Şimdi Ara

YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
3
Favori
967
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
     YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ?

• ?
     YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız

• İlk sorudan başlayalım.Öncelikle İç Anadolu Bölgesi'nin etrafı Kuzeyden ve Güneyden yüksek dağlarla kaplı olduğu için ne Akdeniz Bölgesi'nden yani güneyden ne de Karadeniz Bölgesinden yani kuzeyden denizel iklim iç kesimlere sokulamaz.Bu yüzden de İç Anadolu'nun iklimi oldukça kuraktır,karasaldır,yağışlar azdır.Yani bu durum öncelikle iklimi etkiler.O yüzden bitki örtüsü de bozkırdır,yağış az olduğu için.Dolayısıyla üç şık;karasal iklime sahip olması,yağışın az olması ve bitki örtüsünün bozkır olması üçü de doğrudur zaten bu üç durum da etkileşim halindedir yani birine doğru dersek dolaylı yoldan diğerleri de doğru olacaktır.Yine bölgenin etrafında yüksek dağların olması bölgede bulunan akarsuların sularını çevredeki denizlere aktaramamasına sebep olur.Bu yüzden de kapalı havzalar boldur.Ancak platolar bakımından en zengin bölge olan İç Anadolu'da platoların var oluş sebebi bölgenin etrafının dağlarla çevrili olması değil ilk devirlerde iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle yaşanan olaylardır.O yüzden cevap D olmalı.

İkinci soruya A diyorum.Çünkü seracılık faaliyeti iklim koşullarının ılıman olduğu,kışların sert geçmediği bölgelerde yapılabilir sadece.Örneğin Akdeniz Bölgesi.Ancak Doğu Anadolu'da seracılık yapılması mümkün değildir.Çünkü bölgenin iklimi zaten soğuk adam bir de sera kurup içini ısıtmaya kalksa kârdan çok zarar eder Diğer şıklardaki tüm öneriler gerçekleştirilebilir.

Doğu Anadolu'nun göç vermesinde öncelikle sanayinin yetersiz oluşu ve tarım alanlarının darlığı ile tarım yapılacak sürenin azlığı doğrudan etkilidir.Yeryüzü şekillerinin engebeli olması da tarım alanlarının daralmasına sebep olur bu yüzden bu da göçün sebeplerindendir.Emin olmamakla birlikte cevabım D.

Bir bölgede delta oluşumundaki en önemli faktörler öncelikle şunlardır;Kıyıda gelgit genliğinin fazla olmaması,kıyının derin olmaması-yani kıta sahanlığının dar olmaması- ve akarsuyun taşıdığı alüvyon miktarının fazla olması.Bu faktörleri göz önüne alırsak zaten cevap direkt ortaya çıkıyor.Kıta sahanlığının dar olması ve taşıdıkları alüvyon miktarının az olması yani cevap E.Bu iki olaydaki etken de Batı ve Doğu Karadeniz'de dağların hemen deniz seviyesinden yükselmesi Orta Karadeniz'de ise dağların biraz daha geriden başlaması.

Sanayi ve Marmara Bölgesi arasındaki ilişkiyle ilgili soruya bakalım.Öncelikle A,D ve E olamaz.Bunları hemen eleyerek B ve C'ye odaklanalım.Soruda altını çizerek belirtmiş en belirgin kanıtı hangisidir diyor.Ona göre hareket etmemiz gerek.Şimdi bir bölgede ulaşım faaliyetleri sanayi yüzünden gelişmiş olabilir evet ama ticaret,turizm gibi etkenler sayesinde de gelişmiş olabilir.O yüzden de burda sanayide kullanılan enerjinin fazla olması B'ye göre daha belirgin bir kanıt.Bu yüzden de cevap C.

Öncelikle Kuzey Marmara'nın denize kıyısı yok mesela.O yüzden III'ün olduğu şıkları eleyelim.B,D ve E gitti.Ben A ve C arasında kaldım.Şimdi mesela Güney Marmara'da ve İstanbul'da nüfus aşırı yoğun ama örneğin Edirne tarafında ve Yıldız Dağları bölümünde nüfus o kadar da yoğun değil.Bu kafa karıştırıyor o yüzden.I kesinlikle doğru zaten ama IV'ün olması soruyu zorlaştırıyor biraz.Ama ben soruyu hazırlayanın bölgeyi genel olarak yoğun nüfuslu olarak düşünüp o şıkkı koyduğunu düşünüyorum.O yüzden I ve IV diyorum ama yalnız I de çıkarsa şaşırmam.

• Soru yok mu soru
  • quote:

Orijinalden alıntı: kara18

@Gktnn

Cevabınız doğru ben A şıkkını düşünmüştüm

• quote:

?

Bu sorunun cevabı B

• quote:

?
     YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız

Cevabınız doğru ben bu sanayii sorusunu B yapmıştım

• quote:

?

Marmara bölgesinin bölümlerinde ben de sizin gibi C yaptım ama cevap sadece 3 C şıkkı

• C,b
     YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız

• A,E

• Bu sefer Türkçe
     YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız YGS-LYS Türkçe-Edebiyat,Tarih-Coğrafya Sorularınız

• ?

• kara18 K kullanıcısına yanıt
    birincisi kol gibi: cevap B
    diğer cevap A

zorr bunlar
  • C, A, B, C

• İlk sorudan başlayalım.Zaten I. şık kesinlikle olacak çünkü sanayinin gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri ulaşımdır ve Marmara'da da ulaşımın gelişmiş olması sayesinde sanayinin de geliştiğini görüyoruz.D ve E şıkları gitti.II'nin etkili olduğunu söyleyemeyiz çünkü Marmara'da öyle çok enerji üretilen santrallerin olmadığını görüyoruz.Engebe olmadığı için zaten hidroelektrik santrali görülemez,madenler açısından da fakir bir bölge olduğu için enerji üretiminin bu bölgede çok yapıldığını söyleyemeyiz.Hamitabat,Ambarlı,Ovaakça var ancak bunlar konutlar için elektrik üretiyor yani çok büyük çapta değiller.A şıkkını da eledik.Şimdi nüfus yoğunluğunun fazla olması sanayiyi etkilemez etkilese etkilese ticareti etkiler o yüzden III de gider.Ama IV kesinlikle doğrudur jeopoltik konumu kesinlikle etkilidir çünkü yarımada şeklinde hemen hemen Marmara Bölgesi ve denize kıyısı var önemli limanları var,tüketim merkezlerine yakın o yüzden IV. şık da doğrudur cevap I ve IV.

Öncelikli dağınık yerleşmeler zaten suyun bol olduğu ve tarım topraklarının engebe yüzünden dağılmak zorunda kaldığı bölgelerde görülür.Sadece bunu bilmek bile soruyu çözdürüyor bize.Karadeniz'de hem su kaynağı bol hem de tarım toprakları dağınık engebe yüzünden.Zaten dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü bölgemiz Karadeniz.Bunun ana sebebi de I ve III.

Şimdi E şıkkına gitti direkt gözüm ve eledim çünkü Karadeniz'de geçirimli yapı çok yok bunu Akdeniz için söyleyebiliriz.Bitki örtüsü zaten akarsuyun boyunu felan asla etkilemez C de gitti.Beslenme kaynakları yine akarsuyun boyunu etkilemez sadece akım miktarını etkiler.Yağış miktarının fazlalığı da yine akım miktarını etkiler.Şimdi şöyle bir şey var,böyle sorularda yani işte Karadeniz'deki akarsular neden kısa boyludur geçende bir soru daha sormuştun İç Anadolu'daki akarsular neden kapalı havza oluşturur gibi sorularda araman gereken şey dağ.Yani bölgenin coğrafi özelliklerini düşünmelisin.Mesela İç Anadolu etrafı dağlarla çevrili o yüzden akarsular sularını denize ulaştıramıyor o yüzden kapalı havza oluşuyor.Karadeniz dağlar denize paralel ve çok yüksek o yüzden akarsu dağı aşamıyor ve sadece Karadeniz'de kalıp kısa oluyor.Dediğim gibi bölgedeki dağları felan düşünmen gerek o yüzden cevap A.

Akdeniz iklimi görülmesinde ülkenin 3 tarafının denizlerle çevrili olması etkili çünkü iklimi yumuşatıyor deniz ki zaten Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelere bakarsanız hepsinin Akdeniz'e kıyısı vardır denize yakındır yani.(İspanya,Fransa,Yunanistan vs.)Karasal iklimin oluşmasında zaten yükselti etkili.Zaten bu Akdeniz ve Karadeniz iklimi de ılıman iklim kuşağında oluşan iklimler yani soğuk iklim kuşağında oluşan iklimler değil o yüzden cevap hepsi E oluyor.

Önceki sorduğun iki soruda sorun çıkmış bir kere o Marmara sorusunun sadece III olma olasılığı yok Edirne'nin denize kıyısı mı var Kuzey Marmara'nın denize kıyısı mı var?Yanlış basmışlardır.Orta Karadeniz sorusunda da haklısın ben cevaplarken Orta Karadeniz için düşündüğümü unuttum bir an yalnız II olmalı çünkü alüvyon miktarı fazla o bölgedeki akarsuların.

Birinci soru basitmiş C.Direkt anlatmak isteneni aynen yukarıda vermiş zaten yukarda diyor ki büyük yazarlar yetişmedikçe o milletin dili zamanla yok olur aşağıda da bu cümlenin farklı bir şekli verilmiş bir dilin yok olmaması büyük sanatçılar yetiştirmesine bağlıdır diyor.Aynı düşünce farklı aktarış yani.Cevap C.

Şimdi ikinci soruda A ve B şıkları arasında kalınabilir.A şıkkındaki renkli sözcüğü yüzünden B'ye de gidilebilir hatta.Ama cevap A neden dersen şöyle yukarda verdiği tüm örnekler ırgatlık,garsonluk,tezgahtarlık vs. hepsi sıkıntılı işler zaten bunu seçenekte belirtmiş.Renkliden kastı ise şu yani güzel şeyler değil.Renkli denince akla direkt güzel şeyler gelir yani benim de aklıma o geldi adam burda renkli bir yaşam demiş ama yukarda renkli bir yaşam için gereken güzel şeyleri vermemiş dedim başta.Ama adamın renkliden kastı çeşitlilik.Yani garsonluk yapmak,tezgahtarlık yapmak,uykusuz günler geçirmek bunların hepsini hayata katılan bir renk olarak görmek gerekir.O kelimedeki ince nüansı anlamak soruyu bitiriyor.Dolayısıyla da iyi bir romancı olmayı sıkıntılı ve renkli-yani birçok işle uğraşmak kasıt bu-yaşam geçirmeye bağlayabiliriz.

Her oluşum ortaya çıktığı andan itibaren eskimeye başlayacaktır demek B'deki sözle aynı şey değil mi?Yani her yeni şey zamanla eskiyecektir,eskimeye yüz tutacaktır demek istiyor.Cevap B.

Son soru da C.Ya bak bu tür sorularda illa ki birkaç seçeneği alakasız verecekler.Yani mesela A ve B.Başlangıç cümlesiyle hiçbir ilgileri yok kafadan eliyoruz zaten.Cevap şıkkının mutlaka böyle janjanlı bi cümle olması gerek :D ona doğru gidersen doğruya ulaşırsın.Tabi burda bugünü dünde yaşamıştır cümlesi de kilit nokta.Bugünü dünde yaşamak ne demektir yani senin yapacağını,gerçekleşecekleri önceden görmesi ona göre yaşaması demektir.Dahilik gibi bir şey yani geleceği önceden görmek burda söylenmek istenen.Herkesten bir adım önde olması demektir.O yüzden de birinci cümleyle ayrıntılı olarak bir C şıkkı var.Bugünü dünde yaşar bu yüzden de Sokrates'in düşünceleri üzerinde hala yoğun değerlendirmeler yapılır.Yani hep diğerlerinden bir adım önde olduğu için hala düşünceleri eskimemiştir hala tartışmaya değerdir anlatılmak istenen bu.

• Sağ ol

• evet haklı son soru C, özür dilerim
  • Türkçeye devam

• Öykülemede genellikle görülen geçmiş zaman ya da duyulan geçmiş zaman çekimi kullanılır.Bu parçada da görüyoruz ki bundan yararlanılmış.O yüzden öyküleme var zaten kişileştirmelerle,benzetmelerle öyküleyici anlatımı da sezdirmeye çalışmış yazar.Bir de betimleme var neden dersen 2. cümleyi oku;rüzgarın döndüreceği kanatları kopmuş,yalnızca silindir biçimindeki kale yapıları kalmış diyor.Burda anlatmak istediği şeyi betimliyor,okuyucunun kafasında canlandırmaya çalışıyor yazar.O yüzden cevap C öyküleme-betimleme olmalı.

2. soru B.Çünkü gördüğün gibi Ankara'yı anlatıyor adam.Muhtemelen Ankara'yı tanıtan bir yazıdan alınmış.Ankara'daki ekonomik durumdan bahsedilmiş,bilgi verilmiş.Bu yüzden cevap B.Zaten diğer şıklarla sorunun ilgisi yok.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.