Direk hasta AI'a atsa ve doktorlar aradan çıksa nasıl olur? |
Yazilim mühendisliği bitti artık başka bölüme gecin (2. sayfa)
-
-
İsterse yüzde yüzünü yapsın. Kodlamada bir şey yok. Yani sürekli proje geliştirdiğin zaman, ister istemez kodları da ezberlemiş oluyorsun ama hangi dili kullanıyorsan, o dilin mantığını öğrenirsin.
Veri türleri var, kontrol yapıları var, fonksiyonlar var, bellek yönetimi var, kütüphaneler var, framework'ler var, syntax var, debugging var falan filan hepsi var..
Sen şimdi diyorsun, GPT'ye emir verince, sana program kodu üretiyor ve kodları paste'liyorsun, çalışıyor, iyi ama bu tarz şeyler zaten yıllardır yok mu? Var..
Mesela ben C#'da bir program geliştireyim, bir Windows yazılımı olsun, mesela bir dosyayı silecek bir şey istiyorum diyelim, çok basit bir örnek vereyim, bunun için şöyle bir kod kullansam...
using System;
using System.IO;
class Program
{
static void Main()
{
string dosyaYolu = @"C:\path\to\your\file.txt"; // Silmek istediğim dosyanın yolu
if (File.Exists(dosyaYolu)) // Dosya var mı kontrol et
{
File.Delete(dosyaYolu); // Dosyayı siliyor
Console.WriteLine("Dosya başarıyla silindi.");
}
else
{
Console.WriteLine("Dosya bulunamadı.");
}
}
}
Şimdi bu kodu ben her yerde bulurum zaten. GPT'ye de sorsam verir, Google'a da sorsam verir, StackOverflow'a da sorsam verir, Reddit'e de sorsam verir eee GPT'ye soruyorsun o da veriyor..
Hatta internet öncesinde millet muhtemelen, programlama kitapları karıştırıp bu tarz kodları oralardan alıp kullanıyordu..
Şimdi buradaki bu yaklaşık 20 satırlık şeyi ben baştan klavye kullanarak yazacak kadar amele miyim? Bunu yapan varsa ciddi söylüyorum aveldir..
Yani bu şekilde çalışmak zaten lamerlık falan değil herkes böyle çalışıyor kimse oturup bu kalıpları her seferinde baştan yazmaz..
Bende zaten bu tarz kodlar olu, ben bunları gerektiği yerde paste ederim zaten. Çünkü avel gibi baştan yazmaya uğraşmam.
Burada sana düşen görev, o program kodunu okuduğun zaman, onun ne yaptığını anlaman, programına bunu entegre edince, bir güvenlik sorunu falan oluşuyor mu bunu bilmen, onu genel mimariye nasıl oturtacağını bilmen falan bunlar daha önemli şeyler. Yani kodlama yapmadan önce, senin tüm programı zaten kafanda tasarlaman gerekiyor. Eğer program nasıl tasarlanır bilmiyorsan, kodlara bakınca ne yaptıklarını satır satır anlamıyorsan iste onları birleştirmek o zaman script kidde olayıdır..
Ve bu durumda GPT seni script kiddie yapar..
Şimdi ChatGpt'ye sorunca kod veriyorsa ne değişti? Millet zaten yıllardır toplama kodla program oluşturabiliyor..
Buradaki kodlamayı yapmak zaten mevzunun amelasyon kısmı..
O yüzden senin ChatGPT, tek bir kelime ile mesela sen şu emri verdiğinde, program oluşturamıyorsa zaten mevcutta da programlama bilmeyen adamın isine yaramaz ki..
O sekilde web script bile yapamazsın.
Mesela istiyorsan dene,
ChatGPT prompt, Bana PHP dilinde, sıfırdan bir Donanımhaber forum scripti oluştur, Tüm özellikleri olsun.
Yaz bakalım sana ne cevap verecek?
Bu yazdığını gerçekleştirse bile ve bu oluşturulan yeni program, mükemmel çalışsa bile, kodların ne yaptıgını anlamadan, o elde ettiğin programı daha sonra sorun çıkartırsa nasıl yönetmeyi düşünüyorsun? Ya güvenlik sorunu varsa düzeltebilecek misin? Programa ek özellikler entegre etmen gerekirse GPT yine bunu yapabilecek mi? Ben bunları yapabileceğini hiç sanmıyorum.
Yapacahhh edecehhhh demekle olmuyor, yapsın etsin öyle konuş, biz de görelim..
Bak şimdi mesela, ben de gidip dünyayı yok edeceğim, yaşayan herkesi son ferdine kadar eksiksiz öldüreceğim diyelim, yani imkansiz ornek vermek icin yazdim, bunu yapabiliyor muyum? Lafta kalıyor..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 26 Aralık 2024; 20:50:5 >
-
Onu zaten ChatGPT'ye yapabiliyorsunuz, ama her seferinde bir doktora danışmanızı tavsiye ediyor. Etik nedenler ve güvenlik, sağlık riski gibi konulardan başlarda bunu kimse kabul etmez, bir de doktorun imza atıp reçete yazması veya teşhisi onaylaması lazım, AI'a vermezler bu kadar yetkiyi, kimse de bu sorumluluğu almak istemez.
-
ben daha önce bunları anlatmayı denedim ya anlamıyor ya da işine gelmiyor.
-
Şimdilik öyle:)
-
Sorumluluk AI'a yüklenebilir ileride
Tesla autopilot crash misal
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Biz ne anlatıyoruz sabahtan beri radyolojiyi o yüzden artık tercih etmiyorlar
Yapay zekanın etki edecegi çoğu bölümü artik secmiyorlar
Ama wn büyük gelişme yazilim sektöründe sadece yılın başında yazilim mühendisliği işlerinin %3unu yapacak düzeyde olan yapay zeka temmuzda %40 aralıkta %70duaeyine ulaştı
Gerisini sen dusun
Hemen olacak demiyoruz entegrasyonu da zamanla olacaktı
1900lu zamanlarda ilk traktörün yapıldığı zamanlarda da tarlasa ürün toplayan 100lerce calisan da senin gibi düşünüyordu ehehhhe benim işimi bu traktör alamaz diyordu
Şimdi o yüzlerce calisan issiz
Senin o kafayla, dohtur mesleği daha önce gider. Tıbbi öyküden, sonuca ulaşmak, bilgisayar programı yazmaktan daha kolay bir şey. Tırı vırı 5000 hastalık var deme kitaptan falan bakarsın icabında hangi hastalıklardan şüpheleneceğin oralarda yazıyordur..
Bazı belirtiler hangi hastalıkları çağrıştırıyor, eleme yapıyorsun, sonra da emin olmak için gerekirse test ve görüntüleme yapıyorsun falan.. Yani bu o kadar da güç bir şey olmasa gerek. GPT'ler bunu daha iyi yapar.. Girişimsel ve Operatif mevzular onlar ayrı konu.
Iste üst tarafta birkaç prof çalıştırırlar, gereksiz zerzevat varsa çalıştırmazlar, makine GPT teşhisleri koyar, tepedeki birkaç prof da teşhisi onaylar.. Adamın ilacını yazıp gönderirler..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2024; 17:39:14 > -
Mühendislikte 1 ve 0 vardır yani siyah ve beyaz kodlar da ona göre yazilir zaten o yüzden de şu an yazilim mühendislerinin çoğu işsiz kalmaya başladı frontend backend 1 yila kalmaz hepsi işsiz kalır
Ama tip öyle değil 1 ve 0 yani siyah ve beyaz diye bir şey yok o yüzden upuzun bir egitimi var o yüzden hiçbir doktor halen işsiz kalmadı
Bu 1 ve 0 olayı, yazılımda her şey binary sistem temeli üzerine inşa edildiği için var. Quantum computing yayılırsa, binary tabanlı 1-0 eğitimi tamamen çöp olabilir, bu da gelecek için diğer bir risk. Henüz bunu kimse dikkate almıyor.
Çalışma hayatında, düz coder değil de yönetici falan oluyor insanlar, başka işlevleri de yerine getiriyorlar, sonuçta o dediğiniz 1-0 'la sınırlı kalmıyorlar genelde.
Doktor sayısı hastalara yetmiyor, diploma gerekliliği olan ve kontenjan sınırlı bir alan tıp. Ayrıca henüz AI'ın direkt dahil olduğu bir uygulama kullanımda değil. Devlet hastanelerinde AI ile teşhis yapıyorlar da biz mi bilmiyoruz?
Bu yüzden henüz tıpta bir işten çıkarma görmemiş olmamız normaldir.
-
Hacım senin meslekteki her bölümü yapay zeka dediğin o ucube şey halleder. Belki kendi başına ameliyat yapamayabilir ama öykü almaktan, test raporu incelemeye, teşhis koymaktan, ilaç yazmaya, röntgen okumaktan EKG incelemeye kadar her şeyi yapar. Bunu geliştirirlerse belki makineyle göz muayenesi bile yapar.. Insan vücudu karmaşık bir makinedir ama bununla ilgili bilgileri kavramak o kadar da güç bir şey değil bence. Soyut kavramlar da var ama genel olarak ezber iste yüklerler bilgileri chatgpt'ye mis gibi dohturluk yaptırırlar.. Hatta bence de böyle olsun. Ben GPT'ye muayene olmaktan çekinmem bayağı şey biliyor gerçekten. Ben bazen ufak caplı sorun yaşayınca, belirtilerimi anlatıyorum pat diye teşhisi koyuyor. Tavsiyeler de veriyor.. Dohtur'a anlatsam o daha azını söyleyecek..
-
Sizin meslekte soyut ve analitik şeyler fazla değil. Sebepten sonuca ebem de gider.. Eğitim uzun çünkü, insan vücudunda öğrenilecek çok şey var ama bu o şeylerin öğrenilmesinin güç olduğu anlamına gelmiyor. Tıp'ın overrated olması, insanlar ölümden ve hastalıktan korkuyorlar. Köylüler, kendini tedavi edene, ver elini öpem haaa babovvv büyüksen diyor, tedavi etmezsen ya da sırada geriye bırakırsan o zaman da, bu ne biçim dohturrr hele bir bunu dövem haaa diyor.. Bu mesleğe duyulan saygı bile menfaat icabı.. Sen köylüleri tedavi etme bak sana nasıl dağdan inme gibi saldıracaklar.. Kimse kimseye x ya da y diye saygı duymaz zaten her şey menfaat dünyasıdır..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2024; 18:19:59 >
-
Small scriptleri o1 mini, komplike tasklari o1 pro mode super iyi yaziyor, 4/4o seviyesindeki sacmalamalarin cogunu cot kurarak cozmus durumdalar. Hala bunlari polish edecek bir adam lazim end product icin ama simdiden eskinin 7 8 kisilik takimini 1 2 kisiye dusurmeye yakin bir yetenekte, yakin gelecekte entry-mid level software engineer/developer (?) kalmayacak gibi, exponentialdan ote bir hizla ilerleme mevcut
Kalır kalır o kodları yazdırmak için zaten bir programı kafandan tasarlaman gerekiyor.
Ben böyle çalışmam, daha önce kendim oluşturduğum, kendi hazır kod parçalarımdan ve editlemelerimden yararlanırım ama sen script diyorsun. Mesela şu an kullandığımız forum sisteminin bir clonunu ChatGPT'ye de yazdırabilirim bunu da en fazla yani kabasını 10 günde yaparım yani tembellik etmez de sürekli çalışırsam fakat normal bir hızda gidersem 30 - 40 gün sonra aynı forumu yazmış olurum frontend'ini de aynı şekil taklit ederim ama herkes yazdıramaz. Çünkü ona küçük parçaları, belirli bir sırayla tarif ederim. Verdiği kodlar çalışmazsa sürekli manual editlerim.
Tüm script'in kafamda bir siluetini oluşturmakla başlarım. Tıpkı resim çizerken, çizdiğim şeyin bir siluetini kabaca oluşturup, onları sonradan silmek değiştirmek gibi düşün. Önce onun bir bulanık siluetini kafamda tasarlarım, sonra onları yavaş yavaş tarif ederek çıktıları alırım, onları birleştirir ve rötuşları da yaparım.
Fakat sizin söylediğiniz şey, mesela ChatGPT'ye bir forum yaz ağa dediğin zaman yazıyorsa, onun zaten hazır paket programdan da bir farkı kalmaz ki.. O şekil script kullanacağınıza gidin Xenforo kullanın Wordpress kullanın hazırı zaten var ve destekleniyor da.. Hazırı varken neden desteklenmeyen bir CMS kullanacaksınız?
Bu şey bizim isimizi kolaylaştırır ama tamamen yerimize geçemez..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2024; 19:8:11 >
-
İşin kolaylaşması = Çalışan sayısının ve gereken teknik bilginin azalması demek
Kodu yazmakla yazılmış kodu takip edebilmek arasındaki teknik bilgi farkında bahsetmeme gerek var mı? 10 ile 1000+ saat arası deneyim ve eğitim farkı demektir bu, dostoyevski olmakla, dostoyevski kitabını okuyup anlamak arasındaki fark gibi bir şey.
Tek satır kod yazmadan, promptlarla size verilen çıktılar üzerinde "bunun rengini değiştir" gibi geri bildirimler yaparak, web sitesi veya uygulama yapabiliyorsunuz şu anda AI kullanarak. İhityaç duyulan çalışan azalır da sektör 90% oranında daralırsa iş başvurusu yapıp zaman harcamanın bile anlamı kalmaz bence.
-
Hocam millet şunu anlamıyor, zaten ekstrem durumlar hariç kod yazmıyoruz ki, bak daha önce yazdığım mesajımda bunu belirtmiştim zaten.
Söz konusu şey şu an Web Script'i, bunun üzerinden örnek verelim. Şimdi PHP kullanıyorsun, DB bağlantısı yapacaksın, bir db php oluşturdun, onun içinde DB'ye bir bağlanma kodları olur. Bu kalıp bir şablon mesela, kimse oturup bunu baştan yazmaz. Bunun gibi, bunun gibi zaten hep belli şablonlar var.
Bak mesela CRUD işlemleri yapacaksın diyelim, bir web sitesi nasıl çalışır? Gider MySQL'e yazar, oradan çeker, orayı update eder, orayı delete eder, buna CRUD derler. Create, Read, Update, Delete anlamına geliyor. Sen buradaki mantığı biliyorsan, oradan Create edecek satırları istediğin gibi sağdan soldan bul, yapıştır, bak onun güvenlik sorunu var mı? Varsa modifiye et, Prepared Statements kullan falan. Yani demek istediğim burada kodlama zaten hep ikinci planda kalan bir şey.
Üstelik senin projeyi yetiştirmek için bir zaman sınırın da mutlaka vardır. Bak ben sana DonanımHaber forumunu 30 günde klonlarım diyorum. PHP'de aynısını yazarım keklik gibi proje.. Tabii avel gibi satır satır klavyeden kod girmeyeceğim..
Bu şekilde çalışılır zaten.. Ancak önemli olan şey istersen de satır satır yazabilmelisin yani farklı şekillerde de ifade edebilmelisin.. Çünkü bu toplama kodları sorunsuz yönetebilmen için gerekiyor. Yani bir şey bilmiyorsan ChatGPT kodlarıyla sorun yaşarsın bu dediğimi hız için kullanıyoruz..
Burada önemli olan şey, kodu anlamak ve amaca göre editleyebilmek zaten. Kod editlemeyi bilmeyen adam,
ChatGPT'ye kod anlamadan nasıl programlama yaptıracak? Yaptırdı ve çalıştı diyelim, bir sürü sorun yaşar zaten.
Yaz bir forum ağa dediği zaman yazıyorsa, o da zaten dünya'da eşi benzeri olmayan bir CMS yani hazır sistem olur ki, milyonlarca kullanıcısı olan hazır CMS'ler varken neden bu tarz bir yazılım kullanılacak?
Bu mevzuyu sadece kod yazma olarak görmeyin, yani bu böyle bir şey değil. O yüzden ChatGPT bu olayın yerine geçemez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2024; 19:38:57 >
-
Özetle, biz zaten yıllardır ChatGPT'nin bugün yaptığını yapıyoruz.. Hazır kod elde edip onu isteğe göre uyarlama mevzusu.. Bu yeni bir şey değil.. Zamandan kazandırıyor ve yıllardır herkes bu şekil çalışıyor, bu şekil çalıştığını söylemeyen de yalan söylüyor.. Maksat övünecekler falan nerd takılacaklar.. Mazo coder gibi görünüp cool falan olacaklar..
Bak mesela program geliştirmek için kullanılan Text Editorlere bak, gelişmiş kopyalama yapıştırma, arama değiştirme mevzuları vardır.. Kopyala yapıştır, programlamanın temelidir.. Ctrl C , Ctrl V olmasa zaten amelelikten saçını başını yolarsın.
Burada tek önemli şey, okuduğun kodu anlayabiliyor ve satır satır ne yaptığını biliyor musun? gerektiğinde editleyebiliyor musun? Isteğe göre modifiye edebiliyor musun? Bunları yapan programcıdır, eleman bunları yapamıyorsa chatgpt'ye yazdırsa ne olacak ya CMS yazdırır ya da parça parça gitse bile sorun yaşar.. Umarım söylemek istediğimi ifade edebilmişimdir..
Bütün konu dili enine boyuna bilmektir bilmeden olmaz.. Bileceksin ve cp'ye o zaman hak kazanacaksın.. Dili enine boyuna bilmeyenden ChatGPT programcısı bile olmaz.. ChatGPT sadece yardımcı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2024; 19:42:2 >
-
Dediğiniz durumu biliyorum, herkes stackoverflow'dan hazır cevaplanmış durumları copy paste yapıyordu önceden. Ama AI yeni durumlara adapte olabilen bir şey. Yani bir foruma, reddite. stackoverflow'a falan yazmadan direkt hatayı veriyorsunuz 3 sn içinde düzeltiyor. Önceden bu kendi durumunuza adapte etme kısmını, kodlarla falan oynayıp ufak tefek düzeltmeleri insan yapıyordu, şimdi bu da yok, sadece düz konuşma diliyle şu sorun var düzelt dediğinizde çözüyor.
Mesela co-pilot'ta şuraları renklendir diyorsunuz hepsini çözüp veriyor anında, eski uygulamada google'da arat, benzer cevabı bul, kendi durumuna uyarla, gerekli kod kısımlarını düzelt şeklinde çok daha uzun bir uygulama vardı.
Bu işin basit kısmı, bunun ötesinde kullanmanız gereken algoritmaya veya architecture seçimine kadar önerilerde ve optimizasyonlarda bulunabiliyor AI. Yani gelişmiş bir google deyip geçmek biraz yüzeysel kalıyor. Temele indiğinizde biz de gelimiş arama motorlarıyız; daha önce gördüklerimiz ve bildiklerimizi kullanarak karşımızdaki durumlara çözümler oluşturuyoruz. Bu bazen birebir kopyala yapıştır şeklinde aynı çözümler olurken, bazen ufak tefek değişiklikler ve adaptasyon gerektiriyor. İnsanlık tarihinde, geçmişle hiçbir bağı ve benzerliği olmayan bir çözüm var mı? Varsa da ben bilmiyorum. Hiçbir bilgi ortada yokken, uzaydan meteor düşer de hayatın denklemini falan bize verir, öyle bir durum yok yani. Bence AI'ın yaptıkları, çok sayıda insanı replace edebilecek şeyler.
Şöyle bir sorun var: AI yazılımcıları işsiz bırakır mı? Soru bu aslında ve cevap evet, şu anda bile bu yüzden işini kaybedenler var, ama bu soruyu alıp "Will Software developers go extinct because of AI?" tarzında anlamaya çalışıyorlar. Tamamen dünya üzerinden kaldırmayacak belki, ama ben yazılımcı ihtiyacı çok azalırsa; sağlam bir networkum yok, CEO çocuğu değilim, böyle dünyada milyonda bir görülen bir eşsiz zkaya da sahip değilim ya da MIT'ye falan da gitmedim bunların marka değeri de yok üzerimde, bu durumda o işsiz kalmayacak 10 kişiden 1'i ben olmayacağım demektir, ben bir şekilde halletsem de o 9 kişi işsiz kalacak demektir yani...
Eski tarz problem çözmeyle, AI toollarını kullanarak problem çözmek arasında inanılmaz farklar var. Kendi yazdığınız eşsiz bir kodu AI'a atın ve bu kodu nasıl daha iyi hale getirebilirim diye sorun veya syntax hatalarını bul deyin. Bunları google aramasıyla yapamazdınız.
Cevabınızı değiştirmişsiniz; son kısımda ChatGPT sadece yardımcı demişsiniz, ama bu AI geliştikçe ben AI'a yardımcıymışım gibi hissetmeye başladım artık. Ona yol gösteriyorum, ufak tefek geri dönüşlerle doğru yolda devam etmesini sağlıyorum ama asıl işi yapan, kodu yazan AI oluyor. Az kaldı beni aradan çıkaracaklar, bu yardıma da ihtiyaç duymaz hale gelirse AI...
Uzun yazı oldu, hatalar varsa affedin üzerinden geçmeye zamanım yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 27 Aralık 2024; 20:9:2 >
-
Cok fazla film izlemissin, eger öyle olsaydı herkes tip okurdu ve uzmanlik 6+5yil yerine yazilim gibi 2-4yillik bolum olurdu
Ne teşhisi koyuyor merak ettim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X