Hala tam bir konsensüs oluşmamış bir konu.. Benim aracın kullanım kitabında(Superb) konuyla ilgili olarak şöyle bir bölüm var:
"İlk 1.500 kilometrede motor mutlaka alıştırılmalıdır. 1.000 kilometreye kadar – Takılmış olan vitese ait azami hızın 3/4'ünden daha hızlı gitmeyiniz, yani izin verilen azami motor devrinin 3/4'üne kadar. – Tam gaz vermeyiniz. – Yüksek motor devirlerinden kaçınınız. – Aracı römork ile birlikte kullanmayınız. 1 000 ile 1 500 kilometre arası – Sürüş gücünü takılmış olan vitesin tam hızına kadar yavaş yavaş yükseltiniz, yani izin verilen en yüksek devir sayısına kadar. Motor, eğer tüm hareketli parçalar birbirine alıştıysa, ilk kullanım saatlerinde daha sonraya nazaran daha fazla sürtünme gösterir. İlk 1.500 kilometredeki sürüş tarzı bu alıştırma işleminin kalitesini belirler. Alıştırma süresinden sonra da aracı hiç bir zaman gereksiz yüksek motor devirlerinde sürmemelisiniz. İzin verilen azami motor devri kilometre saatinin skalasındaki kırmızı bölgenin başlangıcı ile işaretlenmiştir. Düz şanzımanlı araçlarda en geç kırmızı bölgeye ulaşınca bir üst vitese geçiniz. Aşırı yüksek motor devirleri ayrıca otomatik olarak kontrollü şekilde düşürülür. Düz şanzımanlı araçlar için diğer taraftan şu da geçerlidir: Aracınızı çok düşük devir sayısı ile sürmeyiniz. Motor artık düzgün dönmüyorsa, vitesi küçültünüz."
Sıfır astramda 1. depoyu normal devirde çok hızlı olmamak şartıyla bitirdim 2. depo yarılandıktan sonra araca depo bitene kadar yüksek hızlarla gittim......
CHevrolet Aveo 1.4 aracım var; araçta Opel Astra'da da kullanılan 1.4 100hp lik twinport motor var, gerçek performansına ve daha düşük yakıt tüketimine ulaşması ilk 10bin km. sonunda oldu.
Yani rodaj diye birşey var; ben canlı örneğini yaşadım...
quote:
Orijinalden alıntı: hunter06
eskiden böyle birşey vardı ama şimdi yeni araçlarda markalar bunu size bırakmıyor kendileri yapıyorlar size motoru açılmış olarak geliyor
edit : siz kıtabında ne yazıyorsa öyle kullanın yeter
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme