Şimdi Ara

Yeni Akıllı Ev Projesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Biliyorum konular arasında pek çok proje başlığı var, ancak çok farklı yöntemler barındırdığı için ve benim yapmayı planladığım şekilde bir anlatım bulamadığım için yeni bir konu başlığı açma gereği duydum. Buraya aklımdaki şeyleri yazacağım, bu konularda bilgi ve tecrübe paylaşılırsa çok sevinirim.

Öncelikle elimde iki adet Raspberry Pi var, biri model 2B, biri 4B 4GB. 2B'yi alışveriş fiyat takip botumu çalıştırmak, ev internetimin reklamlarını engellemek vs çeşitli işler için kullanıyorum. Model 4B'yi aktif olarak kullanmıyorum. Buna Home Asistant yükleyeceğim. Kullanmayı planladığım ürünler Zigbee destekli ürünler olacak, dolayısıyla bir adet de Sonoff Zigbee USG Dongle alacağım.

Evimde halihazırda bol miktarda tavan ledleri ve spotlar bulunduğu için bunları tek tek akıllı ampuller ile değiştirmeyi düşünmüyorum. Bunun yerine anahtarları akıllı hale getirmek için Zigbee röleleri takmayı planlıyorum anahtarların arkasına. Aklıma takılan noktalardan biri şu, salonumda toplam 4 adet ışık anahtarı bulunuyor. 4 kanallı röleler varmış, bunlardan bir tane kullanıp 4 anahtarı da bu röleye bağlayabilir miyim, anahtarlar yine manuel kullanım için takılı olacak ancak akıllı ev sistemi ile bu 4 lambayı da ayrı ayrı kontrol edebilir miyim bu röle ile.

Evin giriş elektrik panosundaki anahtarların da akıllıları varmış, ben bu akıllı ev sistemine yeni merak saldım, pek çok şeyi yeni keşfediyorum, o yüzden çoğunuzun uzun zamandır bildiği çoğu şeyi ben henüz keşfetmemiş bile olabilirim, o nedenle sorduğum sorular çok gereksiz gibi görünebilir, özür dilerim. Bu panodaki sigorta anahtarlarının tamamını değiştirmeli miyim? Yoksa sadece ana giriş sigorta anahtarını değiştirsem yeterli olur mu? Amacım evin toplam elektrik sarfiyatı ile ilgili bilgi almak. Tamamını değiştirirsem bölge bölge de sarfiyatı görme şansım olabilir, bölge bölge elektriği kapatıp açma şansım olabilir ama çok da lüzumlu olmaz gibi sanki. Dolayısıyla evin total sarfiyatını bu şekilde görebilecekken prizlere de ayrı ayrı akım ölçebilen zigbee röleler takmama gerek olur mu bilemiyorum. Bu konuda fikir söylemek isteyen olursa memnun olurum. Zira satın almayı düşündüğüm şeyleri netleştirip hepsini topluca (belki de 11.11 indirimlerinde) aliexpressten almayı düşünüyorum.

Evimin sadece iki odasında tavan ampulü var, diğer odalarda tavan ledleri ve spotlar var, o nedenle bu iki odanın tavan ampullerini zigbee destekli RBG ampuller ile değiştireceğim. Ama bu ampullerin anahtarlarına kontrol rölesi takmazsam bu kez anahtarı kapattığımda akıllı ampulün sistemle bağlantısı kesilecektir muhtemelen diye düşünüyorum. O nedenle bu anahtarları da akıllı hale getirmeli miyim sizce? Bir de anahtarı akıllı yapıp akılsız RGB ampul kullansam RGB kontrolünü home asistant üzerinden yapamam sanırım, doğru mu?

Şimdilik aklıma takılanlar bu şekilde. Yardımcı olursanız sevinirim.

• Yeni Akıllı Ev Projesi

Peki bu röleyi normal ışık anahtarları ve prizler dışında ecnebilerin momentary switch dediği panjur açma kapama anahtarlarını kontrol etmek için kullanabilir miyim?

• Bende sonoff marka basicR2 wifi anahtarı vardı. İçinden röleyi çıkardım. Tetik kablosunu dışarı çektim. Röle normalde 220v geçişini sağlıyordu. Dışarı alınca kombi termostat girişine bağladım. Telefondan kombiyi açıp kapatıyorum. İçindeki röleyi dışarı alarak istediğini yaparsın ama panjur açılırken son konuma gelince durdurmayı neye göre yapacaksın?

• Manuel aç kapa yaparken saniye sayıp ona göre zaman ayarlaması yapmayı planlıyorum.

Sizin kullandığınız senaryoda momentary switch olayı yok ama, normal rocker switch dedikleri aç konumunda açık, kapalı konumunda kapalı olan anahtar işlevi görüyor. Benim merak ettiğim bu akıllı röleyi kullanarak basılı tutma fonksiyonu gördürebilir miyim?

• Anahtarlar için Shelly priz arkası ürünleri tavsiye ederim. Kullanıyorum, memnunum

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt

Nereden satın aldınız? Nötrlü nötrsüz fark ediyor mu?

• Dr.Aequitas D kullanıcısına yanıt

hepsiburadadan aldım, ürünün destek ekibi çok yardımcı oldu. Nötr gerektiriyor benim aldığım ürünler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Peki bir şey merak ediyorum. İkili anahtar için iki ayrı röle mi gerekiyor? İki ayrı ışık için ayrı ayrı yerine tek cihaz ile kontrol mümkün mü? Veya 4 ayrı lambayı tek bir modül ile kontrol etme şansım var mı?

• Dr.Aequitas D kullanıcısına yanıt

Bildiğim kadarı ile ikili role olan ürünleri var, araştırın dilerseniz. Hatta elhelb smart olarak aratın firmayı, arayın. Tüm teknik detayları en ince ayrıntısına kadar söylüyorlar. İhtiyacınıza uygun bir önerileri mutlaka olacaktır. Destek konusunda çok yardımseverler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 3 Kasım 2022; 1:10:49 >
  • Aradığım şeyi buldum, yalnız kafama takılan bazı noktalar var.

Yeni Akıllı Ev Projesi

Şimdi bu alet tam olarak istediğim şeye yarıyor gibi görünüyor. 4 ayrı ışık anahtarını bu tek röleyle kontrol edebileceğim sanırım. Ancak her bir kanala azami 2,5 amper ve 150 watt lık güç verebiliyor. Acaba tavan ledleri bu limiti aşar mı bilemiyorum. Sıkıntı yaşar mıyım bu konuda sizce?

Bir de cihazın üstündeki şemada L3'ün bağlandığı ampulün diğer ucu nötr hattına bağlanmamış görünüyor. Bağlantıda sorun yaşar mıyım ki?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.