Şimdi Ara

Western Digital Cavier Black SATA3 Hakkında Yardım...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle kolay gelsin arkadaşlar.. İmzamda belirtmiş olduğum gibi Gigabyte GA-890GPA UD3H Anakart kullanıyorum. Anakart SATA3.0 ve USB 3.0 destekli. 6 adet SATA3 girişi, 2 adet ise SATA2 girişi mevcut. Sormak istediğim soru ise; Önceden SATA 2 harddisk kullanıyordum. Bu harddiskimi satarak yeni Western Digital Cavier Black 500GB SATA3 harddisk aldım. Anakartta SATA3 bağlantıntısına taktım, harddiski C ve D olarak ayarladım; ancak yine SATA 2 gibi çalışıyor. C'den D'ye veri transfer hızı 30MB civarlarında seyrediyor. USB 3 baglantısına, USB 3 destekli bir harici disk bağlayıp transfer sağladığımda, transfer hızı 80-90MB'dan aşağı düşmüyor. Ancak sabit diskim neden böyle anlamış değilim. Bu problem neden kaynaklanıyor olabilir? BIOS'dan mı ayar yapmam gerekiyor? BIOS'dan ayar yapacak isem, nasıl yapacağım? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...

• Selam
    SATA 3'ün @Bios ayarlarında IDE modunda olduğunu sanıyorum. Bunu AHCI yaparsanız performansı artacaktır kardeş.
    Ancak; Sistemde kurulu olan Windows türünü belirtmediğiniz için, tam detay veremeyeceğim. XP ise sürücü yüklemeniz falan isteyecektir.

Sorununuz için şunları bilmek gerekiyor.
    1. Revizyon numarası. Çünkü bu anakartın birçok Revzyon numarası ve @Bios sürüm farklılıkları var. (Rev. 1.0 ve üstü anakartınızın en altında ve solda yazar.)
    2. Şu anki @Bios sürümü.
    3. Kullandığınız Windows sürümü.
    4. SATA 3 HDD'yi ilk Sata_3 portuna mı bağladığınız?

Anakartınızın Gigabyte sitesindeki adresi.
    http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-890gpa-ud3h_10/specs/

Ben Intel Chipsetli bu GA-Z68X-UD4-B3 Anakartı kullanıyorum ve bir sorun yok.
    Kolay gelsin..

• quote:

Orijinalden alıntı: Bay_KG

Selam
    SATA 3'ün @Bios ayarlarında IDE modunda olduğunu sanıyorum. Bunu AHCI yaparsanız performansı artacaktır kardeş.
    Ancak; Sistemde kurulu olan Windows türünü belirtmediğiniz için, tam detay veremeyeceğim. XP ise sürücü yüklemeniz falan isteyecektir.

Sorununuz için şunları bilmek gerekiyor.
    1. Revizyon numarası. Çünkü bu anakartın birçok Revzyon numarası ve @Bios sürüm farklılıkları var. (Rev. 1.0 ve üstü anakartınızın en altında ve solda yazar.)
    2. Şu anki @Bios sürümü.
    3. Kullandığınız Windows sürümü.
    4. SATA 3 HDD'yi ilk Sata_3 portuna mı bağladığınız?

Anakartınızın Gigabyte sitesindeki adresi.
    http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-890gpa-ud3h_10/specs/

Ben Intel Chipsetli bu GA-Z68X-UD4-B3 Anakartı kullanıyorum ve bir sorun yok.
    Kolay gelsin..

Cevapların için teşekkürler. Hemen sorularını yanıtlayayım:
    1- Revizyon versiyonu 2.1
    2- Bios sürümünü tam olarak bilmiyorum ancak Anakart CD'sinin içindeki @Bios programından yaklaşık 3 ay önce güncelleme yapmıştım. (O zaman Sata 2 harddisk takılıydı.)
    3- Şuan Windows 7 Ultimate 64 Bit kullanıyorum.
    4- Evet Sata3 ilk porta bağlı. Hatta Anakartın kendi kablosu ile bağlı.

Bilgilerin üzerine BIOS'u inceledim; ilgili menü şu şekilde:
    OnChip Sata Controller = ENABLE
    OnChip Sata Type = IDE
    OnChip Sata Port 4/5 = IDE
    OnChip Sata3 Support = Enable
    OnChip GSata/IDE Ctrl = Enable.

Yine bilgin üstüne OnChip Sata Type = IDE'yi AHCI yaptım, bilgisayarı yeniden başlattım ama açılmadı. Bilgisayarınız açılmadı dedi ve Sistem Onarım programı ile bilgisayar açıldı. Bayağı uzun sürünce BIOS'dan tekrar AHCI'yi IDE'ye aldım, bilgisayar açıldı ama şimdide C:Program klasöründe bir dosyada hata olduğu ve yeniden adlandırmam gerektiğini söyledi, şimdi C'de Program1 diye bir klasör var şuan ve içine eriştiğimde sadece Binaries diye bir klasör var, onun içindede "binkw32.dll" diye bir sistem dosyası mevcut. Ne yapacağımı şaşırdım, düzeni de bozduk:) Yardımcı olabilecek misin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blu_Ray -- 28 Ekim 2011; 17:49:47 >

• Selam
    Aslında bu tür işlemlerde uzaktan şunu yapın demek oldukça zor. Şu anki @Bios'unuzu da tam bilmediğim için konuya tam vakıf olamıyorum açıkçası.

Sanırım SATA 3 portunda takılı olan 6GB/s HDD açık mavi portların ilkinde takılıdır.
    Bende Win7 64-Bit sürümü yüklü diğer yan bilgisayarımda Samsung 500 GB SATA-2 HDD'yi AHCI ve Native modunda kullanıyorum ama sizde böyle bir sorun yarattığına anlam veremedim. Intel ve AMD arasındaki fark, burada da ortaya çıkıyor.

FF isminde ve 826.9 Kb boyutunda, 24.11.2010 tarihli bir @Bios güncellemesi var. Bunu yüklemenizi tavsiye ederim kardeş.
    Ayrıca burada http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-890gpa-ud3hrev_21/download/driver ve en alttaki AMD SATA AHCI Driver indirip yüklemenizi önereceğim. Birde yeni Chipset sürücüsünü yükleyin. Yine aynı sayfadaki OS:Windows 7 32bit, Windows 7 64bit olanını.
    Kolay gelsin..

• 1- Biostan ahcı moda alıp windowsu yeniden kurun
    2-Aynı disk üzerindeki iki bölüm arasında veri transferi yaparken elbette dosya transferi yavaş olur çünkü aynı kola bağlı kafalar sürekli oku-yaz için bölümler arası hareket ederler. Harici diskte biri okurken diğeri yazdığı için hız yüksek olur.
    3-Sata2 ile 3 arasında veri aktarımı olarak fark olmaz fark sadece diskin önbelleğindeki verilerin aktarılmasında ortaya çıkar çünkü fiziksel olarak disk plakalarının veri yoğunluğu ile diskin dönme hızı maksimum sürekli aktarılabilecek veri miktarını sınırlar. Fiziksel olarak 7200 devir bir disk ile anlık değil sürekli kesintisiz veri aktarımı (sustained data rate) örneğin 90-100 mb/sn iken burst denilen diskin önbellekten anlık az miktarda veri aktarma hızı 200-300 mb/snlere ulaşabilir. Tabi dosyalarınız 34-64 mb önbellekte ise bu hız olur. Yani şu anda sata1 ile bile birçok disk büyük dosya aktarımında yeterince performanslı çalışabilir.

Yani anlayacağınız sata 1-2 ve 3 teki 150-300 ve 600 ibareleri sadece diskin önbelleğindeki verilerin aktarılma hızıdır yani arabirim (hdd nin elektronik kartının) hızıdır harddiskin plakalarından gelen verilerin değil.

Asus p6P67evo ile sata3 üzerinden (belki de aynı disktir - WD1002 FAEX) kullanıyorum. Daha önce raid olarak 2x500 gb kullanıyordum. Yarın tekrar 2 adet belirtilen disk ile raide döneceğim ancak bu şekilde yüksek performans alabiliyorum. Sata3 ile 2 arasında fark edilebilir birşey yok maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 28 Ekim 2011; 19:06:25 >

• Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu anakartın aynısından 3 arkadaş beraber almıştık. Onlarda bir sorun olmazken ben SATA3 harddisk alınca neden böyle yaptı bunu merak etmiştim. Denildiği gibi BIOS'u tekrar güncelleyip, AHCI yapıp windows'u yeniden kurmam gerekecek sanırım. İnşallah bunları yaptığımda düzelir. Tekrar teşekkürler. Bir sorun yaşarsam yazarım. Hepinize kolay gelsin...
  • Birde şu fark var örnek vereyim. 1 TB lik bir disk aldınız. Bunu ikiye böldünüz. Elinizde 2 adet 500 gb lik bölüm olsun. Diskler neredeyse boş iken A bölümündeki veri ile B bölümünün fiziksel başlangıcı uzak ise disk daha uzun sürede yazma noktasına ulaşır. Bu nedenle veri aktarımı daha düşük olur. Ama diski 200-800 diye bölerseniz aradaki 300 gblik fiziksel boşluk olmayacağından veriler biraz daha hızlı yazılır.
    Ayrıca diskinizin üzerinde sata1-2 uyumluluğu için olduğu gibi diski sata2 modunda tutan ve sata3 yapmak için gereken bir jumper ayarı var mı onada bakın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sanırım problem jumper ayarları ile ilgili. WD sitesini kontrol ettim ve hız ayarlarının yapılabilmesi için jumper ayarının yapılması gerektiğini gördüm. Resim olarak aşağıda paylaşıyorum:

Kırmızı alan içine aldığım yerde belirtilmiş. Eğer yanlış anlamadıysam, aktifleşmesi için PIN 5 ve 6 arasına jumper bağlanmalı. Benim harddiskte hiç jumper yok.
    SSC nedir onu anlamadım. PIN 1 ve 2 arasına takılmalı diyor. (Resimde ortadaki)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Blu_Ray
    Sanırım problem jumper ayarları ile ilgili. WD sitesini kontrol ettim ve hız ayarlarının yapılabilmesi için jumper ayarının yapılması gerektiğini gördüm. Resim olarak aşağıda paylaşıyorum:

Kırmızı alan içine aldığım yerde belirtilmiş. Eğer yanlış anlamadıysam, aktifleşmesi için PIN 5 ve 6 arasına jumper bağlanmalı. Benim harddiskte hiç jumper yok.
    SSC nedir onu anlamadım. PIN 1 ve 2 arasına takılmalı diyor. (Resimde ortadaki)

Selam
    Jumper ayarları ile oynamayın veya takmayın lütfen!
    Jumper takılmazsa 6 GB/s veri transveri anlamına gelir. Eker işaretlediğiniz yere Jumper takarsanız, HDD hızı 3 GB/s ye düşecektir ki, 6 GB/s bir HDD için bunu uygulamak akıl kârı değil.

SSC ise; Biri birine çok yakın veya üst üste takılı HDD'ler için öngörülmüş bir ayar. Aıklamaya göre manyetik alan koruması oluyormuş. Bunu bazı serverlerde kullanıyorlarmış. Gerek görülmediği durumlarda takılmaması öneriliyor.

Sizin için google amcaya ricada bulundum ve bu husustaki bilgileri Türkçe'ye çevirmesini istedim. Aşağıdaki linke tıklayarak SSC ve AHCI konusunda Türkçe okuyabileceğiniz sayfaya gidin.
    Kolay gelsin..

http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=tr&js=n&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwdc.custhelp.com%2Fapp%2Fanswers%2Fdetail%2Fa_id%2F3641%2Frelated%2F1%2Fsession%2FL2F2LzEvdGltZS8xMzE5ODM5NDU1L3NpZC9yUk9VREpIaw%253D%253D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bay_KG -- 29 Ekim 2011; 2:00:04 >

• Cevabınız için teşekkürler.. Jumper olayına ellemiyorum o zaman. @Bios'dan IDE'yi AHCI yapayım, @Bios'u güncelleyim ve format atayım. Yapacak başka birşey yok gibi görünüyor. İşlemlerden sonra ne olduğunu buraya yazarım.
    Hepinize teşekkürler arkadaşlar.. Sağolun...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.