Hedefim malum computer vision alanında master/doktora yapmak. Bunun için matematik ve teorik cs konuları ile uğraşmam lazım. Kendime bir yol haritası çizdim, dönem dönem neleri bitirmememi hangi dersleri almam gerektiğini planladım. Şimdi master ve doktora sürecinde maddi olarak tatmin edici paralar kazanılmıyor, ben de diyorum mobil, web alanından da ayriyetten yürüyüp remote/freelance mı takılsam ek olarak, bu fikir mantıklı mı? Alabildiğim kadar üstten ders alıp, yaz okulundan da ders alcam. bu sayede 3. ve 4. sınıf için ciddi bir boşluk yaratmış olacağım. |
Yan beceri olarak ios development öğrenmek mantıklı mı?
-
-
Zaten normali öyle değil mi
Yani ceng alanları deyince mobil Web geliştirme vs biraz daha yan alan olarak kaldığını düşünüyorum, yani derslere bakınca bile bu bölümün asıl amacı programlamadan ziyade harbiden bir bilgisayar konseptine girmeni sağlamak.
ben de öyle yapıyorum bir yandan mobil bakıp bir yandan ML ve donanım üzerine gidiyorum 1. Sınıf kışından beri, freelance yapmasam da hem cvde hem de stajda artı olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
evet ceng'in amacı mobilci webci çıkarmak değil zaten ama o havalı alanlarda dişe dokunur iş yapmak için sağlam bir yerde phd yapıp big techlere girmek lazım yoksa webci, mobilci oluyorsun.
zaten benim bölüm ceng değil o yüzden ekstra çaba lazım.
-
Freelance o kadar kolay olduğunu düşünmüyorum.
Tecrübeli adam arıyorlar, junior iken freelance veya remote kolay değil. (Correct me if I am wrong...)
yani 3-5 bir şey kazanıracak mobil uygulamalar çıkarmayı falan düşündüm aslında. bilmiyorum ne derece mantıklı.
-
Dişe dokunurdan neyi kast ettiğimiz de önemli bence ya, illa openai'da çalışalımdan ziyade şirketlerden gezdiğim gördüğüm kadarıyla oradaki projeler de ilgimi çekiyor.
Hele mimari öğrenip çip yarışması + ML üzerine bir çalışma yaparsam (geçen bölümde böyle bir ilan gördüm de biraz tecrübeli arıyorlardı) bu alanda ilerlerim şu an ön planda olan backendi de arkaya atarım.
Yani cutting-edge alanlarda inovatif işler yapmak, algoritma geliştirmek, yeni teknolojilerin çıkmasına katkı sağlamak vs. bunlar için phd lazım.
ML engineer ile ML researcher'ın yaptığı işler birbirinden çok farklı. ML engineer'ın işi bildiğimiz software engineering.
-
Research tarafı pek benlik değil ya, geliştiren teknolojileri kullanarak ürün çıkarmak daha çok ilgimi çekiyor, tabi ki bahsettiğim alanlarda
Bu arada o kadar cutting edge dedin ilk defa senden başka bir kursta bunu gördüm izleyelim bakalım neymiş
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
kanka ileri seviye teknoloji demek işte zaten türkiyede cutting-egde hiçbir şey yok.
researchten kastım tamamen akademisyenlik değil yani benim ana odağım ürün çıkarmak, oturup sadece araştırma yapıp paper çıkarmak değil. chatgpt gibi inovatif şeyler çıkarmak, bunu da ml engineer olarak çalışanlar değil ai/ml researcher, applied scientistler vs. yapıyor, başrol oyuncular bunlar. mesleki tatminliğin zirvesi bence bu.
-
Yerinde olsaydım freelance işlere güvenerek yol haritası çizmezdim. Hintliler ve Pakiler piyasayı çok düşürdü ve onlardan o kadar çok var ki senin boş bir profilde herhangi bir sitede öne çıkman için çok çabalaman gerekecek. Hepsine ek olarak şansının da yaver gitmesi gerekiyor ki insanlar seninle çalışmak istesin.
-
yan skill diyorum zaten hocam. ana odağım bu olmayacak. uygulama çıkarır 3-5 bir şey kazanırım belki.
-
Yani mesleki tatmin dedim ama o kadar da üst olmasına gerek yok engineering tarafı daha hoşuma gidiyor, bir de phd o kadar ters bir şey ki bana.
Benim bu tüm hedefler galiba harbiden aselsanda birleşiyor ne yapıp edip burada "hedefim içinde" bir iş bulmak lazım sonrasına bakarız.
Günlük linkedln zamanım gelmiş sanırım asdaggaafagaga
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 3 Ocak 2025; 14:36:43 >
Hocam bu cutting-edge olayına girmek epey zor. Çok az sayıda istihdam var hemen hemen hepsi Kuzey Amerika'da, o yüzden kesin gerekmese de top tier phd falan isteyip çok seçici davranabiliyorlar. Yani mücadelen bilgi eksikliği değil, milletin gözüne girecek CV çıkarmak oluyor gibi bir durum var, çünkü maaşlar aşırı yüksek ve çok ilgi çeken bir alan ve ilgilenen çoğunluk dünyanın her yerinden aşırı başarılı veya aşırı sağlam networklü insanlar oluyor.
Amerika'da phd bile garanti etmiyor bu pozisyonları ve o kadar sene phd yapıp eğitimine uygun pozisyon bulamazsan daha büyük bir yıkım olur. Yabancılar için phd gerçi vize kapısı olduğu için durum biraz farklı. Çinli veya Hintli dahi tarzda tipler var onlarla rekabet etmek gerekecek, moral bozmak istemiyorum ama şimdiden elenmiş drumdayız aslında. OpenAI'da yüksek maaşlarla çalışan TR'den kimse var mı mesela?
-
biliyorum hocam, adanmışlık istiyor bu kariyer yolu. az istihdam var ama az sayıda da phdli eleman var. şeyini sallayanın yazılımcı olduğu bir düzende sofeng olmak da kolay değil ki.
google, intel, nvidia, meta, apple tarzı yerlerde çok fazla dediğim title'da çalışan Türk var, onlarla konuşarak bir plan çizdim zaten kafama göre şunu bunu yapcam demiyorum. openai'ı bilmiyorum.
en kötü türkiye'deki network'ümü kullanır burada savunma sanayide işe girerim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X