Şimdi Ara

yoğurdun gizemini bilen var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar benim bildiğim yoğurdun mayalanıp yapılabilmesi için biraz yoğurt ve su lazım peki ilk yoğurt ne zaman bulundu ?



  • Dinazorlar tarafından bulunmuş
  • daha doğrusu ilk yoğurt ne zaman yapıldı ?
  • yukarı
  • yahu türkler göçebe değilmi yanlarında hayvan yok mu

    keçi sağarkenn içine keçi pisliği düşmüş süt mayalanmış

    şuan yediğiniz yoğurtlarda hala keçi pisliğinin ataları var

  • yoğurt türk buluşudur
  • ilk yoğurt nasıl oluştu bilmem ama mısır piramitlerinden birine sütü ağzı açık biçimnde bırakırsanız 2 gün içinde yoğurt oluyor.
  • o zmn ilk yoğurdu mısırlılar mı türkler mi buldu ? hadi bakalım yeni tartışma
  • At sütünden yoğurt oluyormu ?
  • Anadolu yörükleri yoğurdu,

    * Yaylalarda taşların altından topladıkları karınca yumurtası ile, olmazsa karınca yuvalarının girişindeki toprakla
    * Hıdırellez sabahı yaprakların üzerinde biriken çiy ile (sadece hıdırellez zamanı 3 gün tutarmış bu maya)
    * Kuzuların midesinden çıkan pelte ile
    * Ya da nohut ile

    mayalarlarmış.


    Karınca yumurtasındaki formik asit türevi kimyasallar, kuzuların midesinden çıkan peltedeki enzimler yoğurdun mayalanmasını sağlıyormuş.

    Bir rivayete göre de yoğurt mayalamayı melekler Hz.İbrahim'e öğretmiş, bu sır nesiller boyu aktarılarak bugüne kadar gelmiş.
    Spacer



    Yapılan araştıramaya göre, milyonlarca insanın geçim kaynağı ve milyarlarca insanın en önemli besin maddesi ve Türkler'in milli yemeklerinden biri olan yoğurdun bir rivayete göre ilk olarak karınca yumurtasından, diğer bir rivayete göre melekler tarafından Hz. İbrahim'e öğretilerek mayalandığı bildirildi.

    1900'lü yıllarda pastörize olarak eczanelerde ilaç olarak satılan yoğurdun, Türkler'in yerleşik hayata geçmeden besinleri daha kolay taşıyıp saklayabilmek için geliştirdikleri yöntemler sayesinde ortaya çıktığı bildirildi.

    AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi ve Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk ve ekibi tarafından yapılan araştırma sonucu 'Yoğurt' kelimesinin Kaşgarlı Mahmut tarafından da Divan-ı Lügat'üt Türk'te kullanıldığı tespit edildi. Yoğurdun öyküsü ve tarihçesi başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Bugün yoğurdun nasıl yapıldığını herkes az çok biliyor. Sütün yoğurt haline dönüşmesi için eski yoğurt maya görevi görüyor. Peki insanlar sütü nasıl yoğurt haline getirdi? Yani yoğurtsuz yoğurt nasıl yapıldı? Milli yiyeceğimiz olan yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli ve kesin bir bilgi mevcut olmamakla birlikte, göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımızın yoğurt yapımında kullandığı doğal mayalar karınca yumurtalarıymış. Taşların altında yer alan küçük ve beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını ezmişler ve ısıtılan sütün altına koymuşlar. Böylece süt karınca yumurtalarında bulunan kimyasal maddeler yardımıyla mayalanarak yoğurt haline gelmiş. Başka bir rivayete göre, sütün yoğurt olarak mayalanması Hz. İbrahim'e melekler tarafından öğretilmiş. Ve bu sır halinde uzun süre babadan oğla intikal etmiş. Eski Türkçe'de yoğurt kelimesi 8. yy. metinlerinde yer alırken, Kaşgarlı Mahmut tarafından 10. yy.'da yazılan Divan-ı Lügatüt Türk ve Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig adlı eserlerinde bugünkü anlamında yoğurt kelimesinin kullanıldığı bildirildi.

    Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağının vazgeçilmez bir besin kaynağı olan yoğurt, Kanuni Sultan Süleyman Tarafından Fransa krallarından 1. Franseu ateşli ishal hastalığına yakalandığında, krala ilaç olarak gönderildi.
    Bakterileri öldürücü özelliği nedeniyle yoğurt 1. Franseu'yu kısa sürede iyileştirdi. Avrupa'da 1800'lü yıllarda tanınmaya başlayan milli yiyeceğimiz yoğurt, Amerika'da yaklaşık 70-80 yıl önce tanındı. 1900'lü yılların başında ise yoğurt ilaç olarak kabul edildi ve bir dönem eczanelerde pastörize olarak satıldı".

    kaynak için tıkla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NonStop® -- 3 Haziran 2007; 14:47:08 >




  • arkadaslar arasinda boyle bir muhabbet konusu acilmisti... soru sorulduktan sonra once gereksiz bir sessizlik oldu.. arkadas gozlerini su sisesine dikip uzun uzun bakti.. sonra "hmm, o zaman, dunyaya once havva adem ve yogurt geldi" dedi.. koptuuk tabii
  • yoğurt denince aklıma bakteri geliyor. hollanda' lı biri vardı yoğurt yemem ben diyordu. adama yoğurt yedirtemedim. neden diye sorudğumda, bakteri yuvası demişti enteresan.
  • konu akıyor. bi kopyada "Bilim-kültür bölümüne" açsan iyi olur.
  • Yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kim hortlattı şimdi bunu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    yoğurt denince aklıma bakteri geliyor. hollanda' lı biri vardı yoğurt yemem ben diyordu. adama yoğurt yedirtemedim. neden diye sorudğumda, bakteri yuvası demişti enteresan.

    Yoğurt fabrikalarında yoğurt bakteriler vasıtasıyla üretiliyor o yüzden sana böyle demiş olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.