Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
0
Favori
54.934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yani söylemiştim, yine söylüyorum, hatta soruyorum :-)

45 amper 1000 volt diye nasıl bir kaynak koyabiliyorsunuz??
    Genelde piyasada gerilim kaynakları bulunur, 1000 volt yazar, 300 volt yazar, ama akım değeri yazmaz :-) Bunlar gerilim kaynaklarıdır.

Özel şartlarda akım kaynakları kullanılabilir, bunlar da 45 amper, 50 amper, 100mA olarak ifade edilir.

45 amper 1000 volt diye bir kaynak yoktur
  • quote:

Orjinalden alıntı: requiem

quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

Foruma bakmayalı nerelere gelmişsiniz. Demek bizi, çarpan suymuş! Sabahları yüzümüzü neyle yıkıyacağız?

Requiem, Mesudum ve Bünalmış, sağolun e mi!...

SEN DE SAĞOL E Mİ?!?!

• tamam arkadaşlar akım ne olursa olsun voltaj düşükse insanı çarparmı yani 10 volt yada 20 volt çarparmı çarpmazmı
  • yani insan üstünden nekadar akım geçeceği voltaja bağlıdır. voltaj düşükse akım şiddeti de düşük olacaktır.

ozaman hem akım hemde voltaj çarpar gibi bir şey duğuyor
  • 10-20V a gerek yok 1.5 V kalem pile iki kablo bağla. kablolarıda diline dokundur, yada pili bir yut bakalım ne oluyor?
  • 1,5 voltlu çarpılıyorsan sen kesin 30 voltta ölürsün aman dikkatli ol kardeş
  • hiç kaynak makinelerinde akım değeri yok demi kardeşim
  • Ben 30V u sağıma soluma dokundurmam merak etme. Ayrıca 220V gerilim altında hatta 20Kv altında dikkatli çalışmak suretiyle ölmüyorum. Neden? Çünkü üstümden akım akmasına izin vermiyorum.

Nasıl soruna tatmin edici cevabı aldınmı? 1.5V dilini çarpıyorsa demekki olayı voltajla ilşkilendirmemek gerekiyormuş değilmi?

Bütün mesele üstünden akacak akımda.

Eğer illede 10V a çarpılmayı kafaya taktıysan sana küçük bir deney.

Parmağında küçük bir kesik oluştur. 1 damla limon suyunu kesik bölge üzerine damlat sonra 12v gerilimi iki kablo ile o yaraya dokundur. Bak bakalım ne oluyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 10 Haziran 2005, 13:40:43 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Ben 30V u sağıma soluma dokundurmam merak etme. Ayrıca 220V gerilim altında hatta 20Kv altında dikkatli çalışmak suretiyle ölmüyorum. Neden? Çünkü üstümden akım akmasına izin vermiyorum.

Nasıl soruna tatmin edici cevabı aldınmı? 1.5V dilini çarpıyorsa demekki olayı voltajla ilşkilendirmemek gerekiyormuş değilmi?

Bütün mesele üstünden akacak akımda.

Eğer illede 10V a çarpılmayı kafaya taktıysan sana küçük bir deney.

Parmağında küçük bir kesik oluştur. 1 damla limon suyunu kesik bölge üzerine damlat sonra 12v gerilimi iki kablo ile o yaraya dokundur. Bak bakalım ne oluyor?

bak kardeşim sen bana şu anda 10 volt dedin akım değilde voltaj verdin bana 1,5 voltu verdiğinde gaçacek akım düşüktür. 10 volt verdiğinde geçecek akım daha yüksek olacaktır. buna göre hem akım hemde voltaj çarpar işin kısa adı bu kardeş ben ayrıca elimi kesecek kadarda piskopat değilim

• Sonuçta akım çarpıyor iste uyguladığınız gerilim sizin çarpılmanıza neden olacak elektronlara hareket veriyor sadece.

Demekkiiii 1.5v bile vucudumuzdan akım akıtılabilyooor vee çarpılabiliyormuşuzzzz.

Ha şunu söyleyeyim de rahatla o zaman,

Vucudundan her hangi bir şekilde, (kaç volt altında olduğunun hiç bir önemi yok) I akımını geçirirsen vucudun bu akıma tepki verir.

Hangi akım değeri vucutta nasıl etkide bulunur bazı kitaplarda tablo halinde verilmiştir.

Atıyorum

5 mA hafif karıncalandırır. 10mA sarsar, 20mA yanık oluşturur, 40mA öldürür kalpe yakın yerden geçerse kalbi durdurur gibi.

Aman ha rakamları kafadan attım kayda almayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 10 Haziran 2005, 14:01:04 >
  • ee o zaman cep telefonlarını kalbimizin üstüne koymak hiç sakıncalı değil,hiçde ritm bozukluklarına yol açmaz öylemi,antenden yayılan rf sinyalleri bile vucudumuzu etkilerken 1,5 az görmeyin nereden girdiğine bağlı,deriden belki hissetmezsiniz, kalbin üzerinde 1,5 oluşturabilecek bir rf dalgası bir manyetik alan akısı şiddeti nasıl çarpıp öldürüyor , zaten çarpılma nedirki sinir sistemindeki ritm bozuklukları yada aşırı ısı artışı ile doku tahribatıdır öarpılmanın başka açıklaması varmı buna göre de en önemlisi kalbinizde oluşabilecek ufacık bi ritm bozuklugu sizi istikrarlı bir duruş durumuna,yani ölüme götürür.
  • şimdi şu telefonun arkasına takılarak sizi biri arayınca yanıp sönen ledler varya ufak bi pcb anteni var aldığı gerilim sadece rf dalgalarından, aynı şeyi kalbinizi etkilediğini düşünün, bilen varsa kaç volt olduğunu bir yazarsa cep telefonu anteninden indüklenebilecek akımı daha rahat anlaşılır olay

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3dfx -- 10 Haziran 2005, 14:10:00 >
  • Çarpılma dediğimiz şeyin başlangıcı sinirlerin elektrikle uyarılmasıdır. Voltaj altında vucudumuzdan elektronlar akmaya başlar akım yolu üzerindeki sinirler bundan haberdar olur ve uyarılar sinir sistemi aracılığıyla beyne gider ve beyin de acı hissi oluşur.

Bunun dışında akım geçtiği hücrelerde tahribata neden olur. Ayrıca kaslarda ani kasılamalar sıçramalar olur. Zira kasların uyarımı da beyinden sinirler aracılığıyla kaslara gelen kontrollu elektrik uyarıları ile olmaktadır.
    Biz elektriğe çarpılmakla bu kaslara suni uyarılar da vermiş oluruz ve titreme bu nedenle olur.

Eminimki kontroluu bir şekilde kaslara elektrik verirsek örneğin kolumuzu sanki biz kendi isteğimizle yumuşak ça hareket ettirir gibi hareket ettirebiliriz. Eğer bu mümkün olursa bir gün omiriliği zedelenmiş ve yatalak duruma düşmüş kişilerin bilgisayar yardımıyla yürütülmesi vs mümkün olacaktır.

Ancak bu açıklamalarım yanlış olabilir. Konunun uzmanı Erroraesthumanum yüzbaşım bizlere kasların elektrikle uyarımı konusunda vucudumuzda neler olup bitiyor güzel bilgiler verecektir.

• zaten bir bilim adamı kendi koluna çip takıp bunuda internete bağlamıştı internetten girip kendi kolunu harekket ettiriyordu
  • Bırakın işte akımmı çarpar gerilimmi çarpar saçmalıklarını bakın adam ne güzel bir çalışma yapmış, kendimizi bu konularda yetiştirelim. Encrypted'ın verdiği örnek mükemmel bir çalışma.

Cep telefonlarındaki olayı tam bilmiyorum ama şu şekilde olabilir.

Telefonun çalıştığı frekansa akortlu bir rezoanans devresi telefon antenine çok yakın olursa antendeki RF enerjisisinin bir kısmı burada hatırı sayılır derecede elektrik enerjisine dönüşür. Elde edilen AC gerilim basitçe doğrultulursa led yakılabilir.

Eğer kalp üzerine de iki elektrod saplar bunu da telefonun çalıştığı frekansa akortlu rezonans devresine baglarsanız telefonunuz çaldığında kalbiniz bundan etkilenir. Böylece zili ve ve titiresim özelliği olmayan ama sizi arayanı canı gönülden yürekten hissedebileceğiniz telefon sistemine sahip olmuş olursunuz. Üstelik cep telefonu ile vucudunuz arasında kablosuz iletişim sağlar.

Ancak doğrudan RF sinyalinin kalbe gelmesi ne kadar zararlıdır bilmiyorum. (Kalp pili taşıyanlar için ölümcül olacağı kesin)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 10 Haziran 2005, 14:36:56 >

• evet çok doğru kalp pili taşıyanlar için sakıncalı hatta bu güvenlik için geliştirilen dedektorlu kapılar 1 gauss dan az şiddetli üretilmekteymiş biraz önce bakarken gördüm
  • belki ilerde pic 16f84 ile 3 eksenlei kol bacak sürücü devresi yayınlanır buralarda ,yada biri gelip -acil dönem ödevi ;pwm ile 10 parmak sürücü devresi yardımcı olurmusunuz ? der...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3dfx -- 10 Haziran 2005, 14:45:42 >
  • Akım ve voltaj et ve tırnak gibidir.Bunlar belli oranlarla birbirlerini tamamlarlar.Vlotaj dediğimiz akım akışı için bir çeşit taşıyıcıdır.Tıpki RF taşınması için olşuturulan başka frekanslar gibi.
  • ben bu örneği pek anlayamadım
  • Arkadaşlar, forumda o kadar çok şey yazılmış ki, bütün mesajları takip etme olanağım olmadı. Birkaç cümle ile bildiğim şeyleri eklemek isterim.

Ben, forumu açan arkadaşın asıl sormak istediği şeyi şu şekilde anladım:

SORU: Bir tel üzerinden yüksek akım akmakta iken ya da üzerinde yüksek gerilim varsa, bu tele dokunulduğunda hangi durumda çarpılma gerçekleşir?

CEVAP: Tel üzerinde yüksek gerilim var ise çarpılma gerçekleşir. Çünkü insan vücudunun direnci gerilim kaynağının direncine göre çok düşük olduğu için insan vücudu üzerinden toprak potansiyelini rahatlıkla görür ve yüksek miktarda akım geçişi olur.

Eğer üzerinden yüksek akım geçen bir tele dokunulduğunda ise zaten yük direnci düşük olduğu için akım insan vücudunu geçiş için zor bir yol olarak görecek ve akımın büyük çoğunluğunu tel üzerinden geçirmeye devam edecektir. Yani insan vücudundan çok düşük değerlerde akım geçişi olacak ve çarpılma yaşanmayacaktır.

Umarım verdiğim soru-cevap faydalı olmuştur :). Görüşmek üzere..

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.