Yasin ellerine sağlık. Yazını okurken ağladım. 2 sene bende gurbette çalıştım. Gurbetliğin ne iğrenç bir şey olduğunu bilirim. Gurbete aitim desen değilsin, Türkiyeye gelirsin kendini yabancı hissedersin... Çok garip bir duygudur. Türkiyeye izinli geleceğin zaman saatleri saymaya başlarsın. Özlediğin yemekler gelir aklına. Şunu yapacağım bunu yapacağım planlarını kurarsın... Sizin için olurmu bilmem ama yazın uçaktan indiğimde o sıcak hava suratıma vurduğumda içim tuhaf olurdu hep ki ben sıcaktan nefret ederim. En etkileyici şeyde ezan konusu... 1 sene o sesi duymadan yaşadıktan sonra TR de ilk duyduğumda hıçkıra hıçkıra ağlamıştım.. Çok ama çok garip bir duygudur. Ben yurt dışında devamlı çalışsam kesinlikle arabayla gelemezdim herhalde. Yol çok uzun. O kadar gümrüklerde bekleyemem. Kesin uçakla gelir havaalanında araba kiralardım...
quote:
Orjinalden alıntı: Muradovskiy
Yasin ellerine sağlık. Yazını okurken ağladım. 2 sene bende gurbette çalıştım. Gurbetliğin ne iğrenç bir şey olduğunu bilirim. Gurbete aitim desen değilsin, Türkiyeye gelirsin kendini yabancı hissedersin... Çok garip bir duygudur. Türkiyeye izinli geleceğin zaman saatleri saymaya başlarsın. Özlediğin yemekler gelir aklına. Şunu yapacağım bunu yapacağım planlarını kurarsın... Sizin için olurmu bilmem ama yazın uçaktan indiğimde o sıcak hava suratıma vurduğumda içim tuhaf olurdu hep ki ben sıcaktan nefret ederim. En etkileyici şeyde ezan konusu... 1 sene o sesi duymadan yaşadıktan sonra TR de ilk duyduğumda hıçkıra hıçkıra ağlamıştım.. Çok ama çok garip bir duygudur. Ben yurt dışında devamlı çalışsam kesinlikle arabayla gelemezdim herhalde. Yol çok uzun. O kadar gümrüklerde bekleyemem. Kesin uçakla gelir havaalanında araba kiralardım...
Muradovskiy ustam,
araba ile yolculuk hem ucuz oluyor hem cok zevkli oluyor. Bir tek cok yorucu oluyor, 24 SAAT arabada oturuyorsun ve Gümrük´lere her girdiyinde bir pislik cikaracaklarmi diye korkuyorsun. Gittiyin ülkelerin Avusturya haric dillerini bilmiyorsun, otoban parasi veriyorsun ve hemen kazik yiyorsun €uro ile ödedinmi nedeni ise dillerini bilmiyorsun. Bir tek dogru düzgün bir yer var oda 1400 - 1500km sonra NIS Hürriyet Dinlenme Tesisleri, orasi Türklerin yeridir ve herkezin dinleneceyi yer. Ister yemeyini ye, WC mevcut, dusunu yapabilirsin, Türk Televizyonlari var vs..... malesef gece cok uykusuz gittim hatta en sonunda oraya varmadan araci babama verdim cünkü inanki uykuyu hissettim, gözlerim kapandi 2 saniyeliyine ve bu 2 saniyede 120km/h ile nerden baksan 200Metre ucmusum görmeden diyebilirim. Hemen müsait biryerde verdim araci Babam´a. Bulgaristan´da Migdem bozuldu ama inanki 2,5 gün boyunca ne yemek yiyebildim nede Tuvalet ihtiyaci gördüm. Iyi yanlari ise 4 tane deyisik devlet görüyorsun hepsinin kanunlari deyisik. Sirbistan Polisleri cok pisler allah ellerine düsürmesin, bir kac gurbetcimiz dayak yedi, inanmayacaksiniz ama babali ogullu annesinin veya kocasinin önünde dayak yedi Sirbistan´da ve orada Kabadayilik yapmayacan, Haracini verecen onlara cünkü artik alismislar.
PASSAT aracimi cok taktir ettim o "sifir" taze Motoru ile daha üstünde 11.000km varken 2.690km yol yapti ve sadece Motor Günde sadece 3 Saat dinlendi yoksa MOTOR ve Araba hep hareket halindeydi.
Muradovskiy ustam insan kendi Memleketine geliyor yinede yabanci gözü ile bakiliyor ama bize kimse sormuyor nasil bir duygu memleketinize gelmek diye. Edirne´de o güzelim ezan sesi insanin kulaklari cinliyor, o Kapikule sinir kapisinda Radyo´yu ne kadar büyük bir heyecanla dinledim, ilk defa Radyodan Türkce müzik caliniyor, ve Türkiye Plakali araclar. Hele o sicaklik Klima acik kapilar kapali ama o günesin sicakligi vurdumu arabanin icine yinede yetiyor. Havasi, suyu herseyi güzel VATANIMIN ama bizleri hep yabanci olarak görüp yapacaklarini yapiyorlar malesef. Misal Gemiyle karsiya Canakkaleye gececez oradan bir bey elinde esyalar beni gemiye yönlendirdi yardimci oldu ama karsilikliymis malesef adam bana iki saat dil döktü "abi Parfümlerimiz cok Güzel" diye taaki Gemiye binene kadar dil döktü. Ben aciyorum ona, adamdan birsey almadim sonucta bana yardim etmesi gerekmezdi kendimde gemiye dogru durmasini ve bilet alacagim yeri bulmasini bilirdim ama iste o bize acimiyor ve tezgahini kurmus bunlar. En cokta o Türkeyimizin tozu topragi yokmu, onlari bile özlüyor insan. Inanki burada anlatirken halen o heyecani yasiyorum ve allahima hep duva ediyorum lütfen bu sene´de memleketimi göreyim diye. Insallah bu sene tekrar PASSAT´im ve ailem ile Türkiyeye gelecem ve insallah sizler ile bulusma sansim olacak.
Saygilar Yasin
"araba ile yolculuk hem ucuz oluyor hem cok zevkli oluyor...."
Sevgili Yasin, Passat 2.0 TDi, 140hp manuel vitesli aracın yaklaşık 6lt/100km tüketir. 2690km yol yaptıysan yaklaşık 160 lt yakıt tüketmiş olmalısın. Almanya'da depoyu doldurursan yolda 2 kez yakıt almak zorundasın. Tr pompa fiyatlarıyla yaklaşık 390 liralık yakıtla 3 kişinin Hanau'dan Aydın'a gelmesi oldukça ekonomik. Otoyol, feribot ücretlerini ilave etsek bile 450 lirayı geçmez. Kişi başı 70 euro :)
quote:
Orjinalden alıntı: asclepius
"araba ile yolculuk hem ucuz oluyor hem cok zevkli oluyor...."
Sevgili Yasin, Passat 2.0 TDi, 140hp manuel vitesli aracın yaklaşık 6lt/100km tüketir. 2690km yol yaptıysan yaklaşık 160 lt yakıt tüketmiş olmalısın. Almanya'da depoyu doldurursan yolda 2 kez yakıt almak zorundasın. Tr pompa fiyatlarıyla yaklaşık 390 liralık yakıtla 3 kişinin Hanau'dan Aydın'a gelmesi oldukça ekonomik. Otoyol, feribot ücretlerini ilave etsek bile 450 lirayı geçmez. Kişi başı 70 euro :)
asclepius,
aslinda 4 defa depo doldurduk nedeni ise cizgi 1/2 yani yarim depoyken bile depoyu fulledik ne olur olmaz diye asil ne kadar depo yakti diye sorarsan, arac 70 Litre ile yaklasik 1100km yol yapti ve Türkiye´ye kadar 2,5 depo yakit almamiz gerekirken biz hep ilave ettik. Malum Sirbistan vs.. yerlerde her yerde Benzin istasyonu yok ve bunun sonunda Benzin bitti diye yolda kalabilirizde, onun icin depo bitmeden SHELL veya OMV Benzin istasyonu gördüyüm an Benzin aldim. Misal dönüste KAPIKULE´de benzin istasyonu vardir diye ümit ettim oda yokmus, benzin bitiyordu neredeyse. Arabayi arkadan itmeye baslayinca Benzin yakmadim ve Bulgar sinirini gecince hemen full depo yaptim. Yaklasik sanirim 300 € gidis gelis + 3 kisi ve istediyin kadar yük.
Saygilar Yasin
Bu paylasima sapka cikarilir Arkadaslar. Usenmeyip TR'nin Marmara bolgesindeki sakli kalmis, Istanbul'a araba mesafesindeki en sirin koselerinin fotograflarini UL eden, aciklamalar yazan basta Dr. Ersin Agabey olmak uzre herkese tesekkuru bir borc bilirim.
Idari Amirimiz Mete, sen Garipce koyune kadar gel ve beni gene telefonla arama. Pekala :-) Yalniz Poyrazkoy'u acayip merak ediyordum. Gitmis kadar oldum. Muthis fotograflar koymussun. Demircikoy zaten bizim burasi. Garipce 3 ayda bir gittigim bize en yakin muhtarlik (:p
Mert Kardesim, o ne guzel fotograflar, o ne guzel yazilar oyle. Ellerine saglik.
Yasin mein Bruder, benim kucuk amcamin yazligi da Didim Akbuk'te. Asiri derecede Ingiliz ve gozunu para hirsi burumus kucuk isletmecilerle dolmus. Gene de manzarasi guzeldir Didim'in, Didyma antik sehri ise muhtesemdir. Fotograflar icin sana da tesekkurler.
Yalniz bilgin olsun diye birseycikler soyleyivereyim: Türkçe'de PLOVDIV degil, FILIBE diyoruz. Aman yanlis yazmayasin bir daha.
Komsularimiz Ingilizce yazilarinda, konusmalarinda dahi CONSTANTINOPLE (bkz. Sony Greece web sitesi), ADRIANOPLE, ANGORA, SYMIRNA vs. yazarlarken kimsecikler kusura bakmayacak , ben 500 yillik Turk sehri FILIBE'yi Bulgarca, 500 yillik Türk adasi ISTANKÖY'ü Yunanca soyleyemem. 15 yil oncesine kadar Kos'un neresi oldugunu bilmeyen Bodrumlu seyahat acenteleri bugun Istankoy'u Milas'in nahiyesi saniyorlar. Bugun oraya Kos diyenler yarin Çesme'nin karsisina da Chios diyecekler, benden Osmanli tokadini yiyecekler...
Ben de sizlerle Datça - Palamutbükü - Knidos taraflarinin manzaralarini + Milas cikisindaki zeytin ve incir agaclarinin arasinda otobana 300 m mesafede oldugu halde pek az kimsenin ziyaret ettigi EUROMOS antik sehrinin fotograflarini paylasmak isterim. Gerci oralara henuz Portekiz'in Atlas Okyanusu kiyilarinda esen rüzgârlarla gidemedik, ama olsun ...
Simdilik asagidaki resmi koyuyorum. Euromos'taki ZEUS Tapinagi. Anadolu'da gunumuze kadar muhafaza edilerek gelebilmis 5 Zeus tapinagindan biri. Tek kelimeyle buyuleyici!
Hep Yasin gibi ülkeler arası yolculuk yapmak istemişimdir. Teşekkürler Yasin. Derya
quote:
Orjinalden alıntı: LagrangePasha
Bu paylasima sapka cikarilir Arkadaslar. Usenmeyip TR'nin Marmara bolgesindeki sakli kalmis, Istanbul'a araba mesafesindeki en sirin koselerinin fotograflarini UL eden, aciklamalar yazan basta Dr. Ersin Agabey olmak uzre herkese tesekkuru bir borc bilirim.
Idari Amirimiz Mete, sen Garipce koyune kadar gel ve beni gene telefonla arama. Pekala :-) Yalniz Poyrazkoy'u acayip merak ediyordum. Gitmis kadar oldum. Muthis fotograflar koymussun. Demircikoy zaten bizim burasi. Garipce 3 ayda bir gittigim bize en yakin muhtarlik (:p
Mert Kardesim, o ne guzel fotograflar, o ne guzel yazilar oyle. Ellerine saglik.
Yasin mein Bruder, benim kucuk amcamin yazligi da Didim Akbuk'te. Asiri derecede Ingiliz ve gozunu para hirsi burumus kucuk isletmecilerle dolmus. Gene de manzarasi guzeldir Didim'in, Didyma antik sehri ise muhtesemdir. Fotograflar icin sana da tesekkurler.
Yalniz bilgin olsun diye birseycikler soyleyivereyim: Türkçe'de PLOVDIV degil, FILIBE diyoruz. Aman yanlis yazmayasin bir daha.
Komsularimiz Ingilizce yazilarinda, konusmalarinda dahi CONSTANTINOPLE (bkz. Sony Greece web sitesi), ADRIANOPLE, ANGORA, SYMIRNA vs. yazarlarken kimsecikler kusura bakmayacak , ben 500 yillik Turk sehri FILIBE'yi Bulgarca, 500 yillik Türk adasi ISTANKÖY'ü Yunanca soyleyemem. 15 yil oncesine kadar Kos'un neresi oldugunu bilmeyen Bodrumlu seyahat acenteleri bugun Istankoy'u Milas'in nahiyesi saniyorlar. Bugun oraya Kos diyenler yarin Çesme'nin karsisina da Chios diyecekler, benden Osmanli tokadini yiyecekler...
Ben de sizlerle Datça - Palamutbükü - Knidos taraflarinin manzaralarini + Milas cikisindaki zeytin ve incir agaclarinin arasinda otobana 300 m mesafede oldugu halde pek az kimsenin ziyaret ettigi EUROMOS antik sehrinin fotograflarini paylasmak isterim. Gerci oralara henuz Portekiz'in Atlas Okyanusu kiyilarinda esen rüzgârlarla gidemedik, ama olsun ...
Simdilik asagidaki resmi koyuyorum. Euromos'taki ZEUS Tapinagi. Anadolu'da gunumuze kadar muhafaza edilerek gelebilmis 5 Zeus tapinagindan biri. Tek kelimeyle buyuleyici!
LagrangePasha ustam,
Plovdiv´in Türkce´de FILIBE oldugunu bilmiyordum. Abi sansa bak yaw bizimde DIDIM / ALTINKUM´da yazlik var denize ve Bar´lara 100metre ileride Camlik Pansiyonun oralarda (veya eski Otogarin orasi). Bakarsin bu sene görüsürüz oralarda, hemen bir PASSAT Buz Mavisi gördümmü durdurur sorarim .
Saygilar Yasin
Bu aralar ev-iş arası parkurdan çıkamadım ne yazık ki.
6 haftadır araç yıkanmazsa, sonunda böyle uyarı alırsın :)
quote:
Orjinalden alıntı: asclepius
Bu aralar ev-iş arası parkurdan çıkamadım ne yazık ki.
6 haftadır araç yıkanmazsa, sonunda böyle uyarı alırsın :)
abi yilin Fotografi bu , ustam bir zahmet kesele su TOUERAG´i gerce bu Touerag´a yakismis nede olsa Cip dediyin böyle camurlu kirli olacak
Saygilar
Ersin hocam.. Seninkisi gene 6 haftalık iyi... Benim arabayı en son bakıma sokarken yıkatmıştım... Yani Kurban bayramı öncesiydi. 5 aralıktı. 3 ayı geçmiş.. Benim arabaya yazsalardı herhalde çamuru kazı yazacaklar... Son 1 aydan beridir her hafta sonu hava raporuna bakıyorum. Yağışsız geçecek bir hafta olmadı henüz. Yıkattıktan sonrada yağmur yağınca tilit oluyorum resmen. Ben leş gibi arabayla gezmeye razıyım o ayrı mesele bu arada. Yeter ki yağmur yağsın. Barajlar dolsun. Yazın bol bol yıkayacağım araba yıkama aletimle... Yıkamacı milletine savaş açtım.
quote:
Orjinalden alıntı: Muradovskiy
Ersin hocam.. Seninkisi gene 6 haftalık iyi... Benim arabayı en son bakıma sokarken yıkatmıştım... Yani Kurban bayramı öncesiydi. 5 aralıktı. 3 ayı geçmiş.. Benim arabaya yazsalardı herhalde çamuru kazı yazacaklar... Son 1 aydan beridir her hafta sonu hava raporuna bakıyorum. Yağışsız geçecek bir hafta olmadı henüz. Yıkattıktan sonrada yağmur yağınca tilit oluyorum resmen. Ben leş gibi arabayla gezmeye razıyım o ayrı mesele bu arada. Yeter ki yağmur yağsın. Barajlar dolsun. Yazın bol bol yıkayacağım araba yıkama aletimle... Yıkamacı milletine savaş açtım.
Muradovskiy ustam,
iyi sabir ediyorsun, ben araba kirli durunca icim rahat etmiyor birtürlü. Onun icin mutlaka yikamam lazim kisin 3 Haftada bir yazin 2 Haftda bir. Bu arada hayirli olsun yikamacilara savas acmisin , en iyisini yapiyorsun, insan kendi temizledimi aracini dahada zevkli oluyor ama Waxlamayi unutma cok önemli o kirmizi GTI´n icin.
Saygilar Yasin
Re: Lagrange Pasha
Hatırı sayılır bir kültürel mirasımızın bulunduğu eski Osmanlı şehirleri hakkında gösterdiğiniz hassasiyeti takdir ettiğimi bilmenizi isterim. Olur da gurbetçi kardeşimiz Yasin bu sene Türkiye'ye Yunanistan üzerinden gelirse diye düşünerek, bu ülkeyi Türkiye'ye bağlayan "Egnatia Otoyolu" üzerinde yakınından/içinde geçeceği, tabelalerda karşılaşacağı şehirlerin Türkçelerini yazayım
Malumuzun kuzey Yunanistan'ın bir bölümü, İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada Rumlarına karşılık olarak 1923'teki zorunlu nüfus mübadelesinin kapsamı dışında bırakılan 150.000 Türk'ün yaşadığı "Batı Trakya"dır. Yunanistan'daki Nestos (Karasu) ve Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç (Evros) nehirleri arasında kalan bölgeye bu isim verilir.
Egnatia Otoyolu, Selanik'ten sonra sizi Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın memleketi Kavala'ya götürür, eğer bu şehirden sonra türkülerimizde yer alan Drama'ya uğrayıp kısa bir ziyaret yapacak vaktiniz yok ise (o kadar aradık ama bir "Köprü" bulamadık Drama'da), yol sizi Sarışaban (Chrisoupoli) üzerinden Karasu (Nestos) nehrine götürür, nehri geçtikten hemen sonra yolda İskeçe (Xanthi) tabeleasını görürsünüz, sonra ver elini Gümülcine (Komotini), Şapçı (Sappes), Dedeağaç (Alexandropoulis). Bu noktadan sonra daha faal durumda olan ve çoğunluğun tercih ettiği Kipi (Bahçeköy)-İpsala sınır kapılarını kullanarak Türkiye'ye giriş yapacaksanız yola devam etmelisiniz, ama eğer Feres'i (Ferres), Sofulu (Soufli)'daki ipek müzesini ve tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii'ne ev sahipliği yapan ve zamanında Edirne tadilattayken Osmanlı'ya kısa bir süre de olsa başkentlik yaptığı söylenen Dimetoka (Didymoticho)'yı görecekseniz, yönünüzü Kuzey'e çevirerek oldukça küçük olan Pazarkule (Yunanistan'daki karşı gümrüğün adı Kastanies olmalı) hara hudut kapısını hedeflemeniz gerekir.
Benim tavsiyem ise, Egnatia Otoyolu üzerinde İskeçe (Xanthi) tabelasını görünce otobandan çıkarak, Gümülcine'ye (Komotini) Rodop dağlarının hemen eteğinden geçen eski yoldan gitmeniz ve Türk köylerininin içinden geçmenizdir. Ancak bu şekilde Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu soydaşlarımızın yaşadığı Koyunköy (Kimmeria), Arabacıköy (Amaksades), Yalımlı (Koptero), Narlıköy (Petrohori), Yassıköy (Iasmos) gibi yerleşim yerlerini görebilirsiniz. Eski yoldan geçmeseniz bile en azından İskeçe (Xanthi) ve Gümülcine (Komotini) şehir merkezlerine uğramalı, eşşiz kahvesinin tadına bakmalı ve insanlarının sıcak kanlılığı ile misafirperverliğini yakından görmelisiniz.
Bölgeyi gezerken rehbere ihtiyacınız olursa haber etmeniz yeterli, ayrıca İstanbul'da olan ve vize sorunu bulunmayan arkadaşlara Gümülcine-İstanbul arasının yaklaşık 350 km olduğunu ve sınır kapılarının tenha olduğu bahar aylarında yolculuğun 4 (karşı yakadan 5) saat sürdüğünü hatırlatalım.
Kazasız sürüşler ve keyifli geziler.
Not: Türkiye'deki yerleşim yerlerinin Yunancalarını kullanan komşularımız keşke aynı hoşgörüyü kendi şehirlerinin Türkçe isimleri kullanıldığında gösterebilseydi. Basından takip ettiyseniz hatırlayacaksınız, geçen ay Gümülcine'de faaliyete geçen Ziraat Bankası şubesinin açılış töreni için hazırlanan davetiyeler banka tarafından Türkçe ve İngilizce olarak basılmış; Türkçe'de Gümülcine, İngilizce'de ise Komotini ifadeleri kullanılmıştı. Yunan makamları bu davetiyeyi, sadece iki dilde hazırlandığı (ya da Yunanca basılmadığı) ve Türkçe metinde "Gümülcine" ifadesi kullanıldığı için zehir zemberek bir açıklama yayımlayarak iade etmişlerdi. Bknz:http://www.haberler.com/ziraat-bankasi-nda-gumulcine-sancisi-haberi/ http://www.ozturkler.com/atina-gumulcine-ziraat-banka-acilis-davetiye-krizi.html,0f4a7
quote:
Orjinalden alıntı: VW_Passat
Muradovskiy ustam,
iyi sabir ediyorsun, ben araba kirli durunca icim rahat etmiyor birtürlü. Onun icin mutlaka yikamam lazim kisin 3 Haftada bir yazin 2 Haftda bir. Bu arada hayirli olsun yikamacilara savas acmisin , en iyisini yapiyorsun, insan kendi temizledimi aracini dahada zevkli oluyor ama Waxlamayi unutma cok önemli o kirmizi GTI´n icin.
Saygilar Yasin
Waxlama derken cila demek istiyorsun herhalde. Sıfır km arabanın üzerindeki wax iğrenç bir şey oluyor çünkü. Cila diyorsan cila makinamda var. Geçen sene Bursaya bir gezi yapmıştık. Gitmeden bir gün evvel yapmıştım. Araç yıkama makinamda bosch. Arabada Meguairs in boya korumasıda var. Sakın kimse müstakil evim olduğu yönünde bir düşünceye kapılmasın. Evim bir apartmanın 3. katında ama zemin kotuna kadar su ve elektrik tesisatı çektim. :) 2 gün içinde kirlenecek bir arabaya para veya zaman harcamak istemiyorum. Yıkatıp 2 gün içinde gene eski haline dönüyor araba. İçini temizliyorum sadece. Farlar, camlar ve plakalarıda temizledim mi mis mis. Gayet gönül frerahlığı ile kullanıyorum. Rusyada 2 sene yaşayınca çok kolay alışılıyor bu leş gibi arabayla dolaşmaya.
Pasificici Kardesim, yazdiklarinizi dikkatlice okuduktan sonra Iskece-Gumulcine-Ipsala arasindaki E80 karayolu uzerinde uzunca bir gezintiye ciktim, ama Passat'a binmeden. Zira bu gezinti sirasinda Google Earth'ten (GE) istifade ettim.
Bati Trakya'yi GE'den detaylica incelemeyeli epey bir vakit olmus. Yeni yeni fotograflarin post edildigine sahit oldum. Gezintim sirasinda aynen sizin tarif ettiginiz gibi E80 karayolundan bir sureligine ayrilip Rodop Daglarin eteklerine dogru uzandim ve ilk kez $ahin Köyünü gordum. 2004 yili Ramazan Bayramiydi sanirim, Yunanli culsuz pulsuz bir pembe dizi cekim ekibi Sahin koyune gelip caminin icinde "romantik ask" filmi cekmek istemisler. Bunu duyan soydaslarimin mudahalesi oylesine sert olmus ki, film ekibi Sahin koyundeki polis karakoluna siginarak ancak kurtarabilmisler canlarini. Mustehaktir!
GE'de Sahin koyu ve bilhassa da Iskeçe sehri icin konan fotograflara baktigimda, bazi fanatik Yunanli apaçilerin burada da Yunanliliklarini gosterdiklerini gordum. Bilhassa Iskeçe'nin tarihi dis koylerinden (sizin de adini yazdiginiz gibi) Koyunköy'de karsilikli in$a edilmis kilise ve cami fotograflarinin oldugu yere Yunanli it sipasinin teki kilisele$tirlmi$ Ayasofya resimleri serpistirerek GE'nin o mahallesini sabote etmis. Asagida bu cami ve kilisenin cok guzel karsilikli durdugunu gosteren bir resim var.
Panoramio'ya Iskeçe ile ilgili fotograf ekleyen Türk isimli kullanicilar, Emrah Aslan ve Batuhan Halil Malkoç. Emrah Aslan fotograflari eklerken ozellikle Koyunköy ismini kullanirken, Batuhan'in nedense Kimmeria ismini kullanmasini ben sahsen yadirgadim. Cunku, ornegin Heybeliada'nin fotograflarini Panoramio uzerinden GE'e ekleyen hicbir Yunanli turistin bugune kadar fotograflarini tanitici yazi yazarken "Heybeli" diye yazdigina rastlamadim, gormedim. Hepsi de istisnasiz "Halki" diye yazarlar. Inanmayanlar zahmet edip GE'den Heybeliada'ya bakabilirler.
Bu bakimdan Yunanli gençleri ben daha bilinçli buluyorum. Mesela bir tanesi var ki, hakikaten sapka cikarilacak bir is yapmis: Iskeçe'deki butun kilise, manastir ve ayazmalarin fotograflarini Yunanca isimleriyle birlikte GE'ye eklemis. Bu kullanicinin ismi Tefronidis. Simdi gel de Tefronidis'in bu cabasini taktir etme.
E80 otobani ve Iskece - Sahin - Koyunköy ve Ipsala'da yaptigim sanal gezim bana 2 saate mal oldu. Ama hic sorun degil. Cok sey ogrendim sayenizde Pasificici Dostum. Salicakla kal. Sen de kazasiz belasiz sur arabani, herdaim keyifli gezintiler yap. - LP
quote:
Orjinalden alıntı: pasificici Re: Lagrange Pasha
Hatırı sayılır bir kültürel mirasımızın bulunduğu eski Osmanlı şehirleri hakkında gösterdiğiniz hassasiyeti takdir ettiğimi bilmenizi isterim. Olur da gurbetçi kardeşimiz Yasin bu sene Türkiye'ye Yunanistan üzerinden gelirse diye düşünerek, bu ülkeyi Türkiye'ye bağlayan "Egnatia Otoyolu" üzerinde yakınından/içinde geçeceği, tabelalerda karşılaşacağı şehirlerin Türkçelerini yazayım
Malumuzun kuzey Yunanistan'ın bir bölümü, İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada Rumlarına karşılık olarak 1923'teki zorunlu nüfus mübadelesinin kapsamı dışında bırakılan 150.000 Türk'ün yaşadığı "Batı Trakya"dır. Yunanistan'daki Nestos (Karasu) ve Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç (Evros) nehirleri arasında kalan bölgeye bu isim verilir. ...
Bölgeyi gezerken rehbere ihtiyacınız olursa haber etmeniz yeterli, ayrıca İstanbul'da olan ve vize sorunu bulunmayan arkadaşlara Gümülcine-İstanbul arasının yaklaşık 350 km olduğunu ve sınır kapılarının tenha olduğu bahar aylarında yolculuğun 4 (karşı yakadan 5) saat sürdüğünü hatırlatalım.
Kazasız sürüşler ve keyifli geziler.
Sayfa çok geç açıldığı için fotoğrafları bir gezi sitesine yükleyip, link verdim. Herkese iyi geziler :)
kısmet olursa bu hafta sonu eşimle beraber istanbuldan başalyıp önce bozcaadaya ordan da ege den aşağıya doğru sahil yolundan bodruma gidip bodrumdan da dönüş yapıcaz eğer güzl bir kompozisyon toparlayabilirsem keyifle paylaşıcam.
saygılarımla...
günaydın kmrlm, baştan sona Ege sahil yolu ülkemizin en güzel parkurlarından bence. dönüşünüzde değerli yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. size şimdiden iyi tatiller dilerim.
Ersin Hocam,
İğneada yazını ve resimlerini gözden kaçırmışım. Bugün inceledim. En kısa zamanda gideceğim. Ellerine sağlık Mert
Mert hocam, Gitmek istediğn zaman önceden haber ver, çoluk çocuk birlikte gideriz. Mangal senin uzmanlık dalın. İğneada'da yaptığımız mangalı gördün mü? Özel sosta terbiye edilmiş tavuk kanadı. 9 kişiye 6 kilo kanat yetmedi, birde antifriz niyetine boğma olacaktı ki :)
Ben sana yazacaktım sen önce davrandın. Hakikaten sosla terbiye edilmiş kanatlar mükemmel gözüküyor. Valla iştahım kabardı. Mangal işi bende. Boğma'ları Taner'e ısmarlarız.