Arkadaşlar ben Windows 7 kullanıcısıyım ve bilgisayarıma 1 ay gibi bir süreliğine Ubuntu kurmak istiyorum. Neler yapabilirim diye wiki.ubuntu'da ve forumda dolanırken Wubi adlı bir şeyle karşılaştım.
Forumda yazılan "Windows 7 olan bilgisayara Linux yüklemek" tarzında başlıklara baktım ve çoğu kişi sorunlar yaşamış. Onları okuduktan sonra bu Wubi bana çok tuhaf geldi. Wubi kullanmayan kişiler o kadar sorun yaşamışken Wubi'nin zerre sorun çıkarmadan, bu kadar temiz bir şekilde çalışması gerçekten mümkün mü? Deneyen var mı? Yani gerçekten bu kadar sorunsuz çalışıyorsa elimden "oha" demek dışında bir şey gelmez
Neyse, sadece ufak bir sorum olacak. Bilgisayarda 1 tane hard-disk var ve C:, D: şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Tahmin edersiniz ki Ubuntu'yu D:'ye yüklemek istiyorum. Yüklemeden önce D: sürücüsüne format atmam gerekir mi? wiki.ubuntu'da format atmak gerektiği yazmıyor ama 'format atmanız gerekmez' gibi bir ibare de yer almıyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, iyi günler hepinize.
Wubi tarzı uygulamalar Linux ile yeni tanışan sistem hakkında fazla bilgisi olmayanların işlerini kolaylaştırmak için tasarlanmışlar. Normal kurulumda yaşanan sorunların pek çoğu Linux disk bölümlemesi hakkında fazla bilgiye sahip olunmaması yüzünden olabiliyor. Kullanıcılar yanlışlıkla diğer işletim sisteminin bulunduğu alalana kurulum yapabiliyor mesala. Gerçi normal kurulumlar ile ilgili ayrıntılı kurulum belgeleri mevcut ama kullanıcılar bunlardan yeterince istifade edemiyor olabilir.
Wubi ile kurulumda diskinizde herhengi bir yeni bölümleme yapmanıza gerek yok. Uygulama disk üzerinde kurulum yapacağı sanal bölümü kendi oluşturup, istemi yeniden başlattığınızda bu alana kurulum yapıyor. Bu da bir miktar performans azalmasına sebep olabilir. Kurulumu istediğiniz zaman Windows altında program kaldırır gibi silebilmeniz de yeni kullanıcılar için ayrı bir avantaj.
Tamamdır, teşekkür ederim. Performans kaybı ufak da olsa bekliyordum açıkçası, ama benim için sorun olmayacaktır. Zaten sadece 1 ay gibi bir süreliğine kullanacağım. Ha, belki çok hoşuma gider ve Windows kullanmayı bırakabilirim; ona şu anda bir şey diyemiyorum.
Ben Sony Vaio Notebookta C: Win 7 D: Ubuntu kullanıyorum Gayet stabil çalışıyor. istediğim an istediğimi açıp kullanabiliyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: per_mutation
Arkadaşlar ben Windows 7 kullanıcısıyım ve bilgisayarıma 1 ay gibi bir süreliğine Ubuntu kurmak istiyorum. Neler yapabilirim diye wiki.ubuntu'da ve forumda dolanırken Wubi adlı bir şeyle karşılaştım.
Forumda yazılan "Windows 7 olan bilgisayara Linux yüklemek" tarzında başlıklara baktım ve çoğu kişi sorunlar yaşamış. Onları okuduktan sonra bu Wubi bana çok tuhaf geldi. Wubi kullanmayan kişiler o kadar sorun yaşamışken Wubi'nin zerre sorun çıkarmadan, bu kadar temiz bir şekilde çalışması gerçekten mümkün mü? Deneyen var mı? Yani gerçekten bu kadar sorunsuz çalışıyorsa elimden "oha" demek dışında bir şey gelmez
Neyse, sadece ufak bir sorum olacak. Bilgisayarda 1 tane hard-disk var ve C:, D: şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Tahmin edersiniz ki Ubuntu'yu D:'ye yüklemek istiyorum. Yüklemeden önce D: sürücüsüne format atmam gerekir mi? wiki.ubuntu'da format atmak gerektiği yazmıyor ama 'format atmanız gerekmez' gibi bir ibare de yer almıyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, iyi günler hepinize.
Wubi ile Windowsun yanına kurduğunuzda, sistemler arası geçişlerde windows7'nin açılışı sırasında sizden disk taraması isteyebilir. İşin kötü tarafı bunu her defasında istemesidir. D disk dölümünüzde ortalama olarak 10-15GB ve swap alanı olarakta RAM miktarınıza göre 2-3GB ek bir bölüm ayrdıktan sonra Ubuntuyu kurmanızı tavsiye ederim. 10-15GB yere ubuntuyu kurabilirsiniz.
Ben öyle bir sorun yaşamadım, bilgisayarda yeterli disk alanı ve RAM var neyse ki. Çok ağır işlemler yapmayacağım için D: sürücüsüne 30GB'lık bir alan açtım ve 32 bit sürüm yükledim. Henüz Windows'ta herhangi bir sorun yok; ama bana şu anda Windows başlı başına bir sorun gibi geliyor Ubuntu'nun hızlı açılmasına falan çok alıştım, Windows'a tahammül edemiyorum
Tavsiye için teşekkürler, benim olmasa bile bir başkasının işine mutlaka yarayacaktır