Şimdi Ara

Yeni Araç MTV'si ile ilgili bir soru?? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
27.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aracınızı teslim alırken verilen kağıtlara bakın.Orda mutlaka mtv nin ödenmiş olduğuna ait olan makbuz bulunur.Yoksa bayinin tepesine üşüşün ve hakkınızı alın.Anahtar teslim fiyatın içine aracın o an bulunduğu dilimdeki mtv de girer.

Şöyle de bir şey var ki,vergi dairesinin sitesinde bazen bankalar üzerinden ödenen mtv ler ödenmemiş olarak gözüküyor.Bu sorunu gidermek için vergi dairesine mail atın,ödenmiş ise hemen gğn içinde değişikliği yapıyorlar.
  • Ocak 2011 tarihinde sıfır araç alacaklar veya herhangi bir zamanda alacak olanlar için önemli
    aracı alırken MTV ödenmiş mi? diye sorun veya önceden bunu konuşun
    çünkü araç bayiden çıktıktan sonra borç size kalabilir.
  • Ben bir hafta önce arabamı satıp yeni araba aldım.
    Satış sözleşmesine göre kasko hariç masraflar bayiye ait ama ben bu bedeli de fiyattan düşürdüm.
    Çünkü kendim yaparsam 300 TL gibi bir avantajım olacak.
    Bu da farklı bir durum.
    Ama anahtar teslim fiyat anlaşması yapıyorsanız her şey bayiye ait
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Anahtar teslimi demek adı üstünde

- Vergileri Yatırılmış (ÖTV, KDV, MTV)
    - Mali Mesuliyet Sigortası Ödenmiş
    - Plakası Tescil Edilmiş ve Takılmış

Anahtar teslimi budur, isterseniz 31 Aralık'ta tescil ettirin, isterseniz 30 Haziran'da, madem Anahtar Teslimi diyor ve ufak puntolu yazılarla başka bir şart, koşul, sınırlama getirilmiyor (SEAT'ta Mali Mesuliyet Sigortası size ait) MTV taksidi de 1 AY İÇERİSİNDE satıcı tarafından ödenir.

31 Aralık'ta satın alınan bir aracın Temmuz ayında ödenmesi gereken 2. MTV taksidi Ocak ayında ödenmesi gereken 1. MTV taksidi ile birlikte Ocak ayının sonuna kadar ödenir.

30 Haziran'da satın alınan bir aracın Ocak ayında ödenmesi gereken 1. MTV taksidi Temmuz ayında ödenmesi gereken 2. MTV taksidi ile birlikte Temmuz ayının sonuna kadar ödenir.

Dostum yazdığın biraz kafamı karıştırdı,bende 20 aralıkta teslim edilecek bir Nissan Juke alacağım ama şöyle bir şansım varmı diye merak ediyorum,,

Arabayı 20 aralıkta alıp binersem 2012 Ocak-Temmuz Vergisi banamı kalır?Yani bayi heralde 2011 Temmuz-Aralık vergisini öder dimi?,
    Eğer böyleyse aracı Ocak ayının başında teslim almak daha doğrumudur?

Ben aslında hemen 20sinde almak istiyorum,ama böyle bir durum geçerli ise ocakta almak zorunda kalabilirim..

• quote:

Orijinalden alıntı: BREATH

Dostum yazdığın biraz kafamı karıştırdı,bende 20 aralıkta teslim edilecek bir Nissan Juke alacağım ama şöyle bir şansım varmı diye merak ediyorum,,

Arabayı 20 aralıkta alıp binersem 2012 Ocak-Temmuz Vergisi banamı kalır?Yani bayi heralde 2011 Temmuz-Aralık vergisini öder dimi?,
    Eğer böyleyse aracı Ocak ayının başında teslim almak daha doğrumudur?

Ben aslında hemen 20sinde almak istiyorum,ama böyle bir durum geçerli ise ocakta almak zorunda kalabilirim..

Merhaba arkadaşım,

Devlet için 6 ay 6 aydır, 1. ayın ilk günün ilk dakikası başlar ve 6. ayın son günün son dakikası biter (resmi tatil ve hafta sonuna denk gelirse takip eden ilk iş gününün sonuna kadar).

20 Aralık 2011'de araç alırsanız 2011 yılının MTV 2. taksini yine ödeyeceksiniz. Ya siz ödeyeceksiniz, ya da bayi bunu sizin adınıza ödeyecek. İster aracı 1 Temmuz'da alın, ister 31 Aralık'ta, MTV'nin 2. taksidini ödemekle mükellefsiniz (ödevlisiniz) çünkü araç tescili ile vergi mükellefiyetinin tesisi aynı anda gerçekleşiyor.

Örnek olarak bir aracı bu yılın 30 Aralık Cuma günü alıp aynı tescil eder ve haftasonu bindikten sonra gelecek yılın 2 Ocak Pazartesi satarsanız bir tam yılın (2011 MTV 2. Taksit ve 2012 MTV 1. Taksit) motorlu taşıt vergisini ödersiniz, 4 gün için. Bunu Haziran'ın son günü ve Temmuz'un ilk günü yapsanız da öyle. Hatta bu ayların son ve ilk günleri hafta içi ard arda gelirse bu süreyi rekor 2 güne düşürebilirsiniz. Araç satışı için tahakkuk etmiş vergi borcunun bulunmaması gerektiği için bu böyledir.

Devlet için 2 gün de aynı, 365 gün de.

Aracı 20 Aralık'ta alırsanız 10 günlük verginin bayi tarafından ödenmesi anlaşmanıza bağlı. Anahtar teslimi derseniz trafik sigortası, motorlu taşıt vergisi, ruhsat ve plaka dahildir, ama bayi "vergisi ve trafik sigortası sana ait" diyebilir, yani yaptırır ama parasını senden (sonra, aracı teslim ederken) ayrıca alır. Sonra 2012 MTV 1. taksidini de siz ödersiniz. 20 Aralık'ta alacağınız aracın 2011 MTV 2. taksidinin son ödeme günü de 1 ay sonrasıdır, yani 19 Ocak 2012.

Bu nedenle Avrupa'da motorlu taşıt vergileri (en azından Almanya'da) 3 ayda bir alınır.

• çok sağol dostum yardımın için,,,bi arkadaşım aracı satın aldı fakat tescil ve teslimini ocakta yaparak ocak ayını bayiye ödeteceğini söyledi bende öyle yapacağım heralde.yoksa yazık alcam aracı 10 gün sonra 2012 ocak-temmuz verigsini ben ödeyeceğim ama ocakta alırsam onlar ödemiş olur.
  • Ben daha farklı birşey sormak istiyorum, biliyorsunuz araçların yıllık vergisi (MTV) 3 er yıllık arayla bir alt dilime düşüyor.

Diyelim ki ben 2012 model bir araç alacağım.

Bu aracı tescil ettirdiğim tarihin 30 Aralık 2011 ya da 1 Ocak 2012 olması birşey değiştirir mi? Diğer bir deyişle, iki durumda da aracın 3-6 yaş gurubuna düşme tarihi farklı mı olur? yoksa iki durumda da esas alınan ruhsattaki model yılı (2012) mi olur?
  • Vergi dilimi sorusu benim için de merak konusu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: CAGLARRR

Ben daha farklı birşey sormak istiyorum, biliyorsunuz araçların yıllık vergisi (MTV) 3 er yıllık arayla bir alt dilime düşüyor.

Diyelim ki ben 2012 model bir araç alacağım.

Bu aracı tescil ettirdiğim tarihin 30 Aralık 2011 ya da 1 Ocak 2012 olması birşey değiştirir mi? Diğer bir deyişle, iki durumda da aracın 3-6 yaş gurubuna düşme tarihi farklı mı olur? yoksa iki durumda da esas alınan ruhsattaki model yılı (2012) mi olur?

Bu benim için de geçerli.

20 Ekim'de 2012 model araç aldım (PASSAT VARIANT). Bayi benim adıma 2011 yılı MTV 2. taksidini ödedi. Araç 2012 model fakat 2011 yılının 2. yarısında alındığı için devlet aracı tabi ki muaf tutmuyor, aracı 2011 modelmiş gibi vergilendiriyor, 2012 olduğunda tekrar vergilendirilmeye başlıyor.

Yeni model yılı 1 adet fazla MTV taksidine mal oluyor. Araç ait olduğu model yılının tümünün MTV'sinden sorumludur. 2012 model bir araç için 2011 yılı MTV 2. taksidi ödendiği için 2012 yılında 1 taksit eksik ödemek imkansız, mümkün değil. Devlet "erken almayaydın" ve "herkesten önce yeni model yılına ait bir araç alıyorsan vergisini de vereceksin" diyor.

Yani bir sonraki model yılının aracını alanların otomobili ilk vergi dilimi için toplam 3 değil de 3,5 yıl kalıyor ve 6 defa değil de 7 defa MTV taksidi ödüyor. Aracı alıp ÖTV ve KDV hariç fatura bedelini ödeyip 2012 Ocak ayına kadar bekleseydim ve yeni yılda vergilerini ödeyip tescil ettirseydim ilk vergi dilimi ve aracın model yılı aynı olurdu, vergi diliminde 3 yıl kalır ve 6 taksit öderdim.

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/346.html

Kanun şöyle diyor:

quote:

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI VE SONA ERMESİ, TARH, TEBLİĞ VE ÖDEME

MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI:
    Madde 7- (Değişik madde: 29/11/1984 - 3088/3 md.)

Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.

Şu kadarki mükellefiyet;

a) Takvim yılının ilk altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından, son altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda ise, son altı aylık dönemin başından itibaren,

b) Kayıt ve tescilli olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başından; son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren,

Nazara alınır.

• O zaman tescili Ocağa bırakmak arabanın bir alt dilime düşme yılı açısından bir fark (dezavantaj) yaratmıyor, tek fark 2011 yılının 2. taksidini odememek oluyor, dogru anlamıs mıyım :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: CAGLARRR

O zaman tescili Ocağa bırakmak arabanın bir alt dilime düşme yılı açısından bir fark (dezavantaj) yaratmıyor, tek fark 2011 yılının 2. taksidini odememek oluyor, dogru anlamıs mıyım :)

Evet, aynen öyle.

Tabi 2012 MTV'si de 2011 MTV'sine göre Yeniden Değerleme Oranı nedeni ile daha yüksek oluyor. Yeni yılda trafik tescil ücreti ve sigorta gibi masraf ve bedellerine gelecek fark, zam vb. de önceki yıldan farklı oluyor. Önemli olan aracın TESCİL tarihi. Tescil edildiğinde vergi mükellefiyeti de tesis ediliyor ve mekanizma işlemeye başlıyor.

Taner Göde
  • faturamı kestirdim ama ruhsatı çıkarmak için ocakı bekliyorum. kendim yapacağım islemleri.
    önce sigorta yaptırmam gerekiyormuş.
    sizce sigortayı 1 ocaktan önce yaptırsam mı yoksa o da 1 ocak sonrası mı olsun.
    350 tl vermek istemiyorum 10 gün için
  • Yıl 2012 ye girmeden 2012 model araba almak 1 yıl daha vergi diliminden geç düşmesinden gurur duyan tek millet biziz herhalde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: agrilion
    Yıl 2012 ye girmeden 2012 model araba almak 1 yıl daha vergi diliminden geç düşmesinden gurur duyan tek millet biziz herhalde.

Vergi diliminden 1 yıl geç düşmüyor, sadece MTV'nin 1 taksidi fazla ödeniyor. MTV düzenlemesi bu şekilde devam edeceğini düşünürsek kendi aracım için ödediğim/ödeyeceğim MTV yıllara yaygın aşağıda:

2011: 1. Kad. MTV 2
    2012: 1. Kad. MTV 1/2
    2013: 1. Kad. MTV 1/2
    2014: 1. Kad. MTV 1/2
    2015: 2. Kad. MTV 1/2
    2016: 2. Kad. MTV 1/2
    2017: 2. Kad. MTV 1/2
    2018: 3. Kad. MTV 1/2
    2019: 3. Kad. MTV 1/2
    2020: 3. Kad. MTV 1/2

Kırmızı ile işaretlediğim MTV taksidinden farklı ek bir ödeme yok. Sadece 1 adet MTV taksidi fark ediyor, onu da bayi ödüyor, ki zaten senden aldığı paranın içinde saklanıyor.

quote:

Orijinalden alıntı: ankarametinerr
    faturamı kestirdim ama ruhsatı çıkarmak için ocakı bekliyorum. kendim yapacağım islemleri.

İşlemleri kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Trafik şubeleri şu anda yoğun, çünkü 2011 yıl sonu kapmanyalarından faydalanıp araç almak isteyenlere bayiler "aracı hemen tescil etmek kaydıyla" satmak için bastırıyorlar ki ODD listesinde sattıkları araçlar markalarını ön plana (yükseklere) çıkarsınlar. İki uclu değnek gibi: alıcı aracı Ocak 2012'de tescil etmek istiyor, fazla vergi vermemek için, satıcı aracı 2011'de tescil etmek istiyor, kota doldurmak, 2011 yılı için en çok satanlar listesinde yukarılarda gezinmek için.

• 2012 MTV fiyatları ne zaman belli olur acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mikoli88

2012 MTV fiyatları ne zaman belli olur acaba?

yüzde 10 artacak galba
    1.4 motor 700 şu an 770 olsa 385 olur taksidi
  • quote:

Orijinalden alıntı: mikoli88

2012 MTV fiyatları ne zaman belli olur acaba?

Şimdiki vergi tutarlarını YDO (Yeniden Değerleme Oranı) ile hesaplarsanız (% 10.2) 2012 için uygulanacak vergileri bulabilirsiniz.

http://www.motorlutasitlarvergisi.com/sorgulama/yeniden-degerleme-oranlari-2012

1.6’lık otomobilin yıllık vergisi 769 TL oluyor

Yeniden değerleme oranının belirlendiği haliyle uygulanması durumunda, 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin halen 436.2 TL olan MTV tutarı, 480.7 TL’ye çıkacak.

Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 697.9 liradan, 769 TL’ye yükselecek. Motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üstünde otomobili bulunanlar ise yeni yılda 15 bin 821.5 TL yerine 17 bin 435.3 TL vergi verecek.

1.3 litreye kadar
    - 480.00 TL (1-3 yaş)
    - 336.00 TL (4-6 yaş)
    - 190.00 TL (7-11 yaş)
    - 142.00 TL (12-15 yaş)
    - 53.00 TL (16 yaş ve üstü)

1.3 ve 1.6 litre arası
    - 769.00 TL (1-3 yaş)
    - 576.00 TL (4-6 yaş)
    - 336.00 TL (7-11 yaş)
    - 237.00 TL (12-15 yaş)
    - 93.00 TL (16 yaş ve üstü)

Diğerleri web sitesinde var. Bizi en çok bu oranlar ilgilendirdiğinden onları aldım.

• bilgiler için teşekkürler.değerleme oranı çok yüksekmiş benim maaşım bu kadar değerlenmiyecek şahsen :) % 5-6 max.
    vergiler bu hızla yukselirse 1.6 motorun vergisi sadece 3 sene sonra 1025 tl olacak.
    birde taner beyin bahsettiği gibi 3 ayda 1 vergi ödemesi olmalı fakat hükümetin hiç işine gelmez gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

quote:

Orijinalden alıntı: agrilion
    Yıl 2012 ye girmeden 2012 model araba almak 1 yıl daha vergi diliminden geç düşmesinden gurur duyan tek millet biziz herhalde.

Vergi diliminden 1 yıl geç düşmüyor, sadece MTV'nin 1 taksidi fazla ödeniyor. MTV düzenlemesi bu şekilde devam edeceğini düşünürsek kendi aracım için ödediğim/ödeyeceğim MTV yıllara yaygın aşağıda:

2011: 1. Kad. MTV 2
    2012: 1. Kad. MTV 1/2
    2013: 1. Kad. MTV 1/2
    2014: 1. Kad. MTV 1/2
    2015: 2. Kad. MTV 1/2
    2016: 2. Kad. MTV 1/2
    2017: 2. Kad. MTV 1/2
    2018: 3. Kad. MTV 1/2
    2019: 3. Kad. MTV 1/2
    2020: 3. Kad. MTV 1/2

Kırmızı ile işaretlediğim MTV taksidinden farklı ek bir ödeme yok. Sadece 1 adet MTV taksidi fark ediyor, onu da bayi ödüyor, ki zaten senden aldığı paranın içinde saklanıyor.

quote:

Orijinalden alıntı: ankarametinerr
    faturamı kestirdim ama ruhsatı çıkarmak için ocakı bekliyorum. kendim yapacağım islemleri.

İşlemleri kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Trafik şubeleri şu anda yoğun, çünkü 2011 yıl sonu kapmanyalarından faydalanıp araç almak isteyenlere bayiler "aracı hemen tescil etmek kaydıyla" satmak için bastırıyorlar ki ODD listesinde sattıkları araçlar markalarını ön plana (yükseklere) çıkarsınlar. İki uclu değnek gibi: alıcı aracı Ocak 2012'de tescil etmek istiyor, fazla vergi vermemek için, satıcı aracı 2011'de tescil etmek istiyor, kota doldurmak, 2011 yılı için en çok satanlar listesinde yukarılarda gezinmek için.

Hesaplama yaparken ticari sınıfına göre yazmıştım.O sınıf araçların ödedigi vergi boylarını geçiyor.Vergilendirmede Türkiyenin en az vergisi benim fiorinonundur.1.3 ün üstündeki araçlar mtv si 4 yıl sonra 1000tl yi geçecek sonuç korkutucu.

• mtv borcu araç trafikte tescil edilince başlıyor değilmi arkadaşlar,yani aracın faturası aralık ta kesilirse 2011 mtv borcu olmuyor,tescil işlemini ocak ayına bırakıp 2012 mtv yatırılcak sadece
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.