Şimdi Ara

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile ilgili genel merak edilenlere cevaplar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
1.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aktif çalışmakta olan bir hekimim.Pratisyen olarak çalışıyorum. Eskiden beri bu forumu okuyan biriyim. ( Lise yıllarımdan :) ) Özellikle geneli ilgilendiren sorulara cevap vererek bir hizmet yapmak istiyorum. Bilimsel olarak destekleyemeyeceğim-kanıtlamak değil-hiçbir konuya sapmadan bilgi vermeyi planlıyorum. Cevaplayabildiklerimi duruma göre ilk mesaja soru-cevap şeklinde editlemek yada post yanıtlamak şeklinde yapmayı planlamaktayım.

-Forum yönetimi gerekli görürse kişisel bilgilerimi paylaşabilirim.
    -Subjektif-Siyasi vs durumlara asla girmeyeceğim.
    -Bilgimin olmadığı hiçbir noktada soru soranları yanıltmayacağım.
    -Aktif çalıştığım için mesajlar bazen birikebilir. Uzun süre yanıtlamamışsam cevaplayamayacağım içindir.
    -Çok kişisel durumlara yanıt vermeyebilirim. Amacım 1 kişiyi daha fazla bilgilendirebilmek.
    -Online tanı,tedavi yada öneri konusu değildir. Örnek; Test neden orofaringeal bölgeden alınıyor? (istenen soru)- Koronavirüs testim pozitif çıktı,nurofen alabilir miyim ? (cevaplanmayacak soru)
    -Konsept olarak bir hata varsa forum yönetimi postu kaldırabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr0range -- 23 Haziran 2020; 14:13:11 >

• Örnek Yanıt; Corona pozitif hastalar için 2 durum var.

1.İdari izin dediğimiz,memurlukta geçerli olan izin türüdür. Herhangi bir kesinti yapılmaz ücretinizde. Ancak hastane doktoru değil, idari biriminizde ki çalışan sağlığı güvenliği birimindeki iş yeri hekimi yada yöneticiler karar verir.( Oluşturulan ALGORİTMALARA GÖRE) . Özel sektöre vurursak durumu, işyeri hekiminiz işvereninize yasaları hatırlatır ve yapması gerekeni söyler. Sizide tanı tedavi amaçlı hastaneye yönlendirebilir. Gidiceğiniz hastanede ki hekim, sizin tüm maaşını alacağınız şekilde izin almanızı SAĞLAYAMAZ.

2.Halk arasındaki tabiriyle sağlık raporu. Ateş-Öksürük gibi semptomlar ve korona virüs şüpheniz VAR ancak durumunuz hastaneye yatacak kadar ağır değil ise; sürüntü örneği alınır ve doktorunuz UYGUN GÖRÜRSE bu örnek sonucu çıkana dek rapor yazabilir,evde izolasyona yönlendirilirsiniz. Buradan sonrası SGK ile işveren arası bir mevzuat olduğu için yeterli bilgiye sahip değilim.

Sonuç olarak kastettiğiniz durum İZOLASYONdur. İş yeri hekiminiz size rapor yazamaz. Sadece sözel olarak izolasyona yönlendirebilir.

• Örnek Yanıt; Koronavirüs hastaları karantinaya mı alınmaktadır?

Öncelikle ciddi bir yanlış kelime seçimi söz konusudur. Karantina demek; bir yeri gözleyerek diğer yerlerden ayrışmasını sağlamak demektir. Bu sadece çok izole vaka görülen illerde bina-mahalle bazlı olmuştur. Mesela X şehrinde 3 vaka var ve hepsi aynı binada-şehre yeni gelmiş kişiler. Bunlar kapıda polis nezaretinde binada karantina da tutulmuştur.

İstanbul gibi büyük şehirlerde yapılan uygulama İZOLASYONDUR. Yani kişiye evine git. Hasta olmayan aile bireylerinden ayrı odada-ayrı sofrada yaşa demektir. Birden çok odağın olduğu istanbul gibi bir şehirde Karantina uygulanması çok zordur. Kapısında polis beklemez. Sadece sisteme pozitif düştüğünde aile hekimi her gün arayıp nerede olduğunu-nasıl olduğunu sorar.

Son günlerde bir iddiaya göre ev izolasyonundaki hastaları rastgele seçerek evine belirsiz bir anda giderek orada bulunup bulunmadığına bakma kararı olduğu söyleniyor. Ancak kendi çevremde bu uygulamanın başladığını görmedim.

• Vitamin destekleri neler alinmali

Antikor testi yapilmali mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9600_G_T -- 22 Haziran 2020; 21:7:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 9600_G_T

Vitamin destekleri neler alinmali

Antikor testi yapilmali mi
    İlk sorunuzla alakalı; Tedavi vs yanıtlayamayacağımı yukarıda belirtmiştim. Yasal olarak suç işlemiş olurum. Ancak şöyle bir yanıt vereyim; yaklaşık 60 yaşındaki ebeveynime koronavirüse spesifik bir gıda takviyesi-vitamin temin etmedim. Gerekli görmedim. Bir hekim olmama rağmen başta bu fırtınaya kapılıp fahiş fiyattan kendim için aldığım bir kaç takviyeyi de kullanmadım.

Antikor testi nedir ? Virüs vücuda doğrudan yada dolaylı girmiş + Virüse karşı savaşacak özelleşmiş hücreler oluşmuş demektir. Eğer imkanlar dahilinde olsaydı kesinlikle normalleşme öncesi tüm nufusa bu testi yaptırmak isterdim. Ancak dünyanın hiçbir ülkesi vatandaşına bunu yapamaz. Benimki ütopik bir dilek. İdareci olsaydım; sağlık çalışanları ile başlardım bu testi yapmaya ancak şuan için bu da ülkemizde mevcut değil.

Ben sorunuzu biraz açayım.
    1- Antikorum pozitif kesin kurtuldum mu ? Alacağınız viral yük fazla olursa gene de semptom gösterebilirsiniz. Ancak iyileşme şansınız yüksek olur + düşük viral yükle hasta olma ihtimaliniz oldukça azalır.
    2- Ne zaman pozitif olur ? Virüsler en genel itibari ile kaba savunma hücreleri ile karşılanır. Virüse spesifik yanıt hücresi yani antikor oluşumu için ortak düşünce 15 gün geçmiş olmasıdır.
    3- Antikorum pozitifse kesin bu virüsü aldım mı? Evet az yada çok immun sisteminiz karşılaşmış demektir. Kendiliğinden oluşamaz.
    4- Hastalığı geçirdim antikorum kesin pozitif olur mu? Maalesef. İmmun sisteminiz sağlıklı yanıt oluşturamadı ise bu hücreler oluşmayabilir. Özellikle medyatik ismiyle 'hastalığı geçirmiş iyileşmiş hasta arama' işlemine muhtaç kalır bu tarz hastalar.

• Merhaba;

Öncelikle cevaplarınız için şimdiden teşekkürler, branşınızı bizimle de paylaşır mısınız? Ben gözden de kaçırmış olabilirim bahsettiyseniz daha önce forumda.

-Aktif olmayan akciğer tutunumlu Sarkoidoz hastalarının riski nedir? Ameliyat edildi (5 yıl önce.)
    -Sarkoidoz hastalarınında T1 Helperların azaldığı biliniyor, ancak aktif olmayan Sarkoidozda bu durum nedir? Aktif olmayan Sarkoidoz geçmişini COVID için değerlendirirken bunu akciğer hastalığı olarak mı otoimmun bozukluk olarak mı değerlendirilmeli?
    - HCQ testleri tüm dünyada dün itibari ile durduldu etkisi olmadığı için; Sahada görev yapan bir hekim olarak HCQ'nin hastalar üzerinde ki etkisini yorumlayabilir misiniz? Türkiye' de tedavide en çok kullanılan ilaç olmasına rağmen neden bu konu ile ilgili preprint dahi yayımlanmadı?
    - Pubmed üzerinde yayımlanan etkili tedavi yöntemlerinden biri olan klinik deneyleri de devam eden IFA2B ülkemiz de kullanılıyor mu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

-

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eupho -- 22 Haziran 2020; 22:12:5 >

• Dünyada HCQ(plauneqil) ilacı durdurulmuş olmasına rağmen ülkemizde tedavide ilk olarak neden hemen bu ilaç veriliyor? neden diğer ilaçlar başlanmıyor= ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eupho

Merhaba;

Öncelikle cevaplarınız için şimdiden teşekkürler, branşınızı bizimle de paylaşır mısınız? Ben gözden de kaçırmış olabilirim bahsettiyseniz daha önce forumda.

-Aktif olmayan akciğer tutunumlu Sarkoidoz hastalarının riski nedir? Ameliyat edildi (5 yıl önce.)
    -Sarkoidoz hastalarınında T1 Helperların azaldığı biliniyor, ancak aktif olmayan Sarkoidozda bu durum nedir? Aktif olmayan Sarkoidoz geçmişini COVID için değerlendirirken bunu akciğer hastalığı olarak mı otoimmun bozukluk olarak mı değerlendirilmeli?
    - HCQ testleri tüm dünyada dün itibari ile durduldu etkisi olmadığı için; Sahada görev yapan bir hekim olarak HCQ'nin hastalar üzerinde ki etkisini yorumlayabilir misiniz? Türkiye' de tedavide en çok kullanılan ilaç olmasına rağmen neden bu konu ile ilgili preprint dahi yayımlanmadı?
    - Pubmed üzerinde yayımlanan etkili tedavi yöntemlerinden biri olan klinik deneyleri de devam eden IFA2B ülkemiz de kullanılıyor mu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

-
    Pratisyen Hekim olarak çalışıyorum hocam. Klinik bir branşta asistan vs değilim aktif olarak.

-Sarkoidozla alakalı durumu eğer ben değerlendiriyor olsaydım ilaç kullanmayan bir hasta ise virüse karşı risk olarak değerlendirmezdim. Yanılmıyorsam bizim için yapılan bilgilendirmelerde de riskli grup olarak değerlendirilmedi. Yani acil servis başvurusunda kortizol içeren madde kullanmadığı sürece yine aynı prosedürü işletirdim.

-Hidroksiklorokin ile alakalı ben sadece bulantı artırma nedeniyle hasta yönüyle rahatsızlık oluşturduğunu gördüm. Metpamid kombinasyonuyla veriliyordu birçok ilçe sağlık tarafından. İstatislik veremem ancak yatan hastaların çoğunluğu herhangi bir ilaç kullanmazken başvuru sonucu gelen hastalardan oluşuyordu. Yani evine gönderilip hidroksiklorokin alan hastalardan ciddi solunum yetmezliği ile tekrar başvuran görmedim. Faydası vardır diyemem elimdeki tecrübe ile ancak bir zararını görmedim ve hala gözlemsel olarak kullanılması gerektiğini düşünürüm ancak bildiğiniz üzere pratisyene pek fikir danışılmaz bu konuda.

-Yayın konusundaki en büyük sıkıntılardan biri servis başına bir asistan-pratisyen bir uzman ve birden çok servisle ilgilenen gögüs-anestezi-dahiliye spesifik branşlarından oluşması oluştuğunu inanıyorum. İlk 2 grup geçici olup 4-5 günde bir tamamen farklı servislere gittiği için bir beklenti oluşmuyor zaten. Yayın neden yapılmıyor denirse ikinci gruba sorulması uygun diye düşünüyorum.

-İnterferon kullanımı henüz duymadım. Belki bazı spesifik yoğun bakımlarda bakanlık onayı ile deneniyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr0range -- 22 Haziran 2020; 22:56:0 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tyler Durden

Dünyada HCQ(plauneqil) ilacı durdurulmuş olmasına rağmen ülkemizde tedavide ilk olarak neden hemen bu ilaç veriliyor? neden diğer ilaçlar başlanmıyor= ?
    Tedavi algoritması ufak tefek eklemeler hariç bakanlık-bilim kurulu nezdinde belirlendi. Hastaneler örnek olarak yanına yüksek doz c vitamini vs eklemesini kendi insiyatifi ile uyguladı.

Neden ilk olarak verildiği ise, virüsün endositozla hcye girişine engel olduğu düşünülüyor. Yani zaten başlangıç aşamasında verilmesi mantıklı. Diğer yanı ise; ekonomik ve nüfus sayımıza oranla temini kolay bir ilaç olması. Ayrıca 5 doz (rutin başlangıcı) ciddi bir yan etki yapmadığı için kimse vermeyelim fikrini ortaya atmadı henüz. Bir önceki cevapta ise dış bir gözlemci olarak hidroksiklorokinin bizde sanki faydalı olduğunu gördüm şahsen. Hasta olsam kullanmayı tercih ederim.

Favipiravir-Remdesivir vs ilaçlar ise henüz çok yeni. Paramız olsa dahi,faz 4 te bu kadar az yol almış ilaçları peynir ekmek gibi dağıtmak yan etkilere kucak açmak demek oluyor malesef.

• Bu hastalığa yakalanan birisi tedavi almadan, virüsü tam olarak vücudundan atma ihtimali var mı ? Varsa kaç kişiden kaçı olarak tahmin ediyorsunuz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: into007

Bu hastalığa yakalanan birisi tedavi almadan, virüsü tam olarak vücudundan atma ihtimali var mı ? Varsa kaç kişiden kaçı olarak tahmin ediyorsunuz ?
    Var. Spesifik hiçbir tedavi alınmadan sadece hücresel immunite ile virüsü semptom dahi göstermeden tamamen yok edebilir vücut. Antikor sonuçlarının yüzde 1.5 olduğu iddia ediliyor. Yüzde 1.5 dersek 1.2 milyon temaslı var olur kaba matematikle. Ancak virüs belli odaklarda kümelendiği için benim tahminim 500 bin civarı kadardır temaslı. Yani 1 kişi tespit ediliyorsa 2 kişi hiçbir tedavi almadan semptom vermeden bunu geçirdi diye tahmin bulunabilirim.
  • Mr0range M kullanıcısına yanıt
    Remdesivirin yoğun bakımdaki hastalara 16 günden 11 güne iyileşmeyi indirdiği söyleniyor.

favipravir'in yerli sentezi de yapılmış,hastalığı 11 günden 4 günde negatife çevirdiği söyleniyor. tek yan etkisinin hamile bireylerde düşük riski olduğu yazıyor. fakat bu ilacı nedense başta hemen vermiyor galiba hastaneler,bunun yerine hcq ve bazı yerlerde tamiflu verildiğini duydum. hcq+favi verilse nasıl bir etki olur merak ediyorum. ya da favinin neye göre ve kimlere verildiğini merak ediyorum.
  • DSÖ Hydroxychloroquin kullanimini sakincali buldugu Almanya ve ABD gibi ulkelerde Covid19 tedavisinde yasaklandigi halde, ülkemizde halen daha neden PCR Test sonucu Pozitif cikan insanlarin evlerine bu ilactan gonderip gunde 2 adet almalari ogutleniyor? Biz tedavide DSö ve Dunya ile birlikte hareket etmiyormuyuz? Hekim olarak sizce bu hastalik oldugundan fazla histerik gösterilmiyormu? Tesekkurler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 23 Haziran 2020; 0:7:6 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba bende merak ettim soruyorum.
    Astım hastaları için Covid diğer insanlara nazaran nasıl bir risk oluşturuyor.
    Discus serotide gibi ilaçlar immün sistemini baskılıyor mu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: _turbo_

DSÖ Hydroxychloroquin kullanimini sakincali buldugu Almanya ve ABD gibi ulkelerde Covid19 tedavisinde yasaklandigi halde, ülkemizde halen daha neden PCR Test sonucu Pozitif cikan insanlarin evlerine bu ilactan gonderip gunde 2 adet almalari ogutleniyor? Biz tedavide DSö ve Dunya ile birlikte hareket etmiyormuyuz? Hekim olarak sizce bu hastalik oldugundan fazla histerik gösterilmiyormu? Tesekkurler.
    İlaç kullanımları maalesef hekim bazlı değil. Bilim Kurulu üyelerine sormak lazım o yüzden. Ancak şunu belirtebilirim. Ben hiç yanetkisini yaşayan hasta görmedim. Bizi korkutan yan etkisi ilacın retinada birikmesidir. Yıllarca bu ilacı kullanan romatizma hastalarında dahi sık görülmeyen bir yan etki bu dozda beklenmiyor. Kar-Zarar oranı olarak bakılırsa ve tamamen dış gözlemime göre bu ilacı şuan kullanmaya dair bir engel görmüyorum. Biz ilk günlerden beri DSÖden pozitif ayrıştık. Favipiravir tedaviside avrupada kullanılmazken bizde kullanılmaya başlandı. Yani DSÖ kimseyle birlikte hareket etmiyor :)

Histeri konusunda. Binde bir olan istatistlik ailenizden birine gelirse yüzde yüz olmuş olur. Ben çok ağır hastayla karşılaşmadım ama virüsün R ile vs açıklanamayacak kadar bulaşıcı olduğunu gözlemledim. Kendimde hala kişisel koruyuculara fazlasıyla önem veriyorum. Bakanlığımızın aldıkları ise aşırıya kaçmayan önlemlerdir. Histeri biraz daha kişi bazında bir yorum olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: SirrealsQ

Merhaba bende merak ettim soruyorum.
    Astım hastaları için Covid diğer insanlara nazaran nasıl bir risk oluşturuyor.
    Discus serotide gibi ilaçlar immün sistemini baskılıyor mu ?
    Astım bir bronşial hiperreaktivite durumu oluşturuyor. Astımda temel sorun hava girememesi değil hava çıkamamasıdır en temel açıklamayla. Covid pnömonisi ise atipik bir pnömonidir. Yine en anlaşılır haliyle astım bronşları tutarken atipik pnömoniler alveolüde değil onu çevreleyen interstisyumu tutar. Tuttuğu yerler tamamen farklı ancak bu hastalık ilk başladığında biz astımı risk faktörü olarak değerlendiriyorduk. Çünkü kişi bazlı farklı patofizyolojiler ile oluşuyor ve bunlar etkileyebiliyor.
    Ancak son yayınlanan şuan resmini bulamadığım bir belgeye göre astımlar değil,daha önce ilaca dirençli astım atağı geçiren kişiler risk grubu olarak değerlendirilsin kararı alınmıştı. Ben olsam gene de kendime diğer kişilelre nazaran 1 tık fazla dikkat ederdim.

-İlaç içinde inhale steroid var. Steroidler kullanım yollarından bağımsız immuniteye negatif yaklaşan ilaç grubu olarak dğerlendirilir. Ancak düzgün çalışan bir immun sistemde bu baskılanma birçok hastalığa karşı tolere edilebilir. O yüzden ilacınızı hekiminize danışmaadan asla bırakmayın.

• Pulmoner stenoz da risk durumu nedir acaba? Beta bloker kullanımı riski arttırir mi?

• Mr0range M kullanıcısına yanıt
    Bir yakinimda Kronik iltihapli Romatizma vardi ve bu kisi sanirim o ilaci kullaniyordu. O ilactanmidir bilmiyorum ama cigerleri iyi degildi, acmak icin gezintiye cikardi hergun. Bu yakinim agir bir nezleye yakalandi, test ettiler Corona Pozitif cikti. Hastaneye yatirdilar, nefes guclugu cekmesinden dolayi Solunum cihazina bagladilar. Iki hafta sonra vefat ettigi haberini aldik. Iki hafta boyunca gerektigi zamanlar solunum cihazina bagladilar yogun bakimda. Kendisi yasliydi vs.

Benim bilmek istedigim Hydroxychloroquin adli ilacin uzun kullanimda cigerlere bir yan etkisi varmidir? Dedigim kisi yillardir bu ilaci romatizma ilaci olarak kullaniyordu? Son olarak bu sorumada cevap verirseniz sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 23 Haziran 2020; 11:29:4 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: qzerty

Pulmoner stenoz da risk durumu nedir acaba? Beta bloker kullanımı riski arttırir mi?
    Hastanın genel durumui,tıbbi geçmişi önemli. Hasta bazında değerlendirmek içinde yeterli bilgiye sahip değilim ilgili doktoruna danışmanız faydanıza olur.

-ACE inhibitörleri vs de dahil hiçbir ilaç doğrudan zararlı gösterilip kestirilmedi henüz. ( Tamamen elektif immun baskılayıcı kullanımı vs hariç)
  • quote:

Orijinalden alıntı: _turbo_

Bir yakinimda Kronik iltihapli Romatizma vardi ve bu kisi sanirim o ilaci kullaniyordu. O ilactanmidir bilmiyorum ama cigerleri iyi degildi, acmak icin gezintiye cikardi hergun. Bu yakinim agir bir nezleye yakalandi, test ettiler Corona Pozitif cikti. Hastaneye yatirdilar, nefes guclugu cekmesinden dolayi Solunum cihazina bagladilar. Iki hafta sonra vefat ettigi haberini aldik. Iki hafta boyunca gerektigi zamanlar solunum cihazina bagladilar yogun bakimda. Kendisi yasliydi vs.

Benim bilmek istedigim Hydroxychloroquin adli ilacin uzun kullanimda cigerlere bir yan etkisi varmidir? Dedigim kisi yillardir bu ilaci romatizma ilaci olarak kullaniyordu? Son olarak bu sorumada cevap verirseniz sevinirim.
    Hastada nefes darlığının nedeninin Romatoid Artrit rahatsızlığı olduğunu düşünüyorum. Hidroksiklorokininin korkulan yan etkileri içinde bu yok.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.