Şimdi Ara

UZAK MESAFELER ICIN RADYO VERICISI NASIL YAPILIR ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
3.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben yuksek mesafeler icinn radyo vericisi yapmak istiyorum aslinda bu radyo dalgalari onunde bir engel olmadigi zaman surekli olarak ilerleyebiliyormus. Yani ben normal bir radyo vericisinin antenini buyutebilirsim. Uzak alanlara veri aktarabilirmiyim ? Ayrica bu wifi antenleri ile 5-6 km uzaktaki modemleri gorebiliyormus ama baglanti yapip veri akisi saglanabiliyormu ? Yani iki tarafinda 5-6 km menzili olmasi lazim ki veri alisverisi saglansin. Biz sadece bu anten ile karsi tarafi gorebiliyoruz degil mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• merhaba,

frekans ile anten boyu ters orantılıdır, yani frekans büyüdükce anten boyu kücülür, siz anteni büyük yapsanızda fayda etmez,

frekansa uygun bir anten bulmanız gerekiyor ayrıca gücü artırmak istiyorsanız rf amplfier lar var tabi bunlar frekansa göre fiyatlandıralabilir, bu RF amplifier lar genelde frekansın genliğini yükseltip güclendirebiliyor, tabi frekansın modülasyon yöntemi de önemli,

özetle: mesafe artırmak için frekansın band genişiği, modülasyonu ve guided veya unguided olma durumlarını öğrenmen gerekir bu gibi bilgileri kullanarak RF amplifier bulman gerekiyor, bu sayede de cift yönlü iletişim sağlayabilirsin.
  • İnsanlar genel itibariyle güç basma artırma düşüncesindeler.
    Evet bu doğru fakat alıcı tarafında hassasiyeti çok önemlidir.
    Bazen etraftaki gürültü mesafeleri fazlasıyla etkiliyor.
    RF devresi kolay gelsin hocam
  • kimse sormamış hangi frekanstan bahsediyorsun, Mesafeden kasıt metremi km mi, kısa dalgamı uzun dalgamı fm mi kalite nasıl olacak ne iş için kullanılacak yasal engeller vs vs
  • quote:

Orijinalden alıntı: justbeee

İnsanlar genel itibariyle güç basma artırma düşüncesindeler.
    Evet bu doğru fakat alıcı tarafında hassasiyeti çok önemlidir.
    Bazen etraftaki gürültü mesafeleri fazlasıyla etkiliyor.
    RF devresi kolay gelsin hocam

Yukaridaki sorumu bir daha okumanizi istiyorum. Önunde bir engel bulunmadigi ortamlar demek isterken buna herhangi bir duvar veya benzeri sinyal kesici aygit bulunmayan kisimlarda dahil. RF oldugunu bende biliyorum zaten bende yazdim. Radyo dalgasini radyo verici devresinde bulunan anteni nasil gelistirebiliriz. Bu radyo vericisinin kisa mesafeli olanlarini biliyorum alt radyo frekanslarini kullaniyor fakat ben kendi istedigim dalga boylarinda sinyal yollamak ile beraber bu frekansi uzak mesafelere gondermek istiyorum ? Bu antenlerde kullanilan madde, boyut , tür gibi ozelliklerin onemli oldugunu bende biliyorum. Lutfen sorumu dikkatli okuyun.

• quote:

Orijinalden alıntı: tr-ex

kimse sormamış hangi frekanstan bahsediyorsun, Mesafeden kasıt metremi km mi, kısa dalgamı uzun dalgamı fm mi kalite nasıl olacak ne iş için kullanılacak yasal engeller vs vs

Şuana kadar en iyi cevap bu sanirim cunku sorumda belirtmemisim. KM civarinda bir mesafeye veri aktarmak istiyorum. Ornek : Resim vb bilgi :) Ayrica istedigim frekanslarda yayini nasil yapicam alt yayinlarda genellikle diger radyo frekanslariyla karisiyor. Ust yayinlardada yapabilirim ama bu kisim yasal degil herhalde ucaklar, askeri alanlar, polisler falan kullaniyor. Dunyanin duz oldugunu ve hic bir engel olmadigini sayarsak ne kadar mesafeye ulasabikiriz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: ercan_elo_bil

merhaba,

frekans ile anten boyu ters orantılıdır, yani frekans büyüdükce anten boyu kücülür, siz anteni büyük yapsanızda fayda etmez,

frekansa uygun bir anten bulmanız gerekiyor ayrıca gücü artırmak istiyorsanız rf amplfier lar var tabi bunlar frekansa göre fiyatlandıralabilir, bu RF amplifier lar genelde frekansın genliğini yükseltip güclendirebiliyor, tabi frekansın modülasyon yöntemi de önemli,

özetle: mesafe artırmak için frekansın band genişiği, modülasyonu ve guided veya unguided olma durumlarını öğrenmen gerekir bu gibi bilgileri kullanarak RF amplifier bulman gerekiyor, bu sayede de cift yönlü iletişim sağlayabilirsin.

Frekans karismadigi surece benim icin sorun degil alt veya ust (tercihim ust olmasi yasal olmasada :) ) olabilir. Yaptigim devre ve antenin yaklasik 50 kw ile yaklasik ~ 600 km uzaga veri aktarimi yapmak istiyorum. Sizin sadece ingilizce veya turkce kaynak gostermeniz yeterli ben okurum. Internetde buldugum sinyal yukselticiler 5-6 km uzaga kadar yukseltiyor :(undefined

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B4CF5463F -- 29 Temmuz 2015; 20:23:21 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kusura bakmayın benim bilmişlik yada ukalalık değil amacım.Ben genel itibariyle insanların bakış açısında bahsettim.Düşüncelerinize saygı duyuyorum.
    Burada alıcı ve vericinin sabit mi yoksa hareketli bir platform olduğuda önemli bir kısım.Aynı zamanda göndereceğiniz paketin boyutu.Ulaşmak istediğiniz mesafeler yasal değil.Askeri projelerde özel izinlerle savunma sanayi firmaları yüksek kw da veri aktarımı yada jam işlemi yapmaktadır.
    Hazır modüller yada kendi pa ile göndereceğiniz paketin büyük olmadığını varsayarak 3km-10km mesafelere 433 ile ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler.
  • quote:

Kusura bakmayın benim bilmişlik yada ukalalık değil amacım.Ben genel itibariyle insanların bakış açısında bahsettim.Düşüncelerinize saygı duyuyorum.
    Burada alıcı ve vericinin sabit mi yoksa hareketli bir platform olduğuda önemli bir kısım.Aynı zamanda göndereceğiniz paketin boyutu.Ulaşmak istediğiniz mesafeler yasal değil.Askeri projelerde özel izinlerle savunma sanayi firmaları yüksek kw da veri aktarımı yada jam işlemi yapmaktadır.
    Hazır modüller yada kendi pa ile göndereceğiniz paketin büyük olmadığını varsayarak 3km-10km mesafelere 433 ile ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler.

Yardiminiz icin tesekkur ediyorum belki ben biraz daha fazla alingan oldugum icin yanlis anladim. Eger kirdiysam veya uzduysem ozur dilerim. Hakkinizi helal edin :) Tekrar arastirdigimda bunlarin boyutlarinin ve fiyatlarinin asiri derece fazla oldugunu anladim. Resimden anliyacaginiz gibi ben el yapimi bir seyler dusundum ama olacak sey degil sanirim. [simage] http://www.riz.hr/cache/widgetkit/gallery/16/sw_50_01-91a8c51c99.png [/simage] Bu 50 kw ve 2000m kadar bir alana sinyal yolluyor :) Bana 500 km de yeter ama onunda boyu bundan aşağı değildir :D

• quote:

Orijinalden alıntı: Gamer1998

quote:

Orijinalden alıntı: ercan_elo_bil

merhaba,

Frekans karismadigi surece benim icin sorun degil alt veya ust (tercihim ust olmasi yasal olmasada :) ) olabilir. Yaptigim devre ve antenin yaklasik 50 kw ile yaklasik ~ 600 km uzaga veri aktarimi yapmak istiyorum. Sizin sadece ingilizce veya turkce kaynak gostermeniz yeterli ben okurum. Internetde buldugum sinyal yukselticiler 5-6 km uzaga kadar yukseltiyor :(undefined

Normal bir vatandaş olarak 0.5 watt'dan yüksek çıkış yapamazsınız. Yakalanmam demeyin, dikkat çekerseniz nokta atışı bulurlar yerinizi.

Radyo vericilerini daha etkili kullanmak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün açtığı sınavlara girip amatör telsizcilik belgesi almalısınız. Bu belgeyi aldıktan sonra belge sınıfınıza göre belirli frekanslarda belirli çıkış gücü ile çalışabilirsiniz.

Telsizcilik dendiğinde çoğu insanın aklına sadece sesli iletişim gelmektedir fakat telsizler ile bir bilgisayara veya arabirime bağlı olmak şartı ile resim bile gönderebilirsiniz.

50kw çıkış yapmanız imkansız gibi birşeydir. Bu kadar yüksek çıkış gücünü sadece FM radyo vericilerinde gördüm, devasa cihazlar ile çalışıyorlardı.

600 km uzaklığa yayın yapmanız için bu kadar yüksek güçlere ihtiyacınız yoktur. Örneğin mevcut kısa dalga telsizim ile 28 mhz frekansta 100 watt çıkış gücü ile atmosferik şartlar uygun olduğunda 10000 km mesafeye rahatlıkla ulaşıyorum. Kısa dalga telsizler için lineer dediğimiz yükseltici cihazlar ülkemizde satılmakta, 1 kw'a yükseltenlerin fiyatları 15-20 bin TL civarındadır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Tabiki Helal olsun sorun değil :)
    Şimdi bu ürünleri internette pek bulmanız mümkün değil.Custom.
    Malum yasal sıkıntılar ve insan sağlığı :)
    Yani anten için bile ciddi bir direk dikmeniz gerekir.Kolay gelsin.
  • 50kw ve 500km üstelik bu bilgi düzeyi ile. İmzanızla çok çelişiyorsunuz.
  • Yunanlıların yayınlarını ege kıyılarından dinleyenlere şahit olmuşdum, araç telsizi ile yunan adalarını dinleyenler görmüşdüm
  • Gamer1998 tam olarak yapmak istediginiz sanırsam belirli mesafeden bir özel bilgi alışverişi
    forgatten2 arkadaşın dedigi gibi bazı yasal sınırlamalar var sizinde dediginiz gibi üst frekanslar çok tehlikeli her an sizi devlet alabilir
    neyse bazı arakdaşlarda yorum yapmış
    öncelikle böyle bir iş için en önemlisi ve 1 incisi olan
    izinler vs var sayarak
    yerleşim yerine uzak ve olabilidigince yukarıda olan bir boş arazi ve elektrik
    ondan sonra bir direk dikmeniz gerekecek kardeş sonra
    bir anten alacaksın bu anteni taktıktan sonra iş bitmiyor malesef
    diregin en altında yani zemininde bir küçük yayın odası gibi kontrol odası olacak
    ondan sonra orada kullanacagın cihaz çok önemli ve bir ikincisi jeneratör senin dedigin şartlara çıkabilecek bir iş için çok kw harcayacak bir elektrik hattı düşünürsen birde baglantının kopmamasını istiyorsan belkide tirliyonlarca paraya jeneratör almak zorunda kalacaksın ben her şeyi geçtim sadece kablo tesisatı çok para tutar sadece kablo
    ve tabiki çok yüksek seviyelere çıkmaya devletimiz izin verirmi bilinmez tabikide kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tayfun601 -- 31 Temmuz 2015; 5:50:29 >

• Kardeş uzak mesafe veri iletiminde en kullanılabilir ve maliyeti en ucuzu internet tüm sistemler internet entegrasyonu ve akabinde ip tabanlı yayın planlarken senin dandik ve çok atmosferik kirliliği bulunan kısadalga ortadalga ve uzundalga dan veri iletimi düşüncen çok mantıklı ve karlı değil. 3g nin yaygınlaşmasını ençok radyo ve tvler ister ama sen klasik radyo istiyorsun bence tabanını internete planla.
  • forgatten2 F kullanıcısına yanıt
    Evet önceki mesajımda araştırmalarımı yaparken cihazların çok büyük olduğunu gördüm. Bütçeme okadar bir fiyat ayırabileceğimide sanmıyorum. Yinme diğer projelerim gibi suya düştü :) Sanırım ucuz bir şekilde bu projeyi yapamayacağım :(
  • quote:

Tabiki Helal olsun sorun değil :)
    Şimdi bu ürünleri internette pek bulmanız mümkün değil.Custom.
    Malum yasal sıkıntılar ve insan sağlığı :)
    Yani anten için bile ciddi bir direk dikmeniz gerekir.Kolay gelsin.

Aslında düşüncem çok basitti yani uydu antenleri ile o kadar mesafeye veri gönderilebiliyor bu antenler ile beraber yükseltici sayesinde yayın yapabilirim diye düşünmüştüm :) Direk vb sıkıntı olmaz ama bakalım :) Şuanlık askıya aldım gibi projeyi :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

50kw ve 500km üstelik bu bilgi düzeyi ile. İmzanızla çok çelişiyorsunuz.

www.pcs-electronics.com
    All equipment for FM and TV broadcasting stations - FM transmitters, TV transmitters, KITs, RDS encoders, stereo encoders, amplifiers, antennas, coax and more from PCS Electronics
    http://www.pcs-electronics.com/guide_how.php
    Burda ki yazıyı okumanızı ve sarı tablo ile mesafeyi hesapladığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Unutmadan 1 kw 1000w eşittir. Sonra tekrar imzamı okuyabilirsiniz.

• Ch4ylak kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen yayın yunan adalarından geliyor. Vericileri muhtemelen güçlü olduğu için size de geliyor. Verici nekadar güçlüyse o kadar iyi alıcı sadece etraftaki yayını topluyor.
  • tayfun601 kullanıcısına yanıt
    Evet şifreli yayın ile beraber veri alışverişi yapacaktım. İzinleri çok düşünmedim kaçak yapsam ve bir kaç test yaptıktan sonra izinleri alırdım. Ama çok pahalı bir sistem :) Bu yüzden projeyi askıya aldım belki yükseltici ile falan olabilir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.