Şimdi Ara

vuruntu nedir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
25.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • peki bunu test etmenin bir şekli varmı çünkü genelde yapmıyor araçlar bu avans vurmayı mesela aracı 2 nci vites de kaldırıp denemek gibi falan bir testi varmı sağolun
  • rölanti devrinin hatalı olamsının motora zararı tabiki bulunur .Başta lastik takozların (motoru şaseye bağlayan)eskir .Bir sürü sakıncası var tek çözüm rölantini artırmak hangi devirde titreme yoksa o devire kadar artış şart. Evet rölanti yükselince biraz daha fazla yakar ancak buna katlanacaksın.Vitesin boşta titreme olması hatalı rölanti ayarının baş belirtisidir.
    Benzin kalitesi de bu tür rölanti değerinin değişmesine neden olduğu için ilk önce benzin kalitesinden emin olmalısınız , ikincisi bujileriniz gıcır gıcır olmalı ki teşhis koyulabilsin. Yoksa rölantiyi yükselterek resonans kesilir ama bu aspirin almaktan başka bir çözüm olmaz.Olayın nedenini bulmak lazım.

not: eğer kötü benzin almışsanız bujilerin tırnakları yağlanır ve tam istenilen kalitede kıvılcım yapamaz .Önce bujilerini temizlettir.Sonra değiştirsin.Aslında kendin bir lokma takımı alıp bujilerini kendin söküp takmayı öğrenirsen ,kendine güvenin artar.vida gibi sökülüp takılıyor, altı üstü .

quote:

Orjinalden alıntı: Yazılımcı Online

quote:

Orjinalden alıntı: vezir

rölantidede vuruntu olabilir ancak aracın titremesi ile vuruntu ayrı seylerdir.Sanırım sizin olay düşük rölanti devrinden kaynaklanmakta.Yani gaza hafifçe basınca geçiyor ise bu olay bahsedilen vuruntu olayı değildir.Buna rezonans diyoruz ,aynen tekerlerdeki balans olayı gibi .

quote:

peki benim araba rolantideyken titreme yapıyo böyle titreşimi hissediyorum aynen hani kamyonlar dururda rolantideyken vın vın vın vın ses çırarır ya ses yokda rolantide titreme var bende. Acaba bujiler 12 bin'i devirdi eskidi de ondan mı ki.

evet evet gaza basınca kesiliyor rolanti devri motor sıcakken 600 - 700 gibi sanırım. 1000 nin altında. peki bi zararı varmıdır. rolanti devrini yükseltirsem bu seferde araba rolantide çok yakar demi aynen kışın arabanın çok yaktığı gibi.(jigle meselesi yani)

• bujiler için aşagıdaki siteden resimleri incelemenizi ve doktor gibi teşhis koymanızı sağlayacak bilgi var.Şağ tarftaki spark plug condition kısmını tıklayın.Buji bakımızı kendiniz yapın.

http://www.autozone.com/servlet/UiBroker?ForwardPage=az/cds/en_us/0900823d/80/04/d0/00/0900823d8004d000.jsp
  • quote:

rölanti devrinin hatalı olamsının motora zararı tabiki bulunur .Başta lastik takozların (motoru şaseye bağlayan)eskir .Bir sürü sakıncası var tek çözüm rölantini artırmak hangi devirde titreme yoksa o devire kadar artış şart. Evet rölanti yükselince biraz daha fazla yakar ancak buna katlanacaksın.Vitesin boşta titreme olması hatalı rölanti ayarının baş belirtisidir.
    Benzin kalitesi de bu tür rölanti değerinin değişmesine neden olduğu için ilk önce benzin kalitesinden emin olmalısınız , ikincisi bujileriniz gıcır gıcır olmalı ki teşhis koyulabilsin. Yoksa rölantiyi yükselterek resonans kesilir ama bu aspirin almaktan başka bir çözüm olmaz.Olayın nedenini bulmak lazım.

not: eğer kötü benzin almışsanız bujilerin tırnakları yağlanır ve tam istenilen kalitede kıvılcım yapamaz .Önce bujilerini temizlettir.Sonra değiştirsin.Aslında kendin bir lokma takımı alıp bujilerini kendin söküp takmayı öğrenirsen ,kendine güvenin artar.vida gibi sökülüp takılıyor, altı üstü .

quote:

quote:

rölantidede vuruntu olabilir ancak aracın titremesi ile vuruntu ayrı seylerdir.Sanırım sizin olay düşük rölanti devrinden kaynaklanmakta.Yani gaza hafifçe basınca geçiyor ise bu olay bahsedilen vuruntu olayı değildir.Buna rezonans diyoruz ,aynen tekerlerdeki balans olayı gibi .

quote:

peki benim araba rolantideyken titreme yapıyo böyle titreşimi hissediyorum aynen hani kamyonlar dururda rolantideyken vın vın vın vın ses çırarır ya ses yokda rolantide titreme var bende. Acaba bujiler 12 bin'i devirdi eskidi de ondan mı ki.

evet evet gaza basınca kesiliyor rolanti devri motor sıcakken 600 - 700 gibi sanırım. 1000 nin altında. peki bi zararı varmıdır. rolanti devrini yükseltirsem bu seferde araba rolantide çok yakar demi aynen kışın arabanın çok yaktığı gibi.(jigle meselesi yani)

lokma takımı varda söktükden sonra içinden çıkaracak eleman yok tamircilerde mıknatıslı bişeyler oluyor

philips in yağsız temizleyicileri var kutunun üstünde buji resmi var acaba onunla temizlenebiliyor mu. Ben pc için yağlı olanını kullanıyorum kırmızı kutu.

Bide bujilerim 4 başlı bosch süper dört. 40 milyona almıştım. sizce tekrar tek başlı buji mi taktırayım. Ben çokda bi fark göremedim arasında tek başlı orjinalinden taktıracam sanırım

birde bursadan dönerken bi benzin aldım acayip memnunum şu anda keşke diyorum 1 depo alsaydım 1. viteste falan kalkarken titreme falan geçti , motor daha sesisz çalışıyor.

O çıkır çıkır ses çok nadir geliyo, ama şu anda yok, bide eskiden oluyordu 98 alıyordum hep, şu anda ya 97 ya da 95 alıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 1 Aralık 2006; 19:24:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: W_R_11

vuruntu:

Benzinli motorlarda genellikle alçak devirlerde meydana gelen bir olaydır. Pistonların yavaş çalışması sonucu fazla hava akımı oluşmamasıyla bujiden kaynaklanan alev daha alt kısımlara ulaşmadan basıncın etkisiyle silindirin diğer kısımlarında patlama meydana gelir. Bu patlama silindir yüzeylerine çarparak vuruntu dediğimiz motorda sarsıntıya yol açar. Yüksek oktanlı benzin kullanımıyla vuruntunun önüne geçilebilir.

Dizellerdeyse tam tersine genellikle yüksek devirlerde ortaya çıkan bir durumdur. Bununda önüne geçilmesi için yüksek setan sayılı yakıt kullanılmalıdır.

tamda bu olayı ben aracımda yaşıyorum vuruntu ve cok sınır bozucu bır olay aracım 2010 model 160 hp roccoo hangı yakıtı denedıysem onune gecemedım acaba başka neyden kaynaklanır bu olay bılgısı olan varsa super olur ya ....

• quote:

Orijinalden alıntı: Rockinger

Arkadaşlar biraz uzun olacak ama anlayacağınıza eminim

Vuruntu ingilizcesi knock şudur.

Motorda silindirlere dolan karışım piston üst ölü noktaya varmadan ateşlenir buna avans denir.

avans ayarı sabit araçlarda yakıtın octane değeri farklı alınırsa bu ayar bozulur. ve yakıt hava karışımı istenilen anda yanmaz. yanma patlama şeklinde gerçekleşir ve motorun iç aksamına zarar verir detonasyona sebep olabilr.

Şimdi octane değeri düştükçe benzin kolay tutuşur mesela 95 oktana göre piston üst ölü noktaya varmadan 5 derece önce avans ayarlandıysa siz bu motora 98 oktan yakıt koyduğunuzda karışım ın ateşlenmesi için gereken zaman yeterli gelmeyebilir.

Ha ne olur ?

5 derece önce yanmaya başlaması gereken yakıt piston üst ölü noktayı geçip aşağıya inerken birden düzensiz patlar VURUNTU oluşur.

Aynı mantıkla yüksek oktan yakıtla çalışması için ayarlanmış bir motora 15 derece avans verilmiş olsun.
    buna 95 veya daha düşük oktan yakıt konulduğunda yakıtın yanması için gereken avans fazla geleceğinden piston istenilen konuma ulaşmadan tutuşma gerçekleşir. araç çekişten düşer gaz yemiyormuş gibi hissedilir.

Genelde supap şıkırtısı metal metale çarparmış gibi bir ses oluşur ve aracın motoru açısından çok sakat bir durumdur.

Günümüzün "modern" sıfatlı araçlarında vuruntu sensörleri bulunmaktadır (knock sensor) bunlar vuruntuyu algıladığı an avans değerine müdahele eder. ancak yakıt bu müdaheleye rağmen istenilen anda yakılamıyorsa araç arızaya geçer yada dediğim ses oluşur.

benım aracımda bu vuruntu hep var yakıttanda hepsını dendım neredeyse duzelmıyor bıturlu sadece ısıklarda durdugumda hıssedıyorum ...2010 model 160 hp scıroccoo bu dedıgınız sensoerler bendede var mutlaka ama arıza yakmıyor herhangı bır hata gosetrmıyor ama vuruntuda gecmıyor :/

• euzibillah 8 yıllık konu hortlamış
  • konu 8 yıllık. Ama olaylar ve fiiller güncel. Aynı sorunu bende yaşıyorum.
    Gogoda arattırdım. İlk burası çıktı. Yukarıdan aşağı konuyla alakalı bütün
    yazıları okudum. Faydası olurmu bilmem. Deneyeceğim.
    Bu arada Konu 9 yılınıda doldurur.
  • abdullahakin2004 A kullanıcısına yanıt
    Böhhh,,

Benindede titremeler var,, tamirci vuruntu katkısı kullan dedi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.