Arkadaşlar, öncelikle toplama olarak aldığım yeni sistemi birleştirdim ancak bilgisayar hiçbir şekilde çalışmadı. Öncelikle parçalardan bahsedeyim ve soracağım soruları size yönelteyim. Parçalar, Asus P5Q pro anakart, Intel q9550 işlemci(işlemci soğutucusu olarak benim eski thermaltake blue orb II), asus hd4870 512mb, corsair 2x2gb dominator kit(fanlı) dual kit ddr2 1066mhz, Antec NeoPower 650watt PSU ve aerocool S9 kasa. Öncelikle işlemciyi anakarta yerleştirdim. Üzerine termal macun sürüp blue orb II yi taktım. Anakartın arkasından tutturuluyor. Sonrasında ön taraftan iyice sıktım ve cpula tam temas sağlamasını sağladım. Daha sonra anakartı kasaya yerleştirdim ve bütün parçaları teker teker taktım. Önce ramleri taktım. Aslında sarı slotlara takarsam daha çok verim alabilirmişim ancak blue orb II biraz büyük olduğundan siyah yerlere takabildim. daha sonra ramlarin üzerine fanı yerleştirdim. Daha sonra ekran kartını slotuna yerleştirdim ve vidayla sıktım. dvd writer ve hddyi de yerlerine yerleştirip vidayla iyice sıktım. En son olarak en can alıcı nokta olan power supplyı yerleştirmem. Onu zaten yerine koyup vidalamıştım ama güç kablolarını heryere takmak baya zor bir iş. Özellikle bu donanım girişleri baya değişince iyice zorlaşmış.öncelikle 24 pin dediği 12lik uzun güç kablosu zaten anakartta yeri hazır bir şekilde duruyordu. Oraya basitçe yerleştirdim. Sonrasında bir kare şeklinde 4lü bir 6+2li bir de 8li girişler vardı. Cpu yerinde 8lik yer vardı ancak yarısı kare bir kapakla kapanmıştı. Kapağı çıkardım. 6+2 ve 8li arasında kaldım. 8lik olanı oraya yerleştirdim. Daha sonra kalan kabloları kullanmadım. PSU nun arkasında bulunan 6lı girişler ise diğer bütün kartlar hddler ve optik sürücüler için olduğunu okudum. İçinden çıkan kabloları bir bir her şeye taktım. Kasanın kablolarınıda yerli yerine taktım.(açma kapama tuşu reset tuşu usbler falan filan.) Sonunda sadece güç kablosunu taktım psuyu açtım ve ancak ne anakartın ışığı yandı ne de açma tuşuna basınca bilgisayar çalıştı. Öncelikle bir kaç soru sormak istiyorum.
-Bu bilgisayar niye çalışmadı? (yani anakarta hiç güç gelmedi.bütün kabloları kontrol ettim hepsi sıkı sıkıya takılı) -Anakartın ilk büyük 12lik girişi tamam. Ama diğer cpuya giden güç girişine hangi kabloyu takmalıydım. 4lük kabloyu mu, 6+2 yi mi(6lık giriş ve hemen yanında ayrı olarak 2lik bir giriş vardı) takmalıydım, yoksa benim taktığım 8lik giriş doğru muydu? -Ramlari sarı slotlarda kullanmayıpta siyah slotlarda kullanırsam ne kaybederim? Dual channel özelliğini yitirir mi ramler? slotlar şu şekilde sarı-siyah sarı-siyah. ben ikisinide siyaha taktım. -Ekran kartının iki tane 6lık girişi var. Kutusunda hiçbir talimat yok. Kutudan çıkan kablo ise bir tane ve o da girişi 6lık ve çıkışı 2 tane 4lük eski tarz girişlerden. Bende onu taktım ve iki çıkışıda psuya bağladım. Ekran kartında bulunan diğer 6lık girişi de psunun kutusundan çıkan 6lık giriş ve 6lık çıkışı olan kabloyla direk bağladım.Acaba yanlış mı yaptım? İkisinede güç vermek zorunda mıyım? Yanlış yaptıysam doğrusu nasıl olmalıdır? -Eğer ki anakarta hiç güç gitmiyorsa, bir yerde yanlış mı yaptım, anakart mı bozuk yoksa psu mu? Güç kablosu çalışıyor test ettim -Son olarak kasa için iki tane 12lik fan aldım ama fanları takamıyorum çünkü uygun vida yok. Ancak sorun o değil. Sorun iki fanında cpu fanlarının sahip olduğu minik anakart fan girişlere sahip ve anakartta 3 tane öyle giriş var. Birini cpu birini ram fanları kullanıyorsa, aldığın bir fanı son fan girişine takacaksam diğer fanı nasıl takıcam? Başka giriş kalmadı çünkü. Acaba onların çeviricisi var mıdır eski 4lük girişlere?
Sorularım bu kadar umarım cevabı olan birileri vardır çünkü çaresiz durumdayım. Bilgilendirmek için söylüyorum parçalar çinden geldi. Yani orada alındı. Ucuz geldi yani baya. ancak kutu içerikleri falan tam. Herhangi eksik yok. Parçalar sapasağlam geldi. Ancak yine de bir şüphe oluyor insanın içinde. Umarım cevabı olan biri vardır, yoksa da canınız sağolsun. Şimdiden teşekkürler...
ATX Güç kaynağı nasıl bağlanır, ATX Güç Kaynağını Kasa Dışında Nasıl Çalıştırırız? burada.
PSU'nun çalıştığından emin olmalısın, PSU'yu takıp elektrik fişini takınca anakarttaki led direk yanması lazım. Büyük ihtimalle bir kısadevre gibi bişey olabilir. PSU kısa devre durumunda hiç açmaz, resetlenmesi için 220VAC elektrik fişini çıkarıp bir süre beklemek gerekir.
valla tamamdır yaptım. Direk söktüm çıkardım herşeyi oldu. Ancak sorduğum bazı sorulara cevap verebilirseniz çok sevinirim...
-Ramlari sarı slotlarda kullanmayıpta siyah slotlarda kullanırsam ne kaybederim? Dual channel özelliğini yitirir mi ramler? slotlar şu şekilde sarı-siyah sarı-siyah. ben ikisinide siyaha taktım.
-Ekran kartının iki tane 6lık girişi var. Kutusunda hiçbir talimat yok. Kutudan çıkan kablo ise bir tane ve o da girişi 6lık ve çıkışı 2 tane 4lük eski tarz girişlerden. Bende onu taktım ve iki çıkışıda psuya bağladım. Ekran kartında bulunan diğer 6lık girişi de psunun kutusundan çıkan 6lık giriş ve 6lık çıkışı olan kabloyla direk bağladım.Acaba yanlış mı yaptım? İkisinede güç vermek zorunda mıyım? Yanlış yaptıysam doğrusu nasıl olmalıdır?
-Son olarak kasa için iki tane 12lik fan aldım ama fanları takamıyorum çünkü uygun vida yok. Ancak sorun o değil. Sorun iki fanında cpu fanlarının sahip olduğu minik anakart fan girişlere sahip ve anakartta 3 tane öyle giriş var. Birini cpu birini ram fanları kullanıyorsa, aldığın bir fanı son fan girişine takacaksam diğer fanı nasıl takıcam? Başka giriş kalmadı çünkü. Acaba onların çeviricisi var mıdır eski 4lük girişlere?