Şimdi Ara

XP kurulu bilgisayara nasıl Linux kurabilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar pc de xp kurulu. Ben buna Pardus kurmak istiyorum, ikisi aynı anda. C ve D iki tane bölüm var. Baştan söylim ikisini de formatlayamam. C de Windows var. Benim düşüncem şöyle; bir programla D den 5-6 GB lık bölüm ayırıp, Pardus kurarken o bölümü seçip orayı formatlattırabilirim, böyle uyar. Böyle bir yol var mı? Eğer varsa yanlışlıkla falan D yi tamamen formatlama riski var mı? Bana bunları anlatabilirmisiniz? Format, Pardus, grub, boot, virtual pc...

• Bir fikri olan yok mu?
  • Merhaba
    Wmvare adlı bir program var. Sanal olarak linux kurabilirsiniz. kolay ve basit.

Hard disklere hiç kurmana gerek yok.Hatta sana tavsiyem ilk başta sanal olarak kurup dene.

Sorun olursa tekrar haberleşelim.

quote:

Orjinalden alıntı: .hardCam.

Arkadaşlar pc de xp kurulu. Ben buna Pardus kurmak istiyorum, ikisi aynı anda. C ve D iki tane bölüm var. Baştan söylim ikisini de formatlayamam. C de Windows var. Benim düşüncem şöyle; bir programla D den 5-6 GB lık bölüm ayırıp, Pardus kurarken o bölümü seçip orayı formatlattırabilirim, böyle uyar. Böyle bir yol var mı? Eğer varsa yanlışlıkla falan D yi tamamen formatlama riski var mı? Bana bunları anlatabilirmisiniz? Format, Pardus, grub, boot, virtual pc...

• Bu Microsoft Virtual PC nin bir benzeri değil mi? Virtual PC sadece Windows destekliyor, bu Linux. Doğru anladım değil mi?
  • Daha önceden ayırdığın bölümü format atmadan ayırmaya kalkmak pek akıllıca değil. Bu işi yapan çeiştli programlar var ama riski çok fazla. Sanal olarak kuran programlarla deneyebilirsin, ama kurduğun sanal sistem kısa bir süre sonra çöküyor. En azından ben 3 denememde de 3-7gün de çöktü sistemler. Tavsiyem önce d: yi yedekleyip sonra ayırma işlemini gerçekleştirmeniz. Böylece hem risk almamış olursunuz hem de sistem daha sağlıklı kurulacağı için çökmez.
  • Bu sanal sistemi tam olarak nasıl yapıcaz? Şimdi Pardusun sitesinde bir normal var bir de Çalışan CD var .ISO uzantılı. Biz hangisini yapıcaz? Bir de sanal sistem çökerse D yi komple götürüyormu?
  • Tavsiyem Ubuntu Linux Kullanman, ubuntunun sitesine gir formu doldur sana 2 tane ucretsiz masrafsız cd yolluyolar. sora deneyebilirsin.
    Cd yi tak bios ta cd yi birincil olarak goruyorsa otomatik acılacak kurulum yapmadan sanal olarak acılacak, biraz dene kullan eger hosuna giderse masa ustunde Install Now secenegi ile kurabilirsin. haa bundan once harddiskini ayırman lazım. Hic biyere format atmana gerek yok. Partition manager ile hard diskinin kullanılmayan bolumunu linux e ayırabilirsin ama 5 gb tan az olmasın.
    Tamam pardus turk yapımı ama daha once hic linux kullanmadıysan tavsiyem ubuntu kur. sora pardusa gecersin.
    Sorunun olursa pm at acıklayabilirim....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Wmvare nin Linux desteği var.Gönül rahatlığıyla kurabilirsin. Çökmez patlamaz merak etme. daha önce denendi . linux son versiyon olarak sana Fedora yı öneririm.İnternetten indirim bir cd ye kaydedebilirsin.Sonrada Wmvare ile sanal olarak kurarsın. Linux kurulumundan önce kurulum hakkında döküman okumanı tavsiye ederim.

Kolay gelsin

quote:

Bu Microsoft Virtual PC nin bir benzeri değil mi? Virtual PC sadece Windows destekliyor, bu Linux. Doğru anladım değil mi?

• WMvare ye kuracaksan makinanın güçlü olması lazım yoksa çok kasıyo pc bu arada sende kasılıyosun tabii
  • Bu Ubuntu, Fedora falan İngilizce değil mi? İngilizceyse bana göre değil. Yalnız ben hala şunu anlamadım. Sanal olarak kurarken .ISO olan CDyi mi kurcaz tek parça olanı? Yani Pardus'taki adı Çalışan CD, yani kurmadan CD-ROMdan çalışan CD. VMware ile kurarken bu CDyi mi göstercez? İkinci bişey de sanal olunca bilgisayar başlarken sormayacak dimi, sadece Windowsu açıp ordan geçiş yapcaz?

Bir de sanal makine için 2 program daha var. Benim aklım karıştı şunu bana bir desenize, hepsi aynı kapıya çıkıyor...

1. VirtualBOX (Linux destekliyor)
    2. Microsoft Virtual PC (sadece Windows tabanlı)

Bunlar da aynı görev için değil mi? Farklarını sormuyorum fark var da görev aynı yani. Yoksa karıştı iyice 3 farklı program, ISO, format, sanal-gerçek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .hardCam. -- 6 Mart 2008; 14:37:29 >
  • Ben de yaklaşık 1 sene önce ikiye bölünmüş sabit diskimde xp nin yanına pardus kurmuştum. pardusa ayıracağın bölümü ve kaç gb ayıracağını kurulum esnasında belirliyorsun, programa gerek yok. mesela d: kısmında 6 gb kullan diyorsun, pardus sadece o kısmı kendi dosya sistemine göre formatlıyor. gerisi aynen kalıyor. ben birkaç gün içinde kaldırmıştım ama kaldırana kadar epey uğraştım. pardusu kaldırdığım halde bilgisayar açıldığında işletim sistemi seçmemi istiyordu. özellikle onu düzeltmek için zaman harcadım.
  • Ama ya 5-6gb formatlarken dolu bölümü formatlarsa? Kendisi boş olan bölümü seçebiliyor mu?
    HDD ne zarar gelmedi dimi? Ya da sonra birleştirebildinmi yoksa hala ayrı mı?

Ayrıca başlangıçta isminin kalmasının çaresini de buldum şimdiden.

[..ama linuxu sildikten sonra boot menüsünde kalıyor ..
    onun içinde xp cd si ile başlat r ile kurtarma konsoluna geç.. ve fixmbr yazarak xp nin boot menüsünü tekrar yükle..]
  • quote:

Ama ya 5-6gb formatlarken dolu bölümü formatlarsa? Kendisi boş olan bölümü seçebiliyor mu?
    HDD ne zarar gelmedi dimi? Ya da sonra birleştirebildinmi yoksa hala ayrı mı?

Ayrıca başlangıçta isminin kalmasının çaresini de buldum şimdiden.

[..ama linuxu sildikten sonra boot menüsünde kalıyor ..
    onun içinde xp cd si ile başlat r ile kurtarma konsoluna geç.. ve fixmbr yazarak xp nin boot menüsünü tekrar yükle..]

Bak onu bilemiyorum geçmiş zaman, ama benim pardus kurduğum bölüm tamamen boştu. boot konusunda ise, xp cd si bende olmadığı için o dediklerini yapamamıştım.

• ilk defa linux kuaracaksan bencede ubuntu 7.10 sürümünü kur türkçe dil desteği var. hee kurmadan cd den de kullana bilirsin ama yavaş olur. birde ekran kartın ati ise ekran kartını kurmada zorlanırsın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.