Şimdi Ara

Yarın Elektronik Sınavım var(KONDANSATÖRLE İLGİLİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi aksamlar yarın sınavım var özet geçeyim direkt inşallah yardımcı olursunuz.

Kondansatörde nasıl değer okuyabilirim? internetten baktım 1-2 yere ama tam olarak anlamadım.

Mesela soru tipleri hep şöyle atıyorum üzerinde 104 yazan kondansatörün değeri kaçtır? 103 yazan kondansatör değeri kaçtır? gibi...

Nasıl hesaplayabılırım tesekkurler

• quote:

Orijinalden alıntı: cakirkeyo

İyi aksamlar yarın sınavım var özet geçeyim direkt inşallah yardımcı olursunuz.

Kondansatörde nasıl değer okuyabilirim? internetten baktım 1-2 yere ama tam olarak anlamadım.

Mesela soru tipleri hep şöyle atıyorum üzerinde 104 yazan kondansatörün değeri kaçtır? 103 yazan kondansatör değeri kaçtır? gibi...

değerler pf cinsinden yazılıyor.

102=10x(10^2)pf=1nf

103=10x(10^3)pf=10nf

104=10x(10^4)pf=100nf

470=47x(10^0)pf=47pf

gibi.. son harfler tolerans

http://ee.istanbul.edu.tr/laboratory_sections/dosyalar/Kondansatorler.pdf

• quote:

Orijinalden alıntı: stresstest

quote:

Orijinalden alıntı: cakirkeyo

İyi aksamlar yarın sınavım var özet geçeyim direkt inşallah yardımcı olursunuz.

değerler pf cinsinden yazılıyor.

102=10x(10^2)pf=1nf

103=10x(10^3)pf=10nf

104=10x(10^4)pf=100nf

470=47x(10^0)pf=47pf

gibi.. son harfler tolerans

http://ee.istanbul.edu.tr/laboratory_sections/dosyalar/Kondansatorler.pdf

anladım hocam tesekkurler

• Hocam kisAca soyle soyleyim.. Drencte carpan sari renk olursa 100kohm ve uzeri yani yùzluk deger. Turuncu var ise drekt soyluyoruz yani 10k. Kirmizi varsa ortaya nokta koyuyoruz yani 2.2k. Kahverengiyi gorunce bu olayi ohm olarak dusunuyoruz.
    Kondansatore gelince mesela ilk 2 sayi 47 olsun; sonunda 4 varsa 470nf.. Sonunda 3 varsa 47nf.. Sonunda 2 varsa 4.7nf.. Sonunda 1 varsa bunu drencte ohm olayina dusmus gibi dusunelim 470pf.. Sonunda 0 varsa 47pf olur gerisini bilmiyorum. Sonunda 5 varsa nf nin 1 ustu mf di heralde, 4.7mf olur.. Umarim yardimci olabildim. Birde en cok karistirilan. Drenc ile kondansator hesabi birbirinin tersidir. Kondansator paralel baglayinca deger artar voltaj enkucugunun degeridir, seri baglayinca degeri duser voltaji toplanir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

Hocam kisAca soyle soyleyim.. Drencte carpan sari renk olursa 100kohm ve uzeri yani yùzluk deger. Turuncu var ise drekt soyluyoruz yani 10k. Kirmizi varsa ortaya nokta koyuyoruz yani 2.2k. Kahverengiyi gorunce bu olayi ohm olarak dusunuyoruz.
    Kondansatore gelince mesela ilk 2 sayi 47 olsun; sonunda 4 varsa 470nf.. Sonunda 3 varsa 47nf.. Sonunda 2 varsa 4.7nf.. Sonunda 1 varsa bunu drencte ohm olayina dusmus gibi dusunelim 470pf.. Sonunda 0 varsa 47pf olur gerisini bilmiyorum. Sonunda 5 varsa nf nin 1 ustu mf di heralde, 4.7mf olur.. Umarim yardimci olabildim. Birde en cok karistirilan. Drenc ile kondansator hesabi birbirinin tersidir. Kondansator paralel baglayinca deger artar voltaj enkucugunun degeridir, seri baglayinca degeri duser voltaji toplanir.

anladım hocam sağolun
  • telefonla yazmıştım karışık oldu şimdi pc de düzenleyim;
    475=4.7mF
    474=470nF
    473=47nF
    472=4.7nF
    471=470pF
    470=47pF

1000mF 50v 2 adet seri bağlantı= drencin tam tersi olacak yani= 500mF 100v (seri olunca voltaj alımı artıyor.
    1000mF 50v 2 adet paralel bağlantı= drencin tam tersi yani= 2000mF voltaj aynı yada en kücük olan voltaj baz alınır,, çünkü paralel olunca büyüğün voltajını alırsak, küçük olan kaldıramaz ve patlar.
    drençte ise ilk iki rengin sonunda çarpanı altın ise mesela oda 47 olsun;
    47+altın= 4.7ohm
    47+siyah= 47ohm
    47+kahve =470ohm
    47+kırmızı; işte burada aynı şekilde kohm lara geçiyoruz = 4.7kohm
    47+turuncu= 47kohm
    47+sarı= 470kohm
    47+yeşil işte burada Mohmlara geçiyoruz; =4.7mohm
    47+mavi = 47mohm
    47+mor = 470Mohm. Başarılar..
  • quote:

telefonla yazmıştım karışık oldu şimdi pc de düzenleyim;
    475=4.7mF
    474=470nF
    473=47nF
    472=4.7nF
    471=470pF
    470=47pF

1000mF 50v 2 adet seri bağlantı= drencin tam tersi olacak yani= 500mF 100v (seri olunca voltaj alımı artıyor.
    1000mF 50v 2 adet paralel bağlantı= drencin tam tersi yani= 2000mF voltaj aynı yada en kücük olan voltaj baz alınır,, çünkü paralel olunca büyüğün voltajını alırsak, küçük olan kaldıramaz ve patlar.
    drençte ise ilk iki rengin sonunda çarpanı altın ise mesela oda 47 olsun;
    47+altın= 4.7ohm
    47+siyah= 47ohm
    47+kahve =470ohm
    47+kırmızı; işte burada aynı şekilde kohm lara geçiyoruz = 4.7kohm
    47+turuncu= 47kohm
    47+sarı= 470kohm
    47+yeşil işte burada Mohmlara geçiyoruz; =4.7mohm
    47+mavi = 47mohm
    47+mor = 470Mohm. Başarılar..

sanırım ezber değerlerden gideceğım hocam bilgi icin tesekkur ederim ama karısık biraz

• cakirkeyo C kullanıcısına yanıt
    Zamanla oturuyor tabiki (hesap üzerinden açıkla deseniz
  • quote:

Zamanla oturuyor tabiki (hesap üzerinden açıkla deseniz

geçe6 sınavda sordugu gibi hep sabit rakamları soruyor bu sınavdada öyle olur inş. Genelde 102-103-104 gibi değerler soruyor hocam

• @Emin-Fırtına arkadaş üstteki kondansatör lerde "mF" yazmışya bu simgeyi µF bulamamışda öyle yazmış , burdaki m kuyruklu olan m sınavda onu kuyruklu olarak yaz yoksa kalırsın, µF bu şekil
  • pikofarad = pF 10^-12
    nanofarad = nF 10^-9
    mikrofarad = µF 10^-6
    milifarad = mF 10^-3

diğerleride var genelde bunlar kullanıldığından bunlardan sorar.
  • @Blue Sun

Hocam sağolun bakalım inş.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

sağolun hocam yarın sınavda telefon açabılırsem donusturmek için işime yarar :D

okadarcık şey için telefon açacağına o sınava hiç girme..
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

okadarcık şey için telefon açacağına o sınava hiç girme..

çıkmadı zaten

osilaskop sorusu,3 adet pnp sensör seri röle bağlantısı,bi tane devre sormuş ledlerin üzerine düşen akımı,sensör ve transdüserlerle ilgili yine bir soru,kuadrak,triyak,npn transistor vs. gibi elemanların sembol çizimi,op-amp devrelerinden soru geldi eviren sormuş bir tane çıkış dalgasını çizin demiş hesaplayıp sonra toplayıcı 3 devre birleştirip sordu falan filan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cakirkeyo -- 6 Haziran 2014; 23:57:24 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.