Şimdi Ara

Yazılım Projelerinde Fiyatlandırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni yeni küçük işletmelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde freelance şekilde çözümler geliştiriyorum. Şu ana kadar üç iş teslim ettim ve iş öncesi ve sonrası anketler yaptım. İş kalitesinden memnun kaldılar. Bunu şunun için belirttim: Bazen çok komik işler için yüksek ücret teklif ediyorlar. Ücretsiz yaparım ben bunu dememek için kendimi zor tutuyorum. İstedikleri şeyin çoğu aslında hazır çözüm olarak var ama nedense İngilizce diye kullanmak istemiyorlar. Başta birkaç şey dediğim şey tavsiyelerle büyümeye başladı. Misal bir mekan için çok temel bir CRM web uygulaması yazacağım. Planlarıma göre günde üç saat ayırarak yedi günde bitirebilirim. 21 saat ediyor.

Nasıl bir fiyatlandırma politikası izlemeliyim? Faturalandırma için Rimuut kullanıyorum ve %4.5 oranında komisyon kesiyorlar. Onu da hesaba katarsanız çok iyi olur.

P.S İş teslimden çok sonra ek özellik istiyorlar. Şu ana dek ücretsiz hallettim onları. Bunlar için de ek ücret almalı mıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Start Again -- 27 Ekim 2019; 17:39:15 >

• Hocam yazılım projelerinin asgari ücret üzerinden hesaplanması bir gaflettir. Vazıfsız bir iş statüsünde görülmesi içimi acıttı. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür bir fiyatlandırmaya gitmeyiniz. Yazılım, alt yapı gerektiren, bilgi birilimi, deneyim, zihinsel beceri gerektiren bir iştir. Bu sebeple vasıfsız iş statüsüne bunu indirgemeyin. Kendinize ve yazılıma yapabileceğiniz en büyük haksızlıklardan biridir bu.

Freelance çalışıyorsunuz diye piyasanın altında bir fiyat vermeyin. Emeğinizi değersizleştirmeyin.

Mutlaka sözleşme yapın. Sözleşmede projenin kapsamı net belli olsun. Sınırları keskin çizin ki sonradan şu da vardı bu da vardı olmasın. Malumunuz gönül çok şey ister. Dur durak bilmez. Yazılım dünyasında da yapılabileceklerin bir sınırı yoktur.

Bakım anlaşması yapın, devamlılığı hem müşteri güveni hem de yazılımın yürümesi hem de gelirinizi düzenli kılmak adına bu önemli olabilir.

Çalışma yılı ve deneyimlerinizden bahsederseniz tahmini bir ücret skalası çıkartabiliriz.
  • En başta iş tesliminden sonra özellik istemesine karşı bir anlaşma yapmanızı tavsiye ederim. İlk 5 özellik ücretsiz. Sonrası ücretli gibi. Veya özelliğe ayıracağınız zamana göre ücretli veya ücretsiz olsun ama bunun da sınırı olsun tabi.
  • Requizm kullanıcısına yanıt
    Şu ana kadar suistimal eden olmadı ama haklısınız. Sözleşmeye ekleyeceğim bundan sonra.
  • Adam saat yap. Saatine bir fiyat belirle ve (saat * fiyat) + giderler hesabı ile müşteriye fiyatını bildir.
    Ödemenin bir kısmını baştan al sonrasını modülleri tamamladıkça alıp her ödeme sonrası yeni modüle başlarsın.
    Bu şekilde karşı tarafta yeni isteklerde bulunursa bunun bir maliyeti olduğunu bildiği için her aklına estikçe sana iş vermez.
  • GrAy kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler cevap için. Saatine ne belirlemeliyim peki? Hayatımda ilk defa para kazanıyorum ve ne kadar belirlemem konusunda hiçbir bilgim yok. Asgari ücretten bile belirlersem net ücretten mi yoksa brütten mi onu bile bilmiyorum.
  • Start Again kullanıcısına yanıt
    Emeğinize fiyat biçmek bana düşmez onu siz belirlemeniz lazım. Ama asgari ücret tabi ki çok düşük bir meblağ.
    Müşterinin istediği işlere yakın freelance işlere bakıp bir fiyat belirleyin. Zor iş fiyat belirlemek maalesef.
  • Freelance işlerde ücret freelancer'ın profili ve projeyle ilgili deneyimi ve projeyi yapabilecek başka kişilerin olup olmadığı gibi faktörlere göre değişir ve birçok başka faktör daha vardır fakat programcılık & yazılım geliştirme gibi bir iş için en az asgari ücret ve yukarısı bir rakam belirlenmeli Ve Freelance olduğu için brüt asgari ücret yani 2558,4TL/ay temel alınmalı. Türkiye'de resmi haftalık mesai 45 saat bu da ayda 4,35 x 45 = 195,75 saat yapar bu da 13TL/saat yapar. Faktörlere göre bunun üstünde bir rakam belirlemelisiniz. Ve projeyi bitirmeyi tahmin ettiğiniz sürenin üstüne de süre eklemeniz de iyi olur. 20 günlük proje ise 30 gün gibi. 20.günde biter deyip 20.günde bitiremediğinizde hem zor durumda kalırsınız hem de hesaplar karışır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok teşekkür ederim detaylı bilgilendirme için.
  • Hocam yazılım projelerinin asgari ücret üzerinden hesaplanması bir gaflettir. Vazıfsız bir iş statüsünde görülmesi içimi acıttı. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür bir fiyatlandırmaya gitmeyiniz. Yazılım, alt yapı gerektiren, bilgi birilimi, deneyim, zihinsel beceri gerektiren bir iştir. Bu sebeple vasıfsız iş statüsüne bunu indirgemeyin. Kendinize ve yazılıma yapabileceğiniz en büyük haksızlıklardan biridir bu.

Freelance çalışıyorsunuz diye piyasanın altında bir fiyat vermeyin. Emeğinizi değersizleştirmeyin.

Mutlaka sözleşme yapın. Sözleşmede projenin kapsamı net belli olsun. Sınırları keskin çizin ki sonradan şu da vardı bu da vardı olmasın. Malumunuz gönül çok şey ister. Dur durak bilmez. Yazılım dünyasında da yapılabileceklerin bir sınırı yoktur.

Bakım anlaşması yapın, devamlılığı hem müşteri güveni hem de yazılımın yürümesi hem de gelirinizi düzenli kılmak adına bu önemli olabilir.

Çalışma yılı ve deneyimlerinizden bahsederseniz tahmini bir ücret skalası çıkartabiliriz.

• Ben şunu referans almıştım zamanında.http://umutluoglu.com/2009/10/freelance-yazilim-projeleri-nasil-ucretlendirilmeli/

Şimdi ise freelancer olmak çekici gelmiyor. Yaşlandım zamanım daha kıymetli.
  • Bence esas uzmanlik bitirme suresinin kestirilmesinde yatiyor. Bir projeyi kac saatte bitirebilecegini bilmek ciddi tecrube istiyor, eger surekli yapilan is degilse. Bunun formulu uzerine yazilan makaleler var.
    Kac saatte bitirecegini bilirsen zaten ne kadar isteyecegini de biliyorsundur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Bence esas uzmanlik bitirme suresinin kestirilmesinde yatiyor. Bir projeyi kac saatte bitirebilecegini bilmek ciddi tecrube istiyor, eger surekli yapilan is degilse. Bunun formulu uzerine yazilan makaleler var.
    Kac saatte bitirecegini bilirsen zaten ne kadar isteyecegini de biliyorsundur.
    Açıkçası proje 30 adam/gün de biter diye çok isabetli bir hesaplama yapıp buffer ile teklifi hazırlasan da freelance zor bir iş. Benim müşterilerimin tamamı anlaşmanın dışına cıkıyordu. Çünkü yaptıkça aklına yeni fikirler geliyor. Bunlar ek ücret diyince de "bir if değil mi" ,"ne var ki ya, kolay" gibi tepkiler verip genelde ödeme günü ödeme yapmayıp, ödemeyi yapmak için havuç gibi ek özellikleri kullanıyorlardı. Sözleşme vardı. Hep vardı. Avukatımız da vardı. Ancak teklif 6 haneli olmadıkça avukata verip uğraştığına değmiyor. Hukuk da gayet yavaş ilerliyor. Ben bu güne kadar freelance yapıp da dolandırılmayan görmedim. Herkese en az bir kez denk geliyor. O yüzden bu riski de dikkate almak gerekiyor. Ana işiniz buysa önce maliyetlerinizi bilmeniz gerekiyor. Bu maliyetler + maaşlı calışsanız alacağınız para = Maliyetiniz. Üzerine koyacağınız miktar da karınız olacak. Zamanla projenin nerelerinin uzayıp gideceğini anlamaya başlıyorsunuz. Oralar için de ek maliyet eklersiniz. Ancak arkadaş genel olarak sorun çıkarmayan müşteriler bulmuş. İnş öyle devam eder o yüzden maliyetler + (Muhtemel maaş * 2) makul olabilir. Zira zaten karşı taraf da bunu kendi üretmek istese Muhtemel maaş+ SGK gibi bir rakam ödeyeceği için faiş fiyat olmayacaktır. Referanslar arttıkça eliniz güçlenecek ve fiyatınız da artacaktır. Ancak ben yerinizde olsam müşterilerle uğraşmak yerine Apple store, google play app/oyun yapar,pazarlar oradan gelir elde ederdim. Insanlarla uğraşmak zor. Başarılar ve iyi şanslar.

• Freelance Türkiye'de zor iş ben sadece endüstriyel işleri yapıyorum. Hem kurumsal firmalar ile iş yaptığım için arıza çıkartmıyorlar hemde işin sınırı belli oluyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.