XP home kullanıcısıyım,bir şekilde virüs girmiş, Belgelerimde ki dosyalarımı kurtarmak amacıyla üstüne tekrar yükleme yapsam sorun çıkarmı, bu işe yararmı? Yok yaramıyorsa Format atacam herhalde, ama bunda NTFS ve FAt32 diye birşey var ve ben bu konularda bilgi sahibi değilim, neyi nasıl formatlayacağımı ve yükleyeceğimi bana detaylı açıklayan olursa çok memnun olacağım[frndsp]....Ama birde Belgelerimde ki tüm dosyalarımı kurtarmak istiyorum[^]...Nasıl yedeğini alacağımda, kurtaracağım?
Eğer bilgisayarında 2 tane harddisk var ise yada 1 hd 2 ye bölünmü$ ilse C: ve D: belgelerim klasörünü d: ye kopyalayarak yedeğini alabilirsin.. eğer tek hd var ise cd ye yazabilirsin.. eğer cd writer inda yoksa belgelerim klasörünü zip ile sıkıştırıp internete gönder (meselawww.netfirms.com dan kayıt olup ftp alanı alabilirsin)..
NTFS ve FAT32 harddisklerde kullanılan dosya sistemleridir.. $uan bilgisayarında hangisinin kullanıldığını öğrenmek için Bilgisayarım' a gir, C: ye sağ tu$la tıkla.. orada Dosya sistemi: [---] böyle bir$ey göreceksin.. orada dosya sistemin yazar.
Format atıp yeniden kurmak için; Windows xp cd sinden ba$latırsan bilgisayarı (boot edilebilir cd olması lazım, orjinali yada 1e1 kopyası) seni windows xp kur'a yönlendirecektir.. kur seçenekleri arasında 1. Dosya sistemine dokunmadan formatla (Çabuk) 2. Dosya sistemini NTFS ye çevir 3. .....
böyle bir secenek olacak.. eğer dosya sistemin NTFS ise 2 yi seçmene gerek yok 1 i seç direk.. eğer Dosya sistemin FAT32 ise ve NTFS ye çevirmek istiyorsan 2 yi seçmelisin.. eğer aynı kalmasını istiyorsan 1 i seçmelisin..
NTFS ile FAT32 nin farkına gelince.. NTFS , FAT32 ye göre cok daha yeni ve daha iyi bir sistem.. bunu kullanırken direk anlamayabilrsin ama kesin NTFS daha iyi.. NTFS nin tek sorunu DOS 'un NTFS yi görmemesi.. bu nedenle DOS programlarını ve eski DOS oyunlarını çalı$tırırken sorun ya$arsın yada çalı$tıramazsın.. Eğer FAT32 ile kurmaya karar verirsen kurduktan sonra istediğin zaman windows'tan NTFS ye kolay ve hızlı bir $ekilde çevirebilirsin.. ama NTFS yi windows kendisi FAT32 ye çeviremiyor.. bunu yapmak için partition magic gibi 3. party yazılımlar kullanmam gerekli.. anlamadığın bir$ey olursa sor ltfn..