Şimdi Ara

Web Programlama Hakkında Yardımcı Olur musunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
2
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir web sayfası yapmak istiyorum. Araştırdığım kadarıyla web sayfası tasarımı için HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap ve AngularJS2 bilmem gerekmekte. Ancak bunlar tam olarak netleşmedi. Bu yüzden yardım ederseniz sevinirim.

1) HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap ve AvgularJS2 ayrı ayrı ne işe yarar bilgi verir misiniz?

1.1) Framework ne demektir, bir kütüphane midir?

2) Varsayalım bir web sayfası 1. öncüldekilerle tasarlanmış olsun. Örneğin bağlantılardan birisinin içinde bir text alanı olsun ve kullanıcılar buraya kendi yorumlarını yazsınlar, forum gibi düşünelim. Bir programlama dili (şu an için Java tercihim) ve veritabanı (şu an için tercihim MySQL) ile bunları nasıl etkileşim haline getireceğiz?

2.1) Yani mesela Sublime Text3'de html, css, bootstrap, javascript, angularjs2 kodları yazılıyor anladığım kadarıyla.
    Peki işin içine Java girince ne değişiyor. Java'nın içinde bu kodlarla birlikte veritabanı kodları mı oluyor?

Mantık nedir, geniş bilgiye ihtiyacım var gerçekten.

• Aslında websayfası tasarımı için HTML yeterli. CSS, JavaScript, Prototoype & Scriptaculous, jQuery, AngularJS ve Bootstrap (yarı espritüel şekilde) sonradan çıkan ıvır zıvır şeyler.

CSS: HTML'i güzelleştirmek ve zamanında (2006-2010) IE'de sayfalar düzgün görünsün diye hokkabazlıkların yapıldığı alandır. Günümüzde ise o kadar karışıklaştı ki yarı-programlama dili gibi yönetilerek ancak hakim olunabilen bir karmaşaya, bant-genişliğinden yiyen bir yığına döndü.

JavaScript: HTML sayfalara aksiyon ve kullanım kolaylığı katmak için Brendan Eich adında Netscape çalışanının 10 günde tasarlayıp geliştirdiği bir betik dili. Fonksiyonel programlamaya verdiği destek sayesinde günümüzde Node.js gibi JavaScript Runtime Engine 'lerde de kullanılabiliyor. Ayrıca AngularJS, ReactJS, DurandalJS gibi bir dizi framework'ün de programlama dili. Github'ta en cok repertuarı (repository) bulunan dil. Uzun lafın kısası her yönüyle öğrenilmesi gereken birşey.

Prototoype & Scriptaculous: Angular, DurandalJS vs gibi JavaScript Framework'lerin öncüsü , günümüzde pek kullanılmasa da en iyi frameworklerden birisi.

jQuery: JavaScript kütüphanesi. Cok yaygın kullanılıyor. Ben hiç kullanmadım .)

AngularJS: JavaScript framework, cok büyütülüyor, şişiriliyor ancak AngularJS çıkmadan yıllar önce Cappuccino Framework vardı ve bence hala Cappuccino daha iyi.

Bootstrap: CSS ve HTML tabanlı tasarım şablonlarından oluşan ön-yüz (front-end) framework. Bir sayfayı cep, tablet, pc'de istenilen ölçü ve formata getiriyor. Bu açıdan gerekli.

---------------------

Framework, cok sık kullanılan şeyleri nesne, nesne metodları, değişkenler ve konfigürasyonları şeklinde hazır olarak sunar ve başlangıçta işleri kolaylaştırır. Zend Framework kullandığım ilk framework'lerden biriydi. Örneğin Apache Web Server'da ziyaret edilen sayfada "controller" kodunu ilk Zend FW de kullandım ve websitesine kullanıcı girişi mysql bağlantılarını ayarlamak gibi şeyleri Zend FW yardımıyla öğrendim. Ancak herbirşeyi senin yerine yapmaya calışan Framework'lerden uzak dur cunku o zaman işin temelini öğrenemezsin cunku öğrenilecek önemli şeyleri de framework senin yerine yapmaya calışır.

Kütüphane (library) ise kullanılacak şeyleri sadece bir kütüphane altında toplar, ancak herşeyi hazır olarak sunmaz, birçok şeyi kendin hazırlaman ayarlaman gerekir ki bu da uygulamaya tam hakim olabilmek demektir. Kütüphaneye örnek olarak Java'nın lucene kütüphanesini verebilirim. Lucene, ile bir harddiskteki dosyaları tam istediğin şekilde endeksleyebiliyor sonra cok hızlı şekilde o endeks üzerinden arattırabiliyorsun ; gerçekte yüzbinlerce web sitesinde dolaylı veya direkt olarak kullanılmaktadır. Kütüphane olduğu için Java uygulaması içinde bir Java kütüphanesi olarak

import org.apache.lucene.*

gibi satır ile dahil edilir ve derlenirken derleyici (javac) seçenekleri arasına "--classpath lib/lucene-2.5.1.jar" gibi ifade ile eklenir.

---------------------------

Java genelde websitesi ve forum gibi şeylerde pek tercih edilmez. Ancak yine de illa ki kullanacam diyorsan, MySQL gibi veritabanları için Hibernate, Spring gibi gelişmiş framework'leri var. Günümüzde ise bir çeşit Ruby On Rails klonu olan Play Framework cıktı ancak çalışırken yığınla Java kodu yükleyip RAM 'e fazla yükleniyor o yüzden şahsen pek tuttuğum bir framework değil ancak başkasının 64GB RAM'li makinasını verip kur bir Play uygulaması deseler kaçacağım kullanmayacağım bir framework te değil.

---------------------------

Son soru için: Java içinde veritabanı kodları olmaz, ancak yukardaki Hibernate, Spring gibi frameworklerle kullanırsan olur. Java çok geniş bir dünya ve güvenli olmak adına çoğu kez kulağı elini boyundan dolaştırarak tutan bir dünya. Büyük kuruluşların tercih ettiği bir dil o yüzden iş ilanları ve basılan kitap çeşitliliği açısından eksiği olmayan, fazlası olan bir dil .)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 11 Ağustos 2016; 23:05:27 >

• Güzel yazmışsınız elinize sağlık Bazen bu kadar uzun yazınca yazdıklarıma acıyorum forumlarda unutulur gider diye. Birkaç cümle de ben ekleyim de tüm okuyanlara yardımımız dokunsun.

Bence genel bir başlangıç için html, css, javascript, özelinde hızlı yazım için jQuery gerekli.
    Sadece statik sayfalar olmayacaksa, sunucu tarafında çalışacak bir script dili de (PHP gibi) gerekebilir.
    Eğer Wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanılacaksa tüm cihazlarda güzel görünmesi için bir responsive theme seçilmeli.
    İçerik yönetim sistemi kullanılmayacak, satatik birkaç sayfa yapılacaksa da yine tüm ekran büyüklükleriyle uyumluluk için Bootstrap iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Hızlı bir başlangıç içinhttp://www.initializr.com/ adresinden Bootstrap ve başlangıç için gerekli bazı dosyaların bulunduğu bir iskelet indirebilirsiniz.

Son olarak css konusuna değineyim ki bana göre bu da gereklidir. Her özelliğini kullanmak zorunda değilsiniz. Seçiciler konusunu internetten okuyup, temel birkaç seçiciyi ve basit kullanımını öğrenin yeter.

Son bir kıyak daha yapayım; css ile çalışmayı müthiş biçimde kolaylaştırmak için hangi css satırı nereyi etkiliyor rahatça görüp bulmak gerekir. Öbür türlü üst üste bindiği için, başkasının yazdığı karışık bir css içinden çıkamazsınız. Bunun için Firefox'taki Firebug eklentisi ile veya chrome'da Control-Shift-C (Elements) ile rahatça çalışırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voenetto -- 12 Ağustos 2016; 10:36:13 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.