Şimdi Ara

XMP Reset Problemi - Whea-Logger Event ID 18

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ryzen temelli sistemimde XMP'ye bağlı reset problemi ile karşılaştığımı farkettim.

Event Viewer üzerinde Whea-Logger Event ID 18 olarak hata çıktısı alıyorum. Bunu internette araştırıp, Reddit'ten tavsiye alınca XMP'yi kapatarak sorunumun ortadan kalktığını tecrübeledim.

Ancak buna canım çok sıkıldı çünkü bilgisayar ilk geldiğinden beri (9 aydır) uğraşmadığım kadar resete konu olan tüm sıkıntılarla baş ettim sanıyorum ki son olarak başıma bu geldi bunuda çözdüm. Hani olurda reset alan biri olur beni etiketleyin çünkü sorunlardan dolayı fahri AMD mühü oldum.

XMP konfigürasyonu çökmeye sebebiyet verdiğinden manuel olarak RAM OC'si yapmak durumundayım ancak %100 kararlı olup olmadığından tam emin olamayacağımdan en son olarak denemek isteyeceğim bir yöntem çünkü bilgisayarı sentetik testler dışında acıkta ben kullanmak istiyorum.

Sormak istediğim şey şu XMP'nin açıkken hata vermesi garanti kapsamına girer mi? Çünkü anakart ile başıma farklı bir macera gelmişti ve MSI Türkiye yetkili servisi Servispoint'te çalışan arkadaş, XMP kafasına göre çalışır biz XMP hatalarını saymıyoruz çünkü bu XMP Intel teknolojisidir ve Intel bile buna garanti veremez bağlamına gelecek bir konuşma yapmıştı. Özetle XMP'den dolayı iade, değişim yapabilir miyim? Bunu daha önceden deneyen ve özellikle Corsair RAM ile deneyen varsa bu tecrübesini paylaşabilir mi? Teşekkür ederim.

Deneyimi spesifikleştirmek gerekirse; garanti belgemde teknik hizmeti verenin, Penta Teknoloji olduğu yazıyor.

Sistemim:
    Anakart: MSI B450 Tomahawk Max
    İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
    İşlemci Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid 240L
    Ekran Kartı: MSI RX 5700XT Gaming X
    Güç Kaynağı: FSP Hydro G 750 Serisi 80Plus Gold 750W Full Modüler
    RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 3600Mhz CL18 (2x8GB)

Ek olarak Reddit'te şöyle AMD hatalarının çözümleriyle derlendiği hoş bir konu var mağdurlar uğrasın, AMD oralet veriyor.(Çözüm yöntemini buradan buldum.)https://www.reddit.com/r/Amd/comments/i46sgu/the_experiences_of_a_reddit_helper_and_navis/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordinfas -- 15 Ağustos 2020; 18:43:43 >

• aynı durumu ben de yaşıyorum XMP profilleri doğru çalışmıyor 3 farklı z490 anakart ve 2 farklı RAM ile denedim, asus rog varken oyunda reset atıyordu MSI z490 ACE'de de oyunda ses kısıklığı yapıyor. ramler anakartın QVL listesinde olmasına rağmen sıkıntı yaşanıyor, dediğin gibi manuel oc çözüm gibi ya da bios updateler ile düzeleceğini düşünüyorum.

latest bios yok ise bios update yaparak bir dene derim.
  • meku kullanıcısına yanıt
    Anakartımın BIOS güncellemeleri ay-yıl sırası ile kronolojik olarak bu şekilde dolayısıyla yakın vadede yeni bir BIOS çıkacağını pek düşünmüyorum.

10-2019
    11-2019
    04-2020
    06-2020

Belki sizin için bir güncelleme yayınlanması daha olasıdır Intel'ler hakkında pek bir bilgim yok. Birde BIOS'ta bir hata olsa sanıyorum ki ortalık özelliklede Reddit çalkalanırdı. Bu daha çok dengesiz RAM modüllerinden kaynaklanıyor gibi. XMP'si hatalı olduğu için acaba iade/değişim yapabilme hakkımız var mı? Bu konu hakkında bir bilginiz var mıdır?

Şuanda en güncel BIOS'u kullanıyorum, update'ten kastınız bir önceki sürümlere düşerek değişikliğin olup olmayacağını mı gözlemlemek?
  • aslında son sürümden bahsetmiştim

RAM'lerde hata olduğunu düşünmüyorum, ben sorunun anakartlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum asus ve MSI anakartlar ile denedim her birinin tepkisi farklıydı kimi ses kısarken kimi oyunlarda resetledi ancak sorun ortaktı XMP nin enabled edilmesi.
  • Msı x570 a pro ile aynı sorunu yaşıyorum xmp açıkken sistem rastgele reset atıyor. Suan xmp kapalı manuel olarak 3000mhz ayarladım , yeni h9 bios gelmiş daha denemedim onu inş düzeltmişlerdir.
  • Ramleri soldan sağa 2. ve 4. Slota taktığınıza emin olun ve ardından Vddr yani Dram voltajı 1.38v olarak deneyin xmp açıkken standart gerilim yetmiyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 24 Ağustos 2020; 0:57:57 >
  • Timeguard T kullanıcısına yanıt
    Olabilir aslında , xmp kapalı halde manuel 3000mhz 1.35v ayarladım gecikmeleri ayarladım sistem kararlı halde çalışıyordu ama manuel 3200mhz 1.35v hata veriyor. Voltajı arttırmayı deneyeceğim.
  • Xmp açık 3600mhz cl18 otomatik timing sadece dram voltajı 1.38v yaparak deneyin. Muhtemelen kurtaracaktır.

Ve ramler bu slotlarda olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 31 Ağustos 2020; 21:16:49 >
  • xmp açma dostum manuel overclock yap uygun değerleri bulmak biraz fazla test ve uğraş gerektiriyor ama performans anlamında katma değeri daha fazla oluyor.

thermaltake toughram 4600mhz ramler için uygun değerleri bulmak için bir süre uğraştım önce 4600mhz cl19 çalıştırdım sonrasında burada bir konu açtım, şu anda CL16 4000mhz ve 1.50v dram voltage ile kullanıyorum, oyunlardan daha iyi performans alıyorum ve stabil şekilde çalışıyor. 3 anakart ve 2 kez ram değiştirdim elde ettiğim deneyim bu oldu şu anda MSI z490 ACE'den memnunum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meku -- 26 Ağustos 2020; 10:11:37 >
  • Ben de aşağıdaki sistemi topladım. Asus UEFI Bios güncelledim, XMP aktif ettim. 3600mhz gözüküyor şu an bios'ta. oyuna girer girmez reset atıyor. xmp kapatmak zorundayız sanırım. 3600mhz için manuel ayarları biri paylaşabilir mi? Veya bu sorun nasıl çözülür?

ASUS PRIME B550M-A
    AMD Ryzen 5 3600
    G.Skill 16GB Ripjaws V Kit 3600MHz CL18
  • Sanki olay sadece AMD ye ozgu gibi anlatılıyor bircok konuda boyle...
    3600 CL19 Ram lerim var MSI B460-M-A Pro da XMP 2933 acılmıyor.Standart hızında falan degil yani baya dusuk bir hızda acılmıyor.Direkt 2400 acılıyor.2933 yapınca sistem donuyor ve acılmıyor.Kasayı kapatıyorum.Sistemden gucu kesiyorum.24 Pin OSU yu cıkarıyorum sonra tekrar takıp acıyorum.
    XMP DOCP adına ne derseniz deyin sorunlar AMD ye ozgu degil...
  • quote:

Orijinalden alıntı: huso

Sanki olay sadece AMD ye ozgu gibi anlatılıyor bircok konuda boyle...
    3600 CL19 Ram lerim var MSI B460-M-A Pro da XMP 2933 acılmıyor.Standart hızında falan degil yani baya dusuk bir hızda acılmıyor.Direkt 2400 acılıyor.2933 yapınca sistem donuyor ve acılmıyor.Kasayı kapatıyorum.Sistemden gucu kesiyorum.24 Pin OSU yu cıkarıyorum sonra tekrar takıp acıyorum.
    XMP DOCP adına ne derseniz deyin sorunlar AMD ye ozgu degil...
    işlemciniz nedir. Anakartınızın sayfasında 2933mhz çalışması için İ9 veya İ7 olması gerektiği yaziyor. Aşağıdaki gibi
    Yüksek hızlarda kullanmak için z490 anakart almak gerekiyor.

Intel® Core™ i7/ i9 Supports up to DDR4 2933 MHz
    Intel® Core™ i5 and below Supports up to DDR4 2666 MHz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scerit -- 31 Ağustos 2020; 19:57:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: scerit

işlemciniz nedir. Anakartınızın sayfasında 2933mhz çalışması için İ9 veya İ7 olması gerektiği yaziyor. Aşağıdaki gibi
    Yüksek hızlarda kullanmak için z490 anakart almak gerekiyor.

Intel® Core™ i7/ i9 Supports up to DDR4 2933 MHz
    Intel® Core™ i5 and below Supports up to DDR4 2666 MHz

Alıntıları Göster
    İ9 10900
  • 3600Mhz CL18 ramlerde görülüyor gibi daha çok. Ve en son agesa güncellemesinden sonra başladı bazılarında.
  • Ram alt resimdeki gibi mi takılı?

• merhaba aynı sistem bende de var bende aynı hatayı alıyorum pc bi anda kapanıyor olay özetlerinde bu hata görünüyor herşeyi denedim ancak XMP nereden kapatıyoruz yardımcı olursan çok sevinirim kafayı yemek üzereyim gerçekten

• Flcoo F kullanıcısına yanıt

biosa gir alt videoda ilk başlarda gösteriyor XMP DİSABLE yapacaksınXMP Reset Problemi - Whea-Logger Event ID 18 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 29 Ekim 2020; 1:32:30 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.