMLİ ANLATIM. (Güncelleme: 02.03.2013) (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
382
Cevap
30
Favori
120.845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: t.öğrenci

arkadaşların benimde faydan bulunsum isterim.elişi kağıdıyla baskı devre çıkarmayı az da olsa anlatmaya çalıştım.inş faydalı olurum.....

Neden elişi kâğıdı ile derseniz, bu bir seçim olayıdır. Bilirsiniz ki baskı devrede çıkartmada kullanılan pozitif20, ipek baskı, kuşe kâğıt… Gibi yöntemler var. Benim işime gelen ve en ucuz olan yöntem elişi kâğıdı.
    Baskı devreyi çıkartmadan önce plaketimizin temiz olduğundan emin olmalıyız. Mümkünse elimizi plakete deymemeliyiz. Nedeni ise dokunduğumuz yerin yağlanmasıdır. Buda istenmeyen bir durumdur ki tonerin plaket e yapışmamasına neden olabilir. O yüzden bu konuda dikkatli olunması gerekir. Elimizdeki plakete her hangi bir temizlik maddesiyle temizleyebiliriz. Porçöz, cif… Vb. Ben temizlerken Porçöz kullanırım. Bunun nedeni ise plaketi ovalama ihtiyacı duymadan kendi temizliyor.

• ÜTÜ İLE BASKI DEVRE PCB HAZIRLAMA - RESİMLİ ANLATIM. (Güncelleme: 02.03.2013)

Temizlik maddesinin plakete karşıdan püskürtülmesi yararlı olur. Plaket eşit bir şekilde temizlik maddesi ile kaplanır. Daha sonra 5–6 sn bekleyip musluğun altında plaketi yıkayınız

İlk olarak plaketimiz lekeliyken şimdi eser yok…
    Daha sonraki işimiz PC ortamında hazırladığımız baskı devreyi lazer yazıcıdan çıkartmaktır. Ben bu baskı devremde tasarımı bana ait olan 4+1 ev sinema sisteminin pcb sini çıkartacağım. İnşallah hayırlı sonuçlar alırsam bunu forumda paylaşmayı düşünüyorum

Sizde kendiniz için gerekli olan baskı devre çıkartabilirsiniz.
    Gelelim her zaman bahsettiğim elişi kâğıdının beyaz renkli olmasına. Rengin beyaz olması size azda olsa avantaj sağlıyor. Ütüleme işleminde yolların yapışıp yapışmadığını anlayabiliyoruz. Yapışan yollar koyu bir şekilde belli oluyor.
    Gelelim ütüleme işlemine. Ütüleme işlemi için maksimum 5dk yeterli oluyor. Tabiî ki ısı ayarı sonda iken . Ütü yapar iken buhar kapalı olmalıdır. Aksi taktirde plaket de kabarmalar olur. Bakır tabakası plaket den ayrılır. Buda istenmeyen bir durumdur. Yalnız ütülemeye başlarken buhardan yararlanabiliriz. İlk ütüleme anında buhar az miktarda açık olursa elişi kâğıdını üzerindeki yollar plakete yapışır, yol olmayan kısımlar ise büzülür. Bu olaydan daha sonra ütüleme yaparken yolların yapışıp yapışmadığını gözlemleyebilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta buharın ilk ütü anında açık olmasıdır. Bir kere ütüyü plaket de gezdirdiğinizden sonra buharı kapatmalısınız. Aksi takdirde yukarıda söylediğim gibi bakır levha kabarmaya başlar.

Kâğıdı plakete düzgün hizalayalım ki baskı devremiz yamuk çıkmasın :)
    Kağıdı hizaladık dan sonra iki taraf dan katlayabilirsiniz. Dört taraftan değil de iki taraf dan katlamamızın bize avantajı vardır. Ütüyü baştan sona doğru bir kere hareket ettirdiğimizde kağıt düz bir şekilde plakete yapışır ve iki taraf boş olduğu için meydana gelen büzüşmelerde ortadan kalkar.

Resimdeki gibi uygulamamızı yaptıktan sonra plaketi ters çevirip ütülemeye geçebiliriz. İsterseniz kâğıt bant kullanarak kâğıdın kaymasını önleyebilirsiniz.
    Ütüye başlarken plaketin en ucundan sona doğru ütüyü kaldırmadan bir kere ütüleyin ki elişi kağıdı plakete pürüzsüz bir şekilde yapışsın.
    Daha sonra oval hareketlerle ütüleme yapabilirsiniz. Ütü ısısının maksimum olması ütü işlem zamanını kısaltır.

Geçen 5 dakikalık gibi kısa bir süre sonra ütüleme işlemimiz tamamlanmıştır.
    Ütü işlemi bittikten sonra kâğıdı sökebilmemiz için yumuşaması gerekir. Bu yüzden plaketimizi suyun içine atarak 1–2 dakika suda bekletmeliyiz. Daha sonra elimizle ovalayarak kâğıdı sökebiliriz.
    Zaten kâğıdın su çekmeye başladığını anlayabilirsiniz. O zaman rahatlıkla elişi kâğıdını plaketten ayırabilirsiniz

Görüyorsunuz ki ne kadar güzel duruyor.
    Eğer bu kısma kadar başarılı bir şekilde geldiyseniz artık sıra eritme işlemine geldi. Ben baskı devrelerimi eritirken 3/1 oranını kullanırım. Yani 3 kapak tuz ruhu, 1 kapak perhidrol. Yalnız bazen baskı devrenin büyük oluşu, kullanılan plaketin kalite durumu gibi nedenlerden dolayı bu oran değişebiliyor. Bunu tecrübelerinizle anlayacaksınız. Ama bu oran hep 3/1 oranı gibi katlarında değişir. Örneğin 6 kapak tuz ruhu, 2 kapak perhidrol gibi.
    Eritme işleminizde kullanacağınız kap kesinlikle plastik olmalıdır. Eğer ben demir kapta yaparım derseniz denemek bedava :)
    Eritme işlemi sırasında çıkan dumanı solumamalısınız. Sağlığınız için pek hoş sonuçlar olmayabilir. Eritme işlemi yaparken kabı ileri geri, sağa sola oynatmak erime işlemini hızlandırır. Erime işlemi bittikten sonra plaketi kabın içinde plastik çubukla alınız. Eğer pense tarzı bir şeyle alacaksanız aldıktan sonra pensenin ucunu hemen yıkayınız yoksa ucu tortulanabilir. Asit bakarı erittiği gibi pensenizi de eritmeye çalışabilir :).
    Plaketi kaptan çıkardık dan sonra suyun altında yıkayın. Üzerindeki tonerleri temizlemek için cif ve bulaşık süngeri ikilisini kullanabilirsiniz. Ama size tavsiyem bulaşık telidir. Sıfır numara zımpara gibi plaketi temizliyor.

Ve Mutlu Son ;)…

EVET ARKADAŞIM SEN ANLATMASAYDIN BAKIR TELİN NASIL OLUŞTUĞUNU ANLAYAMAYACAKTIM AMA HALA Bİ SORUM VAR LEHİM YAPTIKTAN SONRA O ÇİZGİLİ BÖLÜMLERDENMİ GEÇECEK YOKSA HER TARAFA DAĞILIP KISA DEVRE YAPMASIMI ???

• keşke her şeyi alıntılamasaydın..
    sadece elemanlar lehimlenecek , yollar zaten bakır plaka üzerinde oluşmuş oluyo
  • yaralı bilgiler için teşekkürler...
  • Deneyimlerimi aktarmak istiyorum;

İlk üç denemem başarısız oldu, dördüncü projem ise mükemmele yakın oldu.

İnkjet yazıcılar işe yaramıyor, kağıt üzerindeki mürekkebi plakete geçiremedim; olmuyor. Dergi sayfası, dergi kapağı, kuşe kağıt, el işi kağıdı inkjet ile denediğim kağıtlar.

Dördüncü denemem şu şekilde;

Isis'te çiziyorum projeyi, onu pdf formatına çeviriyorum, aynı devreyi tek pdf dosyasına alt alta 3-4 kere ekliyorum ki; işler ters gittiğinde başa dönebileyim, oluşturduğum pdf dosyasını bir flasha atıyorum, kopyalama merkezine gidiyorum, 120 gr'lık kuşe kağıda (yağlı, parlak kağıt) lazer çıktı almak istiyorum diyorum, plakete aktarmaya hazır hale geliyor.

Kağıdı plakete yapıştırıyorum, ısısını en yükseğe ayrladığım ütü ile kağıt sararana kadar, yollar plakete yapışana kadar ütülüyorum, takriben 5 dk. süre ile gezdiriyorum.

Kağıt ile yapışık haldeki plaketi, bulaşık deterjanı ile köpürtülmüş haldeki sıcak suya atıyorum, kağıt yumuşayıp dağılmaya başlayana kadar su içinde bekletiyorum.

5 kapak tuz ruhuna 1 kapak perhidrol ekleyip, plaketi içine atıyorum.

Hepsi bu kadar arkadaşlar.

Herkese kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 24 Şubat 2011; 16:08:02 >

• Ellerine sağlık süper olmuş
  • bu yaptığımız devre şemasının arkasınamı yerleştiriyoruz devreleri resimde oyle gibi öyleyse bile tersten yapamazmıyız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Donanım_Haber_Bilgini

İYİDE ARKADAŞIM ANLAMADIĞIM ŞU O BAKIR KABLOLAR NASIL OLUŞUYOR ???

Hepsi yazıyor iyice okuman gerekli. Sadece resimlere bakıp anlayamazsın. Burdaki amaç şu; Tamamı bakır ile kaplı olan plaketin, bakırlı kalmasını istediğimiz kısmı siyah tonerle kaplanıyor ve geri kalan yani açıkta kalan bakır ise asittte eriyor. O yollar da öyle oluşuyor. Biraz okumalısın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: interpol_03-34@hotmail.co

bu yaptığımız devre şemasının arkasınamı yerleştiriyoruz devreleri resimde oyle gibi öyleyse bile tersten yapamazmıyız?

Tam olarak ne dediğini anlayamadım ama isterseniz iki tarafı bakırlı olan plaketler var ve iki tarafı da aynı anda kullanılıyor. Yani plaketin hem önü hem arkası istediğimiz devrenin şeması ile ütülenip istediğimiz şekildeki paleket elde ediliyor. ve elemanları hem arka hem öne yerleştirip lehimleyerek devremzi çalıştırabiliyoruz. Şimdiye kadar hiç iki taraflı plaket yapmadım ama.
  • işim olursa denerim :) Teşekkürler
  • teşekkürler..
  • arkadaşlar buda benim deltapulse dedektörün pcb :D yazıcım hp1018 dolumunu ve parça değişimini kendim yapıyorum 3 senedir banamısın demiyor.Delikler ve diğer biçok iş için ise tezgahlı dremel 300 kullanıyorum herkeze tavsiye ederim.Resimler için kusura bakmayın cep telefonuyla çektiğim için biraz kötü görünüyor.
  • Emek var ilgilenenler için güzel konu
  • yaralı bilgiler için teşekkürler...
  • Çok çok teşekkürler bundan iyi anlatılabilir miydi bilmiyorum yeni başlıyan biri olarak çook çok işime yaradı
  • quote:

Orijinalden alıntı: cyborg_1981

Deneyimlerimi aktarmak istiyorum;

İlk üç denemem başarısız oldu, dördüncü projem ise mükemmele yakın oldu.

İnkjet yazıcılar işe yaramıyor, kağıt üzerindeki mürekkebi plakete geçiremedim; olmuyor. Dergi sayfası, dergi kapağı, kuşe kağıt, el işi kağıdı inkjet ile denediğim kağıtlar.

Dördüncü denemem şu şekilde;

Isis'te çiziyorum projeyi, onu pdf formatına çeviriyorum, aynı devreyi tek pdf dosyasına alt alta 3-4 kere ekliyorum ki; işler ters gittiğinde başa dönebileyim, oluşturduğum pdf dosyasını bir flasha atıyorum, kopyalama merkezine gidiyorum, 120 gr'lık kuşe kağıda (yağlı, parlak kağıt) lazer çıktı almak istiyorum diyorum, plakete aktarmaya hazır hale geliyor.

Kağıdı plakete yapıştırıyorum, ısısını en yükseğe ayrladığım ütü ile kağıt sararana kadar, yollar plakete yapışana kadar ütülüyorum, takriben 5 dk. süre ile gezdiriyorum.

Kağıt ile yapışık haldeki plaketi, bulaşık deterjanı ile köpürtülmüş haldeki sıcak suya atıyorum, kağıt yumuşayıp dağılmaya başlayana kadar su içinde bekletiyorum.

5 kapak tuz ruhuna 1 kapak perhidrol ekleyip, plaketi içine atıyorum.

Hepsi bu kadar arkadaşlar.

Herkese kolay gelsin...

ares ten ayna görüntüsü alıp mı çıktı aldın yoksa normal mi

• quote:

Orijinalden alıntı: Metins1992

Normal tek katmanlı(bottom layer-mavi katman) çizimlerde ayna görüntüsü alınmaz.
    2 katlı çizim yapılmışsa alt katman normal alınır , üst katman aynalanır
  • quote:

Orijinalden alıntı: pea.

quote:

Orijinalden alıntı: Metins1992

Normal tek katmanlı(bottom layer-mavi katman) çizimlerde ayna görüntüsü alınmaz.
    2 katlı çizim yapılmışsa alt katman normal alınır , üst katman aynalanır

eyvallah teşekkürler
  • Olduğu gibi yani çizdiğim gibi yazdırıyorum.

Sadece plaket üzerindeki yazıları ayna görüntüsüyle yazdırıyorum.

Biraz geç oldu özür dilerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cyborg_1981

Olduğu gibi yani çizdiğim gibi yazdırıyorum.

Sadece plaket üzerindeki yazıları ayna görüntüsüyle yazdırıyorum.

Biraz geç oldu özür dilerim.

ilgilenmen yeterli teşekkürler
  • Süper konu emek verenlere teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.