Şimdi Ara

yapay zeka ve rand

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
608
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle konu yanlış yerdeyse özür dilerim.

Arkadaşlar kaç gündür düşünüyorum. Bu yapay zeka nasıl oluyor diye en sonunda php biliyorum az çok rand fonksiyonu aklıma geldi bazı şeylerini benzettim. Peki ama rand fonksiyonu nasıl çalışıyor. Bilgisayar gibi bir sistemin sayılar arasında seçim yapması bana göre imkansız. Rand fonksiyonunun nasıl çalıştığını bana anlatabilecek var mı?
    Şimdiden teşekkür ederim.

• Merhaba,

Sorunuzu biraz araştırdım ve şu bilgiyi buldum: Bilgisayarın, saniyenin milyonda birine kadar
    ölçebilen bir sayacı olduğunu düşünün. Siz
    "random bir sayı seç"(her hangi bir programlama dili ile ) komutunu verdiğiniz
    anda, bilgisayar da size saniyenin kaçıncı
    milyonda birinde olduğunu söylüyor. Alın size 1
    ile 1.000.000 arası random sayı seçebilen alet. ( :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi özgür beyin -- 18 Haziran 2013; 22:22:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • öncelikle randdan başlayalım...
    klasik rand fonksiyonları aslında tam olarak random sayı üretmiyor. doğru yöntemlerle tahmin edilebilecek sayılar (zaman fonksiyonu gibi). bunlara pseudo random, yani sözde rastgele sayılar deniyor. gerçek anlamda random sayı üretmek ise başlıbaşına bir araştırma konusu. bununla ilgili doktora tezleri falan var. derin bir mevzu yani.

yapay zeka konusuna gelince...
    yapay zeka dediğimiz aslında karar ağaçlarından oluşur. yani bir ilk durum vardır, oradan gelinebilecek diğer durumlar bir ağaç yapısıyla bu durumun (ilk duruma kök denir) bir alt üyesi (bunlara çocuk denir) olarak eklenir. ve sonraki durumlar da her bir durumun altına... bu şekilde gider. sonra ağaç üzerinde gezilerek en avantajlı durum bulunur ve oraya hareket edilir.
    tüm ağacı dolaşmak çoğu zaman (tic tac toe gibi basit oyunlar haricinde) mümkün değildir. bu nedenle ağaç bir kaç adım sonrasında kesilir ve sezgisel (heuristic) bir fonksiyonla o durumun değeri tahmin edilmeye çalışılır.
    tam anlamamış olabilirsin ama yapay zeka da bilgisayar bilimlerinin bir bilim dalı. o da derya yani :)
    yapay zeka programlamak için lisp gibi özel programlama dilleri kullanılır. bunlar rekürsiyon tabanlı olup ağaç yapısı üzerinde hızlı bir şekilde dolaşmak için gerekli altyapıyı sağlarlar.

• gerçek rastgele sayı üretimi için hafiften magazinel bir kaynak (tam akademik değil, anlaşılabilir nispeten)
    http://www.random.org/randomness/

yapay zeka için ise:
    http://aima.cs.berkeley.edu/
    (bu kitabı o kadar kolay okuyamayabilirsin)
  • yani aslında bilgisayar seçim yapmıyor sadece zamanla alakalı bişey. Zamanı geri alıp tekrar sayı üretmesini istesek yine aynı sayıyı üretecek. ne kadar ilginç yahu bi sayı seçiminin bile nasıl olduğunu anlayıp kodlayamıyoruz bile :) Aslında bunu yapabilsek al sana gerçek bir insan.
  • http://www.populersite.com/?m=s&cI=119&p=3

bu linkteki ilk sitede yapay zekayla alakalı bir site var çok başarılı
    (kendi reklamımı yaptım kusura bakmayın :p)
  • quote:

Orijinalden alıntı: terakki58

yani aslında bilgisayar seçim yapmıyor sadece zamanla alakalı bişey. Zamanı geri alıp tekrar sayı üretmesini istesek yine aynı sayıyı üretecek. ne kadar ilginç yahu bi sayı seçiminin bile nasıl olduğunu anlayıp kodlayamıyoruz bile :) Aslında bunu yapabilsek al sana gerçek bir insan.

Pek de öyle değil. Random number Generation ile ai arasında pek bir bağlantı yok.

Karar ağaçlarının yapısı ile heuristicleri gerçek insana ne kadar yaklastirirsaniz O kadar insansı bir makine elde edersiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yapay Zeka ile Tarot Yorumu
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada ek bilgi olarak;
    Birçok işlemci tümleşik analog devre ile donanımsal olarak rastgele sayı üretebiliyor. Ama nedense intel yeni başladı bu olaya. Son çıkan ivy bridge lerde RDRAND yönergesi ile mümkün.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.