Şimdi Ara

WEB PROGRAMCILARI bakabilirmisiniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • öncelikle sorumu benim gibi az bilgili veya hiç bilgisi olmayan arkadaşlar cevaplamassa memnun olurum(kimseyi küçümsediğim yok kendimide dahil ettim zaten).
    öncelikle c java ve c# ta orta-ileri arası bi bilgiye sahibim. asp.net ile web programlama ile uğraştıktan sonra ister istemez etraftaki teknolojilerede gözümüz çarpıyor.
    şimdi ben asp.net ile hem web tasarımı(html-css kullanarak) hem dinamikliği hemde data kısmını halledebiliyorum. Ama bakıyorumki bu işin erbabı insanlar dinamiklik için js datalar için json-ajax kullanıyor. gerçekten cahillikten soruyorum olayı tam olarak açıklayan bir makale bulamadığım için size soruyorum. neden sadece asp ile halledilebilecekkken işi bikaç parçaya bölüp maliyeti artırıyoruz. Birisi serverda birisi clientta çalışıyo bir cevap ama beni tam tatmin etmiyor. bu konuda bilgili bir abimiz aydınlatırsa sevinirim.teşekkürler,iyi çalışmalar

• Js ile yapınca neden maliyet artıyormuş ki ? Tam tersine server üstüne düşen yükü kullanıcıya atıp serverı rahatlatıyoruz işte, bundan daha güzel bir sebep ne arıyorsunuz ki ? Az bilgili birisi olarak dayanamadım
  • Server http request lerine cevap olarak html cevabi donuyor ( Eger JSON, XML vs kullanmiyorsan ) . Bunun web sitesinin dinamik ya da static olmasiyla alakasi yok. Client request yapiyor, server da response olarak html donuyor.

Javascript ve onun uzerine kurulu jquery vb teknolojiler ile client tarafta herhangi bir noktada server a request atip belirli bir datayi cekiyorsun. Html cevabi donmene gerek yok bu noktada cunku 1) Html cok kalabalik (verbose ) 2) Client tarafta bu kalabaligi parse etmek zahmetli. JS Json ile cok iyi anlasiyor , JSON.parse(data) komutu ile istedigin objeye parse edebilirsin.

Ornegin her 5 dk da bir futbol liginin puan durumunu guncelleyen bir web sitesi yapmak istiyorsun. Bunu Javascript kullanmadan yapamazsin. ( ya da client tarafta her 5 dk a bu requesti tetikleyen bir scripting dili kullanmadan ). JS ile 5 dk da bir request atinca, tum sayfayi yenileyeceksin. Bu da optimal cozum degil. Neden ? Cunku client tum imajlari, statik dosyalari vs zaten 5 dk once cekmisti. Neden tekrar tekrar ayni datayi cekesin ? Bunun yerine, en guncel puan tablosunu JSON formatinda serverdan cekse, ve yalnizca sayfada bu kismi yenilese, sayfayi reload etmemis olacak ve bunu cok daha hizli yapacak. Bunu AJAX ile de yaparsin, Javascript ile de yaparsin.

Javascriptin olayi client tarafta istedigin manipualsyonu yapabilmek. JSON'in olayi da data transfer modeli olmasi. IStersen bunun yerine XML kullan. Istersen kendi data transfer modelini icat et. JSON ve JS ile cozdugun problemi, yalnizca server side programlama ile cozemezsin.

Server'in dinamik olmasi client tan gelen request e gore farkli response donebilmesi demek yalnizca. JS ve JSON kullanimini bundan farkli bir ihtiyaca cevap vermek. Dinamik olmasi ile alakali degil.

Not: Aslinda html sayfasi icerisinde serverdan gelen html response'u da parse edip sayfa yenilemeden yazabilirsin, yine Javascript'in html render metodlarini kullanarak. Bu sayede yine sayfayi yenilemeden fakat JSON da kullanmadan yalnizca html donerek de data transferi saglayabilirsin. Ama JSON veri yapisi modellemesi sagliyor. HTML browserda goruntu render etmek icin kullaniliyor. Yani yine senin datanin nasil goruntulenecegi uzerine server tarafta karar vermen gerekiyor. Konuyu daha da detaylandirmak istemiyorum karistirmamak icin fakat soyle dusun:

Diyelim ki 1 tane serverin var. Bu serverin besledigi bir suru farkli client var. 1 tanesi mobil uygulama, 1 tane de web sitesi. Serverin, clientlarin bu datayi nasil render edecegi umrunda degil. Sadece datayi JSON ile modelleyip gonderiyor clienta. Client taraf karar veriyor bunu nasil gosterecegine. Angular gibi teknolojiler de web icin bunun uzerine kurulu durumda. Boylelikle single server -> multiple client mimarisi tasarlayabilirsin. Ilerde yazdigin web sitesine mobil uygulama yazabilmek icin server tarafinda cok az degisiklik yapmak yeterli oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 11 Ağustos 2017; 18:16:36 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• asp ile sayfa kodlamak ayrica cok zahmetli. madem biliyorsun sana tavsiyem mvc yapisini ogren. boylece is daha da kolaylasiyor.

yukarida anlatildigi gibi js, json , xml kullanarak maliyet artmaz. sadece bilinmesi gerekenler artar. bu da kafa yoruyor...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.