Şimdi Ara

Windows 7 / SSD sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

yeni bir sistem topladim ve tüm parcalari (ekran karti haric) yeni aldim.

ASRock Extreme 4 Anakart
    Intel i5 3750k CPU
    Sapphire 5770 Vapor-X Ekran karti (eski)
    Corsair 500r Kasa
    Corsair TX 750 V2 PSU
    Corsair Vengeance 2133 CL11 2x4 GB Ram
    Samsung 830 128 GB SSD
    Ek olarak üzerinde Win XP kurulu eski 250 GB'lik HDD

ve Windows 7 Pro 64 Bit, o da yeni.

Sorun su:

Yaklasik 1 ay önce yeni bir sistem topladim ve Windows 7'yi kurdum. Burada önemli bir ayrinti var: Aldigim Windows 7 OEM versiyonu ve eBay'den aldim (Almanya'da ikamet ediyorum). Kurulum CD'si ile birlikte bir de aktivasyon stickeri yolladilar fakat kurulum sirasinda setup ekraninda benden kod isteyen herhangi bir panel cikmadi, yani sifreyi kullanmadan kurabiliyorum Windows'u ve kodu halen kullanmadim (telefonla aktive ediliyor). Kurulumdan sonra sürücüleri yükledim ve Windows normal bir sekilde calismaya basladi. Fakat bilgisayara kurdugum Diablo 3 ve Guild Wars 2 oyunlari arada sirada kapaniyordu (Diablo 3, SSD; GW2, HDD bellekte kuruluydu). Bu kapanma bazen hic olmuyor, bazen yarim bazen de 4 saat sonra oluyordu. Fakat kapanan sadece oyundu, sistem cökmüyor, bilgisayar restart atmiyordu. Bu durum beni rahatsiz etti ve Windows'u yeniden yükledim. Windows kurulumundan sonra anakartin sürücülerini yükledim (bazi sürücüleri yüklemedi ama yükleme islemi devaminda sekteye ugramadi) ve bu esnada bir hata olustu ekranda: Mavi arkaplan üzerinde sari ingilizce yazilar(tüm ekrani kaplayacak kadar uzun) hizla cikti ve kayboldu, ardindan da bilgisayar yeniden basladi). Fakat kurulum CD'si otomatik yüklemeye devam etti. Bilgisayari normal bir sekilde kullanmaya basladim ve fakat oyunlari arada sirada kapanmasi sorunu devam etti.

3 hafta kadar önce tatile ciktim ve gectigimiz haftasonu geri döndüm, bu sürede bilgisayari kullanmamistim. Bilgisayarda yeni bir sorun yoktu fakat ben bu oyunlarin kapanmasi sorununu düzeltmek icin tekrar Windows yüklemeye karar verdim. Yeniden yükledikten sonra bahsettigim hatalar devam etti ve fakat yeni sorunlar bas göstermeye basladi. GW2 (HDD bellege kurlu) oynarken klavyedeki windows ikonuna basarak masaüstüne gecmek istedim ve bu ikona bastigimda gri bir ekran geldi ve bilgisayar kilitlendi, restart atmak zorunda kaldim. GW2'yi tekrar calistirdim ve windows ikonuna tekrar bastim, basta bir sorun yasanmadi ama daha sonra (7-8 sorunsuz masaüstüne gecisten sonra) yine ayni sorunla karsilastim. Windows'un sistem degerlendirme (bilgisayar bilesenlerine performansa göre 1 ile 7,9 arasinda puan veren) aygitini calistirdim ve sistem tarama yaparken sonlara dogru ekran yine gri oldu ve sistem kilitlendi (bu testi windows'u ilk kurdugumda sorunsuz olarak yapabilmistim ve SSD de 7,9 puan almisti).

Windows'u tekrar kurdum ve bu kez yükleme esnasinda farkli hatalar vermeye basladi. Örnegin bir keresinde (birden fazla kez kurdum) Windows kurulumu tamamlanirken "Dil secenegi yüklenemedi" hatasi verdi Windows Kurulum Ekrani. SSD'yi formatlayip tekrar kurdum ve bu kez de anakart sürücüleri yüklerken yükleme isleminin sonunda adini hatirlayamadigim bir dosya icin (c:\windows\system\XXXX.dll.ll gibi birseydi) "bu dosya windowsla uyumlu degil vs. vs." uyarisi verdi.

Sorunun SSD'ye kurulu windows ile HDD'deki sistem dosyalari arasindaki (yada HDD'deki) herhangi bir uyusmazliktan kaynakli olabilecegini düsünüp HDD'yi anakarttan cikartadak windows'u tekrar kurdum. Fakat yukarda bahsettigim XXXX.dll.ll'li uyari gecmedi. Bilgisayara restart attim ve bu kez de ekran kartinin sürücüsünü yüklemek istedim. Yükleme islemi tamamlandi fakat yükleme raporunda ekran karti sürücüsünün yüklenemedi uyarisi geldi ve yine adini hatirlayamadigim bir dosyayla ilgili "YYYY.dll sürücüsü windows ile uyumlu degil vs. vs." uyarisi geldi ve ekran karti sürücüsünü yükleyemedim.

Sorun ne olabilir? Windows ile ilgili bir sorun olsa bu kadar farkli varyasyonlarla karsima cikmaz, belli bir noktada karsima cikan ve kendini tekrar eden bir sorun olurdu diye düsünüyorum ve sorun SSD'den kaynakli olabilir mi acaba diye merak ediyorum. Sorun Ram, Ekran karti veya CPU ile ilgisi olabilir mi? bu konuda herhangi bir fikri olan arkadaslar fikirlerini paylasirsa cok sevinirim, tesekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rokozan -- 28 Eylül 2012; 12:49:17 >

• Yok mu bir fikri olan?
  • SSD ve HDD arasında bi uyuşmazlık varmış gibi geliyor bana.
  • ramleri slotları değiştirerek ve tek tek kullanın ..sistemi açın hata aldıgınız alacağınızı düşündüğünüz işlemleri yapın ..oyun oynayın v.s..

benzer bir durum ram slotu arızası olarak karşıma çıktı..windows optımasyonu ile ilgili sorunlar yaşıyordum.. derecelendirme anında mavi ekran yiyordum .. oyunda yine mavi ekran geliyordu ..bu durumda rm arızası diye düşündüm ama ramlerım yenıydı .. ve tek tek ramleri takarak sistemi çalıştırdım ...saatlerce uğraşdım emın olmak için ..ve slotların birisinde sorun çıkıyordu hep ..

ilk önce bıosu sıfırlayın .. jumper la yada pılle defult edin .. hatta bıosdanda defult ayarlara geçin .. sata hdd boot ayarlarınızı yapın .. ram çalışma frekanslarına bakın .. otomotıkden manuele alarak cl değerlerını elle girin ...

sorun devam ederse ...

... uzay kurulum yapın ..kasa dışında minimum konfigirasyonlarda kurun .. çalıştırın .. parçaları tek tek kullanın .. ssd yi çıkarın hdd ye sistemi kurun .. sonucu gözlemleyin .. tam tersı ssd yi sadece takın ve deneyin ..

memtest 86 ile ramleri test edin ..

hd tune ile mekanık hdd yi test edin ..

ssd yi bench programlarıyla test edin ..

ekran kartını yine test edin ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cro@oan -- 28 Eylül 2012; 15:45:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: nıggaa

ramleri slotları değiştirerek ve tek tek kullanın ..sistemi açın hata aldıgınız alacağınızı düşündüğünüz işlemleri yapın ..oyun oynayın v.s..

benzer bir durum ram slotu arızası olarak karşıma çıktı..windows optımasyonu ile ilgili sorunlar yaşıyordum.. derecelendirme anında mavi ekran yiyordum .. oyunda yine mavi ekran geliyordu ..bu durumda rm arızası diye düşündüm ama ramlerım yenıydı .. ve tek tek ramleri takarak sistemi çalıştırdım ...saatlerce uğraşdım emın olmak için ..ve slotların birisinde sorun çıkıyordu hep ..

ilk önce bıosu sıfırlayın .. jumper la yada pılle defult edin .. hatta bıosdanda defult ayarlara geçin .. sata hdd boot ayarlarınızı yapın .. ram çalışma frekanslarına bakın .. otomotıkden manuele alarak cl değerlerını elle girin ...

sorun devam ederse ...

... uzay kurulum yapın ..kasa dışında minimum konfigirasyonlarda kurun .. çalıştırın .. parçaları tek tek kullanın .. ssd yi çıkarın hdd ye sistemi kurun .. sonucu gözlemleyin .. tam tersı ssd yi sadece takın ve deneyin ..

memtest 86 ile ramleri test edin ..

hd tune ile mekanık hdd yi test edin ..

ssd yi bench programlarıyla test edin ..

ekran kartını yine test edin ..

Bilgiler icin tesekkürler.

* Üstteki arkadasin da sorusuna cevap olacak sekilde sadece SSD'yi takarak da denedim (yazimdaki son paragraf) fakat fayda etmedi. Tuhaf olan ilk kurulumda karsima cikmayan sorunlarin, daha sonra yaptigim format/yeniden kurulum esnasinda karsima cikmasi.

* Anakart biosunda ram slotlariyla ilgili hersey yolunda gözüküyor. RAM ayarlarini manuel olarak düzeltmistim önceden, slotlarda bir problem olup olmadigini ramleri tek tek takmak yerine farkli yöntemle anlamak mümkün degil mi? Slotlarda herhangi bir sorun varsa bu, memtest 86'da farkedilir mi?

- Bir de farkeder mi bilmiyorum ama bende bilgisayar mavi degil gri ekranla kilitleniyor.
    - Onun disinda bir de yazilarin ciktigi ve ciktiktan yaklasik 1 saniye sonra restart atan mavi ekran var. Bu ekranda cikan yazilarin en alt satirinda (sayfanin en altinda) 0'dan cift haneli bir sayiya hizla ulasan (1 saniyeden kisa) bir sayim islemi beliriyor ve ardindan restart islemi geliyor.

* Sorunun ekran kartinda olmadigina eminim. Sorunun Windows'u aktive etmemele ilgili olacagini da sanmiyorum.

* Geriye SSD, RAM ve anakart secenekleri kaliyor. Sorunun RAM'lerden kaynakli olmayabilecegine dair kanaatim ise, bahsettigim gibi Windows kurulumunu yaptiktan sonra anakart ve ekran karti sürücülerini yüklerken hata ile karsilasmamla olustu son kurulumlarda. RAM'lerde sorun oldugunda sürücü yüklemesinde bir sorun cikmaz sanirim. Yani tek sorun gri ekran ile donma ve yazili mavi ekran ile restarttan ibaret degil.

* Son detay: Windows donanim testi yaparken "disk kontrolü" sirasinda mavi ekran/restart olayi oldu.

Yardimlar ve gelecek cevaplar icin simdiden tesekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rokozan -- 28 Eylül 2012; 16:30:53 >

• SORUN RAM SORUNUDUR ..!!

0 dan yüze syma olup mavi ekran almanız .. hatanın ram hatası oldugunu gösterir ..

ramlere odaklanın ..ama bu slot arızasıda olabilir..ramleri slot degıstırip bunu daha iyi anlarsınız .. yazılımlar hata yapabılır .. arızalı rame hiç hata msj vermeyebilir mesela ..

ama emin olun sorun ram kaynaklı ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cro@oan -- 28 Eylül 2012; 16:37:12 >
  • quote:

SORUN RAM SORUNUDUR ..!!

0 dan yüze syma olup mavi ekran almanız .. hatanın ram hatası oldugunu gösterir ..

ramlere odaklanın ..ama bu slot arızasıda olabilir..ramleri slot degıstırip bunu daha iyi anlarsınız .. yazılımlar hata yapabılır .. arızalı rame hiç hata msj vermeyebilir mesela ..

ama emin olun sorun ram kaynaklı ..

Tesekkürler. Peki ekran karti sürücüsünü yüklemeye calistigimda "XXXX.dll dosyasi windowsla calismak icin uygun degil vs." seklindeki uyariyi neden aliyorum acaba? Daha önce tamamen ayni parcalarla yüklemeyi basardigim sürücüyü neden yükleyemiyorum? Yani bunun ram hatasiyla ne gibi bir baglantisi olabilir?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    windows 10 windows update sorunu
    3 yıl önce açıldı
    Windows 7 ve bluetooth Sorunu
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bağlantısı varmıdır bilemiyorum .. bunu kestirmek zor .. bazen mantık aramamak gerekiyor ..mantıksız olan yada öyle görünen bir çok sorun cıkabiliyor ..

sorun işletim sistemi kaynaklı olabilir .. bıos kaynaklı olabılr .. mesela ram olayını çözdukdek sonra güncel bir bıos surum ve ardından temiz bir windows kurulumu ile yine güncel bir ekran kartı sürücüsünü kurmayı deneyin .. bakarsınız hiç sorun yaşamadan yine eskisi gibi kurulur ..

tabi bu konuda tecrübe edinmiş net bilgisi olan arkadaşlarda umarım konuya yazarlar ..ama benim direk şunu yapın yada bundan dolayıdır diye net bir düşüncem yok..
  • quote:

bağlantısı varmıdır bilemiyorum .. bunu kestirmek zor .. bazen mantık aramamak gerekiyor ..mantıksız olan yada öyle görünen bir çok sorun cıkabiliyor ..

sorun işletim sistemi kaynaklı olabilir .. bıos kaynaklı olabılr .. mesela ram olayını çözdukdek sonra güncel bir bıos surum ve ardından temiz bir windows kurulumu ile yine güncel bir ekran kartı sürücüsünü kurmayı deneyin .. bakarsınız hiç sorun yaşamadan yine eskisi gibi kurulur ..

tabi bu konuda tecrübe edinmiş net bilgisi olan arkadaşlarda umarım konuya yazarlar ..ama benim direk şunu yapın yada bundan dolayıdır diye net bir düşüncem yok..

Bios'a reset atip son bios güncellemesini yükledim ve windowsu kurdum, sorun cözüldü. Herhangi bir mavi yada gri ekran bildirimi gelmedi, oyunlarda da cökme olmuyor. Tesekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rokozan -- 29 Eylül 2012; 10:20:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: rokozan

quote:

bağlantısı varmıdır bilemiyorum .. bunu kestirmek zor .. bazen mantık aramamak gerekiyor ..mantıksız olan yada öyle görünen bir çok sorun cıkabiliyor ..

Bios'a reset atip son bios güncellemesini yükledim ve windowsu kurdum, sorun cözüldü. Herhangi bir mavi yada gri ekran bildirimi gelmedi, oyunlarda da cökme olmuyor. Tesekkürler.

sevindim .. güle güle kullanın .. geçmiş olsun ..

• cro@oan kullanıcısına yanıt
    Tesekkür ederim :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.