Arkadaşlar hayırlı akşamlar,uzun zamandır kafamı kurcalayan sorulardan bir taneside volt ve watt arasındaki tuhaf ilişki.mesele şu arkadaşlar, evlerimize 220volt toplu konutsa sanayi elektriği 380 volt elektrik akımı geliyor.buraya kadar herşey normal, örnek,evimizde 1000watlık enerji tüketen infirared bir ısıtıcı var.1volt=1watt olduğuna göre,evimize 380 volt gelse bile bu ısıtıcı tam performansta eksik olan 620 volt elektriği nerden buluyorda 1000watt elektriği çekiyor.burda bir anormallik yok mu. hani bilmediğim için ''düz dünya'' teorisini savunanlar gibi olmak istemem,lütfen bana anlatın. saygılar................................................... |
WATT-VOLT İLİŞKİSİ
-
-
1volt = 1watt ı nereden gördün bilmiyorum ama yanlış.
V = I * R dir. Isıtıcıyı 380 volt a bağlayamazsın çünkü 3 faz ac de 3 kablo olur ısıtıcı ev tipi olduğundan çift faz girisi olur. Bir şekilde bağlarsan eğer v artacağından akım da ona göre artacak
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
-
Watt güç birimidir , saatte yapılan iş gücü anlamına gelir. 1 volt 1000 amper elektrik ile 500 volt 2 amper elektriğin saate yaptığı iş gücü aynıdır.
Şarj aletlerinde görmüşsünüzdür , iPhone telefonlar yakın zamana kadar 5 watt ile şarj olurdu. Kutudan adaptör çıktığı zamanlar işte.
5 wattla şarj nedir ?
Gerilim olarak 5 volt akım olarak 1 amper diye düşünelim.
5 volt 2 amper de 10 watt güç yapar.
Yahu hocam evde gece lambası var onda da 2 watt yazıyor ama 220 volt ile çalışıyor benim kafam karıştı...
Kafamız karışmasın , hemen denklem kuralım iş çözülsün.
220 volt ile çalışması bizim için önemli değil , 220 volt ile çalışıyorsa saatte 2 watt harcaması için 0.009 amper çekmesi gerekir.
Yani 5 voltta 1 amper akım çeken bir ürün 2 wattlık gece lambasından 2 katın üstünde daha fazla enerji harcar.
Merak ettiğiniz başka ne varsa sorabilirsiniz. Bende eskiden bilmezdim , öğrendim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Birincisi 230 volt denilen elektrik voltajı aslında yoktur. Tepe noktası yaklaşık 310-320 volt olan bir sinus dalgasıdır. İlk evlere girerken , doğru akım ile karşılaştırmak için bulunmuş bir sistemdir. bu voltajdaki sinus formundaki gerilimin ; doğru alım güç kaynağı karşılığı 230 volttur. Volt potansiyel farktır, mesela suyun basıncı, akım ise borudan geçen sudur.
230 volt tek fazda Güç = Akım x Volt 'dur.
380 volt 3 faz motor için Güç = karekök(3) x volt x akim x cos (fi) şeklindedir.
380 volt 3 faz rezistans içim ise Güç = karekök(3) x volt x akim
burada (fi) , gerilim ile akım arasındaki faz açısıdır. sistemde kompanzasyon varsa cos(fi) 0.9 ve üstü olur.
-
en basit olarak bir rezistans üzerinden anlatabilirim. volt yada birimi olduğu gerilim, rezistans tellerinin uçları arasındaki potansiyel farktır. uçlar arasında potansiyel fark oluşması, telden akım geçmesine yol açar. geçen akım, elektron hareketleri vasıtasıyla ısı üretir. işte bu ısıyı üreten iş elektrik gücüdür. waat ise bu gücün birimidir. watt ile volt arasındaki ilişki aritmetiksel eşitlik değildir. waat = volt x amper yada watt = volt^2 / ohm'dur. biz elektrikçiler, ısı söz konusu olduğunda, watt = amper^2 x ohm olarak bakarız.
-
arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim,amper terimini daha önceden duymuştum,ancak kat sayısını bilmiyordum,yani gelen volt amper katsayısı ile katlanarak cihazın ihtiyacı olan watı ayarlamaktadır.
saygılar.......................
-
örneğin motorsiklet ile araba aynı hızda gidiyor yani aynı volttalar gibi,
harcanan benzin milktarları da akım olsun,
araba gitmek için daha çok güç harcıyor yani watt, böyle düşünülebilir,
benzini azaltırsan hız düşer, hızı azaltırsan benzin düşer.
Cihaz,
"Şu kadar watt güce ihtiyacım var" der,
"ama" der "bana" der "şu kadar volt verin, çünkü parçalarım bu volta göre üretildi vs"
Biz de cihazı,
istediği voltta bir güç kaynağına bağlarız,
ama güç kaynağı, cihazın istediği watt gücüne eşit güçte veya bir tık daha fazla olmalı,
sonra cihaz çalışınca kendine yetecek kadar akım çeker, fazlasını değil.
Sonuçta, kendine yetecek kadar çektiği akım X seçtiği volt = etiketinde yazan ihtiyacı olan watt
-
güzel ve açıklayıcı örnek,
saygılar...................
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X