Şimdi Ara

Yargıtay: 'Banka konut kredisinden dosya masrafı alınamaz.' (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.234
Cevap
71
Favori
136.542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: theistman

Dosya masrafı için dilekçe verecem hakem heyetine, sorum hesap işletim ücretinide aynı dilekcede verebilirmiyim yoksa ona ayrıca mı dilekce vermem gerekiyor.

Kabul ederlerse olabilir ancak son zamanlarda hesap işletim ücretlerine ait itirazları hakem heyetleri geri çeviriyor. (ilden ile farklılık da gösterebiliyor)

Artı aynı dosyada dosya masrafını kazanıp hesap işletim ücretini kaybedebilirsiniz konu tüketici mahkemesine giderse ve aynı karar çıkarsa sırf hesap işletim ücretini kaybettiğiniz için karşı tarafa avukat ücreti de ödeyebilirisniz.Ben dosya masrafı için tüketici mahkemsine dava açarken avukatım böyle yapalım dedi ve dava içerisine hesap işletim ücretini dahil etmedik. tavsiyem önce dosya masrafını almayı deneyin sonra bir dilekçe de hesap işetim ücreti için verirsiniz tabi kabul ederlerse..

• quote:

Orijinalden alıntı: bkmtkm

quote:

Orijinalden alıntı: Mihmander

quote:

Orijinalden alıntı: Howard88

Geçen ay ziraat bankasından konut kredisi çektik 2 bin gibi bir masraf aldılar.El yazısı ile birşeyler yazdırdılar şartlarda mutabık kaldık vs.... bu şartlarda tüketici mahkemesine başvursam olumlu sonuç alabilirmiyim ? Nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler

Vakifbanktan alabilen varmı??

ben de arkadaş gibi birşeyler yazdım. mutabikiz vs. diye buna rağmen alan varmı?
    ev Kredidisini ocak 2013 yılında kullandım..

Tam olarak ne yazdığınız hatırlıyor musunuz? Eğer banka ile olan aranızdaki anlaşma gereği, tüm masrafları biliyorum ve kabul ediyorum gibi bir yazı imzaladıysanız, bu belge size karşı delil olarak kullanılabilir ve davayı kaybedersiniz. Bu taktik yeni çıktı, son 1 yıldır bu taktik uygulanıyor bankalar tarafından, bunun için sanırım başka bir yerde bir arkadaş dava açmış ve daha dava sürüyor. Yargıtayın vermiş olduğu karar ise daha önceki krediler için geçerli bir karardır, son 1 yıl içinde kredi kullananlar varsa, yukarıda belirttiğim gibi bir yazı yazıyorlar ve herşeyi kabul etmiş sayıyorlar, ama tabi şöyle bir şeyde var, bu yazıyı zorla yazdırıyorlar yoksa kredi vermiyorlar diye bir savunma yapılabilir. Ama sonuç ne olur bilinmez, burada aslında en son mahkemeyi kazanan birisinin paylaşım yapması gerekli.

Bu nokta önemli arkadaşlar... Son 1 yıldır bankalar ayıktı ve size yazı yazdırmadan kredi kullandırmıyorlar. Bu tarz bir davayı kazanan var mı o önemli? Ona göre bende dahil almak üzere birçok kişi dava açmayı bekliyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: pprodigyy

Arkadaşlar paranızı kesinlikle geri alirsiniz.Buna hesap kesim ücreti kredi kartı aidatları vs de dahil.Ancak şunu unutmayın.Paranızı aldıktan sonra 5 sene kredi çekmeyi unutun.Çünkü merkez bankası tarafından kara listeye ekleniyorsunuz.

Kaynak : Tüketici hakları telefon hattında çalışan arkadaşım.Telefonda sorarsaniz bu bilgiyi vermeyebilirler...

Geldi yine banka sahibi oldugunu sanan bankacilar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zerok

quote:

Orijinalden alıntı: bkmtkm

quote:

Orijinalden alıntı: Mihmander

quote:

Orijinalden alıntı: Howard88

Geçen ay ziraat bankasından konut kredisi çektik 2 bin gibi bir masraf aldılar.El yazısı ile birşeyler yazdırdılar şartlarda mutabık kaldık vs.... bu şartlarda tüketici mahkemesine başvursam olumlu sonuç alabilirmiyim ? Nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler

Vakifbanktan alabilen varmı??

ben de arkadaş gibi birşeyler yazdım. mutabikiz vs. diye buna rağmen alan varmı?
    ev Kredidisini ocak 2013 yılında kullandım..

Tam olarak ne yazdığınız hatırlıyor musunuz? Eğer banka ile olan aranızdaki anlaşma gereği, tüm masrafları biliyorum ve kabul ediyorum gibi bir yazı imzaladıysanız, bu belge size karşı delil olarak kullanılabilir ve davayı kaybedersiniz. Bu taktik yeni çıktı, son 1 yıldır bu taktik uygulanıyor bankalar tarafından, bunun için sanırım başka bir yerde bir arkadaş dava açmış ve daha dava sürüyor. Yargıtayın vermiş olduğu karar ise daha önceki krediler için geçerli bir karardır, son 1 yıl içinde kredi kullananlar varsa, yukarıda belirttiğim gibi bir yazı yazıyorlar ve herşeyi kabul etmiş sayıyorlar, ama tabi şöyle bir şeyde var, bu yazıyı zorla yazdırıyorlar yoksa kredi vermiyorlar diye bir savunma yapılabilir. Ama sonuç ne olur bilinmez, burada aslında en son mahkemeyi kazanan birisinin paylaşım yapması gerekli.

Bu nokta önemli arkadaşlar... Son 1 yıldır bankalar ayıktı ve size yazı yazdırmadan kredi kullandırmıyorlar. Bu tarz bir davayı kazanan var mı o önemli? Ona göre bende dahil almak üzere birçok kişi dava açmayı bekliyor...

Bu konu çok önemli arkadaşlar, özellikle 2013 yılının başından bu yana kredi kullanıpta dosya masrafını geri alabilen arkadaşlar burada ne yaptıklarını yazmalı. Bu durumu ben BİMER'den Başbakanlığa ve Bankacılık denetleme kurumuna yazdım. Sizlerde BİMER'i kullanarak şikayetinizi dile getirebilirsiniz. Bizim ihtiyacımız olan kalıcı bir çözümdür. Öyle tüketici mahkemelerine başvura başvura bir çözüm gelmeyecek, her mahkeme sonucuna göre bankalar yeni bir sistem uygularlar ve olayı çözerler. Bizim en yetkili ağızdan kesin bir çözüme ihtiyacımız var. Ben daha düşük bir rakamlarla bu dosya masraflarının (Ortalama 100TL-1000TL arasında) alınabileceğini yazdım BİMER'e sizde benzer ithamlarda bulunabilirsiniz.

• Yargıtay'dan örnek dosya masrafı kararı
    Yargıtay, milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren önemli bir karara onay verdi. Özel bir banka, konut kredisi kullandırdığı müşterisinden 4 bin lirayı aşkın dosya masrafı aldı.

Kopyala 11 Kasım 2013 13:14
    Yazdır

Müşteri, kendisinden fazladan alınan 4.147 TL'lik parayı bankadan talep etti. Aldığı olumsuz yanıt sonrası tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme, fazladan alınan dosya masrafının iadesine karar verdi. Banka avukatı kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay da emsal nitelikte bir karar verdi. Yerel mahkemenin verdiği kararı onayan Yargıtay, benzer davalarda tüketici lehine kapı aralamış oldu.

Ramazan Akpınar 21 Ağustos 2006 günü özel bir bankadan konut kredisi çekti. Aldığı kredinin tutarı 85 bin TL oldu. Banka, anılan kredi için 4.147 TL'lik dosya masrafı çıkardı. Akpınar, 4.147 TL'lik dosya masrafını kabul etti ve taraflar sözleşme imzaladı.

HAKSIZ ŞART UYARISI

Akpınar kredi ödemelerine devam ettiği süreçte, daha önce çıkan yargı kararları ve 'Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesi'ne göre bankanın kendisinde aldığı dosya masrafının haksız olduğunu öğrendi. Anılan maddede "Satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır" hükmü yer alıyor.

Akpınar ilgili yönetmeliği ayrıntılı inceledikten sonra söz konusu bankadan, dosya masrafı olarak kendisinden alınan 4.147 TL'nin iadesini istedi. Ancak banka, Akpınar'ın bu talebini yanıtsız bıraktı.

'ALDIĞIMIZ PARA YASAL'

Akpınar bu kez yargı yoluna gitti. Avukatı aracılığı ile İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı. Talebi, kendisinden alınan paranın mahkeme kanalı ile iadesiydi. Bankanın savunması ise, alınan dosya masrafının hukuka ve taraflar arasında yapılan sözleşmeye uygun olduğu yönünde oldu.

'ALDIN AMA NEREYE HARCADIN?'

Mahkeme karar vermeden önce bilirkişi raporu talep etti. Emekli banka müdürü Osman Sezer bilirkişi olarak atandı. Sezer 5 sayfalık raporunu 21 Ocak günü mahkemeye sundu.

Raporda özetle şu yönde görüş oluştu: "Dosya masrafı adı altında para alındı. Ancak alınan paraların nereye harcandığı, nasıl bir masraf yapıldığı belli değil. Banka bu konuda herhangi bir belge sunamadı. Bankanın talep edebileceği iki masraf kalemi var. Bunlardan biri, ortalama 400 liralık ekspertiz ücreti, diğeri ise kırtasiye masraflarıdır. Ancak banka bu iki kalem için de para talep etmedi. Örnek Yargıtay kararı, alınan paraların nerelere harcandığının ortaya konulması gerektiğine işaret ediyor. Bu durumda davacı, bankanın aldığı 4.147 TL'yi talep edebilir."

YARGITAY OYBİRLİĞİ İLE ONADI

Mahkeme, bilirkişi raporunun da dosyaya sunulması ile birlikte kararını geçtiğimiz 7 Mart'ta yapılan duruşmada açıkladı. Mahkeme, bankanın, müşterisinden aldığı 4.147 TL'yi yasal faizi ile birlikte ödemesine, ayrıca mahkeme masraflarını da üstlenmesine karar verdi. Davayı kaybeden bankanın, kararı, Yargıtay'a taşıdı. Dosyaya bakan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 18 Eylül günü oy birliğiyle yerel mahkeme kararını onadı. Yargıtay, dava masrafını da davalı bankanın üzerine bıraktı.

'MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR'

Akpınar'ın avukatı Fırat Epözdemir Yargıtay kararına ilişkin özetle şunları söyledi: "Anılan karar, yalnızca konut kredilerinde değil, taşıt ve tüketici kredilerinde de alınan dosya masraflarını da ilgilendiriyor. Yerel mahkeme çok net bir soruya göndermede bulunmuştu: 'Masraf adı altında aldığın parayı nereye harcadın. Eğer bunu belgeleyemiyorsan geri ödemekle yükümlüsün.' Yerel mahkeme kararının Yargıtay tarafından da onanması, benzer sorunlar yaşayan milyonlarca banka müşterisin yakından ilgilendiriyor."

• BANKALAR DOSYA MASRAFI, KREDİLENDİRME KOMİSYONU, YAPILANDIRMA CEZASI, EKSPERTİZ ÜCRETİ VS ADLAR ALTINDA TÜKETİCİDEN HAKSIZ PARALAR ALMAKTADIR

BU ÜCRETLERİN İADESİNE İLİŞKİN EMSAL DAVA KARAR ÖRNEKLERİ dthukuk.com DA İNCELEYEBİLİRSİNİZ,

BANKANIN AÇTIĞI VE KAYBETTİĞİ DAVA ÖRNEĞİ DE VARDIR, HALEN CESARET EDEMEYENLERE DUYRULUR..
  • Ekte Altındağ Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti kapısında asılı duyuruyu paylaşıyorum.
    Buna göre 2013 yılı için 350 TL yi aşan Ekspertiz ücretleri haksızdır ve iadesi için başvurabilirsiniz.Örneğin; 1000 TL ekspertiz ücreti alınımıştır 650 TL sinin iadesini istiyorum diyerek dilekçe ile başvurabilirsiniz.
  • 2007 senesınde halkbankasının toki kredisi için 2000 tl dosya masrafı aldılar şahsımdan. bunun iadesi için başvursam kazanma şansım varmıdır?
    tefe tüfeye göre her yıl bellı sekılde odedıgım aidat artıyordu bende 2011 senesınde toplu odeme ıle borcumu kapattım.
    sızce basvursam sansım varmı.
  • neden olmasin ki şansınız.ben bu yil mart ayinda kullandigim kredi icin dun avukata vekalet verdim.hatta el yazimla biseylerde yazip imzaladm.bakalim.3-4 ay sonra sonucu yazarim

• merhaba,

konut kredisi kullanmıştım.

31.12,2012 tarihinde erken kapama yaptım ve erken kapatacağım için işlemler sürdüğünden
    23,12,2012 de ödemem gereken taksidi ödememiştim.

banka kapatma tutarı olarak bi bakiye belirledi ve yazıyla bildirdi.

burada bana gelen dekontlara baktığımda
    aynı gün içinde gönderdiğim paradan önce 23,12,12 de ödemem gereken taksit tutarı gecikme faizi ile alınmış
    sonra dosya komple kapatılmış.

oysa burada nakden kapama için başvurmuşum direk kapatma tutarı verilmesi gerekir diye düşünüyorum.
    sistemlerinin izin vermemesi benim sorunum değil.

bu yolla kredi taksidi tahsil edilirken benden fazladan 1300 tl faiz tahsil edilmiş oldu.

bununla da kalmadı dosya masrafı 1000TL
    ekspertz ücreti 580 tl
    ipotek fek ücreti için de 350 tl ödendi
    istihbarat ücreti olarak da 15 TL

ve maalesef erken kapama içinde 2457 TL (maalesef bunu alabileceğimi sanmıyorum)

ama diğer kalemler için bi hesap çıkarıp tüketici mahkemesine başvuracağım.

bakalım ne alıyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afanesavo -- 20 Kasım 2013; 16:42:43 >

• MSefa23 kullanıcısına yanıt
    Sonuç ne oldu arkadaşım haberdar edermisin,acil tarafından.
  • serozog S kullanıcısına yanıt
    neyi sormuştunuz hocam?
    Ocak ayında yapılandırma dahil 7000tl lik mahkemeden bahsetmişsiniz.yapılandırma ücretini alabildiniz mi?
  • serozog S kullanıcısına yanıt
    dosya masrafı artı 2 yapılandırma için 7400+ 800 faiz = 8200 TL aldım avukatımda bankadan 900 tl aldı.. Avukatım aracılığı ile aldığım bu miktarın resmini eklemiştim.

http://cache.donanimhaber.com/Thumbs/5/8dfb9e73c214f7ad140539087a21b59f_480_False_72_5.jpg
    Afiyet olsun.Güle güle harca.Bende yapılandırma için hakem heyetine başvurdum.Lehime karar verdi.Bankada Asliye hukuka itiraz etti.Benden cevap bekliyorlar.Ocak ayında siz de benim durumum daydınız.Sonra hangi aşamalardan geçtiniz.Belgeler emsal kararlar.Yardımcı olurmusunuz.
    Sizin yargıtay kararınızın örneğini almak mümkün mü?
  • eskişehirdeki tüketici derneğine gittim ne yardımcı olan var ne yol gösteren.şu işin en başından beri yaopılması gerekenlerin olduğu inceleyebileceğim yer var mı..birde denizbank kart aidat ekstrelerini vermedi bende dilekçe ile başvutup iadeli taahhütlü yolladım hala ses seda yok.1 ayı geçti..o konuda bilgisi olan varmı
  • Garanti den çektiğim konut finansman kredisinin dekontlarını bulamıyorum. 16.03.2010 da kredi başlangıcı,25.11.2010da ise yapılandırma yapmıştım. Yani iki kez 2000 tl nin üzerinde ödemeler yapmıştım.ne yapmamı önerirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: dentist69

Garanti den çektiğim konut finansman kredisinin dekontlarını bulamıyorum. 16.03.2010 da kredi başlangıcı,25.11.2010da ise yapılandırma yapmıştım. Yani iki kez 2000 tl nin üzerinde ödemeler yapmıştım.ne yapmamı önerirsiniz.

bankadan dekontlarınızı tekrar isteyebilirsiniz gerçi sizden bu kez de dekont ücreti alacaklar ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez
  • 15 gün geçti param yatırılmadı.Bankayı İcraya nasıl verebilirim.?

Aşamalar hakkında bilgi verirmisiniz.Ayrıca icrayı adrese kayıtlı olduğum ilde vermek gibi bir mecburiyet var mı? 1 Ay şehir dışında olacağım bulunduğum ilde verebilirmiyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forumland -- 27 Kasım 2013; 15:16:05 >
  • 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.