Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
0
Favori
54.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: ozg_turk

bence akım çarpar voltajda ne kadar titreteceğine karar verir

• ozg_turk
    doğrusunu sölemiş harbi
  • quote:

Orjinalden alıntı: @volki@

Deneyin görün kim çarpıyomuş

• akım olmadan gerilim olamaz nedemek ki,gerilim bildiğim kadarıyla potansşyel fark vede akım olmadan olabilir mesela pil iki ucu arasında akım akmasada iki ucu arsında gerilim vardır
  • quote:

Orjinalden alıntı: bluesahin

TABİKİ AKIM ÇARPAR BİR ELEKTRONİKÇİ OLARAK KONUŞUYORUM

Mesela 220 volt luk bir enerjiniz var bu enerjinin akımı 1 Amper bunun çarpacağı belki sizi biraz sarsar , Fakat aynı voltta 220 voltta mesela 20 Amper Akım olursa artık kafanızdan dumanlarmı çıkar siz düşünün.

Aynı Şekilde Doğru Akım ile Alternatif Akımda Farklı etkiler yaratır.

Doğru Akım çarparken daha kötü etkiler ortaya çıkarır.

mesela 220 voltta 20 amper değil 20000 amper verebilen bir güç kaynağına sahip olsanız aynı sarsar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.selcuk -- 18 Mayıs 2005, 16:55:23 >

• hala bunumu konuşuyosunuz ya amper çarpar tabi biraz düşünün anlıcaksınız...
  • ''V (yani potansiyel fark) olmazsa akım olmaz'' mı??
  • ''potansiyel fark olmadan akım olmaz'' da ne demek yada bu ne demek

''Çünkü voltaj akımın oluşma sebebidir ve o arttıkça akımda artar yani doğru orantı var aralarıda''

siz gerçekden böylemi düşünüyorsunuz acaba
  • quote:

Orjinalden alıntı: encrypted

''potansiyel fark olmadan akım olmaz'' da ne demek yada bu ne demek

''Çünkü voltaj akımın oluşma sebebidir ve o arttıkça akımda artar yani doğru orantı var aralarıda''

Evet. Sen farklı mı düşünüyosun?

Ama tabi voltaj kaynağının sahip olduğu enerji (I*t) çok küçükse, 10000V luk gerilim farkı olsa bile vücuttan çok az bir akım geçer. Yani ikisi arasında direk doğru orantı vardır diyemeyiz ama voltaj olmadan akım olmaz, orası kesin. Bunda yanlış birşey var mı?

• şimdi bir yüzük düşün metal bir yüzük ,sadece yüzük bunu değişken bir manyetik alana sok,yüzük üzerinde potansiyel fark yok,heryer heryere göre aynı potansiyelde...fakat değişen manyetik alan üzerinde akım oluşturuyor............mesela benim aklıma gelen bu oldu tabi yanlışda olabilir,siz ne düşünüyorsunuz bu konuda
  • çarpan ne akımdır ne gerilim çarpan güç tür watt yani akım çarpı gerilim ha deersenizki adamı ne dümdüz eder bu şahsın direncine göre değişir ma ortak kabul gören değer 60 volt 0.1 amper sınır ölüncül değer olarak kabul edilmiştir.
  • quote:

''potansiyel fark olmadan akım olmaz'' da ne demek yada bu ne demek

potansiyel farkın olmaması zaten düşünülemez enerji taşıyan iki birim arasında her zaman potan siyel fark vardır mesela ben ve bir prizi ele alalım pirizin pot farkı benden 220 fazlaysa ben ona dokunduğumda toprağın potansiyel farkıda 0 ya benim üzerimden 220 voltajla geçecektir içte o anda benim direncim çektiğim akımı belirliyecektir

• ya cogunuz bos konusmussunz,ben bizzat 300000 V luk elektrige maruz kaldim ama akim degeri cok cok dsuk 10 üzeri -10 amper di galiba neyse hic birsey olmadi cunku,v.i:= guc olusan guc cok az.biraz mantikli konusun, denemek isteyen varsa gitsin ankarada bir bilim merkezindeydi unuttum adini :) denesin kardesim yiyin 300000 volt u hic de bise olmuyor.GUC diyoryuz nie anlamiosunz.
  • ne soruymuş yaa
  • potansiyel farkın olmaması zaten düşünülemez demişsin verdiğim örneği düşündünmü acaba
  • quote:

potansiyel farkın olmaması zaten düşünülemez demişsin verdiğim örneği düşündünmü acaba

Potansiyel farkın oluşması için illa ki bir telin iki ucu arasına bir üreteç bağlamak gerekmez. Aslında sen o teli manyetik alana soktuğun zaman da iki ucu arasında potansiyel farkı oluştuğu için akım geçmeye başlar. Durumu su akışına benzetirsek şöyle diyebiliriz:

Suyun akması için borunun iki ucu arasında bir basınç farkı olması gerekir. Bu basınç farkı bir pompa yardımıyla oluşabileceği gibi ortamdaki şartlardan da kaynaklanabilir. Örneğin, borunun iki ucu arasındaki yükseklik farkı sebebiyle bir basınç farkı oluşursa, su akmaya başlar.

Potansiyel farkı dediğimiz şey su akışındaki basınç farkı, akım dediğimiz şey de su debisi olarak düşünülebilir. Ve de nasıl ki su akışı sağlamak için pompa kullanmak şart değilse, elektrik akımı oluşturmak için de üreteç şart değildir. Teli manyetik bir alan için sokarsak (su borusunun bir ucunun diğerinden aşağıda olması durumu gibi) akım geçmeye başlar, çünkü iki ucu arasında potansiyel farkı vardır.

Ben aslen makina mühendisi olduğum için olayı su akışına benzetmek daha kolayıma geldi. Umarim demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Saygılar...

• quote:

Orjinalden alıntı: CrasH

ya cogunuz bos konusmussunz,ben bizzat 300000 V luk elektrige maruz kaldim ama akim degeri cok cok dsuk 10 üzeri -10 amper di galiba neyse hic birsey olmadi cunku,v.i:= guc olusan guc cok az.biraz mantikli konusun, denemek isteyen varsa gitsin ankarada bir bilim merkezindeydi unuttum adini :) denesin kardesim yiyin 300000 volt u hic de bise olmuyor.GUC diyoryuz nie anlamiosunz.

Önemli olan güç falan değil. Eğer bir yolunu bulur da vücudundan 10 üzeri -10 V ile 300000 A geçirmeyi başarırsan, V.I = Güç formülüne göre senin verdiğin örnektekiyle aynı gücü kullanmana rağmen kömüre dönersin!

Yani çarpılmanın şiddetini belirleyen şey akımdır. Bunun dışındaki bütün parametreler akımın ölçüsünü belirler (voltaj, üretecin gücü, vs.) Herkes aynı şeyleri yazmaya başladı ve kısır döngüye girildi. Bence daha fazla uzatmanın anlamı yok.

• tamamda hocam şimdi tel yüzük şeklinde vede tamamı değişken manyetik alan içerisinde vede bunda bi akım oluşuyor,şimidi potansiyel fark nerede iki uç falan yok yüzük şeklinde arada herhagi bi mazemede yok bunu demek istedim
  • güzel örnek vermissin ama keşke resim olsaydı daha kolay anlatırdım,ama şunu düşün bi yüz şeklinde tel var vede bunun ortasından değişken bi manyetik alan geçiriyorsun ne olur? yüzüğe kirchoff uygula istersen istersen başka bişey ama yüzükde potansiyel fark diye bi olay yok çünki heryeri eşit ama içinde akım oluşuyor .....anlatabilmişimdir umarım
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.