Şimdi Ara

Windows 10 OEM Lisanslar (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
4.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Windows çok üstün değil ama kolay ve pratik bir işletim sistemi olduğu için tercih ediliyor. Linux grafik arayüzü tam gelişmemesi nedeniyle terminal kullanımını bilmeyenler zorluk çekiyor. Eğer üst düzey oyun ve program geliştiricileri linux e doğru yatırım yaparsa windows un fişi çekilir. Burada önemli nokta lisans konusu. Linux açık kaynak kodlu olduğu için büyük şirketler kaçınıyor. Eee tabi bunda microsoft ve donanım üreticilerinin de etkisi büyük. Donanım sürücüleri genelde windows için optimize ediliyor ama linux de kernel ne kadar geliştirilebilirse anca o kadar destek sağlanabiliyor.

Windows un en büyük kaybı disk sistemi nedeniyle. Eğer EXT4 üzerinde windows kurulabilseydi emin ol performansı en az 5'e katlanırdı. Windows disk yönetimini malesef iyi yapamıyor. Taa Windows 98-ME-2000 lerden kalma NTFS sistemi miladını doldurdu çoktan. Microsoft da artık linux Kernel çekirdeğine geçiş yapacağı söylentisi var. Umarım bu sayede ext4 dosya sistemi üzerinde windows kurabiliriz. Hem bu şekilde dual boot sistemler arasında geçiş çok daha basitleşir.

• quote:

Orijinalden alıntı: RElS

Windows çok üstün değil ama kolay ve pratik bir işletim sistemi olduğu için tercih ediliyor. Linux grafik arayüzü tam gelişmemesi nedeniyle terminal kullanımını bilmeyenler zorluk çekiyor. Eğer üst düzey oyun ve program geliştiricileri linux e doğru yatırım yaparsa windows un fişi çekilir. Burada önemli nokta lisans konusu. Linux açık kaynak kodlu olduğu için büyük şirketler kaçınıyor. Eee tabi bunda microsoft ve donanım üreticilerinin de etkisi büyük. Donanım sürücüleri genelde windows için optimize ediliyor ama linux de kernel ne kadar geliştirilebilirse anca o kadar destek sağlanabiliyor.

Windows un en büyük kaybı disk sistemi nedeniyle. Eğer EXT4 üzerinde windows kurulabilseydi emin ol performansı en az 5'e katlanırdı. Windows disk yönetimini malesef iyi yapamıyor. Taa Windows 98-ME-2000 lerden kalma NTFS sistemi miladını doldurdu çoktan. Microsoft da artık linux Kernel çekirdeğine geçiş yapacağı söylentisi var. Umarım bu sayede ext4 dosya sistemi üzerinde windows kurabiliriz. Hem bu şekilde dual boot sistemler arasında geçiş çok daha basitleşir.
    Terminal kullanimi da etken ama benim tercih etmeme sebebim bu degil en kararli denilen dagitim bile cok standart bir sistemde kararsiz calisiyor her linux dagitiminda nvidia surucu kaynakli ara ara cokmeler browserlarin cokmesi sistemin bazen donmasi gibi sorunlar mutlaka yasaniyor kde gnome gibi seylerin de stabilitesi ve performansı sorunlu. masaüstü kullanımda, windows 10 a gore stabilitesi saydığım etkenler yüzünden dusuk kaliyor. kararlı olduğu iddia edilen sağlam dagitimlarin bile paket depolarindaki cogu yazilim yine sorunlu ve open source yazilimlarin kalitesi ucretli rakiplerinden her zaman dusuk. apache falan gibi seyler birer istisna tabii ki ve onlar gui programı değil

ne yazik ki isin icinde direkt para yoksa kalite her zaman parali yazilimdan dusuk oluyor. ne odersen onu alirsin sozu bu konuda da gecerli

fakat sunucuda kullanilmasi mantikli cunku lisans ucreti yok ve sunucuda genellikle stabil calisiyor cunku uzerinde ethernet surucusu, apache mysql nginx ve birkac servisten baska birsey yok ve stabiliteyi bozacak ek uygulamalar guiler ekstra suruculer falan da yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Draken 24 -- 5 Şubat 2020; 9:0:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu arada çökme derken yanlış anlaşılmasın, sistem Windows gibi çöküp, format istiyor demek istemedim. Programlar normal kullanımda, ekrana hata mesajı çıkartarak kapatılıyor bazen de sistem donuyor ve tepki vermiyor. Bunların yaşandığı bilgisayar, i3 işlemci, 8 gb ram, Nvidia geforce ekran kartı yani çok temel bir sistem. Yaşanan dağıtımlar ise, Debian stable, Manjaro, Arch ve diğerleri.. Aynı donanımda Windows 10 kaya gibi stabil. Olaya grafiksel programlar dahil olduğu zaman, Linux sadece kullanımı zor değil aynı zamanda kararsız ve kullanımı etkileyecek derecede unstable hale geliyor. Linux sevenler bunu görmezden gelip kullanmaya devam ediyorlar ama ben kişisel amaçlı kullandığım makinede dahi sorunsuz işletim sistemi isterim. Windows gibi zibilyon saldırının hedefi olan bir işletim sistemini yine de kimsenin uğraşmadığı Linux'a tercih ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Draken 24 -- 5 Şubat 2020; 9:14:24 >

• OEM lisans alırsanız o lisansı yönetemezsiniz, başka bir PC'ye nakledemezsiniz.

Retail lisans alırsanız yönetebilirsiniz. Microsoft hesabınıza koyabilir, daha sonra bilgisayar değiştirecek olursanız, Microsoft hesabınıza giriş yapıp, lisansı eski bilgisayardan silip yenisine aktarabilirsiniz. Aynı anda birden fazla bilgisayarda kullanamazsınız tabii ki.

Retail lisans almak en doğrusudur. OEM, MAK veya KMS lisansı almamaya çalışın.

Gittigidiyor'daki bir sürü satıcı, retail olmayan lisansları retail olarak satıyor. Çoğu ilanda retail yazsa da inanmayın. Satıcıdan kanıt isteyin. 10-20 liralıklar zaten kesinlikle retail değil.

Lisansınızın türünü anlamak için, cmd-komut istemi'ni yönetici olarak çalıştırıp slmgr /dli yazıp enter'a basın. Lisans türünüz çıkar. Kullandığınız Windows lisansı OEM mi Retail mi, %100 emin olursunuz.

OEM-retail farklılığına dair bir diğer örnek: Yıllar önce Gittigidiyor'dan, yine normal fiyatından oldukça ucuza, 1 yıllık 3 PC'lik antivirüs program lisansı satın almıştım. Lisans BİOS saatime göre işlemeye başlayıp 1 yıl içinde kendiliğinden durmuştu. İlanda OEM lisansı olduğu yazılıydı. Norton hesabıma girip kodu yazdığımda "bu lisans işlenemez" uyarısı vermişti. Lisans sahte mi acaba, bloklanır mı diye çekinmiştim, ama program 1 yıl sorunsuz çalışmış, bütün güncellemeleri almıştı.

Daha sonra alığım lisansı ise kişisel Norton hesabıma işleyebilmiştim, program "aboneliğin bitişine x gün kaldı" yazısını sürekli göstermişti ve lisansı akıllı telefona bile aktarıp silebiliyordum oradan. Kaç cihazda yüklü olduğunu, ne zaman biteceğini, her şeyi görüyordum. Yani bu retail lisanstı.

Kişiselleştiremediğiniz lisanslara para vermeyin.

• Gittigidiyor'da ucuza lisans satan satıcıların profillerinde olumlu yorumlar fazla. Satın alanlar, lisansın aktifleşip aktifleşmediğine bakıyor sadece. Aktifleşince olumlu yorumu veriyor ve bu yorum daha sonra değiştirilemiyor. Bu yorumlar biriktikçe satıcımız, "çok başarılı satıcı" olup çıkıyor.

Bu satıcı profilleri, "bilişim şirketi" havası vermek için ekstra çaba içindedir. Satıcı kim olursa olsun, tüm lisans ilanlarında noktasından virgülüne kadar aynı şeyler yazılıdır. Kullanıcı isimlerinde hep bir "bilişim", "yazılım" ifadesi var. Araştırınca böyle şirketlerin gerçekte var olmadığını, maliyede kayıtlarının falan olmadığını görürsünüz. Satıştan sonra e-fatura yollamazlar. Gittigidiyor kendi komisyonunu keser, gerisi satıcının cebine.

Profilleri incelediğimde, bir satıcıdan alım yapıp ona olumsuz puan veren, "Bu dolandırıcıdan almayın" şeklinde yorum yazan başka bir satıcı ile karşılaştım. "Ondan alınmasın, benden alınsın" havasını yaratmaya çalışıyor, belli.

Satıcıların hangisiyle diyaloga girerseniz girin, hepsi "aşırı kibar" bir üslup kullanıyor ve geceyarısı da olsa kısa sürede cevap yazıyor. "Mesai saatleri dışında" bu kadar aşırı ilgi gösterilmesi de, bunların şirket falan olmadığını kanıtlar nitelikte. Yurtdışından çok ucuza temin ettikleri lisansları satan bir esnafçılık akımı bu. Para kazanması aktif olan Youtube hesaplarını alıp satan tiplerden bir farkları yok.

Daha önce GG'den bir Windows 7 lisansı almıştım, satıcının verdiği indirme linki Microsoft'un sitesi değil de bir korsan paylaşım forumuna aitti. "Oradan indir, bişi olmaz" diye, tam bir "bilişim şirketi uzmanı" gibi mesajlar atıyordu . Verdiği linkten indirip İngilizce Windows kurmaya mecbur bırakılmış ve daha sonra Türkçe yapamamıştım. Verdiği lisans aktifleşse de OEM lisansı çıkmıştı (retail diye kakalamıştı ve parayı aldıktan sonra ilgilenmemişti bile).

Uyarıcı nitelikte olsun diye, olumsuz yorumlardan birkaçını ekliyorum. Bu yorumlar arada kayboluyor.

Windows 10 OEM Lisanslar
    Windows 10 OEM LisanslarWindows 10 OEM LisanslarWindows 10 OEM Lisanslar

[edit: ekran görüntüleri]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MarcosDH -- 20 Şubat 2020; 11:50:42 >

• ucuza alınan keylerin hiçbirisi yasal değil microsoft tr temsilcisi açıkladı
  • Microsoft'un ev kullanıcıları umurunda değil hatta ev kullanıcılarının Windows kullanmasını teşvik etmek için görmezden geliyor fakat işyerlerinde böyle bir durum söz konusu değil. İşyerleri sıkı kontrol ediliyor. Bence KMS gibi güvensiz yöntemler kullanılacağına 30-40 TL'lik retail lisanslar daha güvenli. Hem zaten retail lisanslar ilk aktif edildiğinde Windows'ta kullanılan hesaba gömülüyor, bir daha format atmak isteyip attığınızda ve hesabınıza girdiğinizde otomatik olarak aktif hale giriyor tekrar key girmek zorunda kalmıyorsunuz.

Ayrıca şunu da belirteyim Windows 10, Windows 7'den sonra kullandığım en stabil işlerim sistemlerinden birisi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.