Şimdi Ara

yardımm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben monster bilgisayar alacam ama bi noktada kararsızım yaptığım internet araştırmasında net bi sonuç bulmadım. monster GT663 ve Gt68 gibi modellerde çift harddisk takabiliyoruz ve raid 0-1 destekleri de mevcut. benim asıl sormak istediğim iki adet 750gb diski raid 0 ile kullanırsam okuma yazma hızların rakamsal olarak hangi noktalara kadar çıkar veya da onun yerine bir adet SSD 128gb ve bir adet de 750 gb disk raid olmadan alsam daha performanslı olur mu yoksa raid civarında bi hız mı yakalamış olurum.. raid 0 özelliklli disklerde disk boyutu önemli mi mesela 2x250 ile kurulan raid ile 2x750 ile kurulan raid arasında (aynı marka model diskler kullanılarak sadece boyut farklı olduğu zaman) fark olması gibi birşey söz konusu olur mu..?

• yorum yapacak arkadaş yokmu SSD disklerde 200mb okuma 150mb yazma geçiyor peki 2x750gb Raid 0 sistemde okuma yazma hızları tahmini ne kadara ulaşır
  • valla matematik hesabı bu iş yaklaşık olarak, çünkü raid 0 ın mantığı yazarken bilgileri 2 fiziksel hard diske yazabildiği hız ölçüsünde böler, ve bu 2 hard diski tek bir hard disk olarak görür. haliyle senin 2 harddiskin çalışır okurken de. iki hard diske de yazabildiği hız oranında böler. mesela biri 200 biri 20 ise yazma hızları, 220 mb bi dosyayı 1 sanieyede 200 mb ssd ye 20 mb hdd ye denk gelecek şekilde böler. ama mesela ssd okuma hızı 300 olsun, hdd okuma hızı da 10 olsun, bu sefer hdd ye yazılı olan 20 mb ı hdd 2 saniyede okur , ama ssd yazılı olan 200 mb ı , 0.67 saniyede okur, okunan dosya bir bütün olarak anlam ifade ettiği için aynı dosyayı okuma süren 2 saniye olur ( yani yavaş basamağa göre ilerler). başka bir hesaplamayla, hdd okuma ve yazma hızları eşit ve 32mb ise, ssd okuma ve yazma hızları da 200/50 ise , sistem yazma hızlarına göre paylaşım yapacağı için raid 0 durumunda aynı dosyayı okurken de 50 mb hızla okur gibi olacaksın. bu nedenle alacağın ssd nin okuma ve yazma değerlerinin yakın olması raid 0 durumunda önem kazanır. ha ama raid yapmaz ssd yi sek kullanırsan, ozaman 50 ile yazmış olsan da okurken 200 mb lık hızın tamamını kullanabileceksin

• hocam daha önce raid kullanmadım. mantığını anladım az çok biliyorum asıl sormak sitediğim şu mesela. 2x750gb raid 0 sistemde 200mb lik dosyayı okuma yazma hızı olarak alacağım performans ile 128gb SSD disk ve 750gb harddisk ile raid olmadan alacağım hız yani SSD diskin hızı olacaktır buda birbirlerine yakın değerler mi olur yoksa ciddi fark oluşturan değerler mi olur. bide raid sistemde tek disk olarak görünüyor iki harddsik anladığım kadarıyla peki D E gibi bölümler açabiliyor muyuz harddiski bölebiliyor muyuz yoksa direk 1.5tb tek disk olarak mı kalıyor... bide anlamadığım boyutları farklı olan disklerde mesela 128gb SSD ile 750gb harddsiskde raid kurulduğu zaman doğal olarak SSD ye daha hızlı veri atacak çabuk dolacak ama 750gb diskedaha yavaş ataccak geç dolacak ben 300gb lik bi dosya atsam mesela belli bi noktaya kadar 128gb den sonra okuma yazma hızlarında değişiklik olması gerekmez mı.
  • valla bana sorarsan hiç raidle falan uğrasma direkt ssd al ki ben öyle yapmayı düşünüyorum. raid laptoplarda hem sesi hemde güç tüketimini arttırır ayrıca ssd nin perfomansınada gelemez. 90-120 gb civarı ssd alıp üzerinden cıkan diskide ikinci slotta yedek olarak kullanmak çok daha mantıklı bence...
  • bu konuda bende ejderle aynı fikirdeyim , çünkü önerin eğer 2 tane eşdeğer ssd raid yapmak olsa gerçekten inanılmaz hızlara çıkabilirsin, ama bir ssd ile hdd nin raid 0 ile kullanılmasının sana matematiksel katkısı çok düşük olacak, bu ufak hızlanma için de açıkçası raid in risklerini göze almaya değmez , çünkü raid kurulumu herhangi bir nedenden çökerse 2 hdd bağlantısı kopacak , ve haliyle yarım dosyaların bi anlamı olmicak ve tüm sistem çökecek. tüm bunların yanında 2 tane eşdeğer hdd yi raid 0 yapmak avantajlı çünkü hızı 2 ye katlamış olacaksın, (16 ise 32 olacak ) ama öte yandan yine ejderin de belirttiği gibi sisteme extra güç isteği yaratacak bu durum ve hdd ömürlerini aynı anda kullandığı için kısaltacak ve tabi daha çok sese neden olacak. yine de performans için değebilir bu kısmı biraz zevk meselesi. ama bir ssd alıcam diyosan 128 gb diyosan gercekten iyi bir hacim, o hacime guncel oynadığın oyunu ve windows u yükliyip , hdd olan kısma da diğer mp3 ler gibi , ya da filmler gibi dosyaları stocklayabilirsin. bu şekilde aynı zamanda yazma hızı düşük ama okuma hızı yüksek bir ssd seçebilirsin ( cünku raid 0 olmadıgı icin yavas da yazsa yine hızlı okayacaktır) böyle bir seçimdeki değişken tabiki paradır, daha ucuza ssd bulmanı sağlar , yazma hızı düşük okuma hızı yüksek 2 yine eşdeğer ssd ile zaten uçarsın :) ve dediğin doğru yazma konusunda eğer ssd hacmi dolarsa bahsettiğin 300 gb dosya yuklemek gibi, ozaman raid kalan verleri hdd ye yönlendirecek, bu da ssd kendi payını hemen okuyabilse dahi , hdd den gelecek verilerin tamamlanmasını beklemek zorunda kalıcak anlamına geliyor ki , yine seveceğin bişey deil.

• sanırım 128gb SSD artı 750gb harddisk alacam en mantıklısı bu bencede tam olarka öğrenmek istedim raid performanslar konusunda forumlarda baya övgü var özellikle mesela takıldığım nokta 300mb okuma 150mb yazmaya olaşılabilir olduğundan bahsedilmiş tabi veri erişim süreleri SSD kadar değil ama genel olarak okuma yazma performanslar hakkında abartı da olabilir. kullanan arkadaşlara sormak istedim. enerji konusu genel olarak sorun değil zaten sonuçta yüksek performans bi bi bilgisayarla pek gezmem evde durur benim için daha fazla alan açmış olurum mantığı var biraz eğer 300mb okuma 150mb yazma gibi hızlara raid 0 da olaşılabilirse 1.5tb alan sahiib olurum ama hızların gerçekten tahmini yada ortalama hangi değerlere ulaşıyor tam bilmek lazım. daha önce raid hiç kullanmadım mesela 2x750gb raid 0 diskte disk üzerinde bölümleme yapamama gibi bir durum var mı aklımı kurcalıyor mesela tek disk olacak C D E gibi bölüm oluşturmama gibi bir durum var mı acaba..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Acill wifi yardımmm lütfenn!
    15 yıl önce açıldı
    lütfen yardımmm
    11 yıl önce açıldı
    ACİL YARDIMMM
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: phoenix317

sanırım 128gb SSD artı 750gb harddisk alacam en mantıklısı bu bencede tam olarka öğrenmek istedim raid performanslar konusunda forumlarda baya övgü var özellikle mesela takıldığım nokta 300mb okuma 150mb yazmaya olaşılabilir olduğundan bahsedilmiş tabi veri erişim süreleri SSD kadar değil ama genel olarak okuma yazma performanslar hakkında abartı da olabilir. kullanan arkadaşlara sormak istedim. enerji konusu genel olarak sorun değil zaten sonuçta yüksek performans bi bi bilgisayarla pek gezmem evde durur benim için daha fazla alan açmış olurum mantığı var biraz eğer 300mb okuma 150mb yazma gibi hızlara raid 0 da olaşılabilirse 1.5tb alan sahiib olurum ama hızların gerçekten tahmini yada ortalama hangi değerlere ulaşıyor tam bilmek lazım. daha önce raid hiç kullanmadım mesela 2x750gb raid 0 diskte disk üzerinde bölümleme yapamama gibi bir durum var mı aklımı kurcalıyor mesela tek disk olacak C D E gibi bölüm oluşturmama gibi bir durum var mı acaba..

ssdler raidlerden daha performanslıdır genel olarak...o yüzden direkt ssd alman daha mantıklı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.