|
Bildirim
|
Epey geç olsa da Fetvanızı ben vereyim. Bu işlerle uğraşacak olanlar sabırla okusunlar, biraz uzunda olacak.
Framework veya çatı usta olarak alet çantanızdaki bir araçtır. İyi usta olabilirsiniz ancak günümüzün işleri alet edevatsız olmuyor. Framework özellikle iyisi size çok yardımcı olacak bir araçtır. Bu işleri sizden daha iyi bilen insanların bu işi böyle daha kolay yapılır demesidir. Dönelim, php ye. Şimdi ben bu mereti 1998 den beri kullanıyorum, seneye 20 yi devireceğiz. Pek çoğu gibi MySQL ile değil Oracle kullanarak başladım (1998 de linux için Offical oracle varmı başka yazıya.). Bu yüzden ne dediğimi gayet iyi biliyorum. Günümüz web yazılımları karmaşık, karmaşık yazılımlar büyük kod tabanı gerektir, php gibi dingonun ahırı dillerde, istediğiniz kadar dikkat edin, belli bir süreçten sonra dağılırsınız, hele tecrübesizseniz iyice dağılırsınız. Sebep ? Program yazmak bir süreç meselesidir, yani sadece yazıp bırakmazsınız, yazdığınız kodlar dönem dönem tamir bakım görecek. PHP gevşek dinamik denilen türden bir dil. Yani kafanıza göre çok rahat gidersiniz bu yüzden kod stiliniz daima gelişir. Bu bir yandan iyi olsa da, bir yandan uzun vadede eski kodlarınızı okumanız zorlaşır. Dahası bir düzeniniz olmadığı için bir süre sonra küçük işler zaman almaya, bütün enerjinizi çalmaya başlar. Sonra bir gün uzanır projeyi bırakırsınız. Özetle, başladığınız işi bitirmek istiyorsanız, mutlaka, okunur, belli bir düzeni olan kodlama yapmak durumundasınız. Şimdi dünyadaki tüm problemleri çözecek algoritmalar veya programlama teknikleri aklınızda olmadığı için kendi başınıza yazdıkça, karşılaştığınız her yeni problemde farklı çözümler getirerek gününün sonunda karmaşık bir kod tabanına sahip olursunuz. İnanın programcı olarak bu en son isteyeceğiniz şeydir. İşte frameworkler (tabi seçiminize göre değişir), size hazır bir yapı sunarlar, sunduğu ortam çerçevesinde siz kodlamanızı yaparsınız. Framework gereksiz vs gibi yaklaşımlar tamamen profesyonellikten uzak, belli büyüklüğün üzerinde kod yazmamış programcıların söylemidir. Uzak durmanızı tavsiye ederim. Gelelim php de hangi framework meselesine. Sıkıntılı soru, temelde cevap hangisi ile rahat ediyorsanız odur lakin dikkat edilmesi gereken bir iki husus daha var. Türkiye şartlarında en ideali (özellikle ingilizce eksiği olanlar için) Laravel, kullanıcı desteği geniş. Sıkıştığınızda yardım alabilirsiniz, iş ararken de size yardımı olacaktır. Bu yüzden laravel üstünde kenidinizi geliştirmeniz size birden fazla artısı olan bir çalışma. 19 yılın sonunda ben ne kullanıyorum ? Php artık yavaş yavaş bayır aşağı gitmeye başlayan bir dil. Bir 20 sene daha devam edecek olsa da, artık yeni fiyakalı şeyler php tabanlı değil. Javascriptin server tarafında oluşturduğu tantana daha epey sürecek gibi. Neyse benim için php frameworkleri 2 ayrılıyor. Phalcon ve diğerleri. Sürat ve düşük hafıza kullanımı gibi doğuştan gelen özelliklerini saymaz isek. Phalcon iyi tasarlanmış, yapısı nedeni ile php nin kendinden kaynaklanan bir sürü falsosunu kapatan, son derece stabil, (ben bu mereti sanırım 1.3 ten beri kullanıyorum) size bir çok kolaylık sağlayan, versiyonları arasında sıkıntı çıkarmayan, kodlarımı 3 değişik versiyonda da sıkıntısız çalıştırdım. Sorunsuz, kurulumu çok ama çok kolay, aynı zamanda çok hızlı kurulan, tonla hazır sitesi bulunan, bir yapı. Yani phalcon resmi sitesinin tüm kodları github da, forum dahi var, al kullan o derece hazır bir yapı. Dökümanın ingilizce olması, kitlenin küçük olması, ilk başlamanın sıkıntılı olması temel problemler. Internette bazı yerlerde gördüğüm "Ama hocam kod c dilinde, bir problem olursa nasıl debuglayacağız" sorusuna peşin cevap vereyim. Zend1 e kendim yama yazıdım buna yazma ihtiyacı duymadım. Bu yüzden de bu soru bana çok saçma geliyor. Dahası developerlar buglara çok çabuk müdehale ediyorlar. Şimdiye kadar inanılmaz işler yaptırdım, cücük vpslerde dünyayı kaldırdım, ne gık ne tık dedi. Kendi kafama göre yapıcılarının düşünmediği şekillerde kullandım hiç bir zaman hayır demedi. Tabi, herkesin bulaşamaması, performans düşük kaynak tüketimi, insana kendisini rakipsiz hissettiriyor. Performans yaptığınız işin otomatik olarak bir özelliği haline geliyor. |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voenetto -- 2 Aralık 2016; 15:36:43 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Delifisek.Tux -- 16 Eylül 2017; 5:22:6 > |