Şimdi Ara

Video Çekimlerinde Karıncalanma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kısa bir sorum olacak. Kısa filmler çekiyorum ve bazen gece çekimlerinde zorlandığım oluyor. Ne gibi bir zorlanma? Karıncalanma gibi. Yani ışığın geldiği yerde bir problem yok fakat çevresinde kalan karanlık bölgelerde karıncalanmalar oluyor.

Video çekerken karanlıkta kalan yerlerin karıncalanmasını nasıl yok edebilir ya da minimuma indirebilirim?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

• 50 1.8 gibi açık diyafrımlı lens kullanarak. 5D mark 2-3, 6D, 7D mark 2 gibi yeni nesil ve ff (7d apsc olmasına rağmen iyi iso kalitesi var) makineler kullanarak iso başarımını arttırarak daha iyi ışık kullanarak birde yazılım kullanarak noise u düşürme ama bwn kullanmadım daha bilgili arkadaş daha detaylı bilgi verecektir yazılım konusunda

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevabınız için teşekkür ederim.

Bende şu an Canon 70D + 18-135mm lens var. Boom mikrofon almak için para biriktiriyorum. Boom'dan sonra 50mm 1.8 lens alacaktım zaten. Sorum şu:

50mm 1.8 diyaframlı lens, karıncalanmayı ne derece düşürür? Tamamiyle yok mu eder, yoksa normal lense göre biraz daha mı az gösterir? Muhtemelen "Işığa bağlı" diyeceksiniz fakat örnegin mesela ilk mesajımda söylediğim gibi ışığın gelmediği, ekranın köşelerinde ya da çevrelerinde kalan kısımlardaki karanlık alanın karıncalanması gibi.

• Sensöre düşen ışık yetersiz olduğu için makine pozlamayı tutturabilmek amacıyla ISO'yu otomatik olarak artırıyor. ISO'nun yükselmesi karıncalanmanın nedeni (noise). Bunu önlemek için sadece 1.8 diyaframlı lens kullanmak yetmez. Pozlama ve ışık yetersiz kalıyorsa ISO artınca karıncalanma yine olur.Bunun tek yolu ISO yu azaltmak. Bu sefer de karanlık alanlar daha da karanlık olur. Hatta ışık alan yerler bile yetersiz pozlanır. Bunu önlemek için ışık kullanmak gerek. Videoyu ışığa doyurmak zordur. Fotoğraftan daha çok ışık ister. Elbette 1.8 diyaframlı lens kullanmak, kaliteli mercekli asal lensler kullanmak büyük avantaj sağlar. Işığı daha bol aldıkları için ISOyu fazla yükseltmemeye imkan sağlayabilir. Ama ışık yetersiz ise lensin bu faydası da bir yere kadar olur. Çekimlerde ISO yu mümkün mertebe 200 ve ya 400 üzerine çıkarmamaya çalışın.(hatta mümkünse 100 olmalı) 800-1600 ISO gibi değerlerde karıncalanma kaçınılmaz.

Aynı makine ve lensi ben de kullanıyorum. Aslında ISO başarımı gayet iyidir. Loş ortamda kumlanmadan video çekebilmek için ışığı çok iyi anlamak ve kullanabilmek lazım. İnternet'te izlediğimiz harika netlikte, keskin ve temiz görüntüleri çok iyi ışık kullanımı ile çekiyorlar. Benim çektiğim videoların da çoğu kumlu oluyor bu nedenle. İyi ışıkta ve kaliteli lens ile sonuçlar çok farklı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 14 Ocak 2015; 16:50:30 >

• Anladım. Lenslerin de etkisi olur fakat en önemlisi ışığın nasıl kullanıldığı.

Cevabınız için teşekkür ediyorum. Sağolun. İyi akşamlar.

• Canon EF 50mm f/1.8 II Low Light ISO Video Test:http://youtu.be/hxshSs2rGEQ
    Canon 70d: Low Light Test:http://youtu.be/0baSy83ddmI
    Bu videolar 70d ve 50 1.8 ile çekilmiş bir ton testten sadec iki tanesi. Bu videolarda ne kadar oynanma var bilinmez ama millet güzel kullanıyor. Birde (mikrofondan çok anlamıyorym ama) boom yerine shotgun ve güzel bir ses kayıt cihazı işinizi görür gibime geliyor.

• Teşekkür ederim. İlgili videolara bakacağım.

Şimdi görüntü olayını yeni makina ile çözmüştüm. Sıradaki hedefim ses konusuydu. Bu nedenle 1-2 haftaya Rode NTG-2 mikrofon alacağım. Zaten ses konusunda ihtiyacım başta atmosfer sesi vs. değil, diyalogların aynı dizi ve filmlerdeki gibi net olması. Shotgun'ı makinaya bağlıyorsunuz belli bir sesi alıyor fakat boomda nereye yoğunlaşırsanız oranın sesini alıyor. Yani boomda serbestsiniz boompole yardımıyla. Tabii bunun yanında dslr'ların mikrofondan gelen sesi işleme kabiliyeti bir ses kayıt cihazı değil. Yetersiz. Bu nedenle de Zoom H4N yüksek kalite ses kayıt cihazı şart.

Sanıyorum ki hedef listem şöyle olacak:

1- Rode NTG-2 (Bir müddet ses kayıt cihazı olmadan böyle devam ederim)
    2- 50mm 1.8 Lens
    3- Zoom H4N

Bunlardan sonra tabii battery grip'tir, yedek bataryasıdır, Edelkrone SliderPLUS'tır falan gider herhalde. Bu işin sonu yok :) Hobi olarak yapanlar bir sınırda elbetteki kalır fakat benim ilerdeki işim bu sektörde olacağı için hep ekstra bir şeyler almak gerekli maalesef :)

• Ben şu seti kasetmiştim rode shotgun mikrofon(şu 300 tl olan modellerden) monopod (mikrofonu tutmak için, birde zoom h1. Şimdi benim yazdığım seti işler güçlerde kullandılar (bazı yerlerinde hepsinde değil) birde h4n alma nedeniniz birden fazla girş olması mı başka bir neden mi?

Bence 50 1.8 her fotoğrafçı ve vidyocu da olmalı. Ama kullanırken dikkat edin çünkü apsc de dar bir açı (80mm gibi çalışıyor). Birde çekimleriniz af de mi yapıyorsunuz yoksa mf de mi? Eğer mf de yapıyorsanız 50 1.8 uğraşmayım eski analog makinelerin kullandığı eski amaçok kaliteli merceklere sahip lensler var onları da düşünebilirsiniz. Mesela bugün bir 28mm 2.8 şensi 100 50 1.4 lensi 250 85 2.0 lensi 200 tşye bulabiliyorsunız eğer düşünürseniz uardımcı olurum bulma konusunda.

• Almak istediğim boom mikrofon, yani NTG-2, Zoom H1 ile uyumlu değilmiş. Tabii ayriyetten pek çok fark vardı Zoom H4N ile. Geçtiğimiz haftalarda bayaa araştırmıştım da şu an aklımda değil.

Diğer bir yandan Zoom H1'e 300 TL vereceğime bir süre daha biriktirip, 850 TL verip, H1'den daha iyi olan, uzun yıllar kullanabileceğim Zoom H4N almak daha mantıklı geliyor.

Çekimleri AF'ta mı yoksa MF'de mi yapıyorum sorusuna gelecek olursak... Şöyle açıklayayım: Çekim esnasında planlara göre değişiyor. Yani genel planlarda autofocus'a bırakıyorum, ayrıntı çekimlerde ya da yakın planlarda manuele alıp kendim ayarlıyorum. Çünkü bazı sahnelerde net-flu ayarını kendim yapmam gerekiyor. Örneğin masadaki kumanda netken, arkaplan flu iken plan başlıyor, daha sonra o masaya biri oturduğunda kumandayı flu, masaya oturan kişiyi net yapmam gerekiyor. Sanırım tam anlatamadım kusura bakmayın. Sanırım aşağıdaki videonun 05:02 süresine bakarsanız ne dediğimi daha iyi anlayabilirsiniz

http://www.dailymotion.com/video/x2crnn1_hayal_shortfilms

• Hocam videoyu izledim... Gerçekten sizde yönetmen kafası var lütfen bu işi bırakmayın ülkemize iyi yönetmenler yetişsin. Ve şimdi asıl konuya gelecek olursam siz çantanızda bir kaç manurl lens bulundurun. 18-135 ile af de işlerinizi yaparsınız 24 veya 28mm 2.8 lensler ile geniş açı açık diyaframlı video işinizi halledersini. Şimdi 50 1.8 ile net alan derinliğiniz çok sığ olacak ve makine af de fokus hunt denilen fokusun gidip gelmesini yapabilir. O yüzden siz 50 1.8 alsanızda büyük ihtimalle mf olarak kullanacaksınız. Ama 70d nin af si çok gelişmiş o yüzden bu yukardaki af konusundaki yorumum 70d de ne kadar doğrudur bilemem ama net alan derinliğiniz çok sığ olcağı ve istemediğiniz yere fokus yapma ihtimali olacaktır. Siz manuel lens işini düşünün hem çok daha ucuza gelir ve lenslerin kaplamaları çok iyi olduğundan günimüz lenslerinin bazılarından daha iyi sonuç verir. Birde videonuzdaki renkler biraz solgun birza ona ayar yaparsanız daha göze hoş gelen görüntü yakalarsınız.

• Öncelikle düşünceleriniz için çok teşekkür ederim sağolun :)

Konumuza gelecek olursak: Eski manuel lensler hakkında doğru söylüyor olabilirsiniz ama benim "2.El" konusuna alerjim var. Hep "bir aksilik çıkar, en güzeli gidip sıfırını alayım." kafasındayım. Ama o bahsettiğiniz lenslerin sıfırı varsa, ya da bir yerde satılıyorsa sıfırından gider bakarım tabii ki.

Videodaki solgun renklerden çok, videoda inanılmaz fazla hata var maalesef. Modern ailenin olduğu sahneleri Adapazarı'nda, iş yeri ortamını Levent'te çektik. Adapazarı'nda çekime devam ederken makinanın şarjı bitti öğlen 3 suları. 1-2 saate hava kararıyor, devamlılık sağlayamam diye koştur koştur şarja taktım. 20 yıldır sorunsuz elektriği olan köyde elektrik yok :( Elektrik direği dikiyorlarmış... Arabaya atladım bu sefer bi benzin istasyonu buldum. Sarj ettim falan anca yetişti. Zaten dikkat ettiyseniz çocuğun mutfağa giriş sahnesi ve anne-oğulun arabadaki diyalogu karanlık çıktı. Kurtaramadım. Böyle de kısa bir anımı anlatayım dedim :)

• starfuckshottee kullanıcısına yanıt
    Öyle sıkıntılar yaşamanız doğrudur. Sizin alacaklar listesine bir batery grip ve 8 tane gp pil eklemeniz lazım böylece daha uzun süre pil ömrü sağlar bunun için bir bütçe oluşturun.

Manuel lensler sıfır satılmaz (bir iki istisna dışında) sizin hayyama gidip orada lens bulmanız veya sahibinden.com a bakıp satıcıyla buluşup lensi denemeniz lazım eğer alacak olursanız size faydalı bilgi içeren birkaç link atarım bilgi sahibi olursunuz

• Linkleri atarsanız sevinirim. En azından inceler, fikir sahibi olurum.

Battery grip o kadar acil değil. Çünkü genel itibariyle tüm projeleri arkadaşlar ile beraber yapıyoruz. Haliyle yedek piller-yedek makinalar da oluyor.

Boom, 50mm 1.8 ve ses kayıt cihazından sonra sanırım ilk işim edelkrone sliderplus almak olacak. Onu da bi inceleyin derim -tabii eğer video konusuyla ciddi ilgileniyorsanız- Çok yararlı geldi gözüme.

http://youtu.be/IyqGktid8fE

• starfuckshottee kullanıcısına yanıt
    http://www.pclabs.com.tr/2009/04/13/dslrda-mf-lens-kullanimi/ bu biraz eski bir yazı ama hala bir çok bilgi içeriyor. aslında canontürkten bir kaç link atacaktım ama siteye giremiyorum kusura bakmayın :)
    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-viabrillant-28mm-f2.8-168515462/detay bu lens 50 tl eğer sonuçları beğenmezseniz satarsınız.

• Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Kafama takılan bir şey var. Tam olarak marka takıntısı değil fakat: Viabrillant, Pentax yabancı olduğum markalar. Bu lens hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Yani "Ben kullandım ya da bu lensi biliyorum. Canon 50mm 1.8 yerine bunu al, pişman olmazsın." der misiniz?

Ayriyetten gönderdiğiniz yazı bayaa bilgi içerikli belli ki. Okuyacağım

• Öncelikle bu lens 50 1.8 in yerine değil biraz daha geniş açı da çalışacakken kullanmak için alacağınız bir lens baştan onu belirteyim. Eğer 50 1.8 in yerine daha uygun fiyatlı bir şey arıyorsanız almanız gereken yashica 50 1.9- 1.7- 1.4 ten bütçenize uygun olanı.
    İkincisi ben aslında bunu yazarken fiyatı uygun diye yazmıştım ama sonra araştırdım ne kadar kullanılabilir diye ve bunun yerine şu lensi buldum
    http://sahibinden.com/122831905 bu lens daha kaliteli optiklere sahip ama iki katı fiyatı var. Ben olsam ilk attığım linkteki lensi alır manuel lens nedir denerdim. Eğer yapamazsam lensi satar eğer hoşuma giderse seti düzerdim.
    Ve edelkrone markasını biliyorum ama bana göre değil alsam macro sliderini alırım ama gerek yok aynı işi daha ucuz yollarla yaparım.

• Tamam bu dediğiniz lensleri inceleyeceğim. Bakalım...

Tekrardan yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi akşamlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.