V9, Haberekspres ve benzeri ana sayfa virüslerinden kurtulmak.
Son durum ile ilgili sitede yazı göremedim ve bugün itibari ile işe yarayan yöneti anlatıyorum. Daha önce çeşitli sitelerde benzer çözümler sunuldu. Ancak aşağıda anlattıklarım virüsün son halini temizlemek içindir. Bir kısmı alıntı (eski durumda işe yarayanlar) bir kısmı da kendi denemelerim ve uğraşlarımla yaptığım şeylerdir. İnşallah uzun süre virüsü güncellemezler.
1-PC'nizi yeniden başlatın ve hiç bir programı çalıştırmayın.
2-Görev zamanlacısına girin ve şüpheli gördüğünüz şeyleri devre dışı bırakın. Hergün değişiklikler yaptıkları için kesin şunu devre dışı bırakın diyemiyorum. Ayrıntılarına bakarak tespit etmeniz pek zor olmayacaktır. Eminseniz devredışı bırakmak yerine direkt siliniz.
3-Browserlarınızı AÇMADAN, çalıştırdığınız kısayolların üzerine sağ tıklayın özellikler kısmına gelin. "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" benzeri bir satır olacak. Burada fazladan birşey (site linki) varsa silin.
4-Kill.exe'yi yönetici olarak çalıştırın. İşlemi bitince msdos ekranını kapatın.
5-sc-cleaner'ı çalıştırın. işlem tamamlanınca tamamı tıklayın. Kendisi kapanacak ve bir log dosyası çıkacak. Log dosyasını kapatın.
6-adwcleaner'ı açın. Güncelleştirme yapmak isterse yapın. Taramayı yapın ve temizleyin. PC'nizi yeniden başlatacak.
7-Browserlarınızı açın. hala düzelmediyese seçeneklerden ana sayfa (giriş sayfası) ayarlarına bakın ve bu kısmı istediğiniz bir sayfa ile değiştirin.
8-Bazen Firefox'ta giriş sayfası kısmını virüs pasif hale getirebiliyor. Bu durumda Firefox u kaldırın ve ilgili dizindeki tüm dosyalarını da el ile silin.
9-PC'ye tekrar başlatın ve Firefoz'u kurun. %99 kurtulmuş olacaksınız.
***Unutmayın. Bu tür virüsler (bazıları virüs demiyor ama artık bunlarda virüs katagorisine girdi bence) her geçengün kendini güncelliyor ve silmesi daha zor ve karmaşık hale geliyor. Antivirüs programları ne tanıyor nede silebiliyor. Bu yüzden bilmediğiniz, güvenmediğiniz kaynaklardan dosya indirmeyin. Bu yöntem siz bunu okuduğunuzda çoktan güncelliğini kaybetmiş ve işe yaramaz duruma gelmiş olabilir. Son zamanlarda 2 kez bende bu virüse maruz kaldım ve her seferinde daha çok şey deneyip silmenin yolunu bulmak zorunda kaldım.