Şimdi Ara

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile ilgili genel merak edilenlere cevaplar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
46
Cevap
1
Favori
1.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Basit ama soru işareti olan birkaç sorum vardı: -Covid19 un gözden de vücuda girdiğine değiniliyor,lakin ilk baştan itibarende gözlük tarzı koruyucu önlemlerden pek bahsedilmedi. Hatta ilk zamanlarda eczaneye gittiğimde eczacılar bile gözlük kullanmıyordu, sağlık ocağındakilerde de bu duruma şahit oldum. Gözden kapma olasılığı düşük mü?

-Kimi uzmalar dışarıdan geldikten sonra ağız ve burunu tuzlu suyla yıkamak faydalıdır diyor, covid 19 bu önlem bir şey ifade ediyor mu?

-Marketten aldığımız ambalajlı ürünlerin dışını dezenfektanla siliyoruz ama meyve ve sebze gibi gıdalarda by olmuyor. Onları sirkeli suyla temizliyoruz. Sirkenin covide karşı bir etkisin olmadığınıda söylüyorlar. İyide bunları nasıl sağlıklı hale getireceğiz ki?
    -Saçların, el kollar ve yüzle beraber yıkanması gerekir mi her dışarıdan eve gelmede?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 23 Haziran 2020; 15:11:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: -SKYNET-

Basit ama soru işareti olan birkaç sorum vardı: -Covid19 un gözden de vücuda girdiğine değiniliyor,lakin ilk baştan itibarende gözlük tarzı koruyucu önlemlerden pek bahsedilmedi. Hatta ilk zamanlarda eczaneye gittiğimde eczacılar bile gözlük kullanmıyordu, sağlık ocağındakilerde de bu duruma şahit oldum. Gözden kapma olasılığı düşük mü?

-Kimi uzmalar dışarıdan geldikten sonra ağız ve burunu tuzlu suyla yıkamak faydalıdır diyor, covid 19 bu önlem bir şey ifade ediyor mu?

-Marketten aldığımız ambalajlı ürünlerin dışını dezenfektanla siliyoruz ama meyve ve sebze gibi gıdalarda by olmuyor. Onları sirkeli suyla temizliyoruz. Sirkenin covide karşı bir etkisin olmadığınıda söylüyorlar. İyide bunları nasıl sağlıklı hale getireceğiz ki?
    -Saçların, el kollar ve yüzle beraber yıkanması gerekir mi her dışarıdan eve gelmede?
    Genel olarak mukozal yüzeylerden vücuda girer virüsler. Gözde buna dahil. Ama mesela burunda tutunup kalabilirler iken gözde tutunacak yapıları yoktur ve gözün etrafı daima müköz sıvı ile kaplıdır. Mukozal ımmunoglobinler ilk savunma ağını oluşturur. Yani burunda risk %50 ise gözde %2-3 tür ama yok değildir. O yüzden önceliği maskeye vermek mantıklı bu aşamada.

-Herhangi bir koruyuculuğu yok.

-Meyve sebzeler için kendi sirke doğrudan dezenfektan değil tabiki. Anca corona virüs zarflı virüstür. Zarflı virüsler zaaflı virüslerdir ( Mikrobiyoloji hocama sevgiler :) ). Zaaflı virüsler dış ortama çok dayanıksızdır. HIV-Hepatit b sıkıntılı virüslerde zarflı yani zaaflı olmasa baya üzerlerdi bizi. Velhasıl güneşin yansıyarak bile geldiği bir ortamda dışarda 1 saat bekletmek bence yeterlidir. Kendim aldığım ürünleri poşetlerin ağzını açarak birkaç saat açık havada bekleterek sonrasında bilimsel olarak pek katkısı olmasa da yıkarken içine az sirke ekliyorum. Yeterli korumayı sağlayacağını düşünüyorum. Doğrudan gıdadan bulaş ihtimali değilde gıdayı alırken yaptığınız temaslar çok daha tehlikeli olmakta.

• Hocam markette çalışan bir kasiyerin alması gereken ek önlemler nedir sizce?

• Sürekli ve uzun süreli maske kullanımının yan etkisi var mıdır? Verdiğimiz karbondioksit maskede birikiyor, tekrar çekiyoruz deniliyor yahut maske içinde kısıtlı alanda nefes alıp vermekten yetersiz solunum gibi durumlar mevcut mudur? Ofis/daire çalışanları kapalı ortamda günde 8 saat maske ile yaşamak durumunda, uzun dönemde akciğerlerde veya başka bir sıkıntı doğabilir mi?

Yazın camları açıp havalandırma sağlıyoruz da kışın ne yapacağız, Allah kolaylık versin...

• quote:

Orijinalden alıntı: Miharbi

Sürekli ve uzun süreli maske kullanımının yan etkisi var mıdır? Verdiğimiz karbondioksit maskede birikiyor, tekrar çekiyoruz deniliyor yahut maske içinde kısıtlı alanda nefes alıp vermekten yetersiz solunum gibi durumlar mevcut mudur? Ofis/daire çalışanları kapalı ortamda günde 8 saat maske ile yaşamak durumunda, uzun dönemde akciğerlerde veya başka bir sıkıntı doğabilir mi?

Yazın camları açıp havalandırma sağlıyoruz da kışın ne yapacağız, Allah kolaylık versin...
    Sağlıklı bir insanda o maskeler solunum yetersizliğine, saturasyon düşüklüğüne neden olmaz. Yan etkisi ne olabilir derseniz özellikle sık değişmeyen nemlenen maskelerde deri hastalıkları daha yüksek olasılık olur. Zaten birçok cerrah hayatının ciddi bir kısmında hafta içi 3-4 gün 8 saatten fazla o maskelerle yaşadı ve uzun dönem bir hastalık geçirmediler-içiniz rahat olsun.

Kışın çok daha iyi olacak emin olun. Özellikle son 1 1,5 aydır 24 saat maske takmak bunaltıcı hale geldi. Mart ayında -cerrahi maske özelinde- bu kadar bunaltmıyordu.

-Geçtiğimiz günlerde mecburiyetten bir taksiye bindim. Sürücü maskenin kendini çok boğduğunu yarım saatten fazla takamadığını söyledi. Nöbet çıkışıydım ve 24 saattir takıyordum. Üzüldüm ama elden birşey gelmiyor maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: Suprémacy

Hocam markette çalışan bir kasiyerin alması gereken ek önlemler nedir sizce?
    -Cerrahi maske yetersiz kalabilir sizin için. Siperliksiz çalışmayın. Mümkünse 2 saatte bir maskenizi değiştirin (pek mümkün olmuyor)
    -Asla ve asla eldiven takmayın. O eldivenle önce yabancıya sonra kişisel esyalarınıza temas ettiğinizde eldiven korumuyor sizi.
    -Mümkünse müşteriden alınan parayla verilen parayı ayırıp,alınan parayı 3-4 saat dinlenmeye bırakabilirsiniz.
    -Mümkünse 2 kasiyerseniz yoğun olmadığı zamanlar saatlik shift yaparak 1 saat içerde 1 saat dışarda durun.
    -Çalışma süreniz boyunca özellikle cep telefonunuzu asla cebinizden çıkarmayın, dinlendme sürecine kadar.
    -Kasadan ayrılırken dirsekten itibaren sıkıca yıkayın.
    -KİŞİSEL KORUNMA KURALLARI UYMAYANA HİZMET VERMEYİN.Hem kendinizi koruyun hem bizleri.

• benim adım corona, ilacımı bulamadınız daha. hihihi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr0range

-Cerrahi maske yetersiz kalabilir sizin için. Siperliksiz çalışmayın. Mümkünse 2 saatte bir maskenizi değiştirin (pek mümkün olmuyor)
    -Asla ve asla eldiven takmayın. O eldivenle önce yabancıya sonra kişisel esyalarınıza temas ettiğinizde eldiven korumuyor sizi.
    -Mümkünse müşteriden alınan parayla verilen parayı ayırıp,alınan parayı 3-4 saat dinlenmeye bırakabilirsiniz.
    -Mümkünse 2 kasiyerseniz yoğun olmadığı zamanlar saatlik shift yaparak 1 saat içerde 1 saat dışarda durun.
    -Çalışma süreniz boyunca özellikle cep telefonunuzu asla cebinizden çıkarmayın, dinlendme sürecine kadar.
    -Kasadan ayrılırken dirsekten itibaren sıkıca yıkayın.
    -KİŞİSEL KORUNMA KURALLARI UYMAYANA HİZMET VERMEYİN.Hem kendinizi koruyun hem bizleri.

Alıntıları Göster
    Yeni alınan paraları ayırmak ve 1 er saat arayla çalışmak mümkün değil hocam ama diğer dediklerinizi harfi harfine uygulayacağım. Buna ek olarak fırsat buldukça da ellerimi dezenfekte ederim.

• yukarıdakı benım cevabım ıcın teşekkürler.

marketten alınan ambalajlı ürünleri deterjanla yıkamak mantıklı mı ?
  • Merhaba hocam,

Virüse maruz kalma süresi, miktarı vs önemli midir ? Mesela 1 saat coronavirüs'ü taşıyan birisiyle 1m uzaktan sohbet etmek ile 6 saat sohbet etmek arasındaki risk kuşkusuz aynı değil.

Fakat, vücuda 10 birim virüs girmesiyle 1000 birim virüs girmesi arasında fark var mıdır ? Teşekkürler.
  • Yaklaşık 10 yıl önce pulmoner emboli geçirdim. 4 gün kardiyoloji yoğun bakımda yattım. Ciğerimde çok küçük bir izi kaldı.

Ancak bende yüksek kalp atış hızı kaldı, geçmiyor. Dinlenmmede 90+ oluyor, hareketli haldeyken 110+.

Comadin kullandım uzun süre (2 yıl kadar), ancak doktorum bana zararı olacağını, yaşımın küçük olduğu için ilerki yaşlarda sorun olacağını söyleyip kesti.

Covid-19 benim için daha fazla risk barındırıyor diyebilir miyiz?
  • quote:

Genel olarak mukozal yüzeylerden vücuda girer virüsler. Gözde buna dahil. Ama mesela burunda tutunup kalabilirler iken gözde tutunacak yapıları yoktur ve gözün etrafı daima müköz sıvı ile kaplıdır. Mukozal ımmunoglobinler ilk savunma ağını oluşturur. Yani burunda risk %50 ise gözde %2-3 tür ama yok değildir. O yüzden önceliği maskeye vermek mantıklı bu aşamada.

-Herhangi bir koruyuculuğu yok.

-Meyve sebzeler için kendi sirke doğrudan dezenfektan değil tabiki. Anca corona virüs zarflı virüstür. Zarflı virüsler zaaflı virüslerdir ( Mikrobiyoloji hocama sevgiler :) ). Zaaflı virüsler dış ortama çok dayanıksızdır. HIV-Hepatit b sıkıntılı virüslerde zarflı yani zaaflı olmasa baya üzerlerdi bizi. Velhasıl güneşin yansıyarak bile geldiği bir ortamda dışarda 1 saat bekletmek bence yeterlidir. Kendim aldığım ürünleri poşetlerin ağzını açarak birkaç saat açık havada bekleterek sonrasında bilimsel olarak pek katkısı olmasa da yıkarken içine az sirke ekliyorum. Yeterli korumayı sağlayacağını düşünüyorum. Doğrudan gıdadan bulaş ihtimali değilde gıdayı alırken yaptığınız temaslar çok daha tehlikeli olmakta.

Alıntıları Göster
    Cevap için çok teşekkürler hocam.

Dışarıdan eve geldiğimizde yapabileceğimiz koruyucu önlemler hakkında ne diyorsunuz?
    Elleri, yüzü, kolları, saçı(şampuan) sabunla yıkamanın dışında? Ağızı gargara yapmak faydalı olur mu (tuzlu su faydasız dedik,diğer seçenekler güne vurulduğunda bir süre sonra pahallıya gelecektir( listerine veya eczanedena alınan gargaralar); doğal, ekonomik alternatif var mı? Bir yerde okumuştum, ada çayını kaynatın soğumasını bekletin. Sonra bu suyu dışarıdan geldiğinizde gargara olarak kullanın diyordu. Denemeyi düşündüm ama bu karışım ne kadar bekleyebilir, ne oranında hazırlanmalıdır bilemedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: 9600_G_T

yukarıdakı benım cevabım ıcın teşekkürler.

marketten alınan ambalajlı ürünleri deterjanla yıkamak mantıklı mı ?
    İyi akşamlar nöbette olduğumdan dolayı beklettim kusura bakmayın.

Gerek yok. Sadece sebzelerde yaptığımız gibi açık havada makul bir süre bekletilebilir. Sadece yağ-peynir-süt vs dışarda beklemesi sağlıklı olmayan ürünlerin kapağını açmadan dış yüzeyine dezenfektan püskürtebilir yada ıslak mendille silip dolaba öyle kaldırabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker07

Merhaba hocam,

Virüse maruz kalma süresi, miktarı vs önemli midir ? Mesela 1 saat coronavirüs'ü taşıyan birisiyle 1m uzaktan sohbet etmek ile 6 saat sohbet etmek arasındaki risk kuşkusuz aynı değil.

Fakat, vücuda 10 birim virüs girmesiyle 1000 birim virüs girmesi arasında fark var mıdır ? Teşekkürler.

Kesinlikle. Belkide en dikkat etmemiz gereken şey bu. Çok az alınan virüs birincil-ayırt etmeyen savunma sistemimiz tarafından yok edilebilir. O yüzden kesinlikle zaten dışarı çıkıyoruz işte diye düşünmemek lazım. Yada kaptıysak zaten kaptık dememek lazım. Yapılan hata arkada bırakılıp hızlıca önlemli şekile dönmeye çalışmalıyız. Örnek olarak 1.5 metre mesafenin altında kapalı ortamda ve 15 dk üzerinde temasta bulaş riski %100 ü bulurken 30 saniye yaklamakta çok çok azalıyor bu risk.

• quote:

Orijinalden alıntı: deepkurt

Yaklaşık 10 yıl önce pulmoner emboli geçirdim. 4 gün kardiyoloji yoğun bakımda yattım. Ciğerimde çok küçük bir izi kaldı.

Ancak bende yüksek kalp atış hızı kaldı, geçmiyor. Dinlenmmede 90+ oluyor, hareketli haldeyken 110+.

Comadin kullandım uzun süre (2 yıl kadar), ancak doktorum bana zararı olacağını, yaşımın küçük olduğu için ilerki yaşlarda sorun olacağını söyleyip kesti.

Covid-19 benim için daha fazla risk barındırıyor diyebilir miyiz?

Evet kesinlikle çok daha dikkat etmelisiniz. İzin vs kapsamına girmesenizi bile şöyle bir durum var. Bizim ülkemizde hospitalize vakalara pıhtı önleyici ilaç kullanımı dünyaya göre çok daha erken ve yaygın başladı. Ve bu tedavi başarısında ciddi yer etti. Virüsün bir öldürücü mekanizması da dik dediğimiz damar içi yaygın pıhtılaşmadır. Kendinizi daha çok sakınmanızı öneririm.

• quote:

Orijinalden alıntı: -SKYNET-

Cevap için çok teşekkürler hocam.

Dışarıdan eve geldiğimizde yapabileceğimiz koruyucu önlemler hakkında ne diyorsunuz?
    Elleri, yüzü, kolları, saçı(şampuan) sabunla yıkamanın dışında? Ağızı gargara yapmak faydalı olur mu (tuzlu su faydasız dedik,diğer seçenekler güne vurulduğunda bir süre sonra pahallıya gelecektir( listerine veya eczanedena alınan gargaralar); doğal, ekonomik alternatif var mı? Bir yerde okumuştum, ada çayını kaynatın soğumasını bekletin. Sonra bu suyu dışarıdan geldiğinizde gargara olarak kullanın diyordu. Denemeyi düşündüm ama bu karışım ne kadar bekleyebilir, ne oranında hazırlanmalıdır bilemedim.

Alıntıları Göster

1. Dış ortam kıyafetlerinizi tamamen çıkarın.
    2. Yaygın yapılabileceği için banyodan ayrı olarak şunu yapın. Ellerinizi dirseklere dek yıkayın. Yüzünüze alerji yapmazsa sabun kullanarak yıkayın.
    3. Çıkardığınız kıyafetleri açık havada havalanacak şekilde balkona vs atabilirsiniz. Yada imkanlarınız doğrultusunda doğrudan makinede yıkayabilirsiniz,diğer kişilerin eşyaları ile temasa sokmadan tabi.
    4. Ağıza gargara yapmanızın ekonomik olarak yeterli imkanınız olsa bile faydası olmayacaktır maalesef. Zaten herkes maske taktığında birbirimizi zincirleme korumuş olacağız :)

Bu 4 lüyü her bireyimiz yapsa toplumsal sağlığa katkımız en az %99 olur.

Ben sadece bir kez bt cihazına iş kıyafetim ile yatmak zorunda kaldığımda temas edeceğim diğer kişilerin sağlığını korumak amaçlı(nöbetimin başındaydım 22 saat daha aynı kıyafetle durucaktım) üzerime imkanlar ölçüsünde dezenfektan sıktım. Ama normal bir vatandaşın bunu yapmasına gerek yok. Ne de olsa 1.5 metre uzaktayız :)

• quote:

Kesinlikle. Belkide en dikkat etmemiz gereken şey bu. Çok az alınan virüs birincil-ayırt etmeyen savunma sistemimiz tarafından yok edilebilir. O yüzden kesinlikle zaten dışarı çıkıyoruz işte diye düşünmemek lazım. Yada kaptıysak zaten kaptık dememek lazım. Yapılan hata arkada bırakılıp hızlıca önlemli şekile dönmeye çalışmalıyız. Örnek olarak 1.5 metre mesafenin altında kapalı ortamda ve 15 dk üzerinde temasta bulaş riski %100 ü bulurken 30 saniye yaklamakta çok çok azalıyor bu risk.

Alıntıları Göster
    Çok teşekkürler hocam kolaylıklar dilerim.

• Merhaba,

-Ben de dahil bir çok kişi ocak-şubat aylarıdan ciddi bir grip geçirdi, sizce bununla bir bağlantısı var mı.

-Geliştirilen ilaç ve aşıları yakından takip ediyormusunuz. Bu konuda en iyi durumda olan firma ne zaman çıkarabilir ilacı. Yakın zamanda astra zeneca duyurmuştu.
  • Bir doktor demişti bu virüsün bu kadar hızlı akciğere yayılmasına anlam veremiyorum demişti. Yapay olma ihtimalini gösteren herhangi bir işaret var mı ? Bir de koronaviruslere daha önce hiç asi bulunamadığı doğru mu ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

1. Dış ortam kıyafetlerinizi tamamen çıkarın.
    2. Yaygın yapılabileceği için banyodan ayrı olarak şunu yapın. Ellerinizi dirseklere dek yıkayın. Yüzünüze alerji yapmazsa sabun kullanarak yıkayın.
    3. Çıkardığınız kıyafetleri açık havada havalanacak şekilde balkona vs atabilirsiniz. Yada imkanlarınız doğrultusunda doğrudan makinede yıkayabilirsiniz,diğer kişilerin eşyaları ile temasa sokmadan tabi.
    4. Ağıza gargara yapmanızın ekonomik olarak yeterli imkanınız olsa bile faydası olmayacaktır maalesef. Zaten herkes maske taktığında birbirimizi zincirleme korumuş olacağız :)

Bu 4 lüyü her bireyimiz yapsa toplumsal sağlığa katkımız en az %99 olur.

Ben sadece bir kez bt cihazına iş kıyafetim ile yatmak zorunda kaldığımda temas edeceğim diğer kişilerin sağlığını korumak amaçlı(nöbetimin başındaydım 22 saat daha aynı kıyafetle durucaktım) üzerime imkanlar ölçüsünde dezenfektan sıktım. Ama normal bir vatandaşın bunu yapmasına gerek yok. Ne de olsa 1.5 metre uzaktayız :)

Alıntıları Göster
    -Peki hastalığın bulaşıcılığı hakkında konuşacak olursak, bazı uzmanlar semptomlar başladıktan sonra bulaşıyor diyor; bazıları ise kuluçka süresinde de bulaşıyor diyor.Kuluçka süresinde, ateş, öksürük,nefes darlığı vs yok bildiğim kadarıyla. Lakin virüs burun ve boğazda çoğalıyor. Bu aşamada bulaşıyor mu yoksa, bu semptomlar başlayınca mı bulaşıyor? Mesala, kekik çayı, limon zerdeçal çayı, ada çayının mikrop öldürücü özelliğini biliyoruz. Tedbir amacılığıyla bunlardan rastlele günlük bir iki bardak içsek böyle bir durum olasılığında coranaya karşı bir öldürücü etkisi olur mu?(boğazı temizlesekte tabi burunda yine çoğalır o ayrı...)

-Bende alerjik rinit var, polenlere halı tozuna karşı ajerim var. Bazı polen zamanlarında( nisan mayıs ) ayında hırıltı ve azda olsa nefes darlığı oluyor. Kullandığım burundan ve ağızdan çekin fısfıslar ile alerji hapım var.Onları kullanınca geçiyor.Bende şimdi hastalığın riski grubuna giriyor muyum?
    Yine bu alerji hapları, ilaçları vücudun savunma sistemini bozuyor diye biliyorum.Ama yapacak bir şey gibi sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 1 Temmuz 2020; 15:25:45 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.