Şimdi Ara

W203 2006 C180K Rolanti Devir ve Voltaj Dalgalanması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
54
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, uğraştırıcı bir sorunum var. Sorunun neden kaynaklığını bir türlü bulamadım.

Aküyü yeni değiştirdim. 1-2 günlük. Şarj dinamosunu 1 sene önce revize ettirmiştim. Sorun halen devam ediyor. Şarj dinamosunda revizenin düzgün yapıldığına emin değilim. Ne işlem yapıldı onuda bilmiyorum.

Aracı sabahları ilk çalıştırmazken 12.7 volt görüyorum. Marş sırasında 11.5 volta düşüp, sonrasında 3 - 4 saniye sonra 13.5 volt civarı oluyor.

İlk gaza bastığımda hafiften voltaj düşüyor devirlendikçe 14.0 - 14.2 volt civarı oluyor. 10-15 dakika hiç bir sorun olmuyor. Klima açık dur kalklarda çok stabil. 10 - 15 dakka sonrasında genelde ışıklarda durduğumda devirde dalgalanmalar başlıyor. Klima açıkken tam emin olmamakla beraber daha çok hissettiriyor. Hafiften vitesi boşa alıp gaz veriyorum. Gaz pedalını sabit tuttuğum halde devir hafifden dalgalanıyor. Voltajlarda dalgalanıyor bu sırada.

Sabahları yada 3 4 saat araba çalıştırmadan ilk marşda ilk 10 dakika çok stabil çalışıyor arabam. Kısa süreli Motor start aralıklarında sorun devam ediyor. Yani motor ısındıktan sonra ilk marşlardada sorun hemen hissettiriyor.

Bu dalgalanma 10 - 20 saniyede kendi kendine düzeliyor. Tekrar olması için aradan bir süre geçiyor tekrardan oluyor düzeliyor. Yani her dur kalklarda sorun olmuyor. Bazende yolda sabit hızda giderken, motorun kendi kedine cok hafif gaz verip çekiyormuş gibi hissettiriyor. Bu arada voltaj ölçtüğüm kısımda dalgalanmalar oluyor.

Aracın sorununa ait video kaydı ekledim. Aşağıdaki linkden izleyebilirsiniz. Lütfen tecrübelerinize ihtiyacım var.

Aşağıdaki videoyu motor sıcakken, ilk marş sonrası çektim.(Yeni Akü var üzerinde 80ah mutlu Akü)

merdinc7youtube
    W203 2006 C180K devir ve voltaj dalgalanması
    https://www.youtube.com/shorts/oDqLIN5zsy4

Aşağıdaki videoyu 6- 7 yıllık bosch 80ah akü varken çektim. Bu dalgalanmalar olurken klima fan şiddeti ve lambaların ışık şiddetleri artıp azalıyordu. Radyoyu açıp kapatıyordu sorun olurken.

merdinc7youtube
    W203 C180K 2006 model, voltaj ve devir dalgalanması
    https://www.youtube.com/shorts/-WF_sbIX2hk

Yeni akümde böyle sorunlarım kalmadı. Sadece voltaj ve devir dalgalanma sorunlarım devam ediyor.

• Aküye yüklenme durumlarında voltajın düşüp yük kesilince kendini toplaması normal ama bu şekilde sürekli dalgalanması normal değil aküye harici bir voltmetre bağlayarak akünüzü ölçün zaten akünün voltajı bu kadar hızlı dalgalanmaz muhtemelen beyinde bir arıza olduğunu düşünüyorum.

Eski akünüzde klima ve radyonun dalgalanmasının sebebi akünüzün yeterli voltajı akımı sağlayamadığından dolayıdır ama yeni akünüzde bu tarz yükselmeler alçalmalar olmuyor anladığım kadarıyla.

Öncelikle akünün voltajını ölçen sensöre bir bakılsın derim iç elektronik aksamda güç yetmemem yükselme alçalma gibi bir durum olmuyorsa sensör aküyü yanlış okuyor olabilir kalibre edilebiliyor diye biliyorum herhangi bir arıza veya sıkıntı vermiyorsa yanlış veriyi göz ardı edebilirsiniz.

• Yeni akümde Radyo kapanması, Klima fanının artip azalması ve araç aydınlatma lamba ışık şiddeti gibi problemler artık yok.

Sadece ilk videoda gösterdiğim gibi devir dalgalanması sorunu var. Sabahları soğuk motorda 10 15 dakika hiçbir sorun olmuyor. Işıklarda dur kalklarda videodaki olan durum oluyor. Sorun olmadiğinda bu voltaj değerleri hep sabit kalıyor. Rolantide 13.5 devirlide 14.2 volt

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.