Bildirim
windows ve linux (2. sayfa)
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
2 Misafir - 2 Masaüstü
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
Yüklemeye çalıştığınız bölüm, Linux kurduğunuz sırada oluşturulmuştur. Yani Linux destekli bir disk bölümüdür. Öncelikle bu disk bölüümünü NTFS olarak biçimlendirin. Windows medyası ile yapılabilir mi bilmiyorum. Paylaştığınız ekrandaki biçimlendirme düğmesi bu işe yarayabilir, tam mahiyetini bilmiyorum. Ama biçimlendirme işlemini, bir Linux medyası ile kolayca yapabilirsiniz. Linux dağıtımlarının kurulum medyalarında, Gparted yazılımı kuru gelir, disk bölümleme ve biçimlendirme için gayet güzel bir araçtır. -
Fotodan pek belli olmuyor herhalde ama malesef burada "yenile" "sil" ve "sürücü yükle" kısımları aktif diğerleri pasif durumda. Bahsettiğiniz linux disk biçimlendirmesinden kaynaklı sanırım bu.
Linux icinde gparted yazılımını bulup kurdum ancak biçimlendirme işlemini bilmeden yapmak riskli olduğundan cesaret edemedim. Mesela 256 gb SSD var ve ben bunu ikiye bölüp birine win10 diğerine linux kurmak istiyorum. Nasıl biçimlendirme yapmam gerekir?
(Nette çok araştırdım ama anlayacağım şekilde açık yazana rastlayamadım)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Önce şununla Ubuntu'yu kaldırmayı deneyin. => wiki.ubuntu-tr.net
OS-Uninstaller - Ubuntu Türkiye Wikihttps://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=OS-Uninstaller
Ardından Windows kurun. Sonra Ubuntu kurun, Ubuntu kurulum aracında "Windows yanına kur" diye bir seçenek çıkar, bunu kullanabilirsiniz. Bu seçenekle Windows yanına bir disk bölümü oluşturarak kurulum sağlanır. Böylece sizin bölümleme ile uğraşmanız gerekmez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 12 Eylül 2019; 1:23:13 >
-
Sil seçeneği ile her şeyi silin.
Sonra Windows için bölüm oluşturun (Kullanmak istediğiz kadar mesela 100GB).
İstediğiniz bir dağıtımı kurun (Tercihen Fedora disk bölümlemeyi otomatik halletiği ve Windows bölümünü bölme gibi tehlikeli şeyler yapmadığı için).
Ubuntu kurmak isterseniz de kurarken kendiniz biçimlendirin hiç zor değil:
40 GB / bölümüne
ekleme: RAM kadar swap bölümü ayırın(Hazırda beklet kullanmıyorsanız daha az ayırabilirsiniz.)
geriye ne kaldıysa /home bölümüne verin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ejihov -- 12 Eylül 2019; 9:6:25 > -
Hocam yardımlarınız için teşekkürler. Peder bey bilgisayarciya götürüp windows 10 kurulumu yaptırmış.
Ben de peder beyin sorununu çözmek üzerekendi Asus x550jk dizüstüme windows 10 yanına ubuntu kurmak istedim ancak kurulum dosyaları yüklemede hata oluştu yeniden başlatmak istediğimde de sürekli bios ekranına giriyordu yani windows da açmadı. Windows yüklemeye çalıştığımda da sanırım Ubuntu kendine göre diske sekil verdiğinden yükleme disk ekraninda takılıp kalıyordu.
Sonra diski bastan biçimlendirmek için nette yaptığım araştırmada bir arkadaşın resimli anlatimiyla windows kurulum ekranında shift+f10 a basarak dos ekranıyla komut yazarak diski bastan biçimlendirdim. Uzun zamandir kronik olan Hdd deki kasma ve sorunlar da düzeldi bu vesileyle.
Şimdi windows yanına ubuntu kurmayı istiyorum ama elim de gitmiyor bu sorunlardan dolayı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çerkez -- 14 Eylül 2019; 17:14:3 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Dediğim gibi Windows bölümünü bölerek kurma seçeneği tehlikeli,
Disk yönetiminden Windows bölümünü kısıp serbest alan bırakın oraya Ubuntuyu kendiniz kurun(ve öğrenin),
zaten Ubuntuda da hatırladığım kadarıyla otomatik olarak boş alanı kullan diye seçenek yoktu.
ASLA Windows yanına kur seçeneğini kullanmayın.
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X