Elimizde bir yazılım bulunmaktadır. SAP tabanı üzerinde geliştirilmiş bir el terminali uygulaması. Bunun için değer biçme işine bakacak olursak uygulamanın bir fabrikaya satılması ne kadar olabilir? Birde fabrika source kodu istiyor. Programımızın source kodu ne kadar olmalıdır?
Normal fiyatının üzerinden source kod değeri hesaplanır mı? Bu source kod payını neye göre hesaplamalıyız?
Düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar
bence kaynak kodu satılmamalı. bunu yaptığınızda alan firmanın sizin kodunuz üzerinden geliştirme yapıp yazılımı satmaya başlayabilir. buda can sıkıcı bir durum olur. sizin bu yazılımı geliştirirken harcadığınız emeğin başkası tarafından kullanılması anlamına gelir.
ama tabiki herşeyin bir fiyatı vardır. ilgili yazılımın doğru ****ığında ulaşacağı olası satış rakamı üzerine bir miktar eklenip bir fiyat çıkartılabilir. veya bu kaynak kodların başka yazılımlarda, başka firmalarda kullanılmasını engelleyen bir sözleşme de hazırlanabilir. tabi bu tarz bir sözleşmenin mahkeme durumunda ne kadar açıklanabilir olacağı tartışılır.
Eğer kaynak kodu isteniyorsa + sözleşme yapıyorum. Maliyet hesabı olarak ta fiyat * 3 diyorum.
@orcnd denin de dediği gibi sözleşme kapsamında farklı kişilere verilmemesi,fabrika içinde kullanılması gibi kısıtlamalar koyuyoruz.