Şimdi Ara

Uydu Alıcıların Scart Çıkışından Scart > Component Bağlantı Hk. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
81
Cevap
0
Favori
27.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben yaklaşık 1 yıl önce almıştım, ellerinde adetli olarak vardı. Ama her sorana adresi verdim, muhtemelen kalmamıştır artık...
  • Bugün Ertekinin bir görevlisi ile çay içmek fırsatı yakaladım dedim yahu yaptığınız iş mi? bir sürü insan pgv372 bulamıyor

abidik gubidik markalar öneriyoruz

bana ne dese beğenirsiniz

zamanında çok getirdik ne alan oldu ne satan biz de çok satılan kablo modelleri ile sınırladık 3-5 kişi scarttan komponent alacak diye mal ithal edemeyiz

iyi dedim paşa gönlünüz bilir

anlayacağınız pgv 372 şansınız yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadays -- 14 Ekim 2008; 21:57:24 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: rg206
    @Signore,
    sonuç ne oldu ? haber alamadık senden

Kadıköy'de 10 Usd'ye aldığım 1.5 metre Scart > Component kablo Dreambox 500s ve Plazma Tv ile denedim. Plazma Tv'de halen Next Super Plus uydu alıcı Component > Component bağlantı ile kullanılıyordu.

Next Super Plus'ta Scart ve Component bağlantıları karşılaştırmak kolaydı, çünkü çıkışlar ayrı ve iki kablo ile bağlayıp, Tv'den kaynaklar arasında anlık geçiş yapabiliyordum, hatta yanyana görebiliyordum. Dreambox 500s ile Scart kabloyu sökmek, Scart > Component'i takmak ve menü'den Scart çıkışı YPrPb'ye getirmek zaman kaybettirdi, o yüzden pek aynı sahnede karşılaştırma yapamadım.

Öncelikle Dreambox 500s'in Scart > Scart görüntü kalitesi, Next Super Plus serisinin Scart > Scart bağlantısından daha başarılıydı; görüntü hem daha pürüzsüz hem de renkler daha doygundu.

Sonra Dreambox 500s'i Scart > Component kablo ile bağladım ve yine gayet güzel diyebileceğim bir görüntü aldım. Bence Dreambox 500s'in Scart > Scart bağlantısından bir nebze iyiydi, fakat Next Super Plus'ta olduğu gibi Scart ve Component arasında çok belirgin fark yoktu. Tv'ye sesi de Dreambox 500s'in Stereo (kırmızı-beyaz RCA) çıkışlarından verdim.

Sonuç olarak ben Dreambox 500s'in Plazma Tv ile performansından memnun kaldım. Ama Scart > Scart bağlantısı da fena değildi.

• Bi kaç konuda uyarı yapayım.

Component aslında RBG olanlar ve olmayanlar diye 2 ye ayrılır. RGB de RBGS, RGBHV (VGA) ve RBsG olarak 3 çeşitir. RBG olmayan component YPbPr dir(sizin elde etmeye çelıştınız.). Hepside analogdur digital değil(Zaten belitmişsiniz.).

CVBS bildiğimiz tek kablo Composite videodur.

Scart resmi olararak YPbPr desteklemez. Aynı pinler üzerinde YPbPr ,RGBS ve S-Video çıkışı vardır ve bu yüzden aynı anda RGB , YPbPr ve S-Videoda desteklemez. Yani birinden biri olur. Scartan YPbPr veren bi cihaz RGB seçeneği yoksa büyük ihtimalle CVBS veriyordur.

Analog sinyalin sorunu özellike kablodan ve de sinyal döşümden olana kayıplardır. Her zaman iyi bir kablo scart ta olsa kaliteyi artırır.
  • selamlar

next 2000 super hd'den hem (monster altın uçlu) komponent hem de hdmi ile çıkış aldık neredeyse hiçbir fark yoktu.
    normal d-smart makineden dandirik scart kablo ile ve monster altın uçlu scart kablo ile çıkış aldık, yine neredeyse hiçbir fark yoktu.

benim kişisel görüşüm, HDMI çıkış haricinde her ne çıkış ve her ne kablo kullanırsan kullan görüntü en fazla %3-5 değişecektir, ki bu kadarlık bir oran da ne kadar fark yaratır yoruma açık.

Net bir şekilde önemli olan, sinyal kaynağının sinyal kalitesi. Yani lnb'den gelen sinyal gücü %80-90 ve sinyal kalitesi %90-100 ise, iş tamamen receiver'ın tuner'ine ve işlemcisine kalıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: IUnknown
    Scart resmi olararak YPbPr desteklemez. Aynı pinler üzerinde YPbPr ,RGBS ve S-Video çıkışı vardır ve bu yüzden aynı anda RGB , YPbPr ve S-Videoda desteklemez. Yani birinden biri olur. Scartan YPbPr veren bi cihaz RGB seçeneği yoksa büyük ihtimalle CVBS veriyordur.

Dreambox 500s menüsünden Scart çıkış için YPbPr veya RGB olarak seçilebiliyor. Bir üçüncü seçenek var mı hatırlamıyorum, ancak akşam kontrol edebilirim.

quote:

Orjinalden alıntı: mesutkececi
    next 2000 super hd'den hem (monster altın uçlu) komponent hem de hdmi ile çıkış aldık neredeyse hiçbir fark yoktu.
    normal d-smart makineden dandirik scart kablo ile ve monster altın uçlu scart kablo ile çıkış aldık, yine neredeyse hiçbir fark yoktu.

benim kişisel görüşüm, HDMI çıkış haricinde her ne çıkış ve her ne kablo kullanırsan kullan görüntü en fazla %3-5 değişecektir, ki bu kadarlık bir oran da ne kadar fark yaratır yoruma açık.

Net bir şekilde önemli olan, sinyal kaynağının sinyal kalitesi. Yani lnb'den gelen sinyal gücü %80-90 ve sinyal kalitesi %90-100 ise, iş tamamen receiver'ın tuner'ine ve işlemcisine kalıyor.

Sizin ve belirttiğiniz gibi sinyal kalitesi önemli. Genelde DVI veya HDMI bağlantı yapılması, görüntü kalitesini tek başına arttırabilen bir etken olarak görülüyor, ancak tek başına SD yayınlarda bu dijital bağlantılar fazla bir avantaj sağlamıyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: mesutkececi

selamlar

Analog ile digitalin farkını şöyle anlatayım.

Hava yada kablo uzerinden üretilen sinyal her bir elektrik akımına çevrilir. Analog sinyalde bir değer 0 N Voltarasında ifade edilir. Bir renk değeride 0 la N arasında bi değer olarak ifade edilir. Sinyal taşınırken kablo direnci manyetik alanalar yüzünden içersinden farkı akımlar geçer. Böylece gönderilen değer değişebilir. Bunun yanıda çözen sistemlerde faklı çözebilrler. Doğru değer karşıya iletilmez. Digitalde ise aynı değer 0 1 arasında değişen bir silyal üzerinden iletilir. Her değer 0 1 lerin oluşturduğu ikili düzendenki sayıyı ile ifade edilir. Hata ihtimaline karşın fazla bitler gönderilip hatalı bitler bunur ve mümkünse düzeltilir. Digital sinyalde sonuç ya vardır yada yoktur. Çünkü hata gerçek değerden çok uzak olabilir. Analogta ise hatalı olsa bile sonuç vardır değer gerçek değere yakındır. Tüm sinyaller analog olmasına rağmen taşınan bilgi birinde analog diğerinde ise digitaldir.

Uyduya yayın digital olarak gelir. Uydudan gönderilen bilgi alıcada aynıdır. LNB gücü taşıyıcı sinyal üzerindeki hata stream kontrol ve sıkıştırma algoritmasının oluşturduğu blockların hatalı gelmesine oda ekranda kare kare alanların bozulmasına neden olur. Görüntü MPG 2 olarak sıkıştırılmış digital bir stream(akım) den her pixelin her rengi ayrı ayrı temsil edildiği hafıza alanına gelir.Burasına frambuffer denir gerisi ekran kartlarının yaptıklarının aynısıdır. Framebufferdaki görüntü analog ya digital sinyal çıktı olarak tekrar üretilir. Analog dönürüm RAMDAC denilen RAM sayısal değerini analog değere çeviricelerle analog değer çevirilir. Sonra video standardına göre her sinyal farklı olarak module edilir. Sonra kablo üzerinden diğer cihaza(TV vs )iletileri. TV de silyali cözer ve kendi teknolojine göre görüntü üretir. Burda göründüğü gibi analog bilgi Alıcıdan tv arasında gider gelir. Burasıda digital olunca arada sinyal yüzünden kayıp olmamasını sağlar.

YPbPr kullanım sebebebi aslında RBG ye göre daha az band genişliği istemesi sayesinde yüksek band genişliğe sahip HD sinyallerininde kullanılabiliyor olmasıdır. Eğer kaynak cihazdan görüntü yüksek çöznürlüklü bi bir görüntür ise YPbPr analog siyali üzerinde gönderilebilir. RBG daha düşük frekanslar kullanacağından hata miktarıda artacaktır. HD akla digital kelimesini getiriyor ama digital değildir yalnızca yüksek çözünürlüktür. Yüksek çöznürlükte yüksek band genilişlikleri ve kayıpları digital teknolijinin sıkıştırma hata düzeltme yapıları kullanarak kaliteli olmasının sağlamıştır.

Sonuç

Uydudan genel sinyal digtal olrak aynı sinyaldir O sinyaldeki hata yalnzıca bozuk bloklara sebeb olur. Çünkü fark edilen hatalı bilgi düzeltilemez ise kullanılamaz. Uydudaki MPG2 çözme algoritmaları aynıdır. Bi algoritma diğerinde daha iyi çözmez ama sonunda görüntü geliştirmek için ek işlemler(postprocessing) yapabilir. Önemli olan şıkıştırma algoritmasıdır.(burda herkez atlıcak ama rar la deneme yapın min boyut için sıkıştırma çok zaman alacak ama açarken aynı zamanda açacaktır. Sebebi birbirlerin benzer bilgiler aramak için zaman harcar ama açarken arama falan yapmaz direk yapılacak bellidir. Yine rar a kayıpsız sışıtıma diye itiraz gelecek ki kayıplıda olsa örnek vereyim. 100 pixel 100byte olsun sıkıştıma ise bunu 30byte indirdin. Çözerken burdan 100pixel oluşturacan daha iyi görüntü oluşturma şansın varmı? Kayıpların kayıptır zaten. Gerekirse sıkıştma algoritmalarının aşamalıdan da bunu açıklayabilim.. ) Hedef daha az band genişliğinde daha az kayıplı sıkışitırmadır. Ekran görüntüsünü analog sinyale dönüşümü iyi devrelerle yapılırsa iyi sonuçta alınır aynısı çözüm içinde geçerlidir. İyi kablo ile iletilirse kayıplar ve distorsiyonlar azalır kalite korunur. Arlarında farklar işte böyle teroik farklardır. Pratikte bunlar gözle nasıl görünür nasıl ölçülür tabi farklı bi şeydir. Ses için geçerli olan şey görüntüde geçerlidir. Analog ses iletimi ile digital ses iletimi arasında olan farkı nasıl usta bir kulak anlarsa. Analog ve digital taşınan görüntü arasındaki farkı usta bir göz anlar.
    Düşük çözünürlürlüklü sinyallerde birbirlerine yakın sonuçlar verirken yüksek çözünürlükte olan sinyalde analoglar kalite düşmektedir. Mesela YPbPr üzerinde 1080p bir çok cihaz tarfından yapılamamaktadır. Ben sahsen kendi bilgisayarım monitorumde 1680 1050 VGA(RGBHV analog sinyali ) DVI farkını fark ediyorum. Yüksek çönürlük kendini daha iyi belli ediyor. HD yayın olmadığı sürece SD ler iyi bi scartlar RGB nin yettiğini düşünüyorum. Yüksek çözülürlükte ise varsa digital arabilirm tercih edilmeli.

• quote:

Orjinalden alıntı: Papirus

quote:

Orjinalden alıntı: drasil

quote:

Orjinalden alıntı: rg206

Arkadaşlar,
    bu Scart to Componet kablo veya dönüştürücüleri Türkiye'de bulmak mümkün mü? ben bir türlü bulamadım,
    mesela şu fotoğraftaki neotech markanın distribütörü var mı Türkiye'de?
    selamlar..

Sayın rg206
    HAMA'nın Scart to YUV Adaptör'ü var. İlgili link aşağıdadır.
    İsterseniz bir inceleyin.
    Dreambox 500 - Pioneer Plazma bağlantısı için aldım.
    Ama henüz deneme fırsatım olmadı açıkçası...

http://www.sarpelektronik.com/product/hama-scart-yuv-adapter

Bende Sadays Üstad'ın dediği gibi bu tarz bir dönüştürücü kullanacağınıza direk olarak Scart to Component kablo kullansanız daha iyi olur diye düşünüyorum.Behsedilen Profigold PGV372 için kablo için Kadıköy'deki pasajları bir dolaşın bence.Ben hiç ummadığım bir anda bulmuş ve almıştım.Şu anda Dreambox 500S ile bahsedilen Profigold kabloyu kullanıyorum ve performansından memnunum..Selamlar...

Papirus

Haklısınız.
    Sadays usta da söylüyorsa başka kelama gerek yok.
    Benim adaptörü alma nedenim biraz da mevcut donanımla oynama merakından dolayı...
    Şu an altın uçlu scart to scart ile bir sorunum da yok ayrıca.

• Selam dvd'de YPbPr seçeneği olduğu için scart-yuv ile monitöre bağlayabildim.Fakat Digiturkde RGB olduğu halde YPbPr sinyal yok o nedenle monitöre bağlayamadım.Yalnız scart to scart ile scart to yuv kablo arasında fark olacağını zannetmiyorum sonuçta 3 sinyal de scartın farklı pinlerinden geliyor, composit gibi birleşmiyor.Her iki cihazda da scart varsa scart to scart kullanın zaten yalıtım iyi olduğunda dijitale yakın bir görüntü alırsınız.

Bugün biraz dolaştım profigold ne kadar pahalı bir marka öyle.Bir de philips kablo ambalajlarında composit kabloya 3.5 yıldız verirken yuv kabloya 5 yıldız vermiş.
  • Deneme amacıyla aynı kablolarla dvd player'ı hem kompozit hem komponent bağladım arada hiçbir fark göremedim.Birkaç kez değiştirerek dikkatlice baktım.Belki aynı anda bakabilseydim sonuç farklı olurdu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: barisdragon
    Deneme amacıyla aynı kablolarla dvd player'ı hem kompozit hem komponent bağladım arada hiçbir fark göremedim.Birkaç kez değiştirerek dikkatlice baktım.Belki aynı anda bakabilseydim sonuç farklı olurdu.

Dvd oynatıcıyı aynı kablolar ile komposit ve komponent bağladım derken, aşağıdaki gibi scart adaptörü mü kullandınız ?

/>

- Evetse, dvd oynatıcınız scart çıkışından YPbPr destekliyor mu ? Menüsünde Scart çıkış için böyle bir seçenek var mı ?
    - Veya, dvd oynatıcınızın doğrudan kırmızı-mavi-yeşil komponent çıkışı yok mu ?

Ben Philips 720sa dvd oynatıcının komponent çıkışından Tv'nin komponent girişine aşağıdaki kabloyu kullanarak (iki ucu da böyle olan component kablo) bağlantı yaptığımda, görüntüde ve renklerde ciddi iyileşme olmuştu.
     Uydu Alıcıların Scart Çıkışından Scart > Component Bağlantı Hk.

• kablo kalitesinin etken olmaması için aynı rca kablolarla deneme yaptım.
  • quote:

kablo kalitesinin etken olmaması için aynı rca kablolarla deneme yaptım.

RCA kablo dediğimiz dış görünüş olarak coaxial ses kablosunda bile aynıdır ve aşağıdaki gibibir (kablo renkleri farklıdır) :

Uydu Alıcıların Scart Çıkışından Scart > Component Bağlantı Hk.

Ancak yukarıdaki sorularıma cevap vermemişsiniz, dolayısıyla neyi nasıl bağladığınızı bilmediğim için vardığınız sonuca katılıp katılmadığımı belirtemiyorum ve komponent ile daha kaliteli görüntü alınması gerektiği görüşümde ısrar ediyorum.

• dvd'yi monitöre 3xrca kablo ile bağladım, zaten bir adaptörden filan bahsetmedim.Nasıl bağladığımı daha nasıl detaylı anlatayım? YPbPr seçeneği tabiki var.
  • quote:

dvd'yi monitöre 3xrca kablo ile bağladım, zaten bir adaptörden filan bahsetmedim.Nasıl bağladığımı daha nasıl detaylı anlatayım? YPbPr seçeneği tabiki var.

Ben birilerine yardımı olur diye detaylandırmaya çalışıyorum ama sizden laf almak bayağı zor

Çok genel kelimeler kullanıyorsunuz ve "şu kabloyu kullanıyorum" dediğiniz zaman dvd oynatıcı ve monitörün giriş çıkışlarını net olarak belirtmezseniz ortada birden fazla ihtimal oluyor.

Mesela "kompozit" bağlantı demişsiniz. Olası seçenekler :
    a) Dvd oynatıcının sarı dişi RCA kompozit çıkışından ve iki ucu erkek sarı RCA kablo ile monitörün Kompozit girişine bağlantı yapmak.
    b) Dvd oynatıcının scart çıkışından ve scart > kompozit adaptör ve iki ucu erkek sarı RCA kablo ile monitörün kompozit girişine bağlantı yapmak.

Yine başka bir örnek, 3 x RCA ile monitöre bağlantı yapıyorum demişsiniz. Olası seçenekler :
    a) Dvd oynatıcının scart çıkışı için YPbPr ayarı yapıp, Scart > Komponent adaptörü ve Komponent > Komponent kablo kullanıp, monitörün komponent girişine bağlantı yapmak.
    b) Dvd oynatıcının komponent çıkışından komponent > komponent kablo ile monitörün komponent girişine bağlantı yapmak.
    c) Dvd oynatıcının komponent çıkışından komponent > RGB (Vga, Pc) kablo ile monitörün RGB (Vga, PC) girişine bağlantı yapmak.

"YPbPr seçeneği tabiki var" demişsiniz, olası seçenekler :
    a) Dvd oynatıcının scart çıkışı için YPbPr ayarı var.
    b) Dvd oynatıcının doğrudan komponent çıkışı var.

• Teledünya abonesi olmayı düşünüyorum, verdikleri stb için kompozit bağlantı yapılabiliyor mu, (ayrı bir adaptöre gerek kalmadan)
    Zira bu konuda okuduğuma göre kutudan scart ile çıkıp, tv'ye kompozit girmenin esprisi yokmuş. O zaman direkt kaliteli bir scart to scart kablo almak lazım.
  • @.TaneR.
    Evet, bu durumda "scart > scart" kablo kullanmak ideal gözüküyor. Eğer scart çıkışı YPbPr (YUV, Komponent) destekli olsa idi, o zaman fark olabilirdi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: signore

@.TaneR.
    Evet, bu durumda "scart > scart" kablo kullanmak ideal gözüküyor. Eğer scart çıkışı YPbPr (YUV, Komponent) destekli olsa idi, o zaman fark olabilirdi.

Kutunun komponent çıkışı sunup sunmadığını bilmiyorum, araştıracağım eğer yoksa dediğiniz gibi en mantıklı seçim scart to scart olacak. Tşk.ler
  • benim kablolarla ilgili bir sorunum var.sanırım forumda en uygun yer burası.
    vestel millenium lcd televizyonum var.scart girişi iki tane.dvd ve uydu cihazını bağlayınca üçüncü cihaza (ps1 veya ps2) yer kalmıyor.bu yüzden üçüncü için televizyonun sarı beyaz kırmızı girişine takmam lazım.ancak dvd veya uydu cihazına scart,televizyona bu sarı kırmızı beyazı taktığım zaman görüntü ve ses gelmiyor (iki ayrı kabloyla denedim).tersini yapınca görüntü var.yani dvd veya uyduya sarı kırmızı beyaz takıp,televizyona scar taktığımda ses ve görüntü geliyor.
    televizyonun girişinde arıza olduğunu düşündüm ama uydu ve televizyona scart kullanmadan bu üç fişi karşılıklı takınca görüntü geldi.
    acaba bu bir arızamıdır,yoksa tesadüfen hem uyduda hemde dvd de bir sorun mı vardır.
    servisi aramalımıyım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: IUnknown
    ...
    YPbPr kullanım sebebebi aslında RBG ye göre daha az band genişliği istemesi sayesinde yüksek band genişliğe sahip HD sinyallerininde kullanılabiliyor olmasıdır.
    ...

Benim sorum Scart kablo üzerindeki RGB ile YPbPr sinyali iletimi hakkında değil ama
    yukarıdaki alıntının yapıldığı mesajda anlatılandan sonra şöyle bir kanıya vardım, doğru mudur:

1080p upscale yapabilen ev sinema sisteminin HDMI çıkışını max 1080i destekleyen lcd tvnin HDMI girişine bağladım. HDMI çıkışı için menüde HDMI Out (RGB/YPbPr): diye bi seçenek var ve RGB/YPbPr değerleri seçilebiliyor.
    Sony servisinde çalışan teknik personel bunu RGB olarak seçmem gerektiğini söylemişti. İnandırıcılık için de kafasını şöyle geriye doğru kasarak "Tabii ki HDMI RGB'dir zaten!" demişti. Aklıma yatmasa da deneyip arada fark oluyor mu diye gözle anlamaya çalıştım. Tabi bu ayarı değiştirirken görüntü gidip geldiği için emin olamadım ve aklıma yatmadığı için yine en son YPbPr olarak seçtim.

Soruma tekrar dönersem;
    Anlattıklarınızdan benim anladığım kadarıyla YPbPr seçmek doğru olur..
    Yoksa HDMI kablo yeterli bant genişliğine sahip olduğu için fazla bant genişliğine ihtiyaç duysa bile RGB mi seçilmeli?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.