Şimdi Ara

Windows XP mi, VİSTA mı, 7 mi ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
8.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git

Windows XP mi, VİSTA mı, 7 mi ?

(En Son Oy Tarihi: 16.11.2019)
Giriş

Orijinalden alıntı: trane1

W7 'den nefret ettim . Xp'de çok rahat çalıştırdığım hitman blood&money oyunu w7 de süper bir şekilde kasıyor.
    Tek HBM değil CounterStrike dışında bütün oyunlar kasmaya başlıyor sistemim kötü değil iyi
    masaüstü 3gb ram var

Bende Counter-Strike hiç açılmıyordu, uyumluluktan Windows XP SP-2 yaptım mis gibi oldu. Sorun felan kalmadı.

Yorum yazmadan önce biraz araştırın, uyumluluk modunu deneyin. Sorununuz belki de çözülecek? Denemeden buraya gelip çözümü olan sorunları çözümsüz gibi göstermeyin.

quote:

Orijinalden alıntı: hayvan arkadas

64 bit olunca noluyor ?

Merak ediyorsan okumanı tavsiye ederim

64 Bit Nedir? Kısaca anlatmak gerekirse 64 bit Hafıza adreslemesi, tam sayı tipi(Bilgisayar terimi olarak.) olarak geçer. Merkezi işlem birimi (CPU) da ALU yani aritmetiksel hesaplama ünitesi bulunmaktadır. Bu ünite işlemcinin gelen verileri işlediği bir nevi düşünen kısmıdır. 64 Bit bu kısımda çoğunlukla ele alınır. CPU üzerinde Register denilen bir birim bulunur. Bu birim birer küçük hafıza diyeceğimiz bir alanlardır. CPU ya özel hafıza birimleri diyelim. Bu birimler en hızlı hafıza birimleridir. Normal Ram yada Özel üretim Ram�er dahi Register birimlerinin hızlarına erişemez. Register CPU işlem yaparken hesaplanan işlemi işleyip ilk önce buraya geçici olarak koyup diğer işlemlerine devam eder. Veri adresleri ve adres yolları buraya bilgilerini bırakıp diğer birimlere devam ederler.

Önceleri 64 Bit işlemci mimarisi çıkmadan önce 32 Bit işlemci mimarileri bulunmaktaydı. Biraz önce bahsettiğim Register bölümü ALU�un en önemli birimidir. Register boyutları ne kadar büyükse işlenen işlem sayısı o kadar fazla olur. 32 Bit işlemcilerde bu Register kayıtları düşük olduğundan işlenecek veri parçalara bölünüp işlemciye bildirilip Aritmetiksel işlemlere uğrayıp gönderileceği birimlere iletiliyordu. 64 Bit ise tahmin edeceğiniz gibi Register alanları daha fazla büyütülerek daha fazla aritmetiksel işlem (ALU) yapılarak daha kısa sürece çok iş sağlayabiliyordu. 32 Bitin adreslemesi sınırlıdır. Kısacası 4 GB ram ile sınırlandırılmış olup bir İşleme (Process) mesela Adobe Photoshop ile bir resim çalışması yaptığınızı düşünün: Photoshop.exe işlemcide maksimum 3.25 GB sınırlarında adresleme yapabilecek ve işlemcide o ayrılan bellek ile işlemlerine devam edecektir. Ama 4 GB nın tamamı kullanılmamış diyeceksiniz. Evet çünkü Kullanılan işletim sistemide kendisi için belirli bir adres ayırıp sağlıklı çalışmak zorundadır. Mesela Windows ilk açılışında boot�an itibaren DLL yüklemeleri, Servis Yüklemeleri, Kullanıcı arayüzü vb işlemler için özel korumalı bir bölge açar ve buraya erişimi yasaklar. Bu yüzden 4 GB yi bir program kullanamaz.

64 Bitte ise tam tersidir. Toplam adresleme 2 Terabyte� çıkartılmıştır. 64 Bit destekli bir işlemci sayesinde 4 GB ram ve üzerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fakat bir sorunumuz var: İşletim Sistemi !!!
    İşletim sistemi İşlemciye Programdan aldığını bildirmek zorundadır. Bir nevi aracı düşünebiliriz. 32 Döneminde İşletim sistemleri 32 Bit mimarili işlemciler için derlenmiş ve uyumlaştırılmıştır. Mesala Windows XP yi ele alalım. İlk çıktığında 64 Bit işlemci Yoktu (Burada şundan bahsetmek istiyorum. 64 Bit işlemciler vardı ama Kurumsal özel üretimli ve normal kullanıcının alamayacağı düzeydeydi.). Bu yüzden Microsoft Yaygın olan işlemcilere uygun olarak Windows XP yi derleyip piyasaya sundu. Fakat XP nin çıkmasından bir sene sonra AMD Firması Athlon64 işlemcilerini piyasaya sundu. İlk normal kullanıcı için piyasaya sürülen işlemciler. Microsoft 1 Yıl sonra Windows Server 2003 ve Windows XP 64 biti piyasaya sürdü.
    Dediğim gibi eğer İşletim sistemi işlemci ile uyumlu değilse 64 bit kullanılamaz. Kısaca bundan bahsettim.

64 bit ve Geri Uyumluluk

64 Bit işlemci için özel olarak üretilmiş programlar, işletim sistemleri, sürücülerin olması şarttır. 64 Bit için en büyük şart işlemcidir. İşlemciniz desteklemiyorsa bundan faydalanamazsınız. Dediğim gibi 64 bit için kodlanmış ve derlenmiş bir program geri uyumlu değildir. Burada bir sorun var. Ya eski bir programınız varsa? Yada sevdiğiniz bir oyun 32 bit ile yazılmışsa. İşte handikap burada başlıyor.
    Burada en büyük iş o programı geliştiren firmalara düşüyor. Ama işletim sistemi geliştiren firmalar(Microsoft,Suse,Apple gibi)� da büyük işler düşüyor. Şuana kadar en iyi performansı sağlayan Microsoft olmuştur. Windows XP 64 Bit çıktığında biz programcılar kara kara düşünmüştük. Programlarımız tekrar derlenecek özel 64 Bit sürümler gerekecek diye. Ama Microsoft bizi bu düşünceden kurtardı.
    Windows on Windows (WoW) teknolojisi sayesinde 64 bit derlenmiş bir Windows XP üzerinde 32 bit programlarınızı çalıştırıyor, oyunlarınızı oynuyor keyfinize bakıyordunuz. Tek bir şey sorun oluyordu oda driver desteği mecburen 64 bit destekli olmak zorundalar. Şimdi biraz açalım bu WoW�. WoW bir nevi sanal Windows gibi bir uygulamadır. Microsoft Windows u kodlarken 32 bit programlar için özel olarak Windows içinde sanallaştırma yapmıştır. Mesela System32 klasörü Normal 64 bit için kullanılırken Wow64 klasörü eski 32 bit uygulamalar için bırakılmış ve işletim sistemine eğer bir 32 bit program çalışırsa onu tanıması ve bu sanallaştırmaya uyması kod ile bildirilmiştir. Burada şu dezavantaj geliyor. 32 bit programlar Mesela 8 gb raminiz var ve Windows XP 64 bit kurulu diyelim. 32 Bit program eskisi gibi hala 3.25 gb ram görmektedir. Sebebi basit eski kodlama.
    Peki performans kaybı: Çok az denilecek düzeydedir. Sanallaştırma sadece görsel kısım. İşlemciye bildirilirken program 32 bit bir program olarak bildirilip işlemci tarafında yine 32 bit işlemler yaptırılır. Adresleme sorunu bu işte ama performans fazla fark edilmez.

32 Bit mi hızlı 64 Bit mi?

Bu soruyu şöyle soralım. Bir su kanalı var küçük(32 bit) ve bu su kanalına bağımlı bir çok çiftçi var. Çiftçiler sulama zamanı gelince mecburen kanala yüklenecekler ve kanal bu kapasiteyi kaldıramayacak. Darboğaz oluşacak su yetmeyecek.
    Bu kanalı 2 katına çıkartalım. Çiftçiler rahatlıkla tarlalarını sulayacaklar. İşte fark budur. Olaya şöyle bakalım. Kanalın su kaynağını güçlü bir pompa sağlıyor diyelim. Çiftçiye daha fazla su gidecek. Kanal küçükte olsa akış yüksek olduğundan tarla sulaması daha çabuk olacak. Kanal büyük ve pompa küçük olsa küçük kanalın hızı ve büyük kanalın sulama hızı aynı zamanda biter. Ya pompa ile kanal büyük olursa. Artık onuda siz düşünün #61514;
    Burada işlemci hızınız yüksek ve 32 bit işlem yapıyorsanız o işlemi 64 bit bir sistemde 64 bit ile kodlanmış ve derlenmiş bir programla kıyaslarsanız eşit olur. Çünkü 64 bit işlemci daha fazla veriyi adresleyip işler. Hızlı bir işlemci ve 64 bit bir program olursa daha hızlı işlem gerçekleşir.

Asıl Konu: Burada

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 13 Mart 2010; 18:26:06 >

• XP'den şaşma
  • bende 4 yıldır xp kullanıyordum taaki w7 cıkana kadar eskiden cok uzun suren acılıs kapanıs suresi w7 ile cok azaldı ayrıca performansıda
  • 64 bit windows 7 ultimate akar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1.1.1.1 -- 13 Mart 2010; 18:26:52 >
  • Hepsinide uzun süre kullanma fırsatım oldu en iyi windows 7 ama xp benim favorim.
  • windows 7 yi nasıl kurabiliriz pc ye
    satın almak mı lazım yoksa baska bisekılde temin edebilirmiyiz
  • quote:

Orijinalden alıntı: jebote

windows 7 yi nasıl kurabiliriz pc ye
    satın almak mı lazım yoksa baska bisekılde temin edebilirmiyiz

İnternetten ISO dosyası olarak indirip, DVD'ye en düşük hızda yazdırıp, PC açılışını DVD'den başlatarak kurabilirsin.

Link isteme, yasak.
  • ya millet benim laptop da 512 ram var windows 7 yukleyebilirmiyim yardimci olursaniz sevinirim :)
  • Merhaba,
    PC'im görece eski. Intel P4 3,00 GHz CPU, 2 GB Ram, 500 GB 7200 Seagate SATA HDisk, 256 KB Leadtek Winfast 5300 ekran kartı, creative audigy value 7.1 ses karti, Gigabyte P1000 anakart.
    XP'de sorunsuz kullanıyordum. Win7 'ye geçtim. Aradan 1-2 ay geçti, sistem görünürde hızlı. Yani açılış hızlı, Office uygulamaları yerli yerinde. Photoshop CS3, Internet vs. bir sorun görünmüyor. Ancak gelin görün ki hangi programı kullanırsam kullanıyım (Media player, Cowon JetAudio, VLC player) bir MP3'ü çalmaktan aciz kalıyor!!! yavaşlıktan çızırdamaya başlıyor! Divx'ler izlenebilecek gibi değil! çok ağır ve hantal. HD görüntüleri h.264 format 720p, 1080p yakınından bile geçemiyor! Ancak DVD diskleri oynatmada hic bir problem yok!!! bu bana garip geliyor.
    Sorun ne olabilir bi fikri olan var mı? Bende CoolMaster'in CPU vs. ısı ölçeri var! Media oynatırken CPU bariz ısınıyor! Çözüm yoksa XP ye dönüş yapıp deneyeceğim. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: wholet

3'ünüde sırayla kullandım

Vista bence çok kötüydü böyle bi işletim sistemi olamaz program uyumlu değilse uyarmıyor malum ilk günden sonra bilg kaput olmuştu Hemen aldığımız yere Vista çökmüş sonra hep dikkat ettim ve Xp iyiydi bunun sadece görünüşü filan var dedim ama Vistanında avantajları vardı SOnra Casper kampanyası ile 7 ye geçtik ve ilk andan sevdim Vistadaki kadar o saçma devam etmek istiyormusunuz sorusunu sormuyor ve bi program uyumlu değilse bu programı çalıştırmak istiyormusunuz uyumlu değil diyor Ve kullanıcı dostu Görsellik açısından coşmuş o da var

Bence

7>XP>Vista

Bence vista yı hiç kullanmamamışın.
    Bal gibide uyarıyor ve özelliklerden xp modunda çalıştır diyince sorun kalmıyor.
    Buda kapak.exe sanırım =
     Windows XP mi, VİSTA mı, 7 mi ?

O soruyu sormamasınıda istiyorsan Kullanıcı hesabı denetimini iptal edeceksin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V.Vasquez -- 14 Nisan 2010; 12:43:32 >

• XP yeni teknolojileri desteklemiyor, Vista ram canavarı en iyisi Win7. Hem görüntüsü, hem desteği hem de performansı.
  • 98 üstüne tanımam tüm ihtiyaçalarımı karşılıyor
  • Galiba suan tamamen microsoft w7 üzerine kurdu gelecek 5-10 yıl arasını.

O yüzden ne kadarda Xp kullanın sayısı cok olsa, Yeni yeniliklerle xp'yi bertaraf ettip kullanıcıyı w7'ye yönelteceklerdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2992

Xp eski,Vista oyunlarda problemli,7 Sp'siz.
    Yinede 7

güncelleştirme yap sp 1 oluyo dün yaptım
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.